KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Povrchová ochrana    Ochrana výztuže a ocelových prvků v konstrukci proti korozi dle EN 1504-7 v návaznosti na povrchové úpravy a izolace mostních konstrukcí – teorie a praxe – technologie BASF

Ochrana výztuže a ocelových prvků v konstrukci proti korozi dle EN 1504-7 v návaznosti na povrchové úpravy a izolace mostních konstrukcí – teorie a praxe – technologie BASF

Publikováno: 20.3.2013
Rubrika: Povrchová ochrana

V rámci rekonstrukcí mostních konstrukcí a konstrukcí mostům podobných se jeví příprava podkladu a ochrana výztuže a ocelových prvků v konstrukci jako jedna z nejdůležitějších pro následnou 100% funkčnost izolací na těchto typech konstrukcí. Materiály společnosti BA SF v této oblasti představují ve světě pojem již několik desítek let. Článek popisuje možnosti a typy ošetření výztuže a ocelových prvků dle EN 1504-7 a návazných norem a předpisů před vlastní pokládkou jakéhokoliv typu izolací (mosty, lávky, tunely, opěrné stěny apod.).

Článek krátce popisuje BASF řešení ochrany ocelových prvků a nátěry betonových a ocelových konstrukcí, mostů a jiných inženýrských staveb ve vztahu k ČSN EN 1504/část 7/10. Evropská norma ČSN EN 1504 Výrobky a systémy pro opravu a ochranu betonových konstrukcí zahrnuje všechna hlediska v celém procesu oprav betonových konstrukcí včetně ochrany proti korozi. Článek představuje vybrané materiály BASF splňující požadavky normy na funkční vlastnosti materiálů a příklady aplikace těchto hmot, včetně ostatních systémů ve vztahu k protikorozní ochraně oceli a kovů před aplikacemi vlastních povrchových úprav konstrukcí a před izolacemi mostovek.

ČSN EN 1504 – ZÁKLADNÍ NORMA V OBLAST I SANACÍ
Evropská norma EN 1504 Výrobky a systémy pro opravu a ochranu betonových konstrukcí zahrnuje všechna hlediska v celém procesu oprav betonových konstrukcí a je členěna celkem do 10 částí. (viz tab. 1)

Tab. 1 – Členění EN 1504
EN 1504-1 Popisuje termíny a definice použité v normě
EN 1504-2 Systémy pro ochranu povrchu betonu (zásady 1, 2, 5, 6 a 8)
EN 1504-3 Opravy se statickou funkcí a opravy bez statické funkce (zásady 3, 4 a 7)
EN 1504-4 Poskytuje specifikace pro staticky nosné spojování (zásada 4)
EN 1504-5 Poskytuje specifikace pro injektáž betonu (zásady 1 a 4)
EN 1504-6 Poskytuje specifikace pro kotvení ocelových výstužných prutů (zásada 4)
EN 1504-7 Poskytuje specifikace pro ochranu výstuže proti korozi (zásady 7 a 11)
EN 1504-8 Popisuje řízení kvality a hodnocení shody pro výrobce
EN 1504-9 Popisuje obecné zásady pro použití výrobků a systémů na ochranu a opravu betonu
EN 1504-10 Poskytuje specifikace pro použití výrobků a systémů a kontrolu kvality provedení

 

Tab. 2 – ČSN EN 1504 – zásady oprav
zásada 1 Ochrana proti vnikání
zásada 2 Regulace vlhkosti
zásada 3 Obnova betonu
zásada 4 Zesílení konstrukce
zásada 5 Fyzikální odolnost
zásada 6 Chemická odolnost
zásada 7 Ochrana nebo obnovení pasivace
zásada 8 Zvýšení elektrického odporu
zásada 9 Úprava katodické oblasti
zásada 10 Katodická ochrana
zásada 11 Úprava katodických a anodických oblastí

EN 1504–7: OCHRANA VÝZTUŽE PROTI KOROZI (ZÁSADA 7 A 11)
Výrobky a systémy pro ochranu a opravy betonových konstrukcí – Definice, požadavky, kontrola kvality a hodnocení shody – ČÁST 7: Ochrana výztuže proti korozi.

Tato norma je českou verzí evropské normy EN 1504-7:2006 Překlad byl zajištěn Českým normalizačním institutem. Má stejný status jako oficiální verze.

Aktivní nátěry (active coatings) „AP“ (Emaco® Nanocrete AP)
Nátěr, který obsahuje elektrochemicky aktivní pigmenty, které mohou působit jako inhibitory, nebo které mohou poskytovat lokální katodovou ochranu.

Poznámka: Cement je, kvůli své alkalitě, považován za aktivní pigment.

Bariérové nátěry (barier coatings) „BP“ (Emaco® Nanocrete BP/Concresive 1002)
Nátěry, které oddělují výztuž od pórové vody obsažené v cementové matrici obklopující výztuž.

FUNKČNÍ VLASTNOSTI PRO URČENÁ POUŽITÍ
V tabulce 1 jsou vyjmenovány funkční vlastnosti výrobků a systémů pro ochranu výztuže proti korozi, které jsou vyžadovány pro „všechna určená použití“ nebo pro „některá určená použití“ v závislosti na „zásadách“ a „metodách“ definovaných v ENV 1504-9. Funkční vlastnosti, které jsou vyžadovány pro „všechna určená použití“ jsou označeny.

Všechny ostatní funkční vlastnosti, které jsou neoznačeny, mohou být vyžadovány pro „určitá určená použití“. Požadavky na funkční vlastnosti jsou uvedeny v bodě 5., tabulka 1 a následně konkretizováno v tabulce 3.

Tab. 3 – ČSN EN 1504 – část 7 definuje zásady pro ochranu výztuže proti korozi (zásady 7 a 11).
Zásada č. Popis zásady Metody vycházející ze zásady Doporučené výrobky
Zásada 7 (PR)

Ochrana nebo obnovení pasivace. Vytvoření chemických podmínek při nichž je udržována nebo obnovena pasivace povrchu výztuž.

7.1 Zvětšení tloušťky krycí vrstvy betonu nad výztuží dodatečně nanesenou cementovou maltou, betonem nebo nátěrem povrchu

EMACO® S88C;
EMACO® NANOCRETE R4/R3;
EMACO® NANOCRETE R4 Fluid;
EMACO® Fast Tixo, Fluid, Fibre

7.2 Náhrada kontaminovaného nebo zkarbonatového betonu.

EMACO® S88C; EMACO® NANOCRETE R4/R3;
EMACO® NANOCRETE R4 Fluid

EMACO® Fast Tixo, Fluid, Fibre; EMACO® T450

7.3 Elektrochemická realkalizace zkarbonatovaného betonu.

neobsazeno

7.4 Elektrochemická realkalizace zkarbonatovaného betonu difuzí.

MASTERSEAL® 550/588/6100 FX
7.5 Elektrochemické odstranění chloridů. neobsazeno
Zásada 11

Úprava katodických a anodických oblastí

11.1 Nátěry výztuže povlaky obsahujícími aktivní pigmenty.
Tento postup zahrnuje: 
1. Povlaky, které vytvářejí alkalické prostředí
2. Povlaky, které jsou inhibitory elektrochemických pochodů
3. Povlaky, které jsou inhibitory elektrochemických pochodů

EMACO® NANOCRETE AP
11.2 Nátěry výtuže bariérovými povlaky CONCRESIVE® 1002 (EMACO® NANOCRETE BP)

11.3 Aplikace inhibitorů na porch nebo do betonu (čl. 6, příl. A)

PROTECTOSIL® CIT

POŽADAVKY
Identifikační požadavky
Výrobce musí provést vybrané reprezentativní počáteční identifikační zkoušky pro výrobek nebo systém, jak je specifikováno v tabulce 4. Tyto zkoušky mohou být kdykoli použity pro ověření složení výrobku. Přijatelné tolerance jsou uvedeny v tabulce 4. (např. barva, hustota, těkavé látky, viskozita, tixotropie, tvrdost apod.)

Výrobky pro ochranu proti korozi nesmí uvolňovat látky nebezpečné pro zdraví, hygienu a životní prostředí.

Tab. 4 – Požadavky na funkční vlastnosti
Zkušební metody definované Funkční vlastnosti Požadavky
EN 15183 Ochrana proti korozi

Zkouška je považována za splěnou, jestliže natřené oblasti ocelových prvků jsou bez výskytu koroze a jestliže bobtnání od koroze na hraně základní desky je < 1 mm.

EN 12614

Teplota skelného přechodu

Nejméně 10 K nad maximální provozní teplotou.
EN 15184

Smyková soudržnost (mezi ocelí s povlakem a betonem)

Kritérium pro hodnocení je napětí v soudružnosti při posunu Δ = 0,1 mm. Zkouška je považována za splněnou, jestliže soudržnost stanovená s natřeným pruty je ve všech případech nejméně 80 % fererenční soudržnosti stanovené s nenatřenými pruty.

APLIKACE INHIBITORŮ - DLE ZÁSADY 11, BOD 11.3
Tj. ochrana výztuže proti aktivní korozi v železobetonové konstrukci – níže se popisuje účinnost inhibitorů. Silany se ve stavební praxi používají již od roku 1972. Díky svým vlastnostem se uplatňují jako výtečná ochrana železobetonu před účinky chemických a rozmrazovacích látek. Vlastní vývoj společnosti BASF v této oblasti přinesl i hmatatelný výsledek – PROTECTOSIL® CIT. PROTECTOSIL® CIT není jen ochranný nátěr na železobetonové konstrukce, je to aktivní inhibitor koroze prověřený mnohaletou praxí.

Princip působení koroze v železobetonu (resp. ve výztužných vložkách) je známý, ale neškodí si ho občas připomenout. Koroze výztužných vložek začíná, klesne-li alkalita pod pH 9. To bývá způsobeno reakcí CO2 s volným Ca(OH)2, známou jako karbonatace betonu. Elektrochemickou reakcí dochází ke zvětšování objemu výztužných složek a k oddělování krycí betonové vrstvy.

K obdobnému jevu dochází i v přítomnosti agresivních chloridových iontů, kde elektrochemické reakce vedou k rozpouštění oceli a k vytváření oxidů železa.

Silany jako účinná ochrana výztuže v železobetonových konstrukcích
Jak již bylo zmíněno, nabízejí silany poměrně hospodárnou ochranu železobetonu před účinky koroze výztužných vložek. Mohou být syntetizovány s množstvím podskupin, umožňujících cíleně zlepšit vlastnosti betonu.

Změnou délky reaktivní skupiny molekul lze ovlivňovat penetrační schopnost či reaktivitu. Během posledních 20 let se ve stavební praxi používaly silany a siloxany hlavně jako hydrofobizační nátěry. Pokud byly aplikovány na nových, korozí nenapadených konstrukcích, hlavně v prostředí s vysokou agresivitou (průmyslové zóny, mořské pobřeží, …), jasně prokázaly vysoký stupeň ochrany.

Důvodů, proč tomu tak je, je několik:

  • malé reaktivní molekuly, s nízkou viskozitou a malých povrchovým napětím,
  • důkladná penetrace do betonu,
  • chemická vazba s křemičitanovými sloučeninami betonu,
  • chemická vazba s vrstvou oxidu železitého,
  • snížení průsaku vody (a tím i chloridových iontů) až o 90 %.

Průlomem pak bylo vytvoření silanové molekuly obsahující organoaminovou skupinu (R-NH2), která je inhibitorem koroze. Většina inhibitorů koroze se nanáší na povrch a postupně migruje ochrannou betonovou vrstvou k oceli. Skupiny NH2 tak zajistí dodatečnou pasivaci povrchu výztužné vložky. Odborná literatura však upozorňuje na skutečnost, že účinnost látky klesá díky těkavosti, hlavně ve vlhkém prostředí. Protože silanové molekuly jsou chemicky vázány na cementovou matrici, je inhibitor koroze PROTECTOSIL ® CIT trvale zakotven v betonu a nemůže se vypařovat či být vymýván z podkladu.

Inhibitor PROTECTOSIL® CIT tak dokáže ochránit výztuž i v betonu s trhlinami. Porušený vzorek byl po 48 týdnů vystaven cyklickému namáhání (ponor do solného roztoku, vysušení), ale díky inhibitoru koroze PROTECTOSIL® CIT se míra koroze ve výztužných vložkách snížila o 99 %. Pokud se na neošetřený vzorek po 12 týdnech cyklického namáhání nanesl inhibitor koroze PROTECTOSIL® CIT, došlo i při dokončení cyklického namáhání k poklesu koroze o 92 %. Skutečnost, že se inhibitor koroze PROTECTOSIL® CIT nevymývá ani při dlouhodobém cyklickém namáhání, předurčuje tento prostředek nejen k ochraně nových železobetonových konstrukcí, ale hlavně k ošetření konstrukcí již napadených korozí. Nezanedbatelná je i velice snadná aplikace běžným ručním postřikovacím zařízením.

Měření účinnosti inhibitoru koroze PROTECTO SIL® CIT na stavbách
V posledních deseti letech se průběh koroze ve výztužných vložkách nejčastěji měřil pomocí lineární polarizace a poté se změřený elektrický proud v definované výztužné vložce převedl na stupeň koroze. Tento způsob umožňuje provádět měření nejen v laboratořích, ale i na stavbách.

Zkušenosti firmy BASF z více než patnáctiletého působení na poli ochrany železobetonových konstrukcí za použití inhibitoru koroze PROTECTOSIL® CIT v USA a Evropě jasně prokazují úspěšnost zastavení koroze v konstrukci.

Shrnutí
Výše uvedené mnohaleté referenční studie provedené přímo na stavbě, podpořené nezávislými zkouškami prokázaly, že použitím inhibitoru koroze PROTECTOSIL® CIT se u nových konstrukcí výrazně sníží nebezpečí koroze výztužných vložek a u konstrukcí stávajících dojde velice rychle k zastavení aktivní koroze a k „zakonzervování“ pasivního stavu. Inhibitor koroze PROTECTOSIL® CIT navíc brání vzniku tzv. kruhové anody v místech opravovaných novými sanačními maltami.

Tab. 5 – Některé typy materiálů pro ochranu ocelových a ocelobetonových konstrukcí
Název Popis
MASTERSEAL® P 1910

2K základní zink-fosfátový nátěr pro ochranu ocelových konstrukcí a dílů.
Aktivní pigmenty pro ochranu vůči korozi.

MASTERSEAL® P 1911

2K základní nátěr s EP kombinací, obsah zinkového prachu pro ochranu oceli, galvanizované oceli.
Určen pro mostní konstrukce, konstrukce ve styku s vodou apod.
Vysoká přídržnost, i na očištěné pozink. a zink-fosfát. povrchy.

MASTERSEAL® P 1912

2K EP základní nátěr a mezivrstva, pro aplikace na ocelové konstrukce a prvky, nerez. ocel, hliník, pozinkovanou ocel. Vhodná pro aplikace za zvýšené teploty prostředí.

MASTERSEAL® BC 1920

2K EP pigmentovaný (kysl Fe/Al) mezi a finál. nátěr, odolný vodě, mrazu, solím, palivům a průmyslové atmosféře. Jednoduchá aplikace, odolný vysokým suchým teplotám. Víceúčelový, obsahuje slídovitý kysličník a destičkový hliník pro excelentní ochranu proti korozi. vynikající soudržnost jako mezivrstva.

MASTERSEAL® BC 1921

2K EP nátěr pro víceúčelová použití, zejména pro opravy stávajících nátěrů. Vysoká odolnost vůči nárazu, abrazi, dobrá chemická odolnost, výborná adheze k oceli, galvanizované oceli. Dobrá inhibice koroze, jednoduchá a rychlá aplikace. Trvanlivost.

MASTERSEAL® TC 1930

Vrchní 2K AC-PU nátěr pro ocelové konstrukce. Výborná soudržnost s podkladními vrstvami, zachování lesku, odolnost povětrnosti, odolnost obrazi, chemikáliím – oleje, benzín, alifatická rozpouštědla. Jednoduchá aplikace, trvanlivá ochrana konstrukce.

MASTERSEAL® TC 1940

Pro kov i beton. 2K EP vysoce kvalitní nátěr, pro mostní konstrukce, konstrukce ve styku s vodou, odolný abrazi, proudící vodě a nárazům, chemicky odolný.

MASTERSEAL® 990

2K speciální PUR nátěr/stěrka pro bioplynové stanice. Testovaný na zatížení. Bioplyn-mezofilní technologie – teplota cca +40 °C. Odolný biogenní kyselině sírové, překlenuje trhliny. Pro ocel i beton.

MASTERSEAL® P 605

Dvousložková bezrozpouštědlová epoxidová penetrační pryskyřice. Možno jí plnit písky (záškrab a stěrky).
Vhodná pro penetrace podkladů, které jsou v kontaktu se zemní vlhkostí (neizolované desky).

MASTERSEAL® P 681

Dvousložková bezrozpouštědlová epoxidová penetrační pryskyřices aktivními pigmenty.
Vhodná pro penetraci a protikorozní povlak ocelových podkladů.

MASTERSEAL® 136 2K EP/PU nátěr, pružný, překlenující trhlinky, speciálně pro oblast tanků, nádrží, ČOV, chodníky, římsy.
MASTERSEAL® 138

2K EP nátěr snášenlivý s vodou. Pro nátěry betonu, svislé i vodorovné plochy, exteriér, interiér, nádrže, kanály – ponořené části, chodníky a nátěry proti kouřovým plynům.

MASTERSEAL® 185 Epoxy-cementový primer a vyrovnávací vrstva na vlhké podklady.
MASTERSEAL® 190 Speciální 2K EP bezrozpouštědlový nátěr pro použití u vodních staveb, ve vodě.
EMACO® NANOCRETE AP

Jednosložkový ochranný nátěr na cementové bázi, víceúčelový k ochraně betonářské oceli a jako spojovací můstek. Dvojnásobný nátěr/nástřik. Ochrana výztuže podle EN 1504-7, zásada 11.1.

CONCRESICE® 1002

Bezrozpouštědlová dvousložková epoxidová pryskyřice pro pasivace výztuže v korozivním prostředí a zhotovení
spojovacích můstků mezi starým a novým betonem. Všestranné použití na běžné stavební podklady. Lehce roztíratelná. Dle EN 1504-7, zásada 11.2.

PROTECTOSIL® CIT

Jednosložkový nízkoviskózní inhibitor koroze na bázi silanů, pro zastavení či zpomalení koroze výztužných
prvků, nových i zkorodovaných. Není nutné ho odstraňovat z povrchu před aplikací následných vrstev.
(Účinnost přes 90 %.) Dle EN 1504-7, zásada 11.3.

ANTIKOROZNÍ NÁTĚRY
Protikorozní ochrana – systémy – nátěry na ocel, kovy a nekovy (beton)
Nátěry na ocel, kovy, železo a neželezné kovy jsou také součástí systémů protikorozní ochrany stavebních a konstrukčních prvků, jako např. kotvící desky napínacích lan a kotev, patních desek svodidel, zábradlí a všech pomocných ocelových a železných konstrukcí. Tabulka uvádí některé typy materiálů pro nátěry těchto konstrukcí, včetně použití na betonový podklad.

ZÁVĚR
BASF je také významným dodavatelem řady dalších produktů pro stavební praxi např. systémů MASTERFLEX® pro injektáže a těsnící tmely, systémy MASTERFLOW® pro podlévání a kotvení, hmoty MASTERTOP ® pro pečetící vrstvu a podlahové systémy. Naši obchodní poradci jsou k dispozici při řešení konkrétních požadavků na Vašich stavbách. Zde popsaná kvalitní sanace a ochrana výztuže a ocel. Prvků v konstrukci a na konstrukci úzce souvisí s kvalitou následně prováděných úprav, ev. vrstev na ŽB konstrukci (např. nátěry chodníků a říms, nátěry a izolace zaatikových žlabů, nátěry kotevních prvků a desek vč. svodidlových prvků, zábradlí, kotev, svodidel a samozřejmě i provádění kotevně impregnačních nátěrů a pečetících vrstev na mostovkách. Bez důkladné přípravy podkladu nelze docílit kvalitní povrch/povrchové vrstvy konstrukce.

Protection of Reinforcement and Steel Components of a Construction Against Corrosion in Line with a Standard EN 1504-7 in Connection with Surface Treatment and Insulation of Bridge Constructions – Theory and Practice – BASF Technologies
Preparation of a base and protection of reinforcement and steel components of a construction seem one of the most important matters within reconstructions of bridge structures and structures similar to them in order to secure subsequent 100% functionality of insulation on these types of structures. BASF materials designed for this field have already been a name all over the world for several tens of years. The article describes possibilities and types of treatment of reinforcement and steel components in line with the standard EN 1504-7 and other respective standards and regulations before actual placement of any type of insulation (bridges, ponses, tunnels, abutment walls, etc.).

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Některé aspekty prvopočátků požárních uzávěrů otvorů po zavedení ČSN řady 73 08…Některé aspekty prvopočátků požárních uzávěrů otvorů po zavedení ČSN řady 73 08… (136x)
V nedávné minulosti jsme byli svědky ojedinělé akce České obchodní inspekce, která byla prezentována odborné i laické ve...
Požární odolnost a tuhost dřevostavebPožární odolnost a tuhost dřevostaveb (110x)
V České republice významně roste počet realizací budov na bázi dřeva. Například jejich podíl na výstavbě rodinných domů ...
Žárové zinkování dle normy EN ISO 1461 a CE-značení ocelových konstrukcí dle normy EN 1090 (103x)
1. CE ZNAČENÍ A NORMA EN 1090 PRO ZHOTOVENÉ OCELOVÉ KONSTRUKCE CE značení je pro všechny stavební výrobky, na které se ...

NEJlépe hodnocené související články

Studium příčin ztmavnutí povlaku žárového zinku v oblasti svarového spojeStudium příčin ztmavnutí povlaku žárového zinku v oblasti svarového spoje (5 b.)
Objednatele žárového pozinkování mnohdy znepokojuje různorodý vzhled povlaku. U zakázek provedených z rozmanitého materi...
Korozní napadení korozivzdorných ocelí v důsledku svařovaníKorozní napadení korozivzdorných ocelí v důsledku svařovaní (5 b.)
Korozivzdorné oceli patří mezi konstrukční materiály s vysokou korozní odolností v závislosti na způsobu jejich legování...
„Nejvíce zaujal požár skladu pneumatik,“„Nejvíce zaujal požár skladu pneumatik,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE doc. Ing. Petr Kučera, Ph.D., vedoucí Katedry požární ochrany Vysoké školy báňs...

NEJdiskutovanější související články

Ochranná maskovací páska do žárového zinkuOchranná maskovací páska do žárového zinku (3x)
Na základě poptávky našich zákazníků na maskování částí ocelových konstrukcí před žárovým pozinkováním jsme se začali za...
Povrchová úprava při výstavbě a rekonstrukcích fotbalových stadionů v JARPovrchová úprava při výstavbě a rekonstrukcích fotbalových stadionů v JAR (2x)
Přelom června a července letošního roku bude ve znamení Mistrovství světa ve fotbale 2010. Tuto sportovní událost poprvé...
Pasivní protipožární ochrana (1x)
Ocel je nehořlavý anorganický materiál používaný pro své fyzikální a mechanické vlastnosti ve stavebnictví a v dalších o...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice