KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Development    P3 průmyslový development nové generace: ekologicky šetrné sklady i parky

P3 průmyslový development nové generace: ekologicky šetrné sklady i parky

Publikováno: 26.5.2017
Rubrika: Development

Od striktní funkcionality k zeleným parkům s estetickou a urbanistickou funkcí, to je trend dominující novým projektům průmyslového developera, společnosti P3. Důvodem stavebního boomu zelených hal v zelených parcích přitom není jen snaha o společensky odpovědné podnikání, ale také prestiž, a především udržitelná spotřeba energie. Díky nejmodernějším technologiím výstavby mohou nájemci dosáhnout celkové úspory na výdajích za služby. Právě udržitelnost je přitom vnímána jako nezbytná podmínka pro zařazení budov mezi kvalitní a vyhledávané stavby. 

Pět P3 cest k udržitelnější výstavbě

1. Vše začíná výběrem lokality parku

Rozhodujícím faktorem, který ovlivňuje atraktivitu průmyslových parků, je lokalita. Ty s přímým napojením na hlavní silniční tahy patří mezi nájemci k nejvyhledávanějším. Nejde přitom jen o komerční motiv – průměrná vzdálenost P3 parků od dálnic nebo silnic vyšší třídy je přibližně 1 km, což významně přispívá k snižování uhlíkové stopy i celkové dopravní zátěže dotčeného území. Nadstandardní dopravní synergii pak nabízí především park P3 Prague D11, který je strategicky vystavěn mezi dálnicemi D11 a D10 a pro zaměstnance je dostupný i železnicí vzdálenou jen 300 m. Dopravním šampionem je z hlediska obslužnosti i park P3 Prague Horní Počernice, který je unikátní tím, že nabízí řadu služeb retailového charakteru včetně výdejen e-shopů. Zatímco pro logistiku nájemců je důležité přímé napojení na D10 a pražský dálniční okruh, z hlediska zaměstnanců a retailových zákazníků je podstatné napojení na síť pražské integrované dopravy. Více než 350 000 m2 velký areál obsluhuje linka pražské MHD č. 220. Autobusovou dopravu zajistila P3 i do svého parku u D1, denně ji využije přes 1 500 zaměstnanců.

2. Udržitelná výstavba, ekologická energie a svícení

Nové haly P3 staví s atraktivní světlou výškou – 12,2 m, díky ní disponují o 25 % větší kapacitou oproti běžné desetimetrové čisté výšce skladu a nemusí se tak rozšiřovat v ploše. Střechy některých hal jsou osazeny výkonnými fotovoltaickými panely, takže například P3 parky u D1 nebo v Horních Počernicích vyrábějí energii. Střechy jsou navíc opatřeny systémem důmyslně rozmístěných světlíků. Ty do interiéru hal vpouští denní světlo tak, že přispívají k snížení nákladů za osvětlení míst s největší frekvencí pohybu zaměstnanců – např.: expedičních zón. Tam, kde světelný výkon světlíků nestačí, P3 montuje inteligentní osvětlení. V rumunském parku P3 Bucharest je například navržené tak, aby se osvětlovala pouze ta část prostoru, ve které je detekovaný pohyb lidí a strojů. Z P3 parků v Česku je z pohledu hospodaření se světlem zajímavý P3 Prague D1, kde je v hale společnosti Yusen Logistics možné každý skladovací sektor rozsvítit zcela nezávisle. Nájemníci osvětlují jen frekventovaná místa, čímž ročně ušetří 40 % nákladů na osvětlení.

„Stále více firem vnímá potřebu udržitelného podnikání, chtějí ukázat, že podnikají v kvalitních halách, úsporných parcích šetrných k životnímu prostředí. Eko certifikace je jedním ze způsobů, jak zvýšit hodnotu nemovitosti. Pro nájemce je však důležitá i optimální úroveň nákladů. Aby novostavba u nájemců uspěla, musí projít komplexní prověrkou, která zkoumá energetickou náročnost, hospodaření s vodou a odpady, využití šetrných materiálů, či kvalitu vnitřního prostředí budovy. Synergie těchto řešení pak pomůže významně snížit provozní náklady a tedy ekonomiku provozu nájemce,“ přibližuje Tomáš Míček, ředitel P3 pro Českou republiku.

Vlajková loď P3 v České republice, budova pro VF Corporation v P3 Prague D8 se pyšní certifikátem BREEAM na úrovni „Very Good“. Její výstavba vyžadovala to nejlepší know-how a také konzultace P3 s VF Corporation nad jejím návrhem, specifikacemi a provozní praxí tak, aby byl splněn závazek společnosti vůči iniciativám na podporu ekologických budov (Green Buildings Initiatives). Díky tomu vznikla jedna z nejmodernějších budov v celé České republice, disponuje úpornými a ekologickými technologiemi, jako jsou moderní systémy vytápění a ventilace, zvýšení tepelné izolace, inteligentní LED osvětlení a tepelně izolované můstky, ale také mnoha dalšími prvky, které významně zlepšují pracovní prostředí zaměstnanců. 

3. Úspora při vytápění

Velkou část z provozních nákladů v průmyslových a logistických parcích tvoří v našich klimatických podmínkách energie potřebná k vytápění, popřípadě chlazení. Z hlediska měřitelných parametrů je budování hal a skladů s dvojitým pláštěm fasády a instalace vzduchotěsných oken a dveří součástí udržitelného průmyslového developmentu P3. Značné úspory při ohřevu vody dosáhli například v hale pro ID Logistics postavené v polském parku P3 Mszczonów díky střešním solárním panelům, které se 100% starají o dodávku teplé užitkové vody.

4. Ekologické hospodaření s vodou

Hospodaření s dešťovou vodou na tak rozlehlých plochách, jakými logistické parky jsou, vyžaduje patřičnou pozornost. Systémem svodů dešťová voda odtéká do velkokapacitních retenčních nádrží, odkud se postupně vsakuje do země. Technologicky osvědčené, a přitom velmi účinné, řešení umožňuje, aby dešťová voda zůstávala v půdě na místě spadu, na rozdíl od minulosti, kde se často odváděla do přilehlých toků.  V blízkosti parku P3 Prague D8 pak bylo součástí krajinného řešení i vybudování protipovodňového poldru, který vyrovnává hladinu vody v Máslovickém potoce a chrání nejen P3 park, ale i sousední obce.  Hráz je 4,5 metru vysoká. Kdyby došlo k rozvodnění řeky a hrozila by povodeň, zadržela by 40 000 m3 vody. Vznikla by vodní plocha o rozloze 2 hektary, tedy asi polovina Václavského náměstí, která by se nedostala do obydlených částí okolních obcí. P3 navíc zvýšila výkon nedaleké čistírny odpadních vod v Klíčanech.

5. Ochrana okolní přírody

Součástí P3 strategie zelenějších parků je i snaha o přirozenější souznění s rázem okolní krajiny. Děje se tak prostřednictvím výsadby lokálních dřevin, a to nejen přímo v P3 parcích, ale i jejich nejbližším okolí. Konkrétním příkladem je doplnění stromové aleje při příjezdu do Klecan nebo vybudování ochranného biotopu u parku u D1, jehož návrh byl prodiskutován s Odborem životního prostředí v Říčanech. Park P3 Žilina od okolní zástavby odděluje speciálně vysazený stromový val, který izoluje světelný smog. Stejně tak se P3 při stavbě snaží co nejvíce využívat i lokální obnovitelné zdroje. Okolí německého parku P3 Niedersachsenpark je známé těžbou dřeva, a proto jsou nosníky hal celodřevěné. Dřevo přitom jako stavební materiál stavbu nijak nelimitovalo, a naopak jí dodalo neobvyklý architektonický prvek. Součástí skladu o rozloze 20 000 m2 pro společnost PSA Peugeot Citroën je kromě dřevěné nosné střešní konstrukce také energeticky úsporné opláštění, inteligentní osvětlení, solární ohřev vody a stanice pro dobíjení elektromobilů.

Logistické parky P3 v poslední době zažívají zelenou revoluci. Nad rámec efektivity a funkcionality svých parků myslí P3 i na udržitelnost nebo příjemné pracovní prostředí pro zaměstnance svých zákazníků. Tento přístup sklízí úspěch u zákazníků a ti ho začínají, i s ohledem na nižší provozní náklady, považovat za samozřejmý.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
Okolní zeleň v P3 parcíchOkolní zeleň v P3 parcích

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Zvýšení DPH se téměř neprojevilo (25x)
Jaký vliv má zvýšení DPH a tzv. hypoteční krize v USA na developerský trh, nám odpověděl Milorad Miškovič Miško, obchodn...
UniCredit Leasing zajistí financování nových investicUniCredit Leasing zajistí financování nových investic (23x)
UniCredit Leasing, přední společnost nebankovního financování v ČR, očekává oživení jak v oblasti financování strojů a z...
Orchard Ostrava – první kancelářský projekt svého typu mimo území PrahyOrchard Ostrava – první kancelářský projekt svého typu mimo území Prahy (22x)
Projekt Orchard Ostrava, který tvoří komplex tří sedmipodlažních administrativních budov, nabízí celkem 36.000 m2 kancel...

NEJlépe hodnocené související články

UniCredit Leasing zajistí financování nových investicUniCredit Leasing zajistí financování nových investic (3.4 b.)
UniCredit Leasing, přední společnost nebankovního financování v ČR, očekává oživení jak v oblasti financování strojů a z...
O certifikace zelených budov je zájemO certifikace zelených budov je zájem (3 b.)
V budově centrálního sídla ČSOB v Praze-Radlicích se uskutečnilo diskusní setkání „Mezinárodní certifikace zelenýc...
Skanska podepsala nájemní smlouvu se společností OKIN GROUP na kancelářskou budovu Nordica OstravaSkanska podepsala nájemní smlouvu se společností OKIN GROUP na kancelářskou budovu Nordica Ostrava (1 b.)
Skanska Property Czech Republic podepsala nájemní smlouvu se společností OKIN GROUP, a. s. na novou kancelářskou budovu ...

NEJdiskutovanější související články

O certifikace zelených budov je zájemO certifikace zelených budov je zájem (2x)
V budově centrálního sídla ČSOB v Praze-Radlicích se uskutečnilo diskusní setkání „Mezinárodní certifikace zelenýc...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice