KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Development    Orchard Ostrava – první kancelářský projekt svého typu mimo území Prahy

Orchard Ostrava – první kancelářský projekt svého typu mimo území Prahy

Publikováno: 18.12.2008
Rubrika: Development

Projekt Orchard Ostrava, který tvoří komplex tří sedmipodlažních administrativních budov, nabízí celkem 36.000 m2 kancelářských ploch a součástí je i čtyřhvězdičkový hotel Park Inn Ostrava s kapacitou 185 pokojů. Od počátku byl kladen důraz na nejvyšší technický standard provedení, maximální energetickou úspornost z hlediska provozu a flexibilitu nájemních ploch. Investorem a developerem projektu je společnost Red Group.

Orchard Ostrava – první kancelářský projekt svého typu mimo území Prahy

Celková koncepce tří administrativních budov je postavena na ekonomické elementární čistotě. Půdorysným tvarem je písmeno „H“, které se rozčleňuje na dva rovnoběžné objekty (sekce A, sekce B) propojené proskleným krčkem. Sekce A je vyšší (sedmipatrová), tvrdší (materiálem opláštění je hliníková velkoplošná deska) a ostřejší. Sekce B je nižší (šestipatrová), méně dominantní, měkčí a lesklá (opláštěná deskami z kaleného skla).

Základy jsou tvořeny železobetonovými pilotami s kalichovými hlavicemi pro kotvení sloupů skeletu, montovaná nosná konstrukce je ze železobetonu s příčným nosným systémem. Obvodový plášť je tvořen železobetonovými prefabrikovanými panely, na které byly ukotveny izolační obklady.

Fasáda je řešena aplikací moderních sofistikovaných materiálů, které dotvořily a podtrhly jednoduchý koncept. Pro opláštění parapetních pásů byly zvoleny dva typy deskových materiálů – tuhá hliníková deska ve  dvou odstínech a skleněná smaltovaná kalená deska. Opláštění budovy v kombinaci těchto dvou velkoplošných deskových materiálů je realizováno ve střední Evropě poprvé.

Barva fasád tří budov symbolizuje přírodní  elementy – trávu (zelená), vzduch (bílá) a půdu (hnědá). Objekty spojuje také grafický motiv stromu nanesený metodou pískování na kalené sklo na přední stranu fasády každé z budov.

Okna jsou pásová, realizovaná z hliníkových profilů firmy Hueck Hartman, z fixních a otevíracích dílů. Před okny je navržen kontinuální pás horizontálních hliníkových žaluzií, který je plně propojen se systémem aktivní a plně automatické regulace vnitřního prostředí v budově.

První administrativní budova, která byla dokončena v říjnu 2007, je ze 100 % pronajata, druhá budova byla kolaudována v červnu 2008 a již 50 % kanceláří má své nájemníky. Výstavba posledních 11.200 m2 kancelářských ploch ve třetí budově bude dokončena letos na podzim.

Budova hotelu Park Inn Ostrava, který je součástí komplexu Orchard, je v kontrastu vůči sousedním administrativním objektům. Zatímco kancelářské budovy působí odlehčeně, hotel má naopak výrazově evokovat hmotu, nerost – kámen, jehož znakem je přírodní nepravidelnost a nahodilost. Tomuto principu je podřízeno řešení jak půdorysné, tak objemové. Hmota hotelu je svým nepravidelným zalomením a zvyšováním navržena jako přírodní struktura, podpořená použitím nepravidelně se střídajících keramických pásů ve třech odstínech. Celý koncept hlavní hmoty je doplněn v parteru o expandující hmoty konferenčního centra a veřejných prostor potažených černým sklem.

Architektem díla, exteriéru i interiéru, je společnost OSA Projekt, která zajistila komplexní řešení výstavby a zpracovala veškerou projektovou dokumentaci.

The article describe the project named Orchard Ostrava, which is made of a complex of three seven-storey administrative buildings offering a total of 36,000 m2 of administrative area and the four-star hotel Park Inn Ostrava with the capacity of 185 rooms is a part of that. From the beginning the emphasis was put on the highest technical standard of execution, maximum energy economy from the point of view of operation and flexibility of rental space. The company Red Group is the project investor and developer.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Budovy v Orchardu bude spojovat vypískovaný motiv stromu na přední straně fasády.Montovaná nosná konstrukce je ze železobetonu, s příčným nosným systémem.Čtyřhvězdičkový hotel Park Inn Ostrava je od srpna v provozu.První administrativní budova dokončená v říjnu 2007 je 100% pronajata.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ostrava se brzy dočká další moderní stavbyOstrava se brzy dočká další moderní stavby (28x)
Office building Ostrava-Nordica v Ostravě představuje šestipodlažní objekt s ustupujícím sedmým nadzemním podlažím a se ...
Accolade v Chebu investovala dvě miliardy, vzniká jeden z největších industriálních parků střední EvropyAccolade v Chebu investovala dvě miliardy, vzniká jeden z největších industriálních parků střední Evropy (27x)
V Chebu vzniká díky Accolade jeden z největších průmyslových parků ve střední Evropě. První část budovy pro Tchibo je ne...
O certifikace zelených budov je zájemO certifikace zelených budov je zájem (27x)
V budově centrálního sídla ČSOB v Praze-Radlicích se uskutečnilo diskusní setkání „Mezinárodní certifikace zelenýc...

NEJlépe hodnocené související články

UniCredit Leasing zajistí financování nových investicUniCredit Leasing zajistí financování nových investic (3.4 b.)
UniCredit Leasing, přední společnost nebankovního financování v ČR, očekává oživení jak v oblasti financování strojů a z...
O certifikace zelených budov je zájemO certifikace zelených budov je zájem (3 b.)
V budově centrálního sídla ČSOB v Praze-Radlicích se uskutečnilo diskusní setkání „Mezinárodní certifikace zelenýc...
Skanska podepsala nájemní smlouvu se společností OKIN GROUP na kancelářskou budovu Nordica OstravaSkanska podepsala nájemní smlouvu se společností OKIN GROUP na kancelářskou budovu Nordica Ostrava (1 b.)
Skanska Property Czech Republic podepsala nájemní smlouvu se společností OKIN GROUP, a. s. na novou kancelářskou budovu ...

NEJdiskutovanější související články

O certifikace zelených budov je zájemO certifikace zelených budov je zájem (2x)
V budově centrálního sídla ČSOB v Praze-Radlicích se uskutečnilo diskusní setkání „Mezinárodní certifikace zelenýc...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice