KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Opláštění a fasády    „Kanceláře ochrání proti přehřívání skla s vysokou selektivitou,“

„Kanceláře ochrání proti přehřívání skla s vysokou selektivitou,“

Publikováno: 29.12.2017
Rubrika: Opláštění a fasády

uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Pavel Nečas, Architectural Project Manager společnosti Saint-Gobain Building Glass Česká a Slovenská Republika.

Hned v úvodu bych položil jednu všetečnou otázku na název vaší funkce. V angličtině zní Architectural Project Manager a já přemýšlím jak si jej přeložit do češtiny. Můžete nám tedy úvodem vysvětlit náplň vaší činnosti?
Začnu trochu zeširoka. Všechny divize Saint-Gobain a Building Glass nevyjímaje, věnují velkou pozornost technické podpoře svých produktů. Zákazníkům usnadňujeme orientaci ve složitém světě materiálů, kdy na trhu neustále přibývají další a další novinky. Jednou z cest jsou v dnešní digitální době chytré aplikace, online nástroje apod.  Ale zároveň máme specialisty – odborníky na jednotlivé obory. Ti sledují vývoj trhu, materiálů a trendů a mohou pak doporučit nejvhodnější produkt pro konkrétní použití, a to je i mojí náplní. Působím v rámci evropskému týmu zaměřeného na fasádní stavební sklo. Mojí každodenní prací je odborné technické poradenství ohledně výběru skla pro fasády ve fázi přípravy projektu. Zejména tedy pro architekty, projektanty a stále častěji i přímo pro investory na území České a Slovenské republiky.

Vzpomněl jste chytré aplikace pro telefony a iPady. Můžete nám o nich říci více, a kterou z nich byste pak pro výběr zasklení pro fasády doporučil nejvíce?
Pro návrhy skla do fasád považuji za nejdůležitější aplikaci GLASS ProEurope. Jedná se o unikátní nástroj, který umožňuje realistické vizuální porovnání různých druhů zasklení (pokovení). Srovnání je možné při různých světelných podmínkách. Aplikace nabízí pohled z interiéru i exteriéru, je možné zobrazit stínící prvky (žaluzie a rolety). Dalším užitečným pomocníkem je GLASS Facade. Foto knihovna referencí Saint-Gobain Glass, které je možno filtrovat podle použitých produktů, vzhledu nebo lokality projektu.

Pro správný návrh zasklení je potřebný i program pro výpočet parametrů zasklení. Dřívější verze programu CALUMEN, kterou bylo nezbytné instalovat na počítač, byla nahrazena novým online provedením CALUMEN-Live. Uživatelům tak odpadá nutnost si hlídat aktuálnost databází a parametrů. CALUMEN-Live je dostupný pro všechna nejčastěji používaná zařízení a vy se tak můžete k potřebným výsledkům dostat kdekoliv a kdykoliv.

Ještě určitě stojí za zmínku aplikace pro interiérová řešení GLASS Vision reálně prezentující jednotlivá ornamentní skla. Za pomoci vestavěného fotoaparátu si simulujeme ve skutečném prostoru průhlednost a průsvitnost jednotlivých skel.

Určitě bych ještě zmínil GLASS dBstation. Akustický simulátor s možností porovnání skel s různou úrovní ochrany proti hluku (hodnotou neprůzvučnosti). Někdy je prostě lepší ten rozdíl slyšet než ho vyjadřovat pomocí číselné hodnoty. Navíc hluk je jedním z důležitých faktorů naší současnosti. Saint‑Gobain si tuto skutečnost uvědomuje, a i proto byl pro nás rok 2016 rokem akustiky. Vydali jsme při té příležitosti publikaci „Příručka o akustice“, ve které jsou tipy pro zlepšení akustiky nejen pro bydlení, ale i školní třídy či kanceláře. 

Saint-Gobain Building Glass je, coby přední světový producent stavebního skla, známý neustálým vývojem nových produktů a současně i inovacemi produktů stávajících. Vzpomeňme například zlepšení čirosti základní skloviny nyní označované SGG Planiclear. V současnosti na této sklovině již vyrábíte celou produkci?
Ano, Planiclear je naší základní sklovinou. Krátce po jeho uvedení na trh, bylo jedním z prvních produktů na ní vyráběné pokovení Planitherm XN. Díky této změně došlo ke zlepšení parametrů propustnosti světla u dvojskel, ale hlavně pak u trojskel. Nicméně se v poslední době objevuje stále více projektů zasklení fasád s použitím extra čirého skla SGG Diamant, díky čemuž dosahujeme ještě vyšších hodnot propustnosti světla a transparentnějšího vzhledu.

Jaké sklo je vhodné použít pro fasádu administrativní budovy, abychom zabránili přehřívání interiéru?
Kanceláře ochrání proti přehřívání skla s vysokou selektivitou. V tuto chvíli máme kompletní řadu extrémně výkonných protislunečních skel SGG COOL-LITE® XTREME. A proč zrovna XTREME? Snahou je právě dosažení co nejvyšší (extrémní) hodnoty selektivity. Mezníkem je pro tuto řadu skel hodnota 2. Pro vysvětlení bych snad uvedl, že selektivita vyjadřuje poměr propustnosti světla (u produktu uváděno jako první číslo) – co možná nejvyšší – k celkové úrovni prostupu energie (druhá hodnota za lomítkem) – co možná nejnižší. V kombinaci s hodnotou Ug = 1,0 W/m2K pro izolační dvojsklo tak představuje XTREME nejúčinnější řadu protisluneční skel. Jinak řečeno: extrémně nízký prostup energie je provázen nejlepší světelnou propustností. Teplota v místnosti zůstává příjemná i v horkých letních dnech, v zimních měsících teplo naopak neuniká ven.

V této řadě pak tedy nalezneme pokovení SGG COOL-LITE® XTREME 70/33 a 70/33 II – vzhledově neutrální pokovení s vysokými hodnotami prostupu světla i v izolačním trojskle. Dále pak SGG COOL-LITE® XTREME 60/28 a 60/28 II pro ještě výraznější redukci tepelných zisků a řadu uzavírá SGG COOL-LITE® XTREME 50/22 II vhodný zejména pro světlíky.

Jaký je vztah vaší společnosti k životnímu prostředí?
Skupina Saint-Gobain a tím i Saint-Gobain Building Glass Europe vždy hleděla při své výrobě na to, jak svojí činností ovlivňuje životní prostředí. Jsme první výrobce skla provádějící úplné posouzení životního cyklu (LCA) u našich výrobků v souladu s mezinárodními normami (ISO 14025, 14040 a 14044). A jeho certifikát je jedním z výstupů programu CALUMEN. Pečlivou ochranou životního prostředí chráníme nejen sebe, ale připravujeme lepší podmínky pro naše děti. Proto pro investory není problém získat od nás potřebné environmentální certifikace. A pokud použijí na své stavbě více produktů skupiny Saint-Gobain mají pak vše, jak se říká „Z jedné ruky“.

Co byste nám chtěl říci závěrem?
Závěrem bych snad jen zmínil, že jsem rád, že i u nás se stále častěji klade větší důraz na důkladnou přípravu technického řešení a projektu fasád. Myslím, že je to směr, kterým bychom měli jít, aby se stavěli fasády vyšší kvality a s delší životností. Samozřejmě si uvědomuji, že kvalitnější příprava a projekt je dražší, nicméně se podle mého názoru tato investice mnohokrát vrátí ať už lepší optimalizací řešení, či zvýšením komfortu pro uživatele budovy.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
Ing. Pavel Nečas

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Technologie aplikace tepelné izolace ve skladbě jednoplášťových plochých střechTechnologie aplikace tepelné izolace ve skladbě jednoplášťových plochých střech (76x)
Návrh skladby ploché strechy je dnes pro projektanty poměrně dobře zvládnutelná operace. Skladbu volí s ohledem na nosno...
Předsazená montáž oken a dveří (47x)
Řešení zabudování oken do stavby nebyla donedávna přisuzována velká důležitost. S nárůstem počtu novostaveb a rekonstruk...
Provětrávané fasády – chyby při realizaciProvětrávané fasády – chyby při realizaci (44x)
S rozvíjející se bytovou i průmyslovou výstavbou se stále častěji můžeme setkat s provětrávanými fasádami. Tyto konstruk...

NEJlépe hodnocené související články

Protisluneční sklo na budově sídla společnosti BNL-BNP Paribas v Římě dalo architektům svobodu pohrát si s barvami a odrazy Protisluneční sklo na budově sídla společnosti BNL-BNP Paribas v Římě dalo architektům svobodu pohrát si s barvami a odrazy (5 b.)
Budova sídla společnosti BNL-BNP Paribas Group je skvělým příkladem toho, jak lze úspěšně zkombinovat inovativní archite...
Guardian Glass představuje nové sklo Guardian SunGuard® SNX 60 a SNX 60 UltraGuardian Glass představuje nové sklo Guardian SunGuard® SNX 60 a SNX 60 Ultra (5 b.)
Guardian Glass představuje nový přírůstek do své řady protislunečních skel eXtra Selective: Guardian SunGuard® SNX 60. N...
Patrové budovy musí být od srpna lépe chráněny proti požárům fasádPatrové budovy musí být od srpna lépe chráněny proti požárům fasád (5 b.)
Hasiči v roce 2015 vyjížděli k více než 20 tisícům požárů, při kterých zemřelo 115 lidí. Hmotné škody dosáhly přibližně ...

NEJdiskutovanější související články

Jaké vybavení potřebuje profesionál pro výškové práce? Pracovní přilba nestačí (2x)
Zabýváte se výškovými pracemi? Pohybujete se každý den na střeše? Ať jste zkušený pokrývač, klempíř, natěrač střech nebo...
Renovace fasády za poloviční nákladyRenovace fasády za poloviční náklady (2x)
Renovací fasády pomocí samolepicích fólií lze v porovnání s kompletní výměnou fasádních panelů ušetřit až polovinu nákla...
Předsazená montáž oken a dveří (2x)
Řešení zabudování oken do stavby nebyla donedávna přisuzována velká důležitost. S nárůstem počtu novostaveb a rekonstruk...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice