KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Development    Opava se přibližuje dálnici, pro investory je stále zajímavější

Opava se přibližuje dálnici, pro investory je stále zajímavější

Publikováno: 21.10.2008, Aktualizováno: 12.12.2008 16:31
Rubrika: Development

Více než čtyřicet zástupců statutárních orgánů, developerů, investorů, realitních makléřů, ale i představitelů stavebních firem a dodavatelů pro stavebnictví a dalších subjektů přišlo 25. června 2008, do auly Slezské univerzity v Opavě, aby získali informace o investičních záměrech a možnostech podnikání v tomto slezském městě. Akci Investiční záměry v Opavě, jejímž generálním partnerem byla Česká spořitelna, pořádal časopis Stavební fórum.

„Naše město je jednou z nejvýhodnějších lokalit v Moravskoslezském kraji, kde mohou investoři směle podnikat. A toto naše přesvědčení je podpořeno i názory místních podnikatelů,“ řekl hned v úvodu náměstek primátora Opavy Pavel Mališ. Ten přítomné informoval o prudké a pozitivní změně, kterou město prošlo za posledních 8 let, a nastínil plány do budoucna. „Opava je již dnes plnohodnotným evropským městem, bohužel i cenami pozemků a nemovitostí, které za posledních několik let prudce stouply. Do čtyř let chceme investovat téměř 1,5 miliardy korun do výstavby obchodních, volnočasových a zábavních aktivit. Půjde o sportovní stadion, koupaliště, rekonstrukci Městských sadů a podobně,“ uvedl náměstek.

 
Seminář Investiční příležitosti v Opavě si nenechaly ujít čtyři desítky posluchačů.

Současně s tím ale podotkl, že největším problémem rozvoje města nadále zůstává dopravní infrastruktura. „Do roku 2011 bude dokončeno připojení na Ostravu v oblasti Ostrava-Poruba a spojení mezi oběma městy se zkrátí na 15 minut. Stejně tak získávají jasné obrysy plány na další důležité silniční spojení, a to z Brna přes Olomouc do Opavy,“ zakončil optimisticky svůj výklad náměstek Pavel Mališ.

Po výzvě moderátorky Šimony Maškové ze společnosti Mašek a spol. informoval Petr Šnejdar z Magistrátu města Opavy přítomné posluchače o podmínkách podnikání v tomto městě. Po vyčíslení výhod se i on dotkl dopravního napojení na Opavu a označil je za „bolavé“ místo. „Sbíhá se zde pětice silnic první třídy, což dělá z Opavy jednu velkou křižovatku. Chybí obchvat města, napojení na Ostravu je nedostatečné, stejná je situace i se spojením s Polskem,“ řekl. Podle jeho slov nabízí Opava dlouhodobou tradici strojírenské výroby a relativně dostatek kvalifikované a technicky vzdělané pracovní síly. „Chceme toto ještě dále posílit, a proto plánujeme propagační akce, kdy chceme působit za žáky základních škol a jejich rodiče. Chceme jim různými způsoby prezentovat, že studium technických oborů je výhodné, protože absolvent najde prestižní a dobře placené místo,“ popsal plány města. Z pléna zazněl i dotaz na zajištění dostatku elektrické energie pro rozvoj Opavska. „Firma ČEPS, správce rozvodné sítě, již dříve informovala, že situace s nedostatečnou kapacitou elektrických sítí je na celé severní Moravě. Situace se má údajně zlepšit až v roce 2012,“ uvedl k tomu zástupce Magistrátu města Opavy P. Šnejdar.

V rámci následné diskuze reagoval zástupce magistrátu na dotaz týkající se problémů s výkupy pozemků. Jak uvedl, Opava je trochu specifická v tom, že zde připadá na několikahektarový pozemek několik desítek majitelů. Dohoda s nimi je občas velmi obtížná. Reagoval i na dotaz ohledně zájmu o chátrající objekty, nebo spíše výstavbu na zelené louce. „Pozemků a objektů tzv. brownfields je v této lokalitě dostatek. Je ale fakt, že firmy stále ještě více zajímají a jsou pro ně lukrativní greenfields,“ dodal.

Dalším přednášejícím byl další zástupce Magistrátu města Opavy, Zdeněk Bendík. Ten v úvodu svého vystoupení zopakoval aktivity vedoucí k rychlému propojení Opavy a Ostravy, resp. Opavy s dálnicí D47. Pak již představil projekt využití tzv. Dukelských kasáren. Jde o objekt o ploše 13 hektarů, který dříve patřil armádě. „Plocha je z 20 až 30 procent zastavená nízko i více patrovými objekty, některými velmi architektonicky zdařilými – i z 18. století. Ty bude možné (po rekonstrukci) nabídnout jako kvalitní ubytovací prostory, prostory pro vzdělávání, další budou vhodné k podnikání, některé ale maximálně pro skladování, jako garáže,“ uvedl Z. Bendík. Na dotaz, v jakém stadiu nyní projekt je, uvedl, že v současné době probíhá studie využitelnosti areálu, který je podle něj výborně zasíťován.

„Nejsou zde navíc problémy s pozůstatky vojenské činnosti. Věřím, že do tří čtyř let zde zahájíme intenzivní stavební činnost,“ dodal. Kvalitu přednášejících podtrhl svým příspěvkem i Filip Chlebiš z agentury Czechinvest. Ten vyzdvihl prostředí v Opavě a označil je jako mimořádně vhodné pro podnikání. „Naše podpora se nyní obecně zaměřuje více na projekty, které do regionů přinesou vyšší přidanou hodnotu. Nemůžeme si již dovolit podporovat projekty, které jsou krátkodobého charakteru, resp. investor jde časem za levnější pracovní silou dále na východ,“ uvedl. Ve své přednášce představil dva z programů podpor agentury Czechinvest – Nemovitosti a Prosperita. Taktéž poznamenal, že v zájmu agentury je podpora intenzivnějšího využívání brownfields. „I když mezi investory a podnikateli stále převažuje větší poptávka po výstavbě na zelené louce,“ dodal.

Jiří Vozňak z Agentury pro regionální rozvoj svou přednáškou navázal na své předřečníky a podpořil snahu města v jeho aktivitách směřujících k propagaci a popularizaci technických oborů mezi žáky základních škol a jejich rodiči. „Taktéž musím ocenit i snahu Czechinvestu, že se konečně více snaží zaměřit se na projekty, které mají známku podpory vědy, výzkumu – tedy vyšší přidané hodnoty. Přál bych si daleko vyšší podporu tuzemských fi rem před zahraničními.

Naše firmy zde v tomto regionu totiž zůstanou, alespoň si myslím, že u nich existuje vyšší pravděpodobnost,“ dodal. Seminář Stavebního fóra dále pokračoval prezentacemi fi rem a partnerů. Rudolf Šrubar z České spořitelny uvedl, že banka reagovala na vzrůstající význam Moravskoslezského kraje a otevřela v Ostravě své developerské centrum. Ve své přednášce představil činnost a principy centra a již realizované projekty v kraji. „Chceme využít rozvíjející se potenciál regionálních trhů, přiblížit se jim. Opava, Ostrava jsou právě těmi regiony, kde silný potenciál cítíme,“ vysvětlil aktivity České spořitelny.

Seminář zakončil svou přednáškou o cenách nemovitostí Jan Šina z AAABYTY.CZ. „Zatímco v roce 2004 stál metr čtvereční standardního družstevního bytu plochy 68 m2 téměř 10 tisíc korun, nyní je to již přes 15 tisíc. Očekávám, že nárůst bude pokračovat, ale nyní již v řádech procent,“ uvedl a dodal, že velký zájem je o kvalitní „zelené bydlení“. Zde však mohou zájemci očekávat cenu ve výši 36 tisíc korun za metr čtvereční. „Toto vše je důsledkem velkého rozvoje a lukrativního života a podnikání v Opavě,“ dodal na závěr semináře.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ostrava se brzy dočká další moderní stavbyOstrava se brzy dočká další moderní stavby (28x)
Office building Ostrava-Nordica v Ostravě představuje šestipodlažní objekt s ustupujícím sedmým nadzemním podlažím a se ...
Accolade v Chebu investovala dvě miliardy, vzniká jeden z největších industriálních parků střední EvropyAccolade v Chebu investovala dvě miliardy, vzniká jeden z největších industriálních parků střední Evropy (27x)
V Chebu vzniká díky Accolade jeden z největších průmyslových parků ve střední Evropě. První část budovy pro Tchibo je ne...
O certifikace zelených budov je zájemO certifikace zelených budov je zájem (27x)
V budově centrálního sídla ČSOB v Praze-Radlicích se uskutečnilo diskusní setkání „Mezinárodní certifikace zelenýc...

NEJlépe hodnocené související články

UniCredit Leasing zajistí financování nových investicUniCredit Leasing zajistí financování nových investic (3.4 b.)
UniCredit Leasing, přední společnost nebankovního financování v ČR, očekává oživení jak v oblasti financování strojů a z...
O certifikace zelených budov je zájemO certifikace zelených budov je zájem (3 b.)
V budově centrálního sídla ČSOB v Praze-Radlicích se uskutečnilo diskusní setkání „Mezinárodní certifikace zelenýc...
Skanska podepsala nájemní smlouvu se společností OKIN GROUP na kancelářskou budovu Nordica OstravaSkanska podepsala nájemní smlouvu se společností OKIN GROUP na kancelářskou budovu Nordica Ostrava (1 b.)
Skanska Property Czech Republic podepsala nájemní smlouvu se společností OKIN GROUP, a. s. na novou kancelářskou budovu ...

NEJdiskutovanější související články

O certifikace zelených budov je zájemO certifikace zelených budov je zájem (2x)
V budově centrálního sídla ČSOB v Praze-Radlicích se uskutečnilo diskusní setkání „Mezinárodní certifikace zelenýc...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice