KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Povrchová ochrana    Neomezené možnosti žárově zinkovaných materiálů

Neomezené možnosti žárově zinkovaných materiálů

Publikováno: 20.7.2006, Aktualizováno: 21.2.2010 23:40
Rubrika: Povrchová ochrana

Možnosti užití žárově pozinkovaných materiálů v současné architektuře jsou téměř neomezené a fantazii tvůrců meze rozhodně nekladou. Nabízíme vám čtyři diametrálně odlišné varianty využití prvků s touto povrchovou úpravou z realizací v Německu.

TRŽNICE V ALBSTADTU-EBINGENU
Pozinkovaná ocel se často běžně používá na stavby skleníků a zahradních center, kde zavlažovací systémy a vysoká vlhkost kladou velké požadavky na ochranu proti korozi. Bylo proto přirozené, že firma Schaudt Architekten BDA z Kostnice využila na stavbu tržnice v německém městě Albstadt Ebingen skleníkových prvků, aby tím udržela ráz zahradního centra.

Architekti popsali svůj projekt následovně: „Zákazník vlastní několik hospodářství, vyvstala proto potřeba postavit tržnici s ovocem a zeleninou. Kromě prodejny měla stavba zahrnovat chladírenské sklady, technickázařízení, kanceláře, veřejné prostory, dodavatelskou část s rampami a parkoviště. Budova je umístěna na konci ulice a má stejnou výškujako přilehlé stavby, aby splynula s okolím.

Všechny prostory tržnice jsou překryty dlouhou skleněnou sedlovou střechou. Přední část tržnice tvoří zakrytý průjezdný sklad, který může být oddělen od zbytku tržnice posuvnými vraty. V přilehlé části je vytápěná a plně prosklená nákupní část a jednopodlažní konstrukce z modulů, v nichž jsou sklady, příjem zboží, služby a kanceláře.

Zasklená ocelová stavba byla sestavena z cenově přijatelných skleníkových komponentů. Jednopodlažní pomocné prostory ve dvoře objektu jsou tvořeny prefabrikovanými ocelovými kontejnery. Skleněná střecha má sluneční clony k regulaci osvětlení a na filtraci slunečních paprsků.“

Architektura a konstrukční forma jsou u této budovy v symbióze s užitím průmyslově vyráběných a vesměs pozinkovaných elementů. Ocel a sklo jako primární materiály spolu s výztužnou ocelí a komponenty konstrukce modulů a skleníků zde v kombinaci vytvářejí působivé a cenově přijatelné řešení. Použití pozinkování ukazuje na důležitý vztah mezi návrhem a ekonomií.
 


Lázeňský dům v Bad Brambachu


LÁZEŇSKÝ DŮM V BAD BRAMBACHU
Lázně Bad Brambach v horním Vogtlandu jsou součástí regionu podobného českému „lázeňskému trojúhelníku“ Františkovy Lázně, Mariánské Lázně a Karlovy Vary.

Terasovitá průhledná budova vede od foyer dolů na úroveň koupelí orientovaných do lázeňského parku. Krajina „protéká“ stavbou a koupelemi a tím tvoří své pokračování. Myšlenka „koupání v parku“ a veřejná povaha městských lázní dochází naplnění ve formě velkoplošného zasklení a otevřené konstrukce.

Důvodem pro použití skleněné fasády na halu lázeňské budovy bylo vytvořit štíhlou a transparentní konstrukci. Byly uvažovány různé materiály a výběr padl na spojení štíhlých sloupů s výplňovými pruty z ploché oceli. Aby byla splněna všechna přísná kritéria, kladená na plavecké bazény a lázně, musely být všechny ocelové prvky fasády pokryty duplexním systémem tvořeným pozinkováním s organickým nátěrem. Žárové zinkování bylo překryto dvouvrstvým epoxidovým nátěrem se slídou. Všechny spoje jsou šroubované, aby se maximalizovala efektivnost ochranného systému proti korozi.
 


Regálové parkoviště v Sindelfingenu 


REGÁLOVÉ PARKOVIŠTĚ V SINDELFINGENU
Stuttgartská firma Petry & Wittfoth, Freie Architekten, navrhla objekt tzv. regálového parkoviště v německém Sindelfingenu. Kvůli pronajímání dříve nevyužívaných kancelářských prostor v administrativní budově z 80. let vyvstala potřeba dalších parkovacích míst. Bylo proto nutné postavit nové parkoviště pro zaměstnance. Případová studie prověřila varianty jako podzemní garáže, obvyklá patrová stání a automatizovaný regálový systém. Protože se ukázalo, že pouze netradiční parkovací systém je schopen efektivně využít plochu, která byla k dispozici, vznikly plány pro parkoviště s 124 místy.

Parkoviště bylo navrženo jako čistá, kompaktní a průhledná konstrukce. Jádro objektu tvoří výtahové šachty pro stroj (je umístěn nahoře), který zasouvá palety s automobily do jednotlivých podlaží. Průhledná „obálka“ chrání výtah před větrem a deštěm. Skleněná obvodová stěna skrývá celkem čtyři na sobě nezávislé výtahy.

Vědomě jednoduchá ocelová konstrukce ustupuje skleněné obálce. S rozdílně uspořádanými parkovacími plošinami se budova neustále přetváří. Barevně odlišená vjezdová vrata a chladná okna nad nimi tvoří přísný roštový efekt ze skla a podpůrné konstrukce. V noci tvoří osvětlení neobvyklého městského zařízení vzrušující plastickou hru světla. Protože budova byla navržena z oceli, bylo možné redukovat cenu prefabrikací a pečlivě dimenzovat všechny detaily související s pohybem parkovacích palet.

Protože je parkoviště vystaveno vlhkosti, vnesené automobily při dešti (a v zimě sněžení), musel být použit ochranný protikorozní systém, který zajistí dlouhodobou ochranu – proto bylo vybráno žárové zinkování.
 


Střecha tunelu ve Vaihingenu


STŘECHA TUNELU VE VAIHINGENU
Architekti z firmy Kaag & Schwarz, Architekten BDA, jsou autory novátorské dopravní konstrukce na průtahu Vaihingenem. Zasklená střecha s žaluziemi vyhovuje svým konzistentním návrhem, jenž vychází z geometrie tunelu Ostenfeld a o přibližně 61 m ho prodlužuje pozinkovanou ocelovou konstrukcí s bodově uchyceným zasklením. Nosná ocelová konstrukce sestává z dvaadvaceti rámů zhotovených z hranatých trubek s rozpětím 7,5 m. Je umístěna vně tunelu. Zevnitř jsou rozměrné skleněné tabule vyrobené na zakázku. Tunel ze skla a oceli plní přednostně úlohu protihlukového zařízení, ale druhotně též usnadňuje přechod z rozdílných světelných poměrů při vjezdu a výjezdu.

Aby mohl být vjezd do tunelu čištěn a udržován, byla nosná ocelová konstrukce umístěna vně, takže zevnitř je pouze hladký skleněný povrch. Protikorozní ochrana konstrukce spočívá v prověřeném duplexním systému sestávajícím z žárového zinku, dvou vrstev primeru a stříbrného krycího nátěru s obsahem slídy. Systém zajišťuje dlouhou životnost (ocelové trubky jsou chráněny pozinkováním i zevnitř) a také stejný vzhled s odlitky příchytek opatřenými podobným duplexním systémem.

Problém montáže dílů konstrukce na místě byl na požadavek výroby i dopravy vyřešen použitím spojovacích svorníků, které jsou také žárově pozinkované. Spoje jsou integrovány do obrysu příčného řezu, aby konstrukce působila co nejlehčeji a nejelegantněji. Jednotlivé skleněné tabule jsou připevněny k nosným trubkám odlitými příchytkami ve čtyřech bodech. To umožnilo použít velkorozměrové tabule (3.010 × 1.290 mm), které jsou z ekonomických důvodů všechny stejných rozměrů. Tabule musí přenést veškerá zatížení, ať už se jedná o plochy ve vrcholu klenby či na bočních stěnách. Tyto tabule tvoří spolu s novým typem speciálně vyvinuté nosné konstrukce odolné proti odmrazovacím solím charakteristické image této dopravní stavby.

The possibilities of using zinc-dipped materials in present architecture are almost without limits and there are no borders to the fantasy of the designers. We are offering four very different alternatives of using elements with this surface finishing of realizations in Germany – a market place, bath house, multi storey car park and a tunnel extension.

(převzato z časopisu Žárové zinkování)

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Některé aspekty prvopočátků požárních uzávěrů otvorů po zavedení ČSN řady 73 08…Některé aspekty prvopočátků požárních uzávěrů otvorů po zavedení ČSN řady 73 08… (138x)
V nedávné minulosti jsme byli svědky ojedinělé akce České obchodní inspekce, která byla prezentována odborné i laické ve...
Požární odolnost a tuhost dřevostavebPožární odolnost a tuhost dřevostaveb (111x)
V České republice významně roste počet realizací budov na bázi dřeva. Například jejich podíl na výstavbě rodinných domů ...
Požární odolnost ocelových konstrukcíPožární odolnost ocelových konstrukcí (108x)
Ocel je moderní stavební materiál, který má široké možnosti uplatnění ve všech typech staveb. Z hlediska požární odolnos...

NEJlépe hodnocené související články

Studium příčin ztmavnutí povlaku žárového zinku v oblasti svarového spojeStudium příčin ztmavnutí povlaku žárového zinku v oblasti svarového spoje (5 b.)
Objednatele žárového pozinkování mnohdy znepokojuje různorodý vzhled povlaku. U zakázek provedených z rozmanitého materi...
Korozní napadení korozivzdorných ocelí v důsledku svařovaníKorozní napadení korozivzdorných ocelí v důsledku svařovaní (5 b.)
Korozivzdorné oceli patří mezi konstrukční materiály s vysokou korozní odolností v závislosti na způsobu jejich legování...
„Nejvíce zaujal požár skladu pneumatik,“„Nejvíce zaujal požár skladu pneumatik,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE doc. Ing. Petr Kučera, Ph.D., vedoucí Katedry požární ochrany Vysoké školy báňs...

NEJdiskutovanější související články

Ochranná maskovací páska do žárového zinkuOchranná maskovací páska do žárového zinku (3x)
Na základě poptávky našich zákazníků na maskování částí ocelových konstrukcí před žárovým pozinkováním jsme se začali za...
Povrchová úprava při výstavbě a rekonstrukcích fotbalových stadionů v JARPovrchová úprava při výstavbě a rekonstrukcích fotbalových stadionů v JAR (2x)
Přelom června a července letošního roku bude ve znamení Mistrovství světa ve fotbale 2010. Tuto sportovní událost poprvé...
Pasivní protipožární ochrana (1x)
Ocel je nehořlavý anorganický materiál používaný pro své fyzikální a mechanické vlastnosti ve stavebnictví a v dalších o...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice