KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Povrchová ochrana    Protipožární sklo Pilkington: Nekompromisní ochrana lidí i majetku

Protipožární sklo Pilkington: Nekompromisní ochrana lidí i majetku

Publikováno: 13.7.2016
Rubrika: Povrchová ochrana

Protipožární odolnost je v centru pozornosti inovátorů ve sklářském průmyslu už desítky let a zasloužila se o vznik výrobků, které nabízejí nejen lepší ochranu před požárem, ale navíc mají i mnohem estetičtější vzhled než jejich předchůdci.

Když jde o bezpečnost, nejsou možné žádné kompromisy, ovšem v dřívějších dobách montáž protipožárních skel do budovy znamenala, že byli architekti i tvůrci specifikací nuceni pracovat jen s omezenou paletou výrobků.

Často to vyžadovalo použití skel s drátěnou vložkou v Čechách označované jako „drátosklo“, což je technologie stará už více než sto let. Ale i když sklo s drátěnou výztuží může i dnes nacházet uplatnění a představuje osvědčenou hodnotu, má z hlediska designu rozhodně svá omezení.

Není pochyb o tom, že může vyvolávat strohý pocit, který se zrovna příliš nehodí pro prestižní objekty.

Proto když je třeba zajistit pevnou fyzickou protipožární bariéru za použití materiálů, které splňují všechny předpisy, může to být v rozporu s moderním designem budov, který často upřednostňuje světlé vzdušné prostory charakterizované jasnými liniemi dodávajícími pocit otevřenosti.

K dosažení těchto estetických cílů se přímo nabízí sklo – a nyní mohou architekti více popouštět uzdu své kreativitě díky tomu, že výrobci vyvinuli sklo i rámy, které jsou díky své požární odolnosti všestrannější.

JAK SYSTÉM FUNGUJE
Moderní systémy skleněných výplní instalované jako oponové stěny, vnitřní dveře nebo protipožární příčky jsou schopny zajistit kompletní ochranu před přenosem tepla až na tři hodiny.

Nejmodernější protipožární skleněné výplně fungují na základě vložené vrstvy intumescentního materiálu mezi dvě nebo více skleněných tabulí.

Když se intumescentní materiál zahřeje, získá neprůhledný vzhled a začne se rozpínat, čímž vytvoří bariéru proti horkým plynům a plamenům a současně působí jako velmi účinná izolace proti žáru.

Tuto ochranu jsou schopny zajistit i skleněné příčky od podlahy až po strop, což znamená, že mohou účinně sloužit stejnému účelu jako cihlová zeď, takže už není třeba vizuálně oddělovat prostory, mají‑li být chráněny pro případ požáru.

Základní systémy nabízejí menší ochranu, ale jsou schopny si při styku s ohněm uchovat průhlednost, což pomůže lidem, kteří hledají únikový východ, nebo záchranářům, kteří tak vidí skrz dveře a vnitřní příčky, aniž by se museli vystavovat možnému nebezpečí.

Moderní protipožární sklo je také neuvěřitelně všestranné díky svému energetickému výkonu a může být vybaveno i vlastnostmi jako nízkou emisivitou či protislunečními vlastnostmi, aby pomáhalo při vytváření pohodlných a energeticky účinných budov.

Není nijak překvapivé, že tyto novinky se zasloužily o zvýšení poptávky po protipožárním sklu a sklenářských výrobcích, od těch nejběžnějších aplikací po špičkovou architekturu, včetně budovy Říšského sněmu v Berlíně a zmodernizovaného letiště v Düsseldorfu. Tyto konstrukce obsahují pásy protipožárního skla velké tisíce čtverečních metrů, jejichž použití bylo umožněno technickým vývojem, který přinesl tenčí a lehčí sklo a přitom stále zachovává jeho protipožární vlastnosti.

Tato inovace ve sklářském průmyslu znamená, že my všichni se teď můžeme těšit ze světlejších, jasnějších a energeticky účinnějších prostor. Ba co víc, můžeme se plně spolehnout na to, že kdyby vypukl požár, nebude ohrožena naše bezpečnost.

APLIKACE PROTIPOŽÁRNÍHO SKLA VE SPEDIČNÍM CENTRU LOGISTICKÉ FIRMY
Krásným příkladem designového využití průhledného protipožárního skla se stalo logistické centrum v hodnotě mnoha milionů liber, které otevírala jedna významná britská logistická společnost. Chtěla zajistit, aby byli její kancelářští pracovníci neustále ve spojení s personálem ve skladu, a proto byl celý objekt navržen tak, aby mezi oběma prostory existoval nerušený výhled.

Takovéto komerční objekty podléhají přísným bezpečnostním předpisům, které vyžadují, aby byly různé provozní oblasti odděleny protipožárními příčkami.

V tomto případě, jelikož kanceláře tvoří i součást únikové trasy z hlavního skladu, musela být mezi oba prostory umístěna protipožární bariéra, která by byla schopna odolávat plamenům minimálně 30 minut, aby osobám uvnitř dopřála dostatek času na evakuaci.

Do objektu byla nainstalována stěna o velikosti 215 čtverečních metrů, obsahující protipožární dvojitou skleněnou výplň v ocelových rámech, která byla dimenzována tak, aby zajistila neporušenost a izolaci právě po onu požadovanou půlhodinu.

V tomto případě bylo použito vícevrstvé laminované sklo, u kterého jsou mezi vrstvy skla vloženy intumescentní mezivrstvy. Jakmile by byl intumescentní materiál vystaven ohni, spolehlivě by odolával plamenům i přenosu tepla.

Sklo funguje i jako tepelná izolace, protože teploty ve skladu bývají často nižší než v sousedících kancelářských prostorách.

Inovované skleněné výplně s těmito vlastnostmi dodávají architektům svobodu, protože ti pak mohou do svých návrhů začleňovat více skla než kdy dřív, ať z estetických či funkčních důvodů.

Díky tomu pak i vysloveně funkční zařízení jako sklad může obsahovat propojené prostory s přístupem přírodního světla, které jsou praktické, pohodlné a především bezpečné.


Skupina NSG je jedním z největších světových výrobců skla a skleněných výrobků pro architektonický a automobilový průmysl i pro sektor technického skla. Společnost Pilkington plc byla založena v roce 1918. Stojí nejen za vynálezem procesu plaveného skla, ale v roce 2006 se po akvizici se společností Nippon Sheet Glass stala světovou jedničkou ve sklářském průmyslu. Jméno Pilkington bylo zachováno jako značka pro stavební a automobilové výrobky Skupiny.

Dnes má rozšířená Skupina NSG výrobní provozy přibližně ve 30 zemích na čtyřech kontinentech a prodává přibližně do 130 zemí světa.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Pilkington Pyrostop® (© HGEsch Photography)Pilkington Pyrostop® (© HGEsch Photography)Pilkington Pyrostop® (© HGEsch Photography)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Některé aspekty prvopočátků požárních uzávěrů otvorů po zavedení ČSN řady 73 08…Některé aspekty prvopočátků požárních uzávěrů otvorů po zavedení ČSN řady 73 08… (142x)
V nedávné minulosti jsme byli svědky ojedinělé akce České obchodní inspekce, která byla prezentována odborné i laické ve...
Žárové zinkování dle normy EN ISO 1461 a CE-značení ocelových konstrukcí dle normy EN 1090 (104x)
1. CE ZNAČENÍ A NORMA EN 1090 PRO ZHOTOVENÉ OCELOVÉ KONSTRUKCE CE značení je pro všechny stavební výrobky, na které se ...
Výroba zinku v minulosti a dnes (97x)
Zinok je v súčasnosti štvrtým najpoužívanejším kovom na svete, po železe, hliníku a medi. Na začiatku dvadsiateho storoč...

NEJlépe hodnocené související články

Studium příčin ztmavnutí povlaku žárového zinku v oblasti svarového spojeStudium příčin ztmavnutí povlaku žárového zinku v oblasti svarového spoje (5 b.)
Objednatele žárového pozinkování mnohdy znepokojuje různorodý vzhled povlaku. U zakázek provedených z rozmanitého materi...
Korozní napadení korozivzdorných ocelí v důsledku svařovaníKorozní napadení korozivzdorných ocelí v důsledku svařovaní (5 b.)
Korozivzdorné oceli patří mezi konstrukční materiály s vysokou korozní odolností v závislosti na způsobu jejich legování...
„Nejvíce zaujal požár skladu pneumatik,“„Nejvíce zaujal požár skladu pneumatik,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE doc. Ing. Petr Kučera, Ph.D., vedoucí Katedry požární ochrany Vysoké školy báňs...

NEJdiskutovanější související články

Ochranná maskovací páska do žárového zinkuOchranná maskovací páska do žárového zinku (3x)
Na základě poptávky našich zákazníků na maskování částí ocelových konstrukcí před žárovým pozinkováním jsme se začali za...
Povrchová úprava při výstavbě a rekonstrukcích fotbalových stadionů v JARPovrchová úprava při výstavbě a rekonstrukcích fotbalových stadionů v JAR (2x)
Přelom června a července letošního roku bude ve znamení Mistrovství světa ve fotbale 2010. Tuto sportovní událost poprvé...
Pasivní protipožární ochrana (1x)
Ocel je nehořlavý anorganický materiál používaný pro své fyzikální a mechanické vlastnosti ve stavebnictví a v dalších o...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice