KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Opláštění a fasády    „Náš projektový tým se snaží jít stále dopředu a hledat progresivnější řešení v místech, kde to je možné,“

„Náš projektový tým se snaží jít stále dopředu a hledat progresivnější řešení v místech, kde to je možné,“

Publikováno: 31.1.2018
Rubrika: Opláštění a fasády

uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Michal Vrbka, obchodní ředitel pro projekty společnosti Saint-Gobain Construction Products CZ a. s., divize GLASSOLUTIONS.

Jste obchodním ředitelem pro projekty firmy Saint-Gobain Construction Products CZ a. s., divize GLASSOLUTIONS v Brně. Jakožto firma s dlouholetou tradicí výroby skleněných fasád a zasklení se významně profilujete na trhu s touto nabídkou nejen v naší republice, ale i v zahraničí. Když se tedy podíváte zpět, tak na které velké nebo větší stavby rád vzpomínáte?
Projektů, na které rád vzpomínám, bylo opravdu mnoho. Ne vždy byl průběh realizace hladký, ale snažím se dívat na realizace, s odstupem času, především jako na spolupráci s ostatními kolegy, zákazníky, architekty, projekčními kancelářemi. Hlavně díky tomu mohou vznikat zajímavé stavby, a spokojení uživatelé. Mezi takové projekty určitě patřil komplex budov River City Prague – Danube House, Nile House a Amazon Court v Praze Karlíně, s celkovou plochou zasklení cca 15 000 m2. Velmi složité konstrukce doplňovala i náročná skladba výrobků extra čirého skla SGG Diamant v kombinaci s různými typy pokovení, na dobu realizace velice pokrokovými. Velice úspěšnou etapou, která podpořila rozvoj v naší společnosti, byla realizace komplexu budov Spielberk Office Centre Brno s celkovou plochou zasklení cca 20 000 m2. Tímto projektem se otevřela dlouhá etapa našich realizací v prudce se rozvíjející jižní části města Brna. Dnes se již jedná o moderní část města, s řadou našich realizací. Mezi některé mohu jmenovat: Spielberk tower „A“ i „B“, dále Justiční areál, s budovou Okresního soudu a Státního zastupitelství, a mnoho dalších realizací v této oblasti. Velmi pěkně vzpomínám na realizaci nákupního centra City Park Jihlava. Pokud necháme stranou samotný účel budovy s řadou odpůrců, vznikla zde v roce 2009 zajímavá stavba ohodnocena titulem stavba roku 2009. Některé projekty prošly dokonce již modernizací. Týká se to například objektu parkovací domu v Brně na Moravském náměstí, který se v roce 2005 dokončil, a v minulém roce byl z rozsáhlé části modernizován na kancelářskou budovu „Rozmarýn“. Při rekonstrukci byly použity nejmodernější výrobky z produkce Saint-Gobain, konkrétně z produktové řady protislunečních pokovení SGG Cool Lite SKN.

A ty třeba s menší zasklenou plochou, ale zajímavé svým vzhledem, určením, umístěním?
Ano, to jsou právě ty stavby, menší projekty něčím zajímavé, u kterých jsme se společně zapotili, ale dnes jsou stále funkční, mohu jmenovat například: Salmův palác v Olomouci – zastřešení vnitřního atria, které současně sloužilo jako odvod dešťové vody. Složitější konstrukce ve tvaru trychtýře uskutečněná za pomoci izolačních dvojskel s pokovením SGG Cool Lite SKN 154. UFFO Trutnov – společenské a kulturní centrum Trutnova umístěné v jeho centru a doplněné výtvarnými prvky. Specifická kombinace použitých materiálů ve trojsklech. Na straně exteriérové SGG Cool Lite SKN 174 a na straně interiérové pak s pokovením Planitherm ONE. Agrostroj Pelhřimov – hlavní vstup a showroom je z velké části cca 600 m2 v obloukovém provedení. Na tomto projektu byla testovaná kvalita pokovení SGG Cool Lite SKN 176 II pro ohýbání a úspěšně pak realizovaná ve formě izolačních dvojskel do strukturální fasády. Multifunkční aula GONG v Ostravě Vítkovicích – kruhový plynojem v Dolní oblasti Vítkovic se přeměnil v kulturní centrum. Impozantní stavba ze skla a oceli, kterou obklopuje zrezavělé potrubí a další stavby dřívějších Vítkovických železáren.

Asi se nezmýlím, když řeknu, že stále více hlavním použitým produktem na těchto stavbách jsou speciálně k tomu navržená protisluneční skla řady SGG COOL-LITE® a v současnosti jistě i vaše nejnovější řada SGG COOL-LITE® XTREME. Můžete nám jmenovat známější stavby z poslední doby?
Měl jsem vždy radost z toho, že naše společnost reflektuje vývoj trhu a vždy jsme se snažili o zavádění nových produktů a novinek obecně. Nutno však podotknout, že to
nikdy nebylo slepé důvěřování propagačním a marketingovým sdělením. Vždy jsme si nejprve ověřili její reálnou dostupnost a stálost parametrů. Teprve pak se na závod Brno tento materiál objednal a provedla se testovací výroba. Pak přichází na řadu technická dokumentace a technologické postupy. Po vytvoření těchto dokumentů, které jsou závazné pro všechny zúčastněné, logistikou počínaje, pokračujíc ve výrobě a expedicí konče se teprve produkt zařadí to takzvaných standardních skladových zásob. Vznikne tak opakovatelný výrobní proces zaručující stálou a stejnou kvalitu a kontrola všech procesů.

Teprve po těchto krocích dojde k použití nového produktu na nějakém konkrétním projektu. Ideální je samozřejmě začínat s novinkami u menších realizací. Tak to bylo i v případě nové řady extrémně účinných protislunečních skel SGG COOL-LITE® XTREME.

Prvním projektem byl King‘s Cross Development Forum v Londýně kde byl poprvé použit produkt z řady XTREME a to verze pro tepelné tvrzení SGG COOL-LITE® XTREME 60/28 II. V této produktové řadě Xtreme nalezneme celkem tři produkty s různou selektivitou. Každý z produktů je nabízen ve verzi „římská dvě“, což značí použití pro tepelné tvrzení. Další z míst kde byl použit SGG COOL-LITE® XTREME 60/28 a 60/28 II je brněnský THE CAMPUS – budova C, nebo kancelářský komplex doplněný obchody, restauracemi, hotelem, fitness a obklopený zelení Green Court v Bukurešti.

Nováčkem je v řadě SGG COOL-LITE® XTREME 70/33 a 70/33 II. Úplně první realizací byla velice náročná dodávka střechy vnitřního atria objektu Aspira v Praze. Zastřešení atria dle architektonického návrhu je tvořeno zborcenou nerozvinutelnou prosklenou plochou s minimálními spády. Pro projekční návrh a realizaci bylo nutné využít posledních praktických poznatků stavební fyziky vč. speciálního testování hliníkového zasklívacího systém. Osobně si velice vážím práce projekční kanceláře OKF v Brně, která odvedla vynikající práci, samotná výroba již proto byla bez jakýchkoliv problémů. Mimo dalších, menších realizací, bych rád určitě zmínil aktuálně realizovaný projekt TWIN CITY TOWER A1 v Bratislavě, nebo třeba londýnskou vysokoškolskou kolej East Village.

Známým produktem pro fasády je revoluční izolační panel SLIM‑WALL. Co byste nám o něm řekl?
Společnost Glassolutions panel vyvinula a již v roce 2005 zařadila do svého výrobního programu. Panel je určen do parapetních (neprůhledných) částí prosklených fasád. Jako první z výrobců izolačních dvojskel na našem trhu, tak přišla s novinkou, která přináší komplexně vyřešený detail fasády a zároveň podstatně zjednoduší logistiku a montáž jak ve výrobě, tak na samotné stavbě. Konstrukce panelu SLIM WALL zcela vylučuje možnost vnesení vlhkosti do vnitřního prostoru panelu, čímž eliminuje zhoršení teoretických izolačních vlastností materiálu a zcela tak odstraňuje nebezpečí destrukce panelu vodní parou. V porovnání s běžně používanými fasádními panely, které mají jako izolační jádro minerální vlnu a jejichž tloušťka se obvykle pohybuje okolo 130 mm, má izolační panel SLIM WALL menší tloušťku stavebního prvku. Tím je dosaženo i jednoduššího konstrukčního řešení detailu. Jádro panelu SLIM WALL vloženého do dutiny izolačního skla tvoří vysoce izolační materiál. Vnější sklo panelu je běžně opatřeno povrchovou úpravou Emalit Evolution, popř. Seralit Evolution. Jedná se o jedno-tabulová bezpečnostní skla odpovídající normě EN 12150, popřípadě normě EN 14179 v případě provedení doporučeného Heat Soak testu (HST), opatřená z jedné strany nánosem keramické vypalovací barvy. Barvy jsou nabízeny ve standardní barevné paletě, speciální barvy jako např. metalické jsou dostupné po konzultaci. Barva se díky procesu vypálení stává součástí skleněné hmoty a získává svoji barevnou stálost a dlouhou životnost. Vhodným výběrem skla a barvy lze dosáhnout sladění s ostatními skleněnými plochami fasády či naopak zajímavých vizuálních efektů, vyhledávaných architekty. Vnitřní skleněná tabule může být nahrazena hliníkovým nebo ocelovým plechem s požadovanou povrchovou úpravou či strukturou (eloxací nebo barevným nástřikem dle stupnice RAL), dle požadavku architekta.

Co dalšího vás v současné době zaujalo a které další skloviny byste chtěli uvést na náš trh?
Jak jsem již říkal, náš projektový tým se snaží jít stále dopředu a hledat progresivnější řešení v místech, kde to je možné. Hodně teď probíráme elektricky vyhřívaná skla s obchodní značkou E‑GLASS®. Tím, že za pomoci PVB folie spojíme dvě skla, kdy jedno z nich je opatřeno oxidem kovů, získáme další prvek pro mnohostranné využití. Sklo můžeme použít jako samostatnou příčku v interiéru anebo jako součást izolačního skla. A takové dvojsklo či trojsklo není určeno jen pro použití ve velkých investičních celcích. Zrovna tak najde využití v prosklených stěnách našich zimních zahrad nebo vnitřních bazénů. Spojíme tak funkčnost, izolaci a estetiku v jeden celek. U bazénů třeba potlačíme rosení skel. Tato sklovina je již delší dobu na trhu a v Evropě je známá a hojně používaná. Pohled na ni byl spíše takový, že je to věc určená hlavně pro chladnější místa našeho kontinentu. Ono však její použití u prosklených stěn bazénů je velmi časté a o výhodách které přináší její aplikace při zasklení světlíků netřeba ani mluvit. Prostě napadne sníh a vy dole zapnete vypínač a je po starostech.

Další takový prvek je MICRO SHADE®. Je to 0,2 mm silná ocelová folie se speciální lamelovou strukturou. Ta brání prostupu nepříjemného slunečního světla, přitom však nebrání výhledu z místnosti. Takže když sedíte ve své kanceláři hned u okna, máte umožněn výhled ven a dostatek přirozeného světla, do zad vás však slunce nepálí. Přitom v zimních měsících vám 35 % energie pocházející ze slunce do místnosti propustí.

Nemůžeme však říci, že by se projektový tým zaměřoval jen na produkty vyloženě „fasádní“. Naší pozornosti neuniknou i skla interiérová. Speciální sklo pro sprchové kouty a zástěny SGG TIMELESS®, není jen záležitostí kolegů, kteří se zabývají interiéry. SGG TIMELESS® se vyrábí magnetronovým nanášením povlaku kovových oxidů. Tato úprava časem neztrácí svou účinnost a může vydržet všechny typy průmyslových zpracování. I my se snažíme s takovými produkty seznámit naše zákazníky.

Mimo to, že jste samozřejmě členy Komory lehkých obvodových plášťů, jste členy i nějakých dalších oborových sdružení?
Společnost Glassolutions je i členem sdružení výrobců izolačních skel CLIMAplusSECURIT®. A členy České komory lehkých obvodových plášťů jsme od doby jejího založení, což představuje již více než 10 let.

Jaké certifikáty a osvědčení vlastní vaše společnost?
Vlastníme celou řadu certifikátů kvality, od roku 1995 máme certifikovaný management jakosti dle EN ISO 9001:2008. Jsme držitelem certifikátu TÜV SÜD. To je certifikace založená na normách nastavených podle mezinárodně uznávaných kritérií. Dále pak certifikátem Certifikát CEKAL – Vitrage de Qualité CZ který je nezbytný pro vývoz izolačních skel do Francie. Je to certifikát zaměřený na kvalitu jejich výrobního procesu a jedním z hlavních testů je kvalita tmelení a z toho plynoucí odolnost proti pronikání vlhkosti do meziskelního prostoru. Toto testování nezávislou zkušebnou se provádí každého čtvrt roku.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
Ing. Michal VrbkaSalmův palácAspira

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Technologie aplikace tepelné izolace ve skladbě jednoplášťových plochých střechTechnologie aplikace tepelné izolace ve skladbě jednoplášťových plochých střech (74x)
Návrh skladby ploché strechy je dnes pro projektanty poměrně dobře zvládnutelná operace. Skladbu volí s ohledem na nosno...
Provětrávané fasády – chyby při realizaciProvětrávané fasády – chyby při realizaci (45x)
S rozvíjející se bytovou i průmyslovou výstavbou se stále častěji můžeme setkat s provětrávanými fasádami. Tyto konstruk...
Předsazená montáž oken a dveří (44x)
Řešení zabudování oken do stavby nebyla donedávna přisuzována velká důležitost. S nárůstem počtu novostaveb a rekonstruk...

NEJlépe hodnocené související články

Protisluneční sklo na budově sídla společnosti BNL-BNP Paribas v Římě dalo architektům svobodu pohrát si s barvami a odrazy Protisluneční sklo na budově sídla společnosti BNL-BNP Paribas v Římě dalo architektům svobodu pohrát si s barvami a odrazy (5 b.)
Budova sídla společnosti BNL-BNP Paribas Group je skvělým příkladem toho, jak lze úspěšně zkombinovat inovativní archite...
Guardian Glass představuje nové sklo Guardian SunGuard® SNX 60 a SNX 60 UltraGuardian Glass představuje nové sklo Guardian SunGuard® SNX 60 a SNX 60 Ultra (5 b.)
Guardian Glass představuje nový přírůstek do své řady protislunečních skel eXtra Selective: Guardian SunGuard® SNX 60. N...
Patrové budovy musí být od srpna lépe chráněny proti požárům fasádPatrové budovy musí být od srpna lépe chráněny proti požárům fasád (5 b.)
Hasiči v roce 2015 vyjížděli k více než 20 tisícům požárů, při kterých zemřelo 115 lidí. Hmotné škody dosáhly přibližně ...

NEJdiskutovanější související články

Jaké vybavení potřebuje profesionál pro výškové práce? Pracovní přilba nestačí (2x)
Zabýváte se výškovými pracemi? Pohybujete se každý den na střeše? Ať jste zkušený pokrývač, klempíř, natěrač střech nebo...
Renovace fasády za poloviční nákladyRenovace fasády za poloviční náklady (2x)
Renovací fasády pomocí samolepicích fólií lze v porovnání s kompletní výměnou fasádních panelů ušetřit až polovinu nákla...
Předsazená montáž oken a dveří (2x)
Řešení zabudování oken do stavby nebyla donedávna přisuzována velká důležitost. S nárůstem počtu novostaveb a rekonstruk...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice