KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Svařování a dělení    K vyšším cílům s novou svařovací technikou

K vyšším cílům s novou svařovací technikou

Publikováno: 23.10.2016
Rubrika: Svařování a dělení

Společnost Doka patří k předním světovým podnikům v oblasti techniky bednění a již více než 50 let disponuje odborným know‑how ve výrobě vysoce kvalitních bednicích systémů pro stavební průmysl. Přitom neustále roste význam svařovaných komponent. Upgradem stávající robotické svařovací buňky svařovacím zdrojem Fronius TPS/i Robotics a magnetickým CrashBoxem se společnosti Doka podařilo – i přes již tak vysokou výkonnostní úroveň – dále zvýšit produktivitu a navíc zajistit flexibilitu.

„Instalace nejmodernější svařovací techniky Fronius nám přinesla další významné výhody, a to v dostupnosti zařízení, rychlosti svařování, kvalitě svaru a flexibilitě,“ shrnuje Thomas Auer přínos nasazení systému TPS/i Robotics od společnosti Fronius v robotické buňce pro svařování malých dílů.

Tento svářečský mistr, který v původním sídle společnosti Doka v Amstettenu mimo jiné dohlíží na značný počet robotických svařovacích buněk, odůvodňuje svůj názor nezpochybnitelnými fakty. Více než 145 000 svařených dílů a přes 800 hodin hoření oblouku je dostatečně přesvědčivým argumentem.

94PROCENTNÍ DOSTUPNOST ZAŘÍZENÍ

Dostupnost zařízení, včetně přípravného času, se po upgradu robotické buňky zvýšila z 90 na 94 procent. U zařízení, které stejně jako robotické buňky pracuje ve směnném provozu a používá se pro sériovou výrobu, to znamená významné úspory nákladů. „Hlavním faktorem pro upgrade přitom nebyla naše nespokojenost se spolehlivostí dříve nasazeného svařovacího zdroje TPS 5000, ale právě naopak,“ říká Thomas Auer. „Protože toto zařízení patří k našim strategicky důležitým výrobním zařízením, jsme neustále otevření dalším optimalizačním návrhům. TPS/i Robotics jsme proto nasadili jako první zákazník, jakmile nám to společnost Fronius nabídla, a díky vynikajícím výsledkům jsme u něho prostě zůstali.“ Na robotické buňce se svařují především malé díly s délkou hrany jeden metr ze stavební oceli jakosti S235 až S355. Převládají přitom koutové a tupé svary s rozměrem „a“ od 2,5 mm do 10 mm při tloušťce plechu 2 až 10 mm. Program trvá jednu až šest minut. Protože zařízení svařuje přibližně 80 různých svařenců a velikost výrobní dávky je 20 až 3 500 kusů, obvykle se provádí dva až tři přípravné procesy denně. Proto jsou zlepšení systému TPS/i, která pomáhají přípravné procesy zrychlit nebo se jim dokonce vyhnout, velmi vítaná.

ZAVEDENÍ DRÁTU STISKNUTÍM TLAČÍTKA

K těmto zlepšením patří například podstatně jednodušší zavedení drátové elektrody. „Svářeč pouze zavede drát a stiskne tlačítko,“ vysvětluje Thomas Auer. „Zbytek provede podávací systém – bez šroubováku a štípacích kleští.“ Po upgradu buňky podávací jednotkou WF 25i R a svařovacím zdrojem TPS 500i PULSE vypadá podávací systém stále jako nový, dokonce i po zpracování 3 000 kg přídavného materiálu (1mm plný drát). Tento systém usnadňuje zavedení drátu i v průběhu další práce, protože bez zásahu obsluhy zatáhne drát při kontaktu s překážkou definovaným způsobem zpět. Obsluha tedy nemusí mít svařovací hořák stále na očích, aby zabránila vytváření smyček, resp. přeřízení pracovního bodu nástroje (TCP) při programování robota nebo při výměně drátu.

MAGNETICKÝ CRASHBOX

Minimálně stejně velkým přínosem pro zvýšení dostupnosti zařízení ve společnosti Doka je magnetický CrashBox, který brání poškození svařovacího hořáku v případě kolize. „A k tomu dochází poměrně často,“ prozrazuje svářečský mistr společnosti Doka. „Při častém provádění přípravných pracích prostě stále znovu dochází k chybám, které vedou ke kolizi, například při sestavování, výběru vstupního materiálu, obsluze nebo někdy také při programování.“ V případě kolize se přeruší magnetické spojení skříňky CrashBox a svařovací hořák se tak ochrání před mechanickým poškozením. Vzápětí je možné spojení s mimořádně vysokou přesností znovu vytvořit. Kolize tak znamená přerušení výroby jen na několik minut. „Naproti tomu u mechanických variant bylo nutné svařovací hořák rozebrat a provést seřízení, popř. výměnu hořáku, takže zařízení bylo mimo provoz minimálně půl hodiny,“ informuje Thomas Auer. Podle jeho zkušeností je mnohem rychlejší také výměna bovdenu, a to i přesto, že díky robustní konstrukci a přesnému vedení drátu u zdroje TPS/i Robotics se za jeden a půl roku od upgradu prováděla teprve dvakrát.

VYŠŠÍ RYCHLOST SVAŘOVÁNÍ A KVALITA SVARU

Po upgradu společnost Doka zaznamenala zvýšení rychlosti svařování o pět až deset procent a znovu tak zvýšila produktivitu svého zařízení. Za tento nárůst přitom vděčí zejména inovativnímu stabilizátoru délky oblouku svařovacího zdroje TPS/i Robotics v kombinaci s novým pulzním procesem PMC. Tento stabilizátor udržuje oblouk konstantně krátký a zajišťuje tak hluboký průvar bez vzniku vrubů.

Zároveň již nedochází k téměř žádným rozstřikům, což významně zlepšuje vzhled svaru. Stabilizátor průvaru zase zajišťuje rovnoměrný průvar, a to i při kolísání výletu drátu (stickoutu) a polohovém svařování.

HLUBŠÍ PRŮVAR PRO VĚTŠÍ BEZPEČNOST

Spolehlivě hluboký průvar u bezpečnostních komponent je ve společnosti Doka nutností. Tyto komponenty nacházejí uplatnění například u bednicích systémů, které se využívají i bez použití jeřábu, například při stavbě nejvyšší budovy světa v Dubaji. „Při zkouškách tahem byla zjištěná pevnost v tahu svarového švu před upgradem 33 kN/mm2. Této hodnoty bylo sice dosaženo spolehlivě, ale požadovanou mez 30 kN/mm2 překračovala jen o málo,“ vysvětluje Thomas Auer. Díky systému TPS/i Robotics nyní společnost Doka pohodlně dosahuje 40 kN/mm2, a to při stejné rychlosti svařování a době taktu.

TPS/i Robotics SE VE SPOLEČNOSTI DOKA STÁVÁ STANDARDEM

Vzhledem k přesvědčivým výhodám nezůstane společnost Doka jen u jednoho svařovacího zdroje TPS/i Robotics. Již koncem roku 2015 byl zahájen upgrade další flexibilní robotické buňky, která bude se systémem TPS/i Robotics pracovat.

New Welding Technologies for Greater Goals
Doka company is among the leading world companies in the field of formwork technologies and for more than 50 years, it has had an expert know-how in the field of production of high quality formwork systems for construction industry. In this field, the importance of welded components is ever growing. By upgrading the existing robotic welding unit with welding aggregate TPS/i Robotics and magnetic CrashBox, the Doka company managed to further increase a very high performance level and productivity and also ensure its flexibility.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Společnost Doka patří k předním dodavatelům bednicí techniky. Její portfolio zahrnuje samošplhací bednicí systémy, které byly použity při stavbě aktuálně nejvyšší budovy světa (Zdroj: Doka)První oblast použití inovativního zdroje TPS/i Robotics ve společnosti Doka: robotická buňka pro svařování malých dílů (Zdroj: Fronius)Na robotizovaném svařovacím zařízení se svařují především malé díly ze stavebních ocelí jakosti S235 až S355 (koutové a tupé svary; rozměr „a“ 2,5 mm až 10 mm, tloušťka plechu 2 až 10 mm) (Zdroj: Fronius)Společnost Doka svařuje v robotické buňce 80 různých sériových výrobků. Díky svařovacímu zdroji TPS/i Robotics je nyní možné hospodárně zpracovat výrobní dávky již od 20 kusů (Zdroj: Fronius)TPS/i Robotics od společnosti Fronius se díky prokazatelným výrobním výhodám prosadil ve společnosti Doka jako standardní svařovací zdroj pro robotové aplikace. (Zdroj: F. Rossmann)Magnetický CrashBox zamezí poškození svařovacího hořáku a dlouhé prostoje zařízení v případě kolize (Zdroj: Fronius)Kompaktní podávací jednotku WF 25i R s vysoce dynamickým hnacím motorem, která nesmírně usnadňuje zavedení drátu, lze umístit na rameno každého robota (Zdroj: Fronius)Thomas Auer, svářečský mistr ve společnosti Doka: „Instalace nejmodernější svařovací techniky Fronius nám přinesla další významné výhody, a to v dostupnosti zařízení, rychlosti svařování, kvalitě svaru a flexibilitě.“ (Zdroj: Fronius)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování slabých plechůSvařování slabých plechů (266x)
Nejprve to hlavní – co si představit pod pojmem slabý plech. Je to tenký plech válcovaný za studena plech tloušťky 0,6 –...
Volba konstrukčních ocelí pro stavební svařované konstrukce podle významu označeníVolba konstrukčních ocelí pro stavební svařované konstrukce podle významu označení (227x)
Pro stavební svařované staticky, dynamicky a únavově namáhané konstrukce, pracující za teplot v podcreepové oblasti jsou...
Hliník a možnosti jeho svařováníHliník a možnosti jeho svařování (190x)
Hliník se nesvařuje s takovou samozřejmostí jako jiné kovy. Jeho velká afinita ke kyslíku, rychlá tvorba kysličníku hlin...

NEJlépe hodnocené související články

První jeřábový hák na světě vyrobený 3D tiskemPrvní jeřábový hák na světě vyrobený 3D tiskem (5 b.)
První jeřábový hák na světě vyrobený technikou 3D tisku úspěšně prošel zátěžovými testy na 80 tun a souvisejícími kontro...
„Robotické nahrazení svářeče u našich aparátů pro nejbližší budoucnost nevidím jako možné,“„Robotické nahrazení svářeče u našich aparátů pro nejbližší budoucnost nevidím jako možné,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Lumír Al-Dabagh, generální ředitel ZVU STROJÍRNY, a. s....
Eurazio center – největší předváděcí centrum laserů a CNC strojů zahájilo výstavbuEurazio center – největší předváděcí centrum laserů a CNC strojů zahájilo výstavbu (5 b.)
Časům nakupování průmyslových strojů na slepo, bez osobního vyzkoušení a podrobné znalosti strojů, provozních nákladů a ...

NEJdiskutovanější související články

Varianty obalených elektrod – obalené elektrody s dvojitým obalemVarianty obalených elektrod – obalené elektrody s dvojitým obalem (4x)
Svařování obalenou elektrodou rozhodně nepatří mezi zastaralé metody. Použití kvalitní obalené elektrody umožňuje vytvoř...
Použití ocelí normalizačně tepelně zpracovaných S355NL a termomechanicky zpracovaných S355MLPoužití ocelí normalizačně tepelně zpracovaných S355NL a termomechanicky zpracovaných S355ML (3x)
Při návrhu svařované mostní konstrukce pro městkou komunikaci v Praze Troji byla posuzována možnost použít místo klasick...
Hliník a možnosti jeho svařováníHliník a možnosti jeho svařování (2x)
Hliník se nesvařuje s takovou samozřejmostí jako jiné kovy. Jeho velká afinita ke kyslíku, rychlá tvorba kysličníku hlin...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice