KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Regenerace tavidla v procesu žárového zinkování

Regenerace tavidla v procesu žárového zinkování

Publikováno: 14.7.2011
Rubrika: Zajímavosti

Čistota a především obsah rozpuštěného železa v tavidle při žárovém zinkování má značný vliv na konečnou kvalitu povrchu zinkovaného materiálu. V příspěvku jsou uvedeny důvody nárůstu obsahu Fe v tavidle i způsoby jeho snižování nebo odstranění.

ÚVOD
Součástí procesu žárového zinkování je operace, při které je na povrch materiálu před vlastním zinkováním nanesena vrstva tzv. „tavidla“. Vrstva je obvykle před ponorem do roztaveného zinku zbavena přebytečné vody. Úkolem tavidla je zajistit při vstupu materiálu do roztaveného zinku konečné dočištění povrchu materiálu, jeho aktivaci a smáčivost kovového povrchu pro roztavený zinek. To umožní následné vytvoření zinkové vrstvy a její zakotvení na povrchu materiálu. Vznikající plynné produkty rozkladu složek tavidla na hladině roztaveného zinku při ponořování zinkovaného materiálu čistí hladinu od oxidačních produktů Zn (oxidu a popela) a současně zajišťují dokonalý kontakt mezi čistými kovovými materiály
– zinkovaným zbožím a roztaveným zinkem. Uvedený popis se týká tzv. „suchého způsobu technologie zinkování“. Tavidlo je chemickým složením vodný roztok směsi solí chloridu zinečnatého (ZnCl2) a chloridu amonného (NH4Cl). Přesné složení a poměr složek je víceméně vlastní každé zinkovně. Pro správnou funkci tavidla je důležité nejenom jeho složení, ale velice důležité je i pH tavidla a obsah rozpuštěného železa v tavidle. Železo se do roztoku tavidla dostává buď přímou reakcí tavidla se základním materiálem nebo přenosem železnatých iontů z předchozích operací tj. z mořících lázní přenosem přes oplachovou nebo oplachové lázně. Při dosažení koncentrace vyšší než 5 g Fe/l může způsobovat nejenom vady na zinkovaném povrchu, ale podílí se výrazně i na tvorbě tvrdého zinku (přenosem Fe z oplachů přes tavidlo až do roztaveného zinku). Dosažení úrovně cca 5 g Fe/l v tavidle je proto považováno za hraniční a při této hodnotě se doporučuje množství Fe v tavidle omezit nebo Fe z tavidla odstranit. To je možné pomocí regenerace tavidla.

TEORIE SYCENÍ TAVIDLA ŽELEZEM
Postupné sycení tavidla Fe2+ souvisí s přenosem kapaliny z oplachu za mořící lázní a je dáno koncentrací Fe2+ v této lázni a množstvím vynášené oplachové lázně na povrchu materiálu do tavidla. Tento výnos se běžně uvádí okolo 0,05 l/m2, ale při členitějším povrchu materiálu může být podstatně vyšší. Na povrchu materiálu je z mořících lázní vynášena (kromě Fe2+) také zbytková volná kyselina, která následně snižuje pH tavidla a způsobuje jeho další sycení železem při styku materiálu určeného k zinkování s tavidlem. Z výše uvedeného je patrný význam kvalitního oplachu materiálu už před ponořením do roztoku tavidla, aby přenos složek z mořící vany do vany tavidlové byl co nejnižší.

Použití jednostupňového oplachu za mořící kyselinou má za následek podstatné snížení přenosu Fe do tavidla. Další snížení přenosu Fe je možné dosáhnout použitím vícestupňového protiproudého uspořádání oplachu před tavidlem nebo použitím průtočného oplachu. Doplněním protiproudého oplachu o ekonomický neprůtočný oplach se docílí ještě nižšího přenosu Fe z mořících lázní do tavidla. Přenášení materiálu z mořící vany přímo do tavidla bez oplachu je případem nejhoršího technologického uspořádání z hlediska přenosu Fe. Zde totiž dochází nejenom ke značnému přenosu Fe z mořící vany (obsah Fe se v mořící vaně je běžný cca 80 g Fe /l i vyšší), ale i značnému přenosu volné nezreagované kyseliny.

REGENERACE TAVIDLA
Úkolem regenerace tavidla je snížení nebo udržování koncentrace Fe na požadované úrovni, a tím zabránění výskytu vad na povrchu zinkovaného materiálu.

Vlastní proces regenerace tavidla využívá skutečnosti, že Fe2+ obsažené v tavidle je možno zoxidovat na Fe3+(rovnice 1 a 2). Jako oxidační činidlo se do jisté míry uplatňuje i vzdušný kyslík (O2) a pravděpodobně by bylo možné využít i možnost elektrolytické oxidace Fe v tavidle.

Fe2+ – e = Fe3+      (1)
2 Fe2+ + O2 + 4 H+ = 2 Fe3+ + 2 H2O       (2)

Železo v trojmocném stavu podléhá již při pH kolem 2 hydrolýze za tvorby hydroxidu železitého Fe(OH)3 (rovnice 3 a 4), který je možné z roztoku odstranit jednoduchou filtrací např. pomocí kalolisu.

Fe3+ + 3 H2O = Fe(OH)3 + 3 H+       (3)
FeCl3 + 3 H2O = Fe(OH)3 + 3 HCl    (4)

Při oxidaci Fe2+ na Fe3+ a jeho následné hydrolýze dochází souběžně k posunu pH tavidla k nižším hodnotám a tak i tento parametr je nutno upravit na požadovanou hodnotu – nejčastěji na pH = 4,3 – 4,5. Úprava pH se provádí buď přídavkem čpavkové vody – hydroxidu amonného (NH4OH) (rovnice 5 a 6) nebo přídavkem ZnO (rovnice 7 a 8) ke zoxidovanému roztoku tavidla.

HCl + NH4OH = NH4Cl + H2O       (5)
2 H+ + ZnO = Zn2+ + H2O               (6)
2 HCl + ZnO = ZnCl2 + H2O           (7)

Při použití kteréhokoliv z činidel (NH4OH nebo ZnO) k úpravě pH tavidla vznikají sloučeniny (NH4Cl nebo ZnCl2), které jsou běžnou součástí roztoku tavidla a nejsou tudíž na závadu. Obě tyto složky jsou v průběhu technologického procesu vynášeny a stejně je nutno je pravidelně doplňovat.

V praxi se k vlastní oxidaci Fe2+ používají peroxid vodíku nebo manganistan draselný. Sumární oxidační reakce je možno popsat následujícími rovnicemi 8 a 9.

2 FeCl2 + H2O2 + 2 HCl = 2 FeCl3 + 2 H2O           (8)
3 FeCl2 + KMnO4 + 4 HCl = 3 FeCl3 + MnO2 + 2 H2O + KCl      (9)

U peroxidu vodíku může být výhodou to, že konečným produktem jeho rozkladu je pouze voda, na rozdíl od manganistanu, kde jsou rozkladnými burel (MnO2) a chlorid draselný (KCl). Burel je nerozpustná sloučenina a vyloučí se spolu s hydroxidem železitým jako kal a ten je v následném kroku odfiltrován. Při oxidaci manganistanem se tavidlo postupně sytí vznikajícím chloridem draselným KCl. Metoda s použitím manganistanu k oxidaci Fe byla ve Válcovnách plechu ve FM (pův. Karlova Huť) využívána k vyčištění tavidla (připravovaného z tvrdého Zn, zinkového popela, Zn stěrů a kyseliny chlorovodíkové) od Fe už od cca 30. let minulého století. Oba uvedené postupy regenerace je možno využít jak v diskontinuálním (odstavném) tak kontinuálním procesu.

Odstavná regenerace
Příkladem uspořádání odstavné regenerace (obrázek 1) může být odčerpání tavidla do míchaného reaktoru a následné oxidace nadávkováním oxidačního činidla. Pak následuje úprava pH nadávkováním nebo přidáním neutralizačního činidla a promíchání. Následuje fáze sedimentace, stažení nadkalového podílu zpět do vyčištěné tavidlové vany a odfiltrování zbytku tavidla s kalem přes kalolis. Filtrát je vyčištěné tavidlo a doplní se rovněž do tavidlové vany, kal je určen k likvidaci (skládkování).

Tímto způsobem je možno dosáhnout úplného odstranění rozpuštěného Fe2+ z tavidla a většinou se provádí pro časovou náročnost během víkendové odstávky. Proces oxidace je možno sledovat pomocí změny redox potenciálu, a následnou úpravu pH dosažením dané hodnoty při neutralizaci. K regeneraci je možno využít oplachové vany před tavidlovou vanou, k míchání pak může posloužit i stlačený vzduch nebo využití ejektorových trysek přímo ve vaně.

Kontinuální regenerace
Uspořádání kontinuální regenerace (obrázek 2) bývá většinou takové, že malý objem tavidla neustále cirkuluje mezi tavidlovou vanou, regeneračním reaktorem (nebo reaktory), usazovací (odkalovací) nádrží a zpětným nátokem do tavidlové vany. Do regeneračního reaktoru (reaktorů) jsou dávkována průběžně potřebná činidla ve formě roztoku popřípadě suspenze. Kal z usazovací nádrže je filtrován na kalolisu a filtrát – tavidlo je vracen zpět do tavidlové vany.

Kontinuální regeneraci je ovšem nutno řídit tak, aby nedošlo k úplné oxidaci veškerého obsaženého Fe2+ v tavidle, protože jinak by došlo k přechodu přebytku oxidačního činidla do vlastní tavidlové vany a vedlo by k poklesu pH v tavidlové vaně, k hydrolýze přenášeného Fe z oplachů a k zakalení tavidlové vany. V případě oxidace manganistanem hrozí navíc přenosem přebytku nezreagovaného manganistanu do tavidlové vany k zabarvení roztoku tavidla manganistanem.

ZÁVĚR
Nároky na eliminaci Fe z tavidla tj. na regeneraci tavidla jsou tím vyšší, čím vyšší je přenos solí Fe z mořící lázně do tavidla přes (jedno nebo vícestupňový) oplach. V případě jednostupňového oplachu za mořícím úsekem je potřeba regenerace diskontinuálním způsobem 4-krát i vícekrát ročně. U oplachů protiproudých vícestupňových může být dosaženo potřeby regenerace i méně než 1x ročně. Jsou známy případy, kdy využitím 3-stupňového oplachu je dosaženo velmi dlouhých intervalů mezi nutnými regeneracemi případně dosažením mnohaleté úrovně obsahu železa v tavidle na hladině okolo 2 g/l. Ideálního stavu, kdy by nebylo nutno tavidlo zbavovat Fe tj. regenerovat vůbec není pravděpodobně možné v praxi dosáhnout. I při absolutně dokonalém oplachu dochází k reakci mezi roztokem tavidla a materiálem určeným k zinkování, který je do tavidla ponořen.

Literatura:
[1] A. V. Smirnov. Zinkování v roztaveném zinku. (1956) Vydalo STN Praha.
[2] Wolf-Dieter Schulz, Marc Thiele. Feuerverzinken von Stückgut. Die Schichtbildung in Theorie und Praxis. (2008) Vydalo Eugen G. Leuze Verlangh, D-7968 Saulgau, Germany.
[3] P. Maaβ, P. Peiβker. Handbuch Feuerverzinken. (1993) 2. přepracované vydání. Vydalo VEB Deutscher Verlag für Grundstoffindustrie, Lipzig, Stuttgart, Germany.
[4] J. Šturc a kol. Moření oceli. (1985) Vydalo STNL, Praha.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Obr. 1 – Schéma odstavné regenerace tavidla: 1. tavidlová vana; 2. redox; 3. pH; 4. oxidační činidlo; 5. neutralizační činidlo; 6. kalolis; 7. kalObr. 2 – Schéma kontinuální regenerace tavidla : 1. tavidlová vana; 2. redox; 3. pH; 4. oxidační činidlo; 5. neutralizační činidlo; 6. kalolis; 7. kal

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (375x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (67x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (60x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice