KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Opláštění a fasády    Novinky pro pasivní i aktivní ochranu budov nejen proti slunci

Novinky pro pasivní i aktivní ochranu budov nejen proti slunci

Publikováno: 14.2.2018
Rubrika: Opláštění a fasády

Tepelný komfort a vhodné světelné podmínky na pracovištích i doma jsou důležité celoročně. Ve snaze maximalizovat tepelné zisky budov však za teplých dnů může – vlivem tepla od lidí, elektrických zařízení a zejména slunečního záření – docházet k přehřívání budovy. K optimalizaci celkové energetické bilance budov přitom nezanedbatelně přispívá stínicí technika.

Je-li zvolena a využívána správně, prokazatelně přispívá ke snížení nákladů na chlazení objektu v letních měsících, respektive vytápění budovy v zimě. Sluneční energie je významným obnovitelným zdrojem, proto by s ní v rámci plánování energetické bilance objektu mělo být počítáno. Mnohdy zbytečně dochází k tomu, že náklady na chlazení v létě paradoxně převyšují náklady na vytápění objektu v zimních měsících.

Vhodné stínění chrání před ohříváním prostor, přímým slunečním zářením i oslněním a přispívá k rovnoměrnému rozmístění světla v průběhu dne. Architekti a developeři proto vyžadují flexibilní a variabilní řešení, které je účinné vůči slunečnímu záření, odolné vůči větru a zároveň je designově atraktivní.

STÍNICÍ FÓLIOVÁ ROLETA INTEGRALMASTER

U tohoto produktu společnost Schüco navázala spolupráci s německou firmou Sun-Master Sonnenschutz GmbH a společně vyvinuly stínicí a antireflexní ochranu oken s označením Integralmaster. Jedná se o samostatnou jednotku skládající se ze speciální rolovací plisé fólie, skrytě integrované do zasklívací lišty. Z vnitřní strany instalovaná roleta, která může dosahovat maximální šířky 1 800 mm a výšky až 3 200 mm, je kompatibilní se všemi okenními systémy Schüco, z nichž nejběžnější jsou systémy Schüco AWS 75.SI a Schüco AWS 90.SI.

Díky skryté instalaci protisluneční a antireflexní ochrany do zasklívací lišty je roleta vidět pouze v okamžiku, kdy se používá. Je-li stažená, okno nenarušuje clona ani související příslušenství. Roleta Integralmaster je vhodná pro novostavby i modernizace, neboť původní zasklívací lištu lze jednoduše vyměnit za kompletní systém s roletou. K dispozici jsou dvě varianty ovládání. Při elektrickém provedení je roleta integrovaná ve spodní zasklívací liště a roluje se směrem nahoru. Jedná-li se o mechanické provedení, pak je fólie instalovaná naopak nahoře a pohybuje se směrem dolů.

Vnitřní a tudíž na počasí nezávislá roleta se vyrábí z pěti různých polyesterových fólií se speciálním plisováním. Tři z těchto fólií umožňují jasný pohled ven z okna. Konkrétně model SHGS 03 je clona s vysoce reflexní fólií, která skvěle chrání před přímým slunečním zářením. Oslnění redukuje o 97 %, což poskytuje vynikající zastínění kanceláří i dalších pracovišť se ztíženými podmínkami. Další dvě transparentní fólie slouží jako účinná ochrana proti oslnění. Zbývající dvě stínicí fólie – jedna s černou a druhá s bílou vnitřní barvou – jsou neprůhledné.

VELKOPLOŠNÉ „HI-TECH“ SLUNOLAMY SCHÜCO ALB

Nové obdélníkové slunolamy patří do skupiny velkoplošných hliníkových slunolamů Schüco ALB. Mohou být uspořádány vertikálně i horizontálně před fasádou nebo okny. K dispozici jsou v pevné nebo aktivní konfiguraci. Možnost individuálního nastavení slunolamu v závislosti na poloze slunce přináší vysoce efektivní stínění kdykoli během dne. Vyrábí se široká škála tvarovaných kovových lamel s perforací nebo bez v šířce 250 mm, 300 mm a 400 mm. Lamely jsou namontované na nosné systémové konstrukci Schüco s předvrtanými závitovými otvory, které umožňují snadno připojit mnoho různých typů žaluzií. Tvar, barva, perforace a uspořádání lamel jsou volitelné, což přispívá k atraktivnímu ztvárnění fasády.

STÍNICÍ LAMELY SCHÜCO ALB VE TVARU PÍSMEN C A Z

Exteriérové lamely ALB v nových tvarech představují špičkovou ochranu proti slunci a povětrnostním vlivům. Určeny jsou pro velkoplošné instalace a fasády a uspořádány mohou být horizontálně nebo jako konzolový systém. Vzdálenosti mezi jednotlivými lamelami se dají jednoduše upravit tak, aby vyhovovaly místním podmínkám, zejména poloze slunce, ale i vizuálním požadavkům architekta. S lamelami tvaru C a Z lze realizovat i rohové konstrukce. Vysoký stupeň prefabrikace a jednoduchý systém jsou zárukou spolehlivé a rychlé instalace.

Lamely se na nosnou profilovou konstrukci, která se na budovu upevňuje přednostně, uchycují pomocí plastových svorek. Ty jsou k dispozici s úhlem 45 ° a 60 ° a lze je použít při obložení fasády i jako konzolové řešení. Pro rohové konstrukce žaluzií ve tvaru C a Z jsou k dispozici také otočné svorky a držáky. Žaluzie tvaru C se vyrábějí v šířce 100 mm a 150 mm, lamely ve tvaru Z pak v šířce 100 mm a 120 mm. Aby se zabránilo znečištění budovy, výrobce nabízí dvě žaluzie ve tvaru Z s dodatečnou drážkou pro perforovanou nebo neperforovanou ochranu proti ptactvu. Žaluzie lze dále nakonfigurovat například včetně síťky proti hmyzu.

Foto: Schüco CZ nebo Schüco Ingernational KG

News for Passive and Active Building Protection Not Only against the Sun
Thermal comfort and appropriate lighting conditions at workplaces and at home are important throughout the year. However, during summer periods the attempt to maximize heat gains in buildings may lead to their overheating due to heat from people, electrical equipment, and especially solar radiation. The shading technique contributes not insignificantly to optimizing the overall energy balance of buildings.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Interiérová, na povětrnostních podmínkách nezávislá, roleta je k dispozici v pěti polyesterových fóliích se speciálním plisováním. (Foto: Schüco CZ nebo Schüco Ingernational KG)Model SGHS 03 s vysoce reflexní fólií skvěle ochrání před přímým slunečním zářením. Záři odráží z 97 %. (Foto: Schüco CZ nebo Schüco Ingernational KG)Velkoplošné lamely Schüco ALB: horizontální instalace „hi-tech“ lamel v aktivní konfiguraci (Foto: Schüco CZ nebo Schüco Ingernational KG)Velkoplošné lamely Schüco ALB: nové obdélníkové provedení (Foto: Schüco CZ nebo Schüco Ingernational KG)Lamely Schüco ALB: nová řada lamel z tvarovaného plechu s perforací nebo bez ní (Foto: Schüco CZ nebo Schüco Ingernational KG)Lamely Schüco ALB ve tvaru C a Z: široká škála provedení a šířky lamel (Foto: Schüco CZ nebo Schüco Ingernational KG)Schüco Integralmaster – interiérový pohled (Foto: Schüco CZ nebo Schüco Ingernational KG)Stínicí fóliová roleta Schüco Integralmaster (Foto: Schüco CZ nebo Schüco Ingernational KG)Slunolamy Schüco ALB (Foto: Schüco CZ nebo Schüco Ingernational KG)Lamely Schüco ALB ve tvaru C a Z – konzolový systém (Foto: Schüco CZ nebo Schüco Ingernational KG)Lamely Schüco ALB ve tvaru C a Z – velkoplošné instalace (Foto: Schüco CZ nebo Schüco Ingernational KG)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Udržitelný rozvoj v oblasti plastových otvorových výplníUdržitelný rozvoj v oblasti plastových otvorových výplní (141x)
Největším přínosem „plastových“ oken je jejich příspěvek k ochraně životního prostředí, a to především v oblasti snižová...
Technologie aplikace tepelné izolace ve skladbě jednoplášťových plochých střechTechnologie aplikace tepelné izolace ve skladbě jednoplášťových plochých střech (72x)
Návrh skladby ploché strechy je dnes pro projektanty poměrně dobře zvládnutelná operace. Skladbu volí s ohledem na nosno...
Provětrávané fasády – chyby při realizaciProvětrávané fasády – chyby při realizaci (62x)
S rozvíjející se bytovou i průmyslovou výstavbou se stále častěji můžeme setkat s provětrávanými fasádami. Tyto konstruk...

NEJlépe hodnocené související články

Protisluneční sklo na budově sídla společnosti BNL-BNP Paribas v Římě dalo architektům svobodu pohrát si s barvami a odrazy Protisluneční sklo na budově sídla společnosti BNL-BNP Paribas v Římě dalo architektům svobodu pohrát si s barvami a odrazy (5 b.)
Budova sídla společnosti BNL-BNP Paribas Group je skvělým příkladem toho, jak lze úspěšně zkombinovat inovativní archite...
Guardian Glass představuje nové sklo Guardian SunGuard® SNX 60 a SNX 60 UltraGuardian Glass představuje nové sklo Guardian SunGuard® SNX 60 a SNX 60 Ultra (5 b.)
Guardian Glass představuje nový přírůstek do své řady protislunečních skel eXtra Selective: Guardian SunGuard® SNX 60. N...
Patrové budovy musí být od srpna lépe chráněny proti požárům fasádPatrové budovy musí být od srpna lépe chráněny proti požárům fasád (5 b.)
Hasiči v roce 2015 vyjížděli k více než 20 tisícům požárů, při kterých zemřelo 115 lidí. Hmotné škody dosáhly přibližně ...

NEJdiskutovanější související články

Jaké vybavení potřebuje profesionál pro výškové práce? Pracovní přilba nestačí (2x)
Zabýváte se výškovými pracemi? Pohybujete se každý den na střeše? Ať jste zkušený pokrývač, klempíř, natěrač střech nebo...
Renovace fasády za poloviční nákladyRenovace fasády za poloviční náklady (2x)
Renovací fasády pomocí samolepicích fólií lze v porovnání s kompletní výměnou fasádních panelů ušetřit až polovinu nákla...
Předsazená montáž oken a dveří (2x)
Řešení zabudování oken do stavby nebyla donedávna přisuzována velká důležitost. S nárůstem počtu novostaveb a rekonstruk...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice