KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2013    MSV-Světová premiéra pásových pil převratné koncepce od firmy Pilous

MSV-Světová premiéra pásových pil převratné koncepce od firmy Pilous

Publikováno: 11.10.2013
Rubrika: 2013

Světovou novinku - zcela novou řadu plně automatizovaných pásových pil s NC zařízením převratné koncepce ARG 330 prezentuje poprvé na Mezinárodním strojírenském veletrhu v pavilonu F firma PILOUS – pásové pily, spol. s r.o. Mají novou koncepci odlitku ramene pily a unikátní design.

„Odlitek ramene pily je po celé délce ve svých nosných částech dutý, tvoří uzavřený profil. Mohutné litinové rameno je v kategorii průmyslových dvousloupových pil zcela výjimečné. To v kombinaci s masivním dvousloupcovým uložením ramene, které se pohybuje na lineárních vedeních, zaručuje vynikající tuhost celého systému a přesný řez při průmyslovém dělení plných materiálů,“ řekl Jarek Hudec, spolumajitel firmy. Maximální přesnost opakovaného podání materiálu je dosažena použitím systému servopohonu s kuličkovým šroubem.

Zatím toto řešení nebylo u těchto strojů zvykem. Servomotory umožňují vysokou rychlost a maximální přesnost podání materiálu, a to i při opakovaném řezání delších kusů. Jednorázová délka podání je 500 mm. Centrální ovládací panel s velkým barevným dotykovým displejem má jednoduché intuitivní ovládání všech funkcí stroje. Řídící jednotka umožňuje naprogramování až 60 možností pro rychlé nastavování požadované délky. Stroj je možné ovládat v automatickém, poloautomatickém nebo ručním režimu. „U těchto strojů jsme zvolili nový design, který vymysleli pracovníci naší firmy společně s mladými designéry. Vydali jsme se cestou Porsche, který byl vždy v designu tzv. nadčasový,“ konstatoval Hudec. Tato novinka je již ve výrobě a na trhu bude k dostání od prosince letošního roku.

Servomotory mohla firma použít i proto, že v současnosti se značně snížily jejich ceny, vyrábí je prakticky jediná firma na světě, ostatní je pouze prodávají pod svou značkou. Dříve by to nebylo u pil možné, neboť by se značně prodražily. V současnosti je cena nového modelu ARG 330 DCCF   srovnatelná s výrobky ostatních firem bez servomotoru. Tento typ má mohutné litinové rameno, které je v kategorii průmyslových dvousloupových pil zcela výjimečné. V kombinaci s masivním dvousloupcovým uložením ramene, pohybujícím se na lineárních vedeních, zaručuje vynikající tuhost celého systému a přesný řez při průmyslovém dělení plných materiálů. K tomu je určen i pilový pás velikosti 34x1,1 mm, maximální přesnot opakovaného podání materiálu je dosažena právě použitím servopohonu s kuličkovým šroubem. Přesnosti podání přispívá i podávací svěrák se svojí plovoucí konstrukcí. Ta zajišťuje přesné podávání i nerovných a hrubých materiálů. Stroj je určen pro kolmé řezy. Používá se v nejtěžších nepřetržitých provozech.

K novinkám této řady ARG 330 patří mimo jiné ARG 330 S.A.F. Tato pila má jednostranně natáčecí rameno pilového pásu a umožňuje plynulé nastavení úhlu v rozsahu 90 až 60 stupňů vpravo. Celková mohutná konstrukce stroje s odlitky v šedé litině, spolu s pilovým pásem 34x1,1 mm a možností nastavení optimální rychlosti pilového pásu pomocí frekvenčního měniče zaručuje vysokou přesnost řezu a životnost v těch nejtěžších pracovních podmínkách. AGR 330 plus SAF se odlišuje mohutnějším systémem svěráku s dvojitým rozsahem řezných úhlů 60 stupňů vpravo a 40 stupňů vlevo. Frekvenční měnič umožňuje plynulou regulaci rychlosti pilového pásu v rozsahu 15 ž 90 metrů za minutu.

Firma PILOUS vznikla v roce 1994, kdy současně uvedla na trh první typ pásové pily na kov ARG 230, kterou majitelé sami montovali ve vypůjčené garáži. Stroj, který se v té době vyznačoval velmi moderní koncepcí, byl vystaven téhož roku na MSV v Brně. To, společně s příznivou cenou, znamenalo rychlý růst objednávek, a tím i celé firmy. Za peníze z první prodané pily se vyrobily další dva kusy, za tržby z nich se vyrobilo dalších pět kusů atd. Již v následujícím roce firma vyráběla několik stovek strojů včetně nových typů.

Bouřlivý vývoj následoval i v dalších letech, kdy se každým rokem výrazně zvyšoval počet vyráběných typů, a tím i celkové množství vyrobených a prodaných strojů. Nyní je v nabídce kolem 40 typů pásových pil na kov od malých ručních pil až po vysoce produktivní průmyslové CNC automaty a současná produkce dosahuje několika tisíc kusů strojů ročně. V roce 1997 firma PILOUS rozšířila svůj výrobní program o stroje na zpracování dřeva - kmenové pásové pily. Dnešní široký výrobní program kmenových pásových pil patří mezi absolutní světovou špičku, a to jak ve kvalitě, tak v počtu vyráběných typů a celkové produkci.

Základem úspěchu a rychlého rozvoje firmy PILOUS byl od počátku maximálně kladený důraz na nejmodernější konstrukci a kvalitu strojů. Použití nových technologií a postupů, společně s velmi robustním provedením strojů, designem a kontrolou kvality, zaručují jejich dlouhodobou životnost a přesnost řezu. Současná konstrukce pásových pil na kov a kmenových pásových pil na dřevo je na nejvyšší světové úrovni a v mnohém určuje trendy dalšího vývoje v této oblasti. Výrobky firmy PILOUS jsou přibližně z 90 procent exportovány do zhruba 50 zemí všech kontinentů. Pásové pily na kov mimo jiné naleznete např. i ve vesmírném středisku NASA nebo Bajkonur, atomové elektrárně Dukovany, u výrobce hodinek ROLEX, na ropných plošinách nebo na zaoceánských lodích.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Zlatý pohár Linde 2013 (81x)
Vyhlašovatelem a pořadatelem 17. ročníku mezinárodní soutěže žáků středních škol ve svařování pod názvem „Zlatý pohár Li...
Technické a systémové zajištění kvality pásové oceli válcované za studenaTechnické a systémové zajištění kvality pásové oceli válcované za studena (50x)
Příspěvek pojednává o dvou základních přístupech k zajištění kvality dodávek pásové oceli dodávané válcovnami za studena...
SKF otevřelo novou Solution Factory v polských KatovicíchSKF otevřelo novou Solution Factory v polských Katovicích (29x)
Nová Solution Factory společnosti SKF zahájila počátkem května provoz v polských Katovicích. Nový komplex nabídne ucelen...

NEJlépe hodnocené související články

Ostravská huť uvedla do provozu modernizované kontilití. Slavnostního aktu se zúčastnil i premiér České republikyOstravská huť uvedla do provozu modernizované kontilití. Slavnostního aktu se zúčastnil i premiér České republiky (5 b.)
ArcelorMittal Ostrava uvedla do provozu zařízení plynulého odlévání oceli (tzv. kontilití), které prošlo rozsáhlou moder...
ČK LOP – Na světlo se v boji o energetické úspory často zapomíná (5 b.)
Stavební svět kolem nás je provázen slovem energetické úspory, nižší spotřeba energií, zateplení budov, trojsklo, dvojsk...
MSV-Světová premiéra pásových pil převratné koncepce od firmy Pilous (5 b.)
Světovou novinku - zcela novou řadu plně automatizovaných pásových pil s NC zařízením převratné koncepce ARG 330 prezent...

NEJdiskutovanější související články

Novela zákona o veřejných zakázkách přinesla pokles počtu i hodnoty zakázek Novela zákona o veřejných zakázkách přinesla pokles počtu i hodnoty zakázek (1x)
Pokles počtu veřejných zakázek i jejich hodnoty, to je výsledek stávajícího zákona o veřejných zakázkách. V pondělí se n...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice