KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Svařování a dělení    Praktické aplikace metody SATTM mimo jiné v podmínkách AMMANN Czech Republic a. s.

Praktické aplikace metody SATTM mimo jiné v podmínkách AMMANN Czech Republic a. s.

Publikováno: 10.11.2011
Rubrika: Svařování a dělení

Metoda SATTM (Swift Arc Transfer) je jednou z možností, která zákazníkovi dokáže přinést mnoho pozitiv. SATTM je velmi vhodný pro robotizované a plně automatizované mechanizované svařování a zároveň je v některých aplikacích vhodný i pro ruční svařování. Je vhodný pro koutové spoje v poloze PB a PA a výplně tupých spojů v poloze PA, od slabých plechů po silné. SATTM je založen na použití nepoměděných MAG drátů OK AristoRodTM s pokročilou povrchovou úpravou.

Podávací systém se díky povrchu OK AristoRodTM nezanáší a tím je dosaženo perfektní podavatelnosti i při velkých rychlostech. Výhodou nepoměděného drátu OK AristoRodTM oproti poměděným drátům je velmi kvalitní přenos proudu mezi kontaktním průvlakem a drátem a tím, velmi stabilní oblouk. Pro proces svařování SATTM je vhodný invertorový svařovací zdroj ESAB společně s podavačem drátu Robofeed 3004, které společně s ovládací jednotkou U8 umožní rychlost podávání drátu až na 30m/min.

Právě pro takovéto řešení se rozhodla společnost AMMANN Czech Republic a. s. V řadě případu se zrychlení svařovacího procesu snažilo dosáhnout zvýšením průměru drátu, což má však za následek výrazné ztížení ovládání svarové lázně a s tím spojený vznik neprůvarů. Dalším rizikem je náchylnost na vznik zápalů viz obr. 1. Při aplikaci metody SATTM jdeme naopak cestou snížení průměru drátu, ale výrazným nárůstem rychlosti podávání až na hodnoty okolo 30m/min. Touto cestou zlepšíme kontrolu svarové lázně a minimalizujeme riziko vzniku defektů definovaných v EN ISO 5817.

Aplikace metody v AMMANN Czech Republic a. s.
Společnost AMMANN je vedoucí stavební dodavatel pro stroje, systémy a služby s klíčovými kompetencemi v oblasti asfaltu a pro celosvětové silniční stavitelství Společnost AMMANN se na počátku krize jako řada dalších firem dostala do problémů s odbytem svých výrobků nicméně i díky schopnému managementu tuto krizi překonala a následně začala pociťovat v některých částech výroby nedostatečnou kapacitu výrobních linek. Konkrétně se jednalo o vibrační běhoun zemního stroje obr. 2. Díky dlouhodobé spolupráci začali technici obou společnosti hledat řešení, které by tento problém odstranilo. Konečným řešením se ukázala aplikace metody SATTM na dvou konkrétních robotizovaných pracovištích. Před samotnou implementací dané technologie se samozřejmě musela uskutečnit řada ověřovacích zkoušek, kde jsme se konkrétně zaměřili na hloubku průvaru, minimalizaci deformací a samozřejmě v neposlední řadě i zvýšením rychlosti svařování což byl cíl naší cesty.

Dosažené výsledky včetně nastavení svařovacích parametrů

  • Poloha svařování: PA
  • Vedení hořáku: s rozkyvem
  • Průměr sv. drátu: 1,0 mm
  • Rychlost podávání drátu: 25,0 m/min.
  • Svařovací proud: cca 375 A
  • Svařovací napětí: cca 35,0 V

Tento jeden parametr pro různé velikosti FW = pouze se mění svařovací rychlost, snižuje nebo zvyšuje = regulace vneseného tepla + úspora el. energie a ochranného plynu.

VŠEOBECNÉ INFORMACE O SVAŘOVÁNÍ VYSOKOPEVNÝCH PLECHŮ I S POUŽITÍM METODY SATTM
Při svařování jak běžných konstrukčních materiálu, tak zejména u vysokopevnostních ocelí musíme kontrolovat vnesené teplo Q. Vždy je nutné volit kompromis mezi maximální hodnotou vneseného tepla a produktivitou.

Jednou z cest jak dosáhnout zvýšení produktivity a zároveň snížit hodnotu vneseného tepla a tím i minimalizovat deformace po svařeníje zvýšit rychlost svařování. Zvýšení podávacích rychlostí drátu nám může přinést:

  1. Zvýšení tlaku oblouku = větší průvar
  2. Použitím menšího průměru drátu dochází ke snížení hodnoty svařovacího proudu = svarová lázeň je menší než u drátu větších průměru = lepší ovladatelnost.
  3. Malá náchylnost na stečení svarového kovu – minimalizace vzniku zápalů na stojně.
  4. Zvýšení rychlosti svařování (ruka až 80 cm/min, mechanizace běžně 100 cm/min i více) dle velikosti svaru.

POUŽITÍ NOVÉ GENERACE SVAŘOVACÍCH DRÁTŮ MIG/MAG
ESAB uvedl na trh vysokopevné materiály typu OK AristoRod, což jsou nepoměděné dráty nové generace. Tyto svařovací dráty svojí metalurgickou čistotou, svařovacími vlastnosti a v dnešní době i podstatným ekologickým hlediskem, splňují přísné požadavky například pro svařování vysokopevných materiálů typu Weldox, nebo otěruvzdorných plechů typu Hardox. Jako nejznámější představitele drátů typu OK AristoRod můžeme uvést například OK AristoRod 12.50, OK AristoRod 12.63, OK AristoRod 59 (OK AristoRod 13.13), OK AristoRod 69 (OK AristoRod 13.29), OK AristoRod 79 (OK Aristo- Rod 13.31) či novinka pro rok 2010 OK AristoRod 89 což je materiál s garantovanou mezí kluzu 890 MPa, jehož použití je možné pro ocele jakosti Weldox 960. V případě zmínky o materiálech typu Hardox a Weldox si dovolíme upozornit na jedno z rizik při jejich svařování. Jedná se možný vznik tzv. studených trhlin, které jsou nejčastěji způsobeny následujícími faktory:

  1. Přítomnost martenzitu v základním materiálu, respektive svarovém spoji.
  2. Vlhkost (zdroj – základní materiál a přídavný svařovací materiál).
  3. Působením tahového pnutí ve svarovém spoji.

Vezme-li svařovací technolog v úvahu výše uvedené tři faktory a vhodně zvolí přídavný materiál a svářeč provede samotný svar dle schválené WPS, můžeme očekávat svar vysoké jakosti.

ZDROJE INFORMACÍ:

  • Katalogy a marketingové materiály firmy ESAB
  • J. Pluhař, A. Puškár, J. Koutský, K. Macek, V. Beneš: Fyzikální metalurgie a mezní stavy materiálu, SNTL Praha 1987
  • Katalogy a marketingové materiály firmy SSAB.
  • T. Nilson: MAG welding of high-strenth, cold rolled, dual-phase steels, Svetsaren No. 3, 1998

Practical Application of SATTM Method Among Others Under Conditions of AMMANN Czech Republic, a. s.
SATTM method (Swift Arc Transfer) is one of the options that can bring a lot of benefits to the customer. SATTM is very suitable for robotized and fully automated mechanized welding and in some applications it is also suitable for manual welding. It is suitable for fillet joints in PA and PB position and abutting joint filling in PA position, from thin sheets to thick sheets. SATTM is based on the use of non-copper-coated MAG wires OK AristoRodTM with advanced surface finish.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Obr. 1 – Zápal způsobený ztrátou kontroly svarové lázněObr. 2 – Svařování vibračního běhounu na robotizovaném pracovištiObr. 3 – Vliv tepelného příkonu na vlastnosti svarového spoje

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování slabých plechůSvařování slabých plechů (298x)
Nejprve to hlavní – co si představit pod pojmem slabý plech. Je to tenký plech válcovaný za studena plech tloušťky 0,6 –...
Volba konstrukčních ocelí pro stavební svařované konstrukce podle významu označeníVolba konstrukčních ocelí pro stavební svařované konstrukce podle významu označení (197x)
Pro stavební svařované staticky, dynamicky a únavově namáhané konstrukce, pracující za teplot v podcreepové oblasti jsou...
Používání WPS, WPQR při svařování i BPS, BPAR při pájení v praxi (175x)
Svařování a pájení jsou technologické procesy, kterými dále jsou lepení, tváření, lisování, slévání, obrábění, tepelné z...

NEJlépe hodnocené související články

První jeřábový hák na světě vyrobený 3D tiskemPrvní jeřábový hák na světě vyrobený 3D tiskem (5 b.)
První jeřábový hák na světě vyrobený technikou 3D tisku úspěšně prošel zátěžovými testy na 80 tun a souvisejícími kontro...
„Robotické nahrazení svářeče u našich aparátů pro nejbližší budoucnost nevidím jako možné,“„Robotické nahrazení svářeče u našich aparátů pro nejbližší budoucnost nevidím jako možné,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Lumír Al-Dabagh, generální ředitel ZVU STROJÍRNY, a. s....
Eurazio center – největší předváděcí centrum laserů a CNC strojů zahájilo výstavbuEurazio center – největší předváděcí centrum laserů a CNC strojů zahájilo výstavbu (5 b.)
Časům nakupování průmyslových strojů na slepo, bez osobního vyzkoušení a podrobné znalosti strojů, provozních nákladů a ...

NEJdiskutovanější související články

Varianty obalených elektrod – obalené elektrody s dvojitým obalemVarianty obalených elektrod – obalené elektrody s dvojitým obalem (4x)
Svařování obalenou elektrodou rozhodně nepatří mezi zastaralé metody. Použití kvalitní obalené elektrody umožňuje vytvoř...
Použití ocelí normalizačně tepelně zpracovaných S355NL a termomechanicky zpracovaných S355MLPoužití ocelí normalizačně tepelně zpracovaných S355NL a termomechanicky zpracovaných S355ML (3x)
Při návrhu svařované mostní konstrukce pro městkou komunikaci v Praze Troji byla posuzována možnost použít místo klasick...
Hliník a možnosti jeho svařováníHliník a možnosti jeho svařování (2x)
Hliník se nesvařuje s takovou samozřejmostí jako jiné kovy. Jeho velká afinita ke kyslíku, rychlá tvorba kysličníku hlin...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice