KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Svařování a dělení    Konstrukční kovové stavební díly – uvádění výrobků na trh dle směrnice č. 305/2011 (CPR) a ČSN EN 1090-1+A1

Konstrukční kovové stavební díly – uvádění výrobků na trh dle směrnice č. 305/2011 (CPR) a ČSN EN 1090-1+A1

Publikováno: 3.2.2015
Rubrika: Svařování a dělení

Od 1. července 2013 nabylo účinnosti nové nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 305/2011, které nahradilo směrnici Rady 89/106/EHS (CPD). Protože CPR je přímo použitelným legislativním předpisem, bylo k 1. 7. 2013 zrušeno nařízení vlády č. 190/2002 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na stavební výrobky označované CE, kterým byla směrnice Rady 89/106/EHS (CPD) transponována do českého právního prostředí.

LEGISLATIVNÍ ZMĚNY OD 1. 7. 2013
Nařízení vlády č. 163/2002 Sb. kterým se stanoví technické požadavky na vybrané stavební výrobky (neharmonizovaná oblast) zůstalo v platnosti. Adaptace CPR do českého právního řádu byla provedena zákonem č. 100/2013 Sb., kterým se mění zákon 22/1997 Sb. V dubnu 2013 vyšla v platnost oprava nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 305/2011. V únoru 2014 vyšlo v platnost nařízení komise v přenesené pravomoci (EU) č. 574/2014, kterým se mění příloha III. směrnice 305/2011 (příloha č. III. definuje vzor a způsob vyplňování prohlášení o vlastnostech). Dále v květnu 2014 vyšlo v platnost nařízení komise v přenesené pravomoci (EU) č. 568/2014, kterým se mění příloha V. směrnice 305/2011 (příloha V. stanovuje postupy posuzování a ověřování stálosti vlastností).

NORMATIVNÍ ZMĚNY
V lednu 2012 vyšla v platnost norma ČSN EN 1090-2+A1, která nahrazuje ČSN EN 1090-2 z dubna 2009. V květnu 2012 vyšla norma ČSN EN 1090-1+A1, která s účinností od 1. 7. 2014 nahrazuje ČSN EN 1090-1 z března 2010, která do uvedeného data platila souběžně s touto normou. Bohužel v této verzi se ČSN EN 1090-1+A1 stále ještě odvolává na neplatnou CPD a požaduje prohlášení o shodě namísto prohlášení o vlastnostech požadované CPR.

CPR: UVÁDĚNÍ STAVEBNÍCH VÝROBKŮ NA TRH PO 1. 7. 2013
Záměrem tohoto příspěvku není rozebírat obecně problematiku uvádění stavebních výrobků na trh, ale pouze uvádění na trh stavebních výrobků podle CPR a navíce jen podle harmonizovaných norem EN 1090-1 (případně EN 1090-1+A1) Provádění ocelových konstrukcí a hliníkových konstrukcí – Část 1: Požadavky na posouzení shody konstrukčních dílců.

CPR: PROHLÁŠENÍ O VLASTNOSTECH
Prohlášení o vlastnostech uvádí vlastnosti stavebních výrobků ve vztahu k základním charakteristikám dotčených výrobků v souladu s příslušnými harmonizovanými technickými specifikacemi. Podle CPR platí, že vztahuje-li se na stavební výrobek harmonizovaná norma nebo je-li tento výrobek v souladu s evropským technickým posouzením, které pro něj bylo vydáno, výrobce musí při jeho uvedení na trh vypracovat prohlášení o vlastnostech. V případě stavebních konstrukčních dílů se vztahuje na výrobek harmonizovaná norma ČSN EN 1090-1+A1 a výrobce tedy vždy před uvedením výrobku na trh musí vypracovat prohlášení o vlastnostech.

Obsah prohlášení o vlastnostech

  1. Prohlášení o vlastnostech musí pro stavební výrobky dle EN 1090-1+A1 obsahovat:
  2. odkaz na typ výrobku, pro který bylo prohlášení o vlastnostech vypracováno,
  3. zamýšlené použití výrobku,
  4. identifikace výrobce,
  5. jméno a kontaktní adresa zplnomocněného zástupce, pokud byl jmenován,
  6. systém posuzování a ověřování stálosti vlastností – pro EN 1090-1 je vždy 2+,
  7. harmonizovaná norma - ČSN EN 1090-1:2010+A1:2012, 
  8. oznámený subjekt – notifikovaná osoba, která posoudila systém řízení výroby,
  9. seznam základních charakteristik a pro každou ze základních charakteristik deklarované vlastnosti výrobku, vyjádřené úrovní, třídou nebo popisem v souvislosti s touto charakteristikou,
  10. označení technické dokumentace výrobku.

CPR: ZNAČKA CE
Označení CE se připojí k těm stavebním výrobkům, pro které výrobce vypracoval prohlášení o vlastnostech v souladu s články 4 a 6 CPR. Jestliže prohlášení o vlastnostech nebylo výrobcem vypracováno v souladu s články 4 a 6, nesmí být označení CE ke stavebním výrobkům připojeno.

Připojením označení CE nebo tím, že označení CE nechají připojit, výrobci dávají na vědomí, že nesou odpovědnost za shodu stavebního výrobku s vlastnostmi uvedenými v prohlášení, jakož i za soulad se všemi příslušnými požadavky stanovenými tímto nařízením a jinými příslušnými harmonizovanými právními předpisy Unie, které stanoví jeho připojování.

Pro kovové konstrukce dle EN 1090-1 je označení CE jediným označením, které potvrzuje shodu stavebního výrobku s vlastnostmi uvedenými v prohlášení ve vztahu k základním charakteristikám podle této harmonizované normy.

Členský stát na svém území nebo v rámci své pravomoci nesmí zakázat ani bránit dodávání na trh nebo používání stavebních výrobků, které nesou označení CE, pokud vlastnosti uvedené v prohlášení odpovídají požadavkům pro toto použití v členském státě.

PRAVIDLA A PODMÍNKY PRO PŘIPOJOVÁNÍ OZNAČENÍ CE
Označení CE musí být viditelně, čitelně a nesmazatelně připojeno ke stavebnímu výrobku nebo k jeho štítku. Pokud to vzhledem k povaze výrobku není možné nebo odůvodněné, připojí se k obalu nebo k průvodní dokumentaci.

K označení CE se doplní dvě poslední číslice roku, v němž bylo označení připojeno, název a sídlo výrobce nebo identifikační značka umožňující snadnou a jednoznačnou identifikaci jména či firmy a adresy výrobce, jedinečný identifikační kód typu výrobku, referenční číslo prohlášení o vlastnostech a úrovně nebo třídy vlastností uvedených v prohlášení, odkaz na použitou harmonizovanou technickou specifikaci, případně identifikační číslo oznámeného subjektu a zamýšlené použití, jak je stanoveno v příslušné harmonizované technické specifikaci.

Označení CE se připojí před uvedením stavebního výrobku na trh. Může k němu být připojen piktogram nebo jakákoli jiná značka zejména označující zvláštní riziko nebo použití.

EN 1090-1+A1: METODY PROHLÁŠENÍ VE VZTAHU K CE
Norma ČSN EN 1090-1+A1 definuje čtyři možnosti jak vypracovat prohlášení výrobce o vlastnostech konstrukčních dílců ve vztahu k označení CE. Možnosti jsou definovány v příloze ZA normy. 

ZA.3.2: Prohlášení o vlastnostech výrobku pomocí vlastností materiálu a geometrických údajů
V označení CE se musí uvést všechny údaje k určení konstrukčních charakteristik dílce, potřebné podle návrhových pravidel v místě použití dílce. Musí se uvést následující vlastnosti: geometrické údaje, svařitelnost (není-li požadovaná potom „NPD“), lomová houževnatost u konstrukčních výrobků z oceli, reakce na oheň, trvanlivost, třída provedení (EXC), odkaz na specifikaci dílce. Pro identifikaci se musí použít jednoznačné označení dílce, které se používá ve specifikaci dílce a informaci výrobce. Toto koresponduje s metodou 1 v tabulce A.1, kdy konstrukční hodnocení a výpočet provádí jiný subjekt na základě informací o rozměrech a materiálu a jakýchkoliv dalších potřebných informací dodaných výrobcem.

ZA.3.3: Prohlášení o pevnostních hodnotách dílce
Prohlášení a CE značka podle této metody musí obsahovat mechanickou únosnost dílce stanovenou podle Evropských norem pro navrhování konstrukcí – Eurokódů, s odvoláním na jeden nebo více stanovených zatěžovacích stavů uvedených v instrukci pro návrh/ návrhové výpočty. Musí se uvést následující údaje: geometrické údaje, svařitelnost (není-li požadovaná potom „NPD“), lomová houževnatost u konstrukčních výrobků z oceli, reakce na oheň, trvanlivost. Dále musí být uvedeny následující konstrukční charakteristiky: únosnost, deformace v mezním stavu použitelnosti, únavová pevnost, pro návrh: odkaz na návrhové výpočty a použití národně stanovených parametrů (NDP) v příslušných Eurokódech, pro výrobu: odkaz na specifikaci dílce a příslušnou část EN 1090, včetně třídy provedení (EXC). Pro identifikaci se musí použít jednoznačné označení dílce, které se používá ve specifikaci dílce a informaci výrobce. Toto koresponduje s metodou 2 v tabulce A.1, kdy konstrukční hodnocení a výpočet provádí výrobce na základě požadavků norem výrobku a odpovídajícím odkazem na příslušné části Eurokódů.

ZA 3.4 Prohlášení o shodě s dodanou specifikací dílce
Prohlášení podle této metody je případ, kdy dílec je navržen někým jiným než výrobcem. Požadavky na výrobu dílce jsou určeny specifikací dílce, které jsou založeny na informacích z návrhu dílce. Specifikace dílce je připravena objednatelem nebo objednatelem ve spolupráci s výrobcem. Musí se uvést následující údaje:
geometrické údaje, svařitelnost (není-li požadovaná potom „NPD“), lomová houževnatost u konstrukčních výrobků z oceli, reakce na oheň. Dále musí být uvedeny následující konstrukční charakteristiky: pro návrh: odkaz na návrh vypracovaný objednatelem, pro výrobu: odkaz na specifikaci dílce a příslušnou část EN 1090, včetně třídy provedení (EXC). Toto koresponduje s metodou 3a v tabulce A.1, kdy objednatel poskytne nutné technické informace pro výrobu dílce. Informace podle potřeby obsahuje specifikaci všech základních materiálů a výrobků, které se použijí pro všechny části dílce. Specifikace rovněž podle potřeby obsahuje všechny potřebné geometrické údaje a příslušné požadavky pro provádění prací. V tomto případě je úkolem výrobce vyrobit dílec v souladu s dodanou specifikací a zajistit, že jeho zpracování je v souladu s EN 1090-2+A1 pro ocelové dílce a EN 1090-3 pro hliníkové dílce a předat příslušnou dokumentaci.

ZA.3.5 Prohlášení o pevnostních hodnotách dílce podle požadavku objednatele
Prohlášení a CE značka podle této metody musí obsahovat mechanickou únosnost dílce stanovenou podle požadavků objednatele s odkazem na instrukci pro návrh. Musí se uvést následující údaje: geometrické údaje, svařitelnost (není-li požadovaná potom „NPD“), lomová houževnatost u konstrukčních výrobků z oceli, reakce na oheň, trvanlivost. Dále musí být uvedeny následující konstrukční charakteristiky: instrukce pro návrh (normy a další návrhové specifikace), únosnost, deformace v mezním stavu použitelnosti, únavová pevnost, požární odolnost, odkaz na návrhové výpočty, pro výrobu: odkaz na specifikaci dílce a příslušnou část EN 1090 včetně třídy provedení (EXC). Hodnoty konstrukčních charakteristik mohou být charakteristické hodnoty nebo návrhové hodnoty. Pro identifikaci se musí použít jednoznačné označení dílce, které se používá ve specifikaci dílce a informaci výrobce. Toto koresponduje s metodou 3b v tabulce A.1, kdy konstrukční hodnocení a výpočet provádí výrobce na základě instrukce pro návrh objednatele nebo instrukce pro návrh výrobce.

KVALIFIKACE SVÁŘEČŮ
V květnu 2014 vyšla nová norma ČSN EN ISO 9606-1 „Zkoušky svářečů – Tavné svařování – Část 1: Oceli“ platná od 1. 6. 2014. Norma by měla od 31. 10. 2015 nahradit stávající harmonizovanou ČSN EN 287-1 „Zkoušky svářečů – Tavné svařování – Část 1: Oceli“. Spolu se zaváděním této normy vyvstává mnoho otazníků týkajících se uznávání původní a nové normy, jejich souběhu a postupného nahrazování. Z pohledu normy ČSN EN 1090-1+A1 a ČSN EN 1090-2+A1 je zde jednoznačný požadavek citovaný uvnitř normy ČSN EN 1090-2+A1 na kvalifikaci svářečů podle EN 287-1, tedy svářeči provádějící svarové spoje na ocelových konstrukcích musí mít kvalifikaci podle „staré“ EN 287-1. V úředním věstníku Evropské unie je v seznamu harmonizovaných norem ke směrnici 305/2011 stále ještě uvedena EN 287-1, nikoliv EN ISO 9606-1 (stav ke dni 17. 11. 2014). 

Metal Structural Building Components – Lauching of a Product in Compliance with Directive No. 305/2011 (CPR) and ČSN EN 1090-1+A1
The purpose of this article is not to dwell into general issues concerning launching of building products, but only launching of building products in compliance with CPR and harmonized standards EN 1090-1 (or EN 1090-1+A1) Assembly of Steel and Aluminium Structures – Part 1: Requirements for Conformity Assessment for Structural Components.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování slabých plechůSvařování slabých plechů (294x)
Nejprve to hlavní – co si představit pod pojmem slabý plech. Je to tenký plech válcovaný za studena plech tloušťky 0,6 –...
Volba konstrukčních ocelí pro stavební svařované konstrukce podle významu označeníVolba konstrukčních ocelí pro stavební svařované konstrukce podle významu označení (203x)
Pro stavební svařované staticky, dynamicky a únavově namáhané konstrukce, pracující za teplot v podcreepové oblasti jsou...
Hliník a možnosti jeho svařováníHliník a možnosti jeho svařování (190x)
Hliník se nesvařuje s takovou samozřejmostí jako jiné kovy. Jeho velká afinita ke kyslíku, rychlá tvorba kysličníku hlin...

NEJlépe hodnocené související články

První jeřábový hák na světě vyrobený 3D tiskemPrvní jeřábový hák na světě vyrobený 3D tiskem (5 b.)
První jeřábový hák na světě vyrobený technikou 3D tisku úspěšně prošel zátěžovými testy na 80 tun a souvisejícími kontro...
„Robotické nahrazení svářeče u našich aparátů pro nejbližší budoucnost nevidím jako možné,“„Robotické nahrazení svářeče u našich aparátů pro nejbližší budoucnost nevidím jako možné,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Lumír Al-Dabagh, generální ředitel ZVU STROJÍRNY, a. s....
Eurazio center – největší předváděcí centrum laserů a CNC strojů zahájilo výstavbuEurazio center – největší předváděcí centrum laserů a CNC strojů zahájilo výstavbu (5 b.)
Časům nakupování průmyslových strojů na slepo, bez osobního vyzkoušení a podrobné znalosti strojů, provozních nákladů a ...

NEJdiskutovanější související články

Varianty obalených elektrod – obalené elektrody s dvojitým obalemVarianty obalených elektrod – obalené elektrody s dvojitým obalem (4x)
Svařování obalenou elektrodou rozhodně nepatří mezi zastaralé metody. Použití kvalitní obalené elektrody umožňuje vytvoř...
Použití ocelí normalizačně tepelně zpracovaných S355NL a termomechanicky zpracovaných S355MLPoužití ocelí normalizačně tepelně zpracovaných S355NL a termomechanicky zpracovaných S355ML (3x)
Při návrhu svařované mostní konstrukce pro městkou komunikaci v Praze Troji byla posuzována možnost použít místo klasick...
Hliník a možnosti jeho svařováníHliník a možnosti jeho svařování (2x)
Hliník se nesvařuje s takovou samozřejmostí jako jiné kovy. Jeho velká afinita ke kyslíku, rychlá tvorba kysličníku hlin...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice