KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Investiční celky    Breda & Weinstein    „Náročnost spočívala především v nutnosti propojení stávajících objektů bývalého pivovaru a nově vybudovaných objektů,“

„Náročnost spočívala především v nutnosti propojení stávajících objektů bývalého pivovaru a nově vybudovaných objektů,“

Publikováno: 16.12.2013
Rubrika: Breda & Weinstein

vysvětluje Ing. Zdenek Pokorný, místopředseda představenstva, zástupce GŘ a výrobní ředitel společnosti VCES a. s.

Začněme trochu netradičně. Jak se pražské firmě pracovalo na stavbě ve Slezsku? Má vůbec lokalita výstavby kromě počasí nějaký vliv na průběh realizace?
Přestože má naše společnost sídlo v Praze, realizujeme zakázky v rámci celé České republiky a také na Slovensku. Samotná lokalita pak má, snad jen s výjimkou počasí, na průběh stavby jenom minimální vliv. V nových lokalitách je začátek projektu vždy o něco těžší, musíte si vybudovat potřebné kontakty na úřadech, u provozovatelů sítí, nových dodavatelů atd. Za více jak 22 let, co je naše společnost na trhu, se už s těmito těžšími začátky umíme vypořádat. Navíc jsme na stavbu obchodně-společenského centra Breda&Weinstein nasadili jeden z našich nejzkušenějších projektových týmů pod vedením Ing. Pavla Chalupy a Ing. Alana Řeháčka.

Využili jste při stavbě Bredy dodavatelů z Moravskoslezského regionu, nebo jdou vaši osvědčení dodavatelé většinou za vámi?
Přestože máme vyzkoušené dlouholeté dodavatele, na stavbě obchodně-společenského centra Breda&Weinstein jsme využili řadu regionálních firem, se kterými jsme doposud neměli žádné zkušeností. Vsázeli jsme na jejich reference a hlavně na jejich profesionální čest. Nikdo z okolí by si nechtěl udělat ostudu z nekvalitně provedeného díla.

Stavba B&W je specifická svým charakterem. Byla to pro Vás první zkušenost s rekonverzí starého „průmyslového“ areálu, nebo jste již mohli úročit zkušenosti z dřívějších akcí brownfield?
Při realizaci projektu Breda&Weinstein jsme zúročili naše zkušenosti z minulosti, kdy jsme rekonstruovali objekty v historických centrech měst, jakými jsou Hradec Králové, Pardubice či Olomouc. Co do velikosti a rozsahu však stavba Breda&Weinstein byla největším a nejnáročnějším projektem. Náročnost spočívala především v nutnosti propojení stávajících objektů bývalého pivovaru a nově vybudovaných objektů. Stavební práce na původních budovách připomínala mnohdy detektivní práci. Vždyť v průběhu desítek let budovy pivovaru prošly řadou stavebních úprav a ne ke všem se zachovala či vůbec existovala projektová dokumentace.

Stavby tohoto druhu jsou náročné na koordinaci s dodavateli a na komunikaci mezi investorem a generálním dodavatelem. Největší nároky kladla stavba především na koordinaci jednotlivých činností v krátkém časovém období. Jakým způsobem jste zajistili bezproblémový průběh výstavby v případě B&V? Využíváte nějaký specifický systém řízení projektu?
Každý týden probíhaly rozsáhlé kontrolní dny, které poté přecházely na design meetingy. Veškeré problémy jsme tak mohli řešit na místě samotném a odpadly dlouhé doby na vyjadřování mezi investorem, stavbou a projektanty. Pokyny po vzájemné dohodě šly okamžitě na stavbu. V době největší špičky pracovalo na stavbě více než 850 techniků a dělníků, což bylo velice náročné na jejich koordinaci. Základem pro konečný úspěch bylo každodenní důkladné plánování a kontrola a především komunikace se zástupci jednotlivých subdodavatelů.

Mezi unikátní řešení patří fasáda ze zavěšených panelů s grafickým betonem – jde údajně o první realizaci tohoto systému na našem území. Jaká jsou specifika tohoto systému a vyžadovala jeho instalace nějaká nadstandardní opatření z vaší strany?
Fasáda ze zavěšených panelů s grafickým betonem je skutečně výrazným prvkem tváře centra Breda&Weinstein. Její výroba vyžadovala velmi úzkou koordinaci architekta a jeho návrhu s technologickými možnostmi výroby vzorů do betonových desek. Skloubit design a technologii byl časově velmi náročný proces. K této fasádě se váže i několik humorných okamžiků, kdy jsme v době její instalace museli odpovídat na dotazy ohledně rozmístění jednotlivých panelů s grafickými prvky. Je pravdou, že v té době to vypadalo poměrně nesourodě, ale finální výsledek stojí za to. A dotazy obyvatel Opavy na tuto fasádu (a nejen tu) byly důkazem, že stavba nového centra není lidem v Opavě lhostejná.

De facto v průběhu výstavby se investor rozhodl o certifikování objektu ve standardu BREEAM a bylo nutno tomuto faktu podřídit některá řešení. Je vůbec možné za této situace dodržet stanovený rozpočet, nebo neodkladně muselo dojít k jeho navýšení?
Fakt, že projekt Breda&Weinstein bude certifikován dle systému BREEAM, byl dohodnut již při samotném podpisu smlouvy o dílo. S ohledem na náročnost procesu certifikace byl do projektového týmu zařazen specialista na problematiku BREEAM, který na jednotlivé procesy a jejich vzájemný soulad dohlížel a koordinoval projektovou a výrobní fázi. Bylo také nutné pracovat s investorem, aby se s požadavky certifikace BREEAM a jejím systém seznámil a sžil.

Pojďme od B&W ke společnosti VCES a. s. samotné. VCES patří do skupiny BOUYGUES. Můžete přiblížit vlastnickou a firemní strukturu?
Začátky působnosti společnosti VCES sahají do roku 1991, kdy v Solnici vznikla společnost s názvem Východočeská stavební s. r. o. Ta položila základ dnešní společnosti VCES a. s. a vůbec celého stavebního koncernu VCES. Ten dále tvoří „mateřská“ společnost VCES HOLDING s. r. o. a „sesterská“ firma VCES PROPERTY DEVELOPMENT a. s., která se věnuje developerské činnosti. Výčet firem v koncernu pak ještě doplňuje několik „projektových“ společností, účelové založených pro realizaci vlastních developerských projektů.

Od roku 2006 je naše společnost součástí francouzské nadnárodní skupiny Bouygues, konkrétně patříme do části zaměřené na realizaci projektů v segmentu pozemních a infrastrukturálních staveb.

Když se podíváme na portfolium vašich realizací, vidíme celou řadu staveb od rezidenčních projektů přes průmyslové, inženýrské, vodohospodářské až po stavby občanské vybavenosti. Mezi nimi figuruje celá řada oceněných staveb. Existuje odvětví, které „umíte nejlépe?“
Stavební trh se v průběhu posledních několika let výrazně změnil, a pokud chceme jako firma uspět, musíme se trhu přizpůsobit. Krize výrazně ovlivnila strukturu vypisovaných a realizovaných zakázek. Zatímco před 10 lety dominovaly trhu veřejné zakázky, v současné době jednoznačně převažují projekty soukromých investorů. Je to vidět i u nás. Jestliže jsme před 10 lety nerealizovali projekty obchodních center, tak v současné době máme na svém kontě v průběhu dvou let hned dva projekty. Vedle obchodního centra Breda&Weinstein je to rozšíření a dostavba obchodního centra Centrum Černý Most v Praze. Tento projekt je přitom jedním z největších svého druhu v České republice.

Existuje však jeden segment stavebnictví, kde si dovolím tvrdit, že patříme dlouhodobě ke špičce v oboru, a tím jsou vodohospodářské stavby. Seznam referencí by vydal na několik stránek, vždyť v tuto chvíli naše týmy pracují hned na osmi projektech najednou.

Otázka na závěr. Preferujete beton nebo ocel a proč?
Na to není jednoduchá odpověď. Každý projekt, každá stavba má svá specifika a svá omezení. Rozhodování o tom, jaký typ konstrukce a jaké materiály budou na stavbě použity, leží v první řadě na architektech a projektantech, kteří musí mít na paměti také podmínky v dané lokalitě. My jako realizační firma na základě našich zkušeností z jiných projektů hledáme variantní řešení tak, aby bylo co nejoptimálnější. I na stavbě Breda&Weinstein jsme zvažovali, co bude lepší – zda použít železobetonovou (monolitickou) nebo prefa konstrukci. Nakonec jsme se rozhodli pro monolit, protože se ukázalo, že technicky není prefa konstrukce pro tento typ stavby vhodná a v porovnání s monolitickou konstrukcí byla méně variabilní.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Ing. Zdenek PokornýNové fasády kontrastují s obnovenými původnímiFasáda ze zavěšených panelů s grafickým betonem je první realizací tohoto systému v ČR.Panely s grafickým betonem

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ocelové konstrukce a fasády SC Breda & Weinsten OpavaOcelové konstrukce a fasády SC Breda & Weinsten Opava (16x)
Navrhované konstrukce, které jsou viditelné, jsou umístěny v pohledově exponovaných prostorech. Z těchto důvodů byly kla...
„Náročnost spočívala především v nutnosti propojení stávajících objektů bývalého pivovaru a nově vybudovaných objektů,“„Náročnost spočívala především v nutnosti propojení stávajících objektů bývalého pivovaru a nově vybudovaných objektů,“ (14x)
vysvětluje Ing. Zdenek Pokorný, místopředseda představenstva, zástupce GŘ a výrobní ředitel společnosti VCES a. s....
„Museli jsme pružně reagovat na nové a nové skutečnosti, které vyplouvaly na povrch v průběhu stavby,“ (13x)
říká hlavní inženýr projektu Ing. Tomáš Volný ze společnosti AED PROJECT , a. s....

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice