KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Opláštění a fasády    Moderní opláštění budov, fasády a kvalitní hliníkové výplně stavebních otvorů – nosné portfolio společnosti DOSTING, člena skupiny KOMA

Moderní opláštění budov, fasády a kvalitní hliníkové výplně stavebních otvorů – nosné portfolio společnosti DOSTING, člena skupiny KOMA

Publikováno: 12.2.2018
Rubrika: Opláštění a fasády

Firma DOSTING, spol. s r. o. z Brna je odborné veřejnosti známa jako spolehlivý dodavatel prosklených výplní stavebních otvorů, opláštění výrobních a skladových hal a v neposlední řadě rovněž jako dodavatel moderních fasád na všechny typy budov – nejčastěji provětrávaných fasád s různými obkladovými materiály. Za svou více jak 24letou historii realizovala kompletní lehké obvodové pláště či jejich ucelené části na stovkách staveb v ČR, SR, zemích EU i Kazachstánu. Od 1. 1. 2018 bude firma DOSTING přejmenována na KOMA FACADE s. r. o. Tímto spojením vznikne kromě Vám již známého sortimentu firmy KOMA FACADE (DOSTING) rovněž unikátní nabídka inovovaných modulárních systémů, které přispějí ke kultivaci modulární výstavby jak na tuzemském trhu, tak i v zahraničí.

Pro opláštění výrobních hal a skladových objektů nabízí společnost DOSTING kompletní opláštění ze sendvičových panelů ELCOM SYSTEM v kombinaci s prosvětlovacími pásy oken z kvalitních hliníkových profilů s přerušeným tepelným mostem a výplní z dvojskla nebo vícekomorového polykarbonátu. Prosvětlení budov shora je dosaženo použitím pásových obloukových nebo shedových světlíků. Příkladem jsou stavby realizované např. v Elektrárně Chvaletice, v Brně (obr. 1, obr. 2), Rokycanech, Chlumci nad Cidlinou a dalších.

V roce 2015 realizovala firma DOSTING zajímavou dodávku – Fasádní obklady na administrativní budově firmy STYLE PLUS v Litomyšli. Obklady z perforovaných kazet ALUBOND jsou umístěny před prosklenou a sendvičovou fasádou a kombinace vhodně zvolené velikosti a hustoty otvorů spolu s podsvětlením vytvářejí velmi příznivý architektonický dojem z celé budovy a to nejen ve dne, ale ještě více večer při barevném podsvícení této části fasády (obr. 3). Celá budova těmito částmi fasády nesmírně získala a nová budova působí nejen velmi vzdušně a lehce, ale též moderně a luxusně. Pro dodavatele této části fasády je práce na takovém díle radostí a nezbývá než si přát, aby více prozíravých investorů a šikovných architektů či projektantů našlo odvahu navrhnout a realizovat atypické řešení opláštění budovy. Firma DOSTING je připravena taková řešení s radostí zrealizovat.

KVALITNÍ HLINÍKOVÉ SYSTÉMY

Hliníková okna, dveře, prosklené fasády i vnitřní prosklené stěny se oproti obdobným výrobkům z plastů vyznačují výrazně vyšší užitnou hodnotou pro koncového zákazníka. Mezi nejdůležitější výhodu patří životnost hliníkových prvků, která je výrazně vyšší než je tomu u plastových výrobků a projeví se nejvíce v místech vysoké frekvence použití – jakými jsou vstupní prosklené stěny do budov s klasickými či automaticky otevíranými dveřmi, střešní okna či střešní světlíky a často otvíraná okna a ventilační křídla. Zde je známa řada příkladů, kdy jsou plastové výrobky po třech až sedmi letech vyměňovány za kvalitnější výrobky z hliníku. Pak takovou investici platí vlastník budovy dvakrát. Je tedy na místě hned od počátku uvažovat s použitím kvalitního hliníkového systému. Společnost DOSTING Brno je připravena zákazníkovi či projektantovi bezplatně poradit – jaký systém pro daný typ budovy a účel – použít.

STŘEŠNÍ SVĚTLÍKY

V oblasti střešních světlíků nabízí DOSTING celou škálu výrobků – od hliníkových obloukových světlíků s výplní z polykarbonátu, přes bodové světlíky až k shedovým světlíkům, u kterých je obvykle severní strana řešena jako průsvitná – s výplní z polykarbonátu nebo z dvojskla. Pokrokoví investoři už dnes nepřemýšlejí jen o nejlevnějším řešení pro danou chvíli, ale typ prosklení a střešního světlíku volí s ohledem na druh provozu odehrávajícího se v dané hale či části haly. Pro montážní či skladové prostory jsou optimální volbou pásové obloukové světlíky (obr. 4) s výplní z polykarbonátu (zde je velmi vhodné použít PC desky Makrolon IQ RELAX, které propouští dostatek světla, ale zamezují přehřívání vnitřních prostor). Naopak nad výrobními prostory, kde se svařuje, nebo kde jsou technologie produkující zplodiny, je daleko vhodnější zvolit shedové světlíky s prosklenými pásy oken a dostatečným počtem otvíravých křídel umožňujících rychlé a účinné vyvětrání prostor. (obr. 5) Společnost
DOSTING se dlouhodobě zabývá systémy dálkově ovládaných ventilačních křídel, oken a světlíků. Pro daný typ světlíků či oken nabídne zákazníkovi optimální řešení. Velmi důležitým prvkem u systému větrání je napojení na ovládací ústřednu, čidla větru a deště, aby při nepříznivých klimatických podmínkách došlo automaticky k zavření „větracích elementů“ a nedošlo k jejich poškození. Samozřejmostí u těchto typů světlíků jsou výborné tepelně-technické vlastnosti a přes výrazné procento prosklení s vhodně navrženými ventilačními křídly a ovládáním dochází k úsporám tepla oproti dříve používaným světlíkům.

PARKOVACÍ DŮM BRNO

Na stavbě Parkovacího domu v Brně v ulici Kopečná dodávala firma DOSTING kompletní opláštění budovy (obr. 6). Podlaží, kde parkují auta, jsou opláštěna fasádou se speciálním obkladovým plným polykarbonátem s „pomerančovou“ strukturou. Suterén je obložen Alubondem a poslední patro je proskleno hliníkovým systémem REYNAERS a je zde umístěna vyhlídková kavárna s krásným pohledem na Brno.

SLOVENSKÁ STOPA

Na Slovensku DOSTING získal uznání za dodávky prosklených fasád nové budovy Univerzity v Trnavě, nových obchodních center a polyfunkčních domů v Bratislavě a za komplexní dodávku prosklených fasád, barevných provětrávaných fasád a atypických střešních světlíků na novém Obchodním centru – OC GALÉRIA Lučenec (obr. 7). Architektonické řešení tohoto obchodního centra (autorem návrhu je Ing. arch. Anna Vokřálová a Ing. Marek Veselý z Prahy) a prozíravost investora akce jsou důkazem, že i ve městě okresního formátu může vyrůst krásné obchodní centrum, kde je radost nakupovat a trávit volný čas, aniž je člověk sžírán pocitem úzkosti ze vstupu do jinde běžné – jednobarevné plechové krabice se stejným názvem.

REALIZACE V ČR

V České republice se DOSTING podílel svými dodávkami na celé řadě významných staveb, například prosklené fasády a střešní světlíky letištní budovy v Brně – Tuřanech, kompletní opláštění hotelu Holiday Inn v Praze – Ruzyni, hliníková okna a prosklené fasády brněnského hotelu International, hliníková okna a prosklené fasády budovy CERIT – Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně, kompletní opláštění budovy AVRIOPOINT Brno, interiérové obklady stěn v budově GŘ CONTINENTAL BARUM Otrokovice a v brněnském univerzitním kampusu v Brně – Bohunicích a další prvky u významných obchodních center, firemních areálů či veřejných budov v Brně, Praze, Olomouci, Luhačovicích, Českých Budějovicích či Plzni.

Velmi zajímavou realizací byla přestavba části původně čistě parkovacího domu Rozmarýn v Brně na parkovací dům a čtyři patra luxusních kanceláří s nejvyšším standardem pro uživatele v samém centru Brna – na Moravském náměstí v Kounicově ulici při zachování dostatečného počtu parkovacích míst. Soukromý investor se rozhodl horní patra parkovacího domu odbourat, vybudovat nový železobetonový skelet s konstrukční výškou pater odpovídající moderním kancelářím typu „open space“ a firma DOSTING dostala příležitost opláštit tuto smělou nástavbu kombinací prosklených a provětrávaných bondových fasád (obr. 8). Kombinace těchto fasád byla použita jak na vnější stěny budovy, tak na vnitřní stěny atria, čímž bylo do budovy přivedeno maximální množství denního světla. Prostory pod vnitřním atriem jsou prosvětleny díky celoprosklenému sedlovému světlíku (obr. 9) a tím podíl denního světla do kancelářských prostor ve všech místech jednotlivých podlaží dosáhl maximální možné míry. Celá fasáda svým členěním a použitím podlouhlých oken působí velmi svižně a moderně a uživatelům tyto prostory jistě přinesou dokonalé pracovní prostředí s výhledem na střed města.

Společnost DOSTING se rovněž významnou měrou podílela nejen na funkčnosti ale i na finálním estetičnu budovy hotelu GRID v areálu Automotodromu Brno, dodávkou LOP složeného z průhledných a neprůhledných částí proskleného opláštění stavby hotelu a provětrávané bondové fasády se zajímavou barevnou kombinací (obr. 10).

Dominantní část opláštění budovy hotelu je tvořena rastrovou fasádou, okny a posuvnými stěnami v hliníkovém systému REYNAERS – řady CW50 HI, CS77 HI a CS87 HI, které v kombinaci s domodra zabarveným a zrcadlícím se sklem (Stopsol SuSi Dark Blue ESG) vytváří působivý moderní plášť novostavby hotelu. Rovněž povrchová úprava hliníkových profilů byla nestandardní, a sice v odstínech Coatex RAL 5T08 a 7T21. V ranním slunci i při západu slunce se ve fasádě odráží nejen závodní okruh, ale i krásná zelená příroda lesů okolo brněnské Grand Prix. I přes krutou zimu 2016/17 se výstavba železobetonového skeletu budovy nezastavila a v prvních jarních měsících roku 2017 se mohla budova postupně oblékat do slušivého mladistvého kabátu a od srpna 2017 již sloužit veřejnosti při GRAND PRIX ČR v Brně.

Důležitým krokem v dalším rozvoji společnosti DOSTING byl vstup strategického partnera – Ing. Stanislava Martince do společnosti. Od r. 2017 je tedy společnost DOSTING součástí skupiny firem KOMA. Portfolio dodávek DOSTINGu zůstane nejen zachováno, ale postupně se rozšiřuje o nové typy provětrávaných fasád, modulárních fasád a nových typů demontovatelných fasád – jak na tradiční budovy, tak na modulární systémy. Část své produkce bude společnost směřovat do zahraničí, zejména tam, kde firma KOMA hodně působí. Nezbývá než si závěrem přát a doufat, že časem i český generální dodavatel bude upřednostňovat kvalitu za rozumnou cenou před často volenou cestu nejnižší ceny za subdodávku opláštění stavby. Vždyť opláštění budovy je kabátem budovy, který „prodává“ a je-li kvalitní a architektonicky zajímavé, pak takové opláštění v reálných cenách má jak v novostavbách, tak u rekonstrukcí budov světlou budoucnost.

Modern Shell of Buildings, Facades and High-Quality Aluminum Fillings of Building Holes – the Key Portfolio of DOSTING, a Member of the KOMA Group
DOSTING, s. r. o. from Brno is known to the professional public as a reliable supplier of glass fillings for building holes, cladding of production and warehouse halls and last but not least also as a supplier of modern facades for all types of buildings – the most frequently ventilated facades with different tiling materials. During their more than 24-year old history, they have carried out their light perimeter shells or segments of them on hundreds of buildings in the Czech Republic, the Slovak Republic, EU countries and Kazakhstan. Since January 1, 2018, DOSTING will be renamed to KOMA FACADE s.r.o. With this connection, KOMA FACADE (DOSTING) will provide you with the unique range of innovative modular systems that will contribute to the cultivation of modular construction both on the domestic market and abroad.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Obr. 1 – Zateplení střechy včetně výměny světlíků – BrnoObr. 2 – Opláštění budovy Testline v BrněObr. 3 – Perforované fasády sídlo firmy v LitomyšliObr. 4 – Obloukové pásové světlíky na montážní haleObr. 5 – Shedové světlíky na výrobní haleObr. 6 – Kompletní opláštění parkovacího domu v BrněObr. 7 – Prosklené a bondová fasády, světlíky – OC GALERIA LučenecObr. 8 – Prosklené fasády – Luxusní kanceláře Rozmarýn BrnoObr. 9 – Prosklené atrium PD Rozmarýn BrnoObr. 10 – Prosklená a bondová fasáda Hotel GRID Brno

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Technologie aplikace tepelné izolace ve skladbě jednoplášťových plochých střechTechnologie aplikace tepelné izolace ve skladbě jednoplášťových plochých střech (79x)
Návrh skladby ploché strechy je dnes pro projektanty poměrně dobře zvládnutelná operace. Skladbu volí s ohledem na nosno...
Provětrávané fasády – chyby při realizaciProvětrávané fasády – chyby při realizaci (60x)
S rozvíjející se bytovou i průmyslovou výstavbou se stále častěji můžeme setkat s provětrávanými fasádami. Tyto konstruk...
Udržitelný rozvoj v oblasti plastových otvorových výplníUdržitelný rozvoj v oblasti plastových otvorových výplní (58x)
Největším přínosem „plastových“ oken je jejich příspěvek k ochraně životního prostředí, a to především v oblasti snižová...

NEJlépe hodnocené související články

Protisluneční sklo na budově sídla společnosti BNL-BNP Paribas v Římě dalo architektům svobodu pohrát si s barvami a odrazy Protisluneční sklo na budově sídla společnosti BNL-BNP Paribas v Římě dalo architektům svobodu pohrát si s barvami a odrazy (5 b.)
Budova sídla společnosti BNL-BNP Paribas Group je skvělým příkladem toho, jak lze úspěšně zkombinovat inovativní archite...
Guardian Glass představuje nové sklo Guardian SunGuard® SNX 60 a SNX 60 UltraGuardian Glass představuje nové sklo Guardian SunGuard® SNX 60 a SNX 60 Ultra (5 b.)
Guardian Glass představuje nový přírůstek do své řady protislunečních skel eXtra Selective: Guardian SunGuard® SNX 60. N...
Patrové budovy musí být od srpna lépe chráněny proti požárům fasádPatrové budovy musí být od srpna lépe chráněny proti požárům fasád (5 b.)
Hasiči v roce 2015 vyjížděli k více než 20 tisícům požárů, při kterých zemřelo 115 lidí. Hmotné škody dosáhly přibližně ...

NEJdiskutovanější související články

Jaké vybavení potřebuje profesionál pro výškové práce? Pracovní přilba nestačí (2x)
Zabýváte se výškovými pracemi? Pohybujete se každý den na střeše? Ať jste zkušený pokrývač, klempíř, natěrač střech nebo...
Renovace fasády za poloviční nákladyRenovace fasády za poloviční náklady (2x)
Renovací fasády pomocí samolepicích fólií lze v porovnání s kompletní výměnou fasádních panelů ušetřit až polovinu nákla...
Předsazená montáž oken a dveří (2x)
Řešení zabudování oken do stavby nebyla donedávna přisuzována velká důležitost. S nárůstem počtu novostaveb a rekonstruk...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice