KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Svařování a dělení    „Jednoznačný trend je nasazení robotů všude, kde je to možné,“

„Jednoznačný trend je nasazení robotů všude, kde je to možné,“

Publikováno: 27.11.2017
Rubrika: Svařování a dělení

uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Aleš Plíhal, marketingový ředitel společnosti ESAB VAMBERK, s. r. o., člen koncernu.

U ESABu jste zodpovědný (mimo jiné) za propagaci značky. Je vůbec ještě co propagovat? 90 % lidí z oboru si při vyřčení slova svařování automaticky vybaví ESAB… Jakými způsoby lze dnes ještě získat nového zákazníka?
Ano, je skutečností, že historie svařování a historie společnosti ESAB spolu silně souvisí, a to již od roku 1904. Pro naprostou většinu lidí z oboru jde jistě o známou značku. Je ale také mnoho lidí mimo náš obor, kteří značku ESAB neznají. Tím pádem ani nevědí jak široký záběr produktů, procesů a technologií jsme schopni nabídnout. Je evidentní, že i domácí kutil se stává našim zákazníkem na malý svařovací zdroj, kuklu, rukavice a elektrody. Takže je důležité propagovat značku, aby byla v podvědomí lidí. Máme nejen velký podíl na trhu, ale i výrobní závody ve Vamberku, které jsou z pohledu kapacity výroby největší v Evropě. Tím máme i společenskou zodpovědnost k oboru svařování a to například i v oblasti vzdělávání. Ještě k novým zákazníkům. Stále máme nové a nové zákazníky, protože jsme schopni nabídnout kvalitní procesy a služby s kvalifikovaným, česky mluvícím personálem.

Ptám se, protože rozhovor vzniká v době konání mezinárodního svářečského veletrhu v Düsseldorfu. Jaké novinky ESAB na tuto stěžejní oborovou akci přivezl představit a o co byl na vašem stánku největší zájem?
Mezinárodní veletrh SCHWEISSEN & SCHNEIDEN 2017 se letos konal ve městě Düsseldorf. Jedná se dost o výjimku, protože se pro tuto výstavu notoricky vžil název ESSEN, a to podle klasické destinace, v které se každé čtyři roky akce koná. Naše expozice letos nesla motto: ESAB = INOVACE. Přestavili jsme opravdu celou řadu novinek, a to v celé řadě procesů, kterými se zabýváme. Mnoho z nich jsme navíc představovali naživo. V oblasti řezání a dělení materiálů jsme představili ruční řezací plazmu CUTMASTER 60i pro průmyslové využití. Dále pak novou generaci otočné řezací hlavy PLASMA BEVELLER pro velké pálicí a řezací stroje, jakým je například SUPRAREX HDX. V oblasti svařovacích procesů jsme předvedli robotizované svařování s novou generací MAG svařovacích drátů PURUS s minimálním rozstřikem a obsahem silikátových ostrůvků na povrchu svárů. O tento proces byl opravdu ohromný zájem, jedná se o absolutní novinku. Na šesti svařovacích pracovištích si zákazníci a návštěvníci mohli sami odzkoušet řadu nových svařovacích zdrojů. Toto místo stánku bylo prakticky trvale, obsazeno. Zájem byl o všechny nové řady svařovacích zdrojů řady WARRIOR, REBEL, RENEGADE a ARISTO. Naprosto největší zájem byl o WELDCLOUD což je on-line systém pro řízení, kontrolu a registraci svařovacích procesů realizovaných na ESAB svařovacích zdrojích. Jedná se opravdu o posun do jiné dimenze, kdy vedení firmy a manažeři svařování mohou vidět on-line kde jsou jejich zařízení (GPS), jestli jsou zapnuta, co a jak se na nich svařuje. A to nejen na počítačích ve firmě, ale kdekoliv na světě na mobilních zařízeních. Není možno v tomto omezeném prostoru podat vyčerpávající informaci o všem, co systém umí a nabízí. Jednoznačně je to ale budoucnost pro náš obor.

Pojďme k trendům. Jedním ze stěžejních pilířů podnikání ESABu jsou dodávky pro automobilový průmysl. Stále automobilky zajímá především rychlost svařování a úspora svařovacích materiálů?
Automobilový průmysl a jeho dodavatelé jsou pro nás opravdu významnými partnery. Nejen v oblasti čistě komerční, ale podílíme se i na celé řadě společných projektů. Trendy jsou, jak v oblasti používaných materiálů jakými jsou vysokopevnostní oceli, slitiny a odlitky z hliníku a jeho slitin, tak v oblasti technologií spojování jednotlivých prvků karoserií a jejich částí. Není tajemstvím, že se stále více prosazují i jiné procesy, nežli jen klasické odporové a tavné svařování elektrickým obloukem. Jedné se např. o vyšší nasazení moderních lepidel. Hmotnost vozidel byla vždy významným parametrem už kvůli spotřebě pohonných hmot. Nyní s nástupem hybridů a elektromobilů se tlak ještě zvýšil, a to kvůli hmotnosti používaných baterií. To vše vede k vyššímu nasazení hliníkových slitin a dále i dalších moderních nekovových materiálů. S tím pochopitelně souvisí nutnost řešit, jak tyto v podstatě různorodé materiály kvalitně spojovat a tam, kde je to možné i svařovat. Svařovací procesy se stále zdokonalují a modernizují. Jednoznačný trend je nasazení robotů všude, kde je to možné. Zároveň je však nutno mít procesy reprodukovatelné a výstupy v požadované kvalitě. Současně je také velmi důležitá sledovatelnost materiálových toků v procesu výroby. Zde je možno uvést vhodný příklad, kdy naše svařovací dráty MAG ve velkokapacitních baleních ESAB MARATHON PAC o hmotnosti 250 nebo 500 kg jsou vybaveny čipem RFID pro 100% identifikaci ve výrobě. Informace z RFID slouží nejen k identifikaci, ale i integraci do celého výrobního systému řízení a logistiky.

Není tajemstvím, že ESAB již nějaký čas kormidlují noví majitelé z USA. Mají Američané jasné představy o fungování a potřebách evropských zákazníků? Jak vlastně funguje taková spolupráce s vedením „přes oceán“?
Především je nutno úvodem konstatovat, že svařovací procesy se realizují úplně stejně na celém světě. Pochopitelně někde se svařuje více, někde méně a někde vůbec. Podíl technologií tavného svařování se liší jak na různých kontinentech, tak v různých zemích. V Africe se ještě hodně používají elektrody a např. v ČR je podíl MAG okolo 75 %, což je světový unikát. Vedení společnosti Colfax Corporation má nastaveny procesy stejně na celém světě a platí pochopitelně i u nás. Z pohledu obchodních aktivit máme své Evropské vedení tak, jako v naší společnosti máme české vedení. Potřeby zákazníků jsou velmi podobné na celém světě. Jde spíše o to, co se ve firmě vyrábí a svařuje a jaké jsou tradice v použitých technologiích. Pokud se bavíme o Evropě zde nejsou opravdu velké rozdíly. Provedli jsme několik průzkumů, a to podle vzoru, který se provádí v USA s vybranými zákazníky z vybraných oborů, a došli jsme překvapivě k velmi podobným závěrům. Mimochodem zmíněný svařovací drát pro MAG technologii PURUS je výstupem z podobného průzkumu. Takže odpovědí je, že nás řídí potřeby zákazníků. Samozřejmě procesy korporace jsou nastaveny tak, aby naše podnikání bylo v souladu s požadavky našich akcionářů, což je pochopitelné. Nutno konstatovat, že díky nové vlastnické struktuře se velmi rozšířily naše znalosti v oblasti řízení a marketingu. Komunikace je snadná s přihlédnutím k časovému posunu a nutnosti adaptace na americkou angličtinu.

Jaké jsou plány na příští rok? Budete například pokračovat v akcích s DEMO BUSEM?
V příštím roce bychom rádi pokračovali s realizací konkrétních projektů se zákazníky. Budeme realizovat přednášky, semináře a workshopy pro naše zákazníky, partnery a distributory. Chceme podpořit obor svařování na úrovni vysokých a středních škol. Je pravděpodobné, že budeme realizovat DEMO BUS TOUR 2018 stejně, jako vloni. Máme i další plány, které zatím nelze publikovat. Závěrem bych rád konstatoval, že přes všechny trendy a tendence jsem přesvědčen, že tavné svařování bude i v dalších desetiletích používanou technologií a to jak v průmyslu, tak v dopravě a stavebnictví.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Ing. Aleš PlíhalSkupina českých návštěvníků na stánku ESAB, prezentace nového svařovacího drátu MAG: PURUSSlavnostní vyhlášení vítězů soutěže svařování na zdrojích REBEL, WARRIOR a RENEGADEO nové zdroje rodiny REBEL byl opravdový zájemDetail pálícího a řezacího stroje SUPRAREX HDXNová generace otočné řezací hlavy PLASMA BEVELLER v akci

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování slabých plechůSvařování slabých plechů (300x)
Nejprve to hlavní – co si představit pod pojmem slabý plech. Je to tenký plech válcovaný za studena plech tloušťky 0,6 –...
Volba konstrukčních ocelí pro stavební svařované konstrukce podle významu označeníVolba konstrukčních ocelí pro stavební svařované konstrukce podle významu označení (197x)
Pro stavební svařované staticky, dynamicky a únavově namáhané konstrukce, pracující za teplot v podcreepové oblasti jsou...
Používání WPS, WPQR při svařování i BPS, BPAR při pájení v praxi (179x)
Svařování a pájení jsou technologické procesy, kterými dále jsou lepení, tváření, lisování, slévání, obrábění, tepelné z...

NEJlépe hodnocené související články

První jeřábový hák na světě vyrobený 3D tiskemPrvní jeřábový hák na světě vyrobený 3D tiskem (5 b.)
První jeřábový hák na světě vyrobený technikou 3D tisku úspěšně prošel zátěžovými testy na 80 tun a souvisejícími kontro...
„Robotické nahrazení svářeče u našich aparátů pro nejbližší budoucnost nevidím jako možné,“„Robotické nahrazení svářeče u našich aparátů pro nejbližší budoucnost nevidím jako možné,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Lumír Al-Dabagh, generální ředitel ZVU STROJÍRNY, a. s....
Eurazio center – největší předváděcí centrum laserů a CNC strojů zahájilo výstavbuEurazio center – největší předváděcí centrum laserů a CNC strojů zahájilo výstavbu (5 b.)
Časům nakupování průmyslových strojů na slepo, bez osobního vyzkoušení a podrobné znalosti strojů, provozních nákladů a ...

NEJdiskutovanější související články

Varianty obalených elektrod – obalené elektrody s dvojitým obalemVarianty obalených elektrod – obalené elektrody s dvojitým obalem (4x)
Svařování obalenou elektrodou rozhodně nepatří mezi zastaralé metody. Použití kvalitní obalené elektrody umožňuje vytvoř...
Použití ocelí normalizačně tepelně zpracovaných S355NL a termomechanicky zpracovaných S355MLPoužití ocelí normalizačně tepelně zpracovaných S355NL a termomechanicky zpracovaných S355ML (3x)
Při návrhu svařované mostní konstrukce pro městkou komunikaci v Praze Troji byla posuzována možnost použít místo klasick...
Hliník a možnosti jeho svařováníHliník a možnosti jeho svařování (2x)
Hliník se nesvařuje s takovou samozřejmostí jako jiné kovy. Jeho velká afinita ke kyslíku, rychlá tvorba kysličníku hlin...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice