KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Povrchová ochrana    Nátěry zabraňující vzniku požáru

Nátěry zabraňující vzniku požáru

Publikováno: 11.7.2010
Rubrika: Povrchová ochrana

Nový revoluční a přitom jednoduchý koncept v oblasti protipožární ochrany přinášejí povrchové nátěry NO-BURN®. Blokují přísun paliva, které oheň potřebuje k tomu, aby mohl hořet. Díky aplikaci přípravků NO-BURN® získá dřevo, ocel, suché zdivo, vysokou odolnost proti plamenům a vysokým teplotám. Princip je jednoduchý, ale velice účinný.

Základem konceptu NO-BURN® (NB) je velice všestranná pasivní technologie, kterou lze upravovat tak, aby se mohla využívat v celé řadě nejrůznějších aplikací. Všechny přípravky NB jsou zcela netoxické a nemají karcinogenní účinky – díky tomu je můžete bezpečně uplatnit prakticky kdekoliv.

OCELOVÉ KONSTRUKCE
NO-BURN® Plus

Jedná se o netoxický bobtnající nátěr, který je šetrný vůči životnímu prostředí. Lze jej aplikovat prakticky na jakýkoliv materiál používaný při stavbě budov; všechny typy dřeva, ocel, beton, sádru, lepenku a dokonce i na umělé hmoty.

Jde o dekorativní nátěr, což znamená, že dotyčné materiály stačí natřít pouze tímto jedním nátěrem – nemusíte používat žádné speciální podkladové nebo svrchní nátěry (použití ve venkovních prostorách vyžaduje povrchovou úpravu odolnou proti vlivům počasí). Můžete jej tónovat tak, aby odpovídal většině barev RAL a nanáší se bezvzduchovým stříkáním nebo válečkem.

Výrobek byl podroben celé řadě testů a obdržel osvědčení, na jejichž základě vyhovuje britským (třída 1/třída 0), evropským (třída B), americkým (třída A), skandinávským (třída 1) a námořním (IMO) normám. Jedná se o duální produkt, který poskytuje ochranu na principu reakce i odolnost proti ohni.

NB Plus je vysoce účinný a snadno použitelný bobtnající nátěr, který se nanáší postřikem na ocel, a poskytuje stavebním ocelovým konstrukcím vyšší míru ochrany proti ohni, která se v časovém vyjádření pohybuje od 15 do 120 minut.

NB Plus získal osvědčení, na jehož základě splňuje mezinárodní normy ASTM (ICAL) a v současné době probíhají rozsáhlé testy, na jejichž základě by měl výrobek získat osvědčení o tom, že splňuje evropskou normu EN 13381-4 upravující odolnost stavební oceli proti ohni.

Od jiných přípravků na ochranu oceli proti ohni se NB Plus liší tím, že nevyžaduje několik nátěrů (základový nátěr a vrchní nátěry) – což snižuje náklady a časovou náročnost aplikace a v důsledku toho se rovněž spotřebuje menší množství přípravku. Přičteme-li k tomu fakt, že se NB Plus může pochlubit nejlepší mírou pokrytí v oboru, znamená to, že tento výrobek představuje budoucnost protipožární ochrany oceli.

DŘEVĚNÉ KONSTRUKCE
NO-BURN® Wood Gard

Tento nátěr řady NB chrání dřevo proti ohni. V mnoha ohledech se jedná o unikátní výrobek. V prvé řadě je to jediný vysoce účinný chemický přípravek výrazně snižující hořlavost stavebního dřeva, který není toxický, je šetrný vůči životnímu prostředí, nanáší se pouze v jedné vrstvě a je průhledný.

Přípravek lze nanášet bezvzduchým stříkáním na všechny druhy stavebního dřeva, od dřevoštěpových desek OSB až po tvrdé dřevo. Výrobek byl podroben celé řadě testů a obdržel osvědčení, na jejichž základě vyhovuje britským (třída 1/třída 0), evropským (třída B) a americkým (třída A) normám.

NO-BURN® Wood Mih
Nátěr poskytuje stejnou úroveň ochrany proti ohni jako běžný NB Wood Gard, zabraňuje růstu plísně Stachybotrys Chartarum (jinak známé také jako toxická černá plíseň) a navíc zabíjí hmyz, který se přenáší dřevem (dle EN46-1). Tento přípravek poskytuje stoprocentní ochranu stavebního dřeva proti ohni a hmyzu. Přípravky NO-BURN byly původně vyvinuty na ochranu dřevěných budov proti účinkům ohně. Kromě toho jsme vyvinuli naše vlastní přípravky na ochranu dřeva proti šíření plísní a nově také proti hmyzím škůdcům a termitům. Jedná se o jediné ochranné přípravky na světě, které poskytují dvojitou a trojitou ochranu.

V případě aplikace na stavební prvky doporučujeme použít buď přípravek NB Wood Gard – což je průhledná nátěrová termoplastická pryskyřice, která se vstřebá do dřeva; nebo NB Plus – což je bobtnající nátěr působící proti účinkům ohně. Oba přípravky mají osvědčení, na jehož základě splňují normy Euroclass B na základě testování EN13501-1 SBI, a jsou nabízeny také ve verzích, které zabraňují vzniku a šíření plísní.

Všechny naše výrobky jsou testovány z hlediska toho, zda splňují normy na ochranu životního prostředí (Ecolabel) a po úspěšném absolvování testů jsou opatřeny štítkem, na němž je uvedeno, že neobsahují žádné škodlivé látky.

BETON
Ještě poměrně nedávno se mělo za to, že na betonové sloupy a pilíře se protipožární zákony Evropské unie prakticky nevztahují, jelikož jsou ve své podstatě vyrobeny z nehořlavých materiálů. Události z poslední doby však ukázaly, že při velmi silném požáru může dojít k přenosu tepla na ocel uvnitř sloupu, v důsledku čehož se může narušit jeho integrita, ohne se a nakonec dojde k jeho zhroucení. Toto riziko je obzvláště velké u dnes často používaných tenkých sloupů.

NB Plus prokázal, že dokáže zvýšit ohnivzdornost betonových sloupů tím, že sníží jejich povrchovou teplotu a zabrání přenosu tepla betonem. Nanáší se jednoduchým postřikem, který lze aplikovat až v samotném závěru stavebního cyklu, a to vše s nízkými náklady a bez jakýchkoliv větších komplikací stavebního procesu. Ve spojení se schválenými povrchovými nátěry třetích stran jej lze používat i v prostředí s vysokou mírou zátěže a vysokým výskytem uhlíku jako jsou například parkoviště, zejména podzemní.

Coatings to prevent the fire
New revolutionary, yet simple concept in the field of fire protection has been brought by surface coatings NO-BURN®. NO-BURN® blocks the infl ow of fuel the fire needs to be able to burn. Thanks to the application of an agent NO-BURN®, wood, steel, dry masonry will become highly resistant to flames and high temperatures. The principle is simple but very effective. The basis of NO-BURN® (NB) is a highly versatile passive technology, which can be adjusted so that it can be used in many different applications. All NO-BURN® products are completely non-toxic and do not have any carcinogenic effects – they can safely be applied virtually anywhere.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Ošetření interiéru – ilustrační fotoOšetřená ocelová konstrukce – ilustrační fotoNO-BURN lze aplikovat i na dřevěné konstrukce – ilustrační fotoAplikace NO-BURN na betonových prvcích – ilustrační foto

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Některé aspekty prvopočátků požárních uzávěrů otvorů po zavedení ČSN řady 73 08…Některé aspekty prvopočátků požárních uzávěrů otvorů po zavedení ČSN řady 73 08… (139x)
V nedávné minulosti jsme byli svědky ojedinělé akce České obchodní inspekce, která byla prezentována odborné i laické ve...
Výroba zinku v minulosti a dnes (108x)
Zinok je v súčasnosti štvrtým najpoužívanejším kovom na svete, po železe, hliníku a medi. Na začiatku dvadsiateho storoč...
Žárové zinkování dle normy EN ISO 1461 a CE-značení ocelových konstrukcí dle normy EN 1090 (101x)
1. CE ZNAČENÍ A NORMA EN 1090 PRO ZHOTOVENÉ OCELOVÉ KONSTRUKCE CE značení je pro všechny stavební výrobky, na které se ...

NEJlépe hodnocené související články

Studium příčin ztmavnutí povlaku žárového zinku v oblasti svarového spojeStudium příčin ztmavnutí povlaku žárového zinku v oblasti svarového spoje (5 b.)
Objednatele žárového pozinkování mnohdy znepokojuje různorodý vzhled povlaku. U zakázek provedených z rozmanitého materi...
Korozní napadení korozivzdorných ocelí v důsledku svařovaníKorozní napadení korozivzdorných ocelí v důsledku svařovaní (5 b.)
Korozivzdorné oceli patří mezi konstrukční materiály s vysokou korozní odolností v závislosti na způsobu jejich legování...
„Nejvíce zaujal požár skladu pneumatik,“„Nejvíce zaujal požár skladu pneumatik,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE doc. Ing. Petr Kučera, Ph.D., vedoucí Katedry požární ochrany Vysoké školy báňs...

NEJdiskutovanější související články

Ochranná maskovací páska do žárového zinkuOchranná maskovací páska do žárového zinku (3x)
Na základě poptávky našich zákazníků na maskování částí ocelových konstrukcí před žárovým pozinkováním jsme se začali za...
Povrchová úprava při výstavbě a rekonstrukcích fotbalových stadionů v JARPovrchová úprava při výstavbě a rekonstrukcích fotbalových stadionů v JAR (2x)
Přelom června a července letošního roku bude ve znamení Mistrovství světa ve fotbale 2010. Tuto sportovní událost poprvé...
Pasivní protipožární ochrana (1x)
Ocel je nehořlavý anorganický materiál používaný pro své fyzikální a mechanické vlastnosti ve stavebnictví a v dalších o...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice