KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Investiční celky    Nová Karolina    Na realizaci Nové Karoliny se podíleli i architekti z K4

Na realizaci Nové Karoliny se podíleli i architekti z K4

Publikováno: 22.3.2012
Rubrika: Nová Karolina, 2012

Významný podíl na celém projektu FORUM Nová Karolina má kancelář K4 Architects & Engineers. Společnost spolupracovala na architektonické koncepci centra, vypracovala tendrovou dokumentaci, realizační projekt stavby a v průběhu realizace zajišťovala stavební management.

Historie centra FORUM Nová Karolina se začala psát před šesti lety
Základní architektonickou koncepci vypracovala pro investora, společnost Multi Development, renomovaná holandská kancelář OMA architekta Rema Koolhaase a partnerů.

„Cílem při rozpracovávání projektu bylo v maximální míře zachování základní architektonické a prostorově bohaté koncepce centra při zreálnění výše investice,“ vysvětluje Vladimír Pacek, hlavní architekt K4 A&E. „Na základě studie úprav projektu, na které se podíleli především holandští architekti z kanceláře T+T design, investor pověřil K4 projektováním tendrové dokumentace.“ V průběhu stavby architekti K4 A&E spolupracovali na autorském a koncepčním dohledu a na kontinuální činnosti dopracovávání architektonického řešení.

Dominantou je "dóm"
„Vlastní objekt centra FORUM Nová Karolina je velmi prostorově komplikovaný. Je tvořen skupinou 14 kostek, přestřešených velkorysou prosklenou střechou, prosvětlující vnitřní prostory obchodních pasáží, náměstí, multikina, restaurací a kaváren,“ popisuje Pacek. Výškovou, zdaleka viditelnou dominantu tvoří jedna z kostek - tzv. dóm, která je v interiéru využívaná jako hlavní centrální převýšený prostor, na jehož vnitřní prostor se může promítat program speciálně pro ni vytvořený.

Pěší zóna
Koncepční prací K4 A&E byl návrh úprav řešení venkovních prostor první fáze projektu Nová Karolina. Architekti z K4 A&E společně s renomovaným zahradním architektem Zdeňkem Sendlerem navrhli podobu nové obchodní třídy a centrálního náměstí, vymezeného tzv. Trojhalím.

„Řešení ploch zahrnovalo návrh dlažeb, zeleně, prostorového uspořádání, sportovních ploch, dětských hřišť, in-line dráhy, mobiliáře a osvětlení,“ doplňuje Pacek.

Realizační projekt
K4 A&E vypracovala rovněž kompletní realizační projekt stavby obchodního centra, včetně všech profesí, jejich koordinace a autorského dozoru na stavbě. „Vzhledem k časové náročnosti, rychlosti nástupu a neustálým změnám, vyvolaným postupným koncepčním dořešováním a nároky a požadavky nájemníků, se jednalo prakticky o kontinuální proces po celou dobu výstavby,“ vysvětluje Alice Kostíková z K4 A&E.

Od počátku prací na projektu K4 A&E působila i v oblasti stavebního managementu a podílela se také na zajištění administrace procesu certifikace obchodního centra podle standardu BREEAM. Tento certifikát zajišťuje ekologický standard centra jak po stránce realizace, tak i budoucího provozu.

O K4 a.s.
K4 Architects & Engineers působí na českém trhu již 17. rokem.
Společnost nabízí komplexní služby pro developery a investory - architektonické a urbanistické služby, projekční a inženýrské práce, stavební management a odborné konzultace.

V posledních letech dosahuje firma ročního obratu okolo 100 mil. Kč a počet zaměstnanců je kolem 50.

Společnost se podílela např. na projektech obchodních center (Galerie Vaňkovka Brno), administrativních komplexů (Technologický park Brno - IBM), logistických a produkčních celků, zdravotnických zařízení, bytových domů a služeb (Nová Zbrojovka Brno, hotel Vista Dolní Morava), sportovních staveb či rekonstrukcích historických objektů.
 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Forum Nová Karolina

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Forum Nová Karolina – opláštění a fasádyForum Nová Karolina – opláštění a fasády (32x)
Novostavba budovy Forum Nová Karolina již několik dní od svého otevření funguje na plné obrátky. Náš seriál o její výsta...
14. konference Ocelové konstrukce 2012 Karlova Studánka14. konference Ocelové konstrukce 2012 Karlova Studánka (29x)
Pouhé tři měsíce na přípravu měli v letošním roce, kvůli změně majitele společnosti SEKURKON, s.r.o., noví organizátoři ...
Ocelové konstrukce Forum Nová KarolinaOcelové konstrukce Forum Nová Karolina (29x)
Na budově Obchodně-zábavního centra Forum Nová Karolina najdeme i velké množství ocelových konstrukcí od těch jednoduchý...

NEJlépe hodnocené související články

AČSZ – Ústav strojírenské technologie na Fakultě strojní ČVUT v Praze se stal novým přidruženým členem asociaceAČSZ – Ústav strojírenské technologie na Fakultě strojní ČVUT v Praze se stal novým přidruženým členem asociace (5 b.)
Udržitelný rozvoj strojírenských technologií na Fakultě strojní ČVUT v Praze....
VIDEO: Pasivní dům lze postavit už za čtyři dny, ukázal stavební veletrh (5 b.)
Zhruba šedesát tisíc návštěvníků zavítalo na konci dubna do Brna na tradiční stavební veletrhy. Kromě nových stavebních ...
AZ Tower – Brněnská dominanta zdárně rosteAZ Tower – Brněnská dominanta zdárně roste (5 b.)
Území kolem ulic Heršpická a Pražákova, jižně od brněnského historického centra, zatím stále dominuje prosklená budova M...

NEJdiskutovanější související články

Na projektu Nová Karolina Park se obnoví práceNa projektu Nová Karolina Park se obnoví práce (3x)
Projekt Nová Karolina Park společnosti PASSERINVEST GROUP a Multi Development v Ostravě opět ožívá. Do projektu vstoupil...
„Při montáži všech zasklení naši pracovníci nerozbili žádné sklo,“„Při montáži všech zasklení naši pracovníci nerozbili žádné sklo,“ (1x)
ujišťuje Ing. Libor Kilián, výrobní ředitel a jednatel společnosti OK mont-STM spol. s r. o....
Výrobce modulových staveb Touax uspořádal svůj první golfový turnajVýrobce modulových staveb Touax uspořádal svůj první golfový turnaj (1x)
Výrobce modulových staveb Touax uspořádal v úterý 22. května první golfový turnaj pro své obchodní partnery. Na hřišti G...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice