KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Opláštění a fasády    Pod povrch kontaktních a provětrávaných fasád

Pod povrch kontaktních a provětrávaných fasád

Publikováno: 15.1.2016
Rubrika: Opláštění a fasády

Tvář stavby, fasáda, je tím, jak se dům představuje navenek. Finální povrchová úprava promlouvá ke kolemjdoucím ať už omítkou, dřeveným a cihelným obkladem, plechovou kazetou nebo dřevovláknitou deskou. Oko neprohlédne skrz, avšak řešení souvrství nalézající se pod onou pohledovou tváří ovlivňuje nejen vzhled domu, ale i jeho kondici.

S pojmem zateplená fasáda se pojí dva typizované způsoby provedení zateplení – kontaktní a bezkontaktní, nebo-li provětrávané. Jak název napovídá, u kontaktní fasády jsou veškeré vrstvy spolu ve vzájemném spojení. Na konstrukci stěny se lepí desky tepelné izolace a na ně je nanesena finální vrstva, zpravidla tenkovrstvá probarvená omítka. Naopak provětrávaná fasáda si udržuje od zbytku souvrství odstup. Mezi obvodovou stěnou domu zateplenou izolací a fasádním obkladem ze dřeva, cihel, kovu nebo jakéhokoli libovolného materiálu je umístěna provětrávaná vzduchová mezera.

KONTAKTNÍ FASÁDA
Vnější zateplení domu kontaktním způsobem, mezinárodně označované zkratkou ETICS (External thermal insulation composite system), je nejčastěji využívaným řešením u novostaveb i rekonstrukcí, kdy jednotlivé vrstvy skladby systému – nosná, tepelně izolační a pohledová jsou navzájem celoplošně spojeny. Systém převažuje zejména u zděných domů, jejichž finálním vzhledem je omítka.

Dodatečné kontaktní zateplení domu vyžaduje suchý, řádně očištěný, vyrovnaný a únosný podklad. Vzlínající zemní vlhkost, která je nejčastějším trápením starších staveb bez funkční hydroizolace, musí být před samotným zřízením kontaktní fasády odstraněna dodatečnou hydroizolací. Původní zaprášené zvětralé omítky, zdivo nebo panelové dílce je nutné mechanicky očistit či otryskat tlakovou vodou. Opravy nesoudržných a křivých povrchů vyžadují čas k vyzrání a vyschnutí a posunují dobu možné realizace o týdny až měsíce.

Tloušťka tepelné izolace a její materiál se volí s ohledem na konstrukci domu, jeho kondici a to, jakým podmínkám je vystaven. Optimálním a stále častěji používaným materiálem na kontaktní zateplení fasád je minerální vlna. Například pro zateplení kontaktní fasády rodinného domu představují ideální řešení snadno aplikovatelné desky z kamenné vlny z řad SMARTwall a FKD Thermal od Knauf Insulation. Kromě nezbytné vlastnosti tepelně izolovat, umožňuje minerální vlna až mnohonásobně lepší odvod vlhkosti z konstrukce než polystyren a je nehořlavá.

PROVĚTRÁVANÁ FASÁDA
Skladba provětrávané fasády se od kontaktního systému zateplení liší vložením provětrávané vzduchové mezery mezi vrstvu tepelné izolace a vrstvu vnějšího obkladu. Ve vzduchové mezeře komínovým efektem dochází k proudění vzduchu, které má vliv na účinnější odvod vlhkosti z obou přiléhajících povrchů (izolace i opláštění) a zároveň zabraňuje přehřívání fasády. Kouzlo větrané fasády se uplatňuje u dřevostaveb i novostaveb s požadavkem na různé typy pohledových obkladů.

Větraná fasáda přináší několik předností a zjednodušení oproti kontaktnímu systému. Aktivnější vysoušení konstrukce je pouze jedním z nich. Skladba s předsazeným opláštěním, provětrávanou vzduchovou dutinou a pohltivou výplní z minerální vlny také efektivně zvyšuje neprůzvučnost konstrukce, laicky řečeno tlumí hluk přicházející z ulice. Průběh montáže neomezují vnější teploty ani technologické přestávky nutné k vysychání vody a zrání materiálů. Pohledová vrstva oddělená od zbytku souvrství vzduchovou mezerou umožňuje zvolit obklad z jakéhokoli materiálu od cihly, dřeva, po ocel a přírodní kámen. Postupem času se mění trendy v architektuře, vkus majitelů objektu i možnosti tepelné izolace. Jednou tak může být nespornou výhodou montované konstrukce její rozebíratelnost. Vrchní obklad lze kdykoli odejmout, nosný rošt posunout, vrstvu tepelné izolace rozšířit a nový nebo stejný obklad nasadit zpět.

U dodatečného zateplení starších domů provětrávanou fasádou není nezbytně nutné nesoudržné povrchy omítek upravovat a čekat na jejich vyschnutí. Větraná mezera je také výhodná pro rekonstrukce budov s nadměrnou vlhkostí ve stěně, kdy je požadován efektivní odvod vlhkosti. Finální pohledová vrstva může nadále zůstat opatřena omítkou.

Aby větraná fasáda fungovala tak, jak se od ní očekává, musí izolant umožňovat prostup vodních par a být z vnější strany opatřen difúzní fólií, která ho chrání před venkovním prostředím a zároveň dovoluje odvedení vlhkosti ven z konstrukce. Z hlediska požární bezpečnosti vyhovuje pouze nehořlavý izolant, polystyren užít nelze. Oba parametry splňují například desky z minerální vlny Naturboard od Knauf Insulation.

TIPY A RADY PRO VĚTRANÉ FASÁDY
Skladby větraných fasád velmi efektivně přispívají k zvýšení ochrany před hlukem. Vrstva vzduchové mezery pak napomáhá k průběžnému odvádění vlhkosti z konstrukce. Větrané fasády můžete kdykoli rozebrat, rekonstruovat a umožňují pro fasádu použít takřka jakýkoli materiál, od dřeva po ocel a přírodní kámen.

DO VĚTRANÝCH FASÁD JEDINĚ MINERÁLNÍ IZOLACI
Pro izolaci větraných fasád je podle požárních norem možné použít materiál s třídou reakce na oheň A a B, tedy především minerální izolace. Polystyren a další hořlavé materiály se ve větraných fasádách nesmějí používat. Komínový efekt větrané mezery by v případě požáru zvýšil jejich hoření. U vyšších budov normy předepisují použití roštu z nehořlavého materiálu, zpravidla ocel nebo hliník a u budov nad dvanáct metrů musí mít fasáda i nehořlavou vnější obkladovou vrstvu.

Použití minerálních izolací ve větraných fasádách má další výhodu ve snadné montáži. Na rozdíl od tuhých plastových desek jsou pružné a lépe se přizpůsobí roštu, do kterého jsou vkládány. Moderní minerální izolace, například izolace řady Natur od Knauf Insulation, jsou pak pružnější než tradiční typy izolací, jak ilustruje obrázek.

DIFÚZNĚ OTEVŘENÁ VĚTROTĚSNÁ VRSTVA
Pro funkčnost a životnost provětrávané fasády je vedle izolace neméně důležitá difúzně otevřená větrotěsná vrstva na vnější straně izolace, která zajišťuje správný chod souvrství a bezpečnost skladby a umožňuje odvod vlhkosti. Materiál pro vytvoření difúzní ochranné vrstvy se volí podle typu vnějšího obkladu fasády.

  1. V případě bezespárého obkladu, například dřevěných palubek, stačí použít difúzně otevřenou kontaktní fólii, která se používá i jako pojistná hydroizolace střech. Například Knauf Insulation Homeseal LDS 0,04.
  2. Pro spárově uzavřené obklady a sendvičové zdivo, kde finální vrstvu fasády tvoří například režné zdivo, je možné použít izolaci s nakašírovanou ochranou textilií. Ta však nenahrazuje vzduchotěsnou vrstvu. Například desky z minerální vlny TP 435 B (λ = 0,034 W/mK) a TP 425 B (λ = 0,035 W/mK). Použití ukazuje fotografie.
  3. U spárově otevřeného obkladu, například dřevěného obkladu, Heraklithu nebo různých fasádních desek je nutné zvolit fólii se zvýšenou ochranou pro UV záření, například Homeseal LDS 0,02 UV, robustní polyesterovou netkanou textilii s ochranným zátěrem a vysokou odolností proti protržení.

OBKLADY A NOSNÉ ROŠTY
Jak zmiňujeme v úvodu, variabilita finálního obkladu je u větraných fasád takřka neomezená. Knauf Insulation dokáže dodat celý systém pro větranou fasádu. Pro konstrukci nosných roštů lze u menších staveb použít dřevo, se kterým se snadno pracuje. Jako finální obklad pak slouží například dřevovláknité desky Heraklith, které vytváří nevšední přírodní vzhled, jak dokazují oceňované stavby moderní architektury.

Bookmark
Ohodnoďte článek:
Diskuse

Pod povrch kontaktních a provětrávaných fasád

Rošt
Jen bych dodal drobnost a to, že pokud je izolace tl. 160mm a více, rozhodně se nevyplatí dělat pouze dřevěný rošt ale vyplatí se využít rošt kombinovaný (ocelové stěnové...
počet příspěvků: 1 | poslední příspěvek: 23.5.2016 15:18vstup do diskuse >>

Fotogalerie
Dřevostavba – kontaktní fasádaDřevostavba – provětrávaná fasádaPružná minerální izolace se snadno přizpůsobí roštuSkladba s difúzní fólií pro spárově uzavřené obklady

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Technologie aplikace tepelné izolace ve skladbě jednoplášťových plochých střechTechnologie aplikace tepelné izolace ve skladbě jednoplášťových plochých střech (75x)
Návrh skladby ploché strechy je dnes pro projektanty poměrně dobře zvládnutelná operace. Skladbu volí s ohledem na nosno...
Provětrávané fasády – chyby při realizaciProvětrávané fasády – chyby při realizaci (45x)
S rozvíjející se bytovou i průmyslovou výstavbou se stále častěji můžeme setkat s provětrávanými fasádami. Tyto konstruk...
Předsazená montáž oken a dveří (44x)
Řešení zabudování oken do stavby nebyla donedávna přisuzována velká důležitost. S nárůstem počtu novostaveb a rekonstruk...

NEJlépe hodnocené související články

Protisluneční sklo na budově sídla společnosti BNL-BNP Paribas v Římě dalo architektům svobodu pohrát si s barvami a odrazy Protisluneční sklo na budově sídla společnosti BNL-BNP Paribas v Římě dalo architektům svobodu pohrát si s barvami a odrazy (5 b.)
Budova sídla společnosti BNL-BNP Paribas Group je skvělým příkladem toho, jak lze úspěšně zkombinovat inovativní archite...
Guardian Glass představuje nové sklo Guardian SunGuard® SNX 60 a SNX 60 UltraGuardian Glass představuje nové sklo Guardian SunGuard® SNX 60 a SNX 60 Ultra (5 b.)
Guardian Glass představuje nový přírůstek do své řady protislunečních skel eXtra Selective: Guardian SunGuard® SNX 60. N...
Patrové budovy musí být od srpna lépe chráněny proti požárům fasádPatrové budovy musí být od srpna lépe chráněny proti požárům fasád (5 b.)
Hasiči v roce 2015 vyjížděli k více než 20 tisícům požárů, při kterých zemřelo 115 lidí. Hmotné škody dosáhly přibližně ...

NEJdiskutovanější související články

Jaké vybavení potřebuje profesionál pro výškové práce? Pracovní přilba nestačí (2x)
Zabýváte se výškovými pracemi? Pohybujete se každý den na střeše? Ať jste zkušený pokrývač, klempíř, natěrač střech nebo...
Renovace fasády za poloviční nákladyRenovace fasády za poloviční náklady (2x)
Renovací fasády pomocí samolepicích fólií lze v porovnání s kompletní výměnou fasádních panelů ušetřit až polovinu nákla...
Předsazená montáž oken a dveří (2x)
Řešení zabudování oken do stavby nebyla donedávna přisuzována velká důležitost. S nárůstem počtu novostaveb a rekonstruk...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice