KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Povrchová ochrana    Inovace v problematice přenosu proudu v galvanotechnice

Inovace v problematice přenosu proudu v galvanotechnice

Publikováno: 21.6.2013
Rubrika: Povrchová ochrana

V oblasti povrchových úprav, konkrétně v galvanotechnice, je otázka přenosu elektrického proudu na katodové či anodové tyče často klíčovou pro výslednou kvalitu povrchové úpravy. Takový přenos proudu bývá často řešen pomocí elektrovodných lůžek, která jsou přímo napojena na zdroj elektrického proudu a svými kontaktními plochami jej přenášejí na tyč či pásnici. Základní kriteria ovlivňující kvalitu elektrického spojení jsou zejména: použité materiály, rozměry a dimenzování kontaktních ploch, kvalita povrchu kontaktních ploch a přítlak. Elektrovodná lůžka se vyrábějí v různých provedeních, z různých materiálů a nabízí se tak srovnání jejich účinnosti, životnosti, nároků na údržbu a dalších parametrů.

Často bývá přenos proudu řešen pomocí tzv. nožových lůžek, klínových lůžek bez přítlaku, lůžek s mechanickým přítlakem pomocí silentbloků nebo pomocí lůžek s pneumatickým přítlakem. Tyto již dlouho používané způsoby řešení mají ovšem i své nevýhody.

U nožových lůžek, kde je styčná plocha pro přenos elektrického proudu tvořena pomocí tzv. nožů/prstů, dochází po určité době k nerovnoměrné přilnavosti jednotlivých prstů k tyči. Nutnost častého seřizování správného doléhání jednotlivých prstů v lůžku tak zvyšuje nároky na jejich údržbu. V případě nesprávného dosedání jednotlivých článků či prstů v lůžku, dochází k jejich přehřívání a tím i k podstatnému zkrácení životnosti lůžka a v konečném důsledku i k snížení efektivnosti výroby.

Při použití klínových lůžek může docházet k ulpívání nečistot na styčné ploše klínu a tím i ke vzniku nerovnoměrností na kontaktních plochách. Protože klínová lůžka nemají žádný vlastní přítlak k tyči a nedochází zde ani k samočisticímu efektu při zakládání katodové tyče, přítomnost těchto nečistot či nerovnoměrností snižuje dokonalost spojení mezi lůžkem a tyčí a tím dochází k nedokonalému přenosu proudu a opět ke snížení efektivnosti výroby. I zde je nezbytná pravidelná údržba a čištění lůžek.

U elektrovodných lůžek s přítlakem pomocí silentbloků je jejich účinnost často snížena nedostatečným přítlakem způsobeným chemickým stárnutím silentbloku, tj. ztrátou jejich pružnosti. Nedostatečným přítlakem dochází i ke snížení samočisticího efektu u těchto lůžek a zvyšují se tak i nároky na údržbu a čištění. Tím opět dochází v konečném důsledku ke snížení efektivity provozu.

Galvanická lůžka s pneumatickým přítlakem bývají používána zejména pro specifické aplikace, jako např. vany, kde dochází ke vztlaku katody (např. pokovování plastů). Instalace takových lůžek bývá, vzhledem k nutnosti přívodu vzduchu, často i vody na chlazení i připojení na řídicí elektroniku, často složitá a bývá spojena i s vyššími investičními náklady. Složitá konstrukce těchto lůžek může být často zdrojem vyšší poruchovosti.

K odstranění vzniklých závad lůžek je třeba odstávek linky pro opravu lůžek, jejich očištění nebo výměnu. Obecně lze tedy konstatovat, že u výše zmíněných typů elektrovodných lůžek po určité době v provozech nastává zhoršení či ztráta přenosu elektrického proudu na tyč. Tato skutečnost s sebou nese kromě snížení efektivity výroby i další nevýhody a rizika, kterými jsou nejen zvýšení nákladů na provoz, obnovu a údržbu linek, ale i přehřívání jednotlivých součástí lůžka a ohrožení bezpečnosti provozu, v krajních případech i možnost vzniku požáru.

SAMOUPÍNACÍ LŮŽKA
Samoupínací galvanická lůžka Auerswald jsou výhodnou alternativou při řešení nevýhod všech výše uvedených standardně používaných lůžek a současně nabízí nespočet dalších výhod. Předností těchto lůžek je především jejich promyšlená, patentovaná konstrukce, jenž zajišťuje dlouhodobě ideální spojení kontaktních ploch mezi lůžkem a tyčí.

Části lůžek, jimiž prochází elektrický proud, jsou vyráběny výhradně z měděných, ohýbaných dílů a nikoliv z litiny, kde je možnost vzniku vzduchových bublin zapříčiňujících zhoršení vodivosti tohoto materiálu. Díky tomuto způsobu výroby je navíc dosahováno rychlejších dodávek i v případě specifických požadavků zákazníka. Použitím rozdílných materiálů pro smýkací lyžinu a tělo lůžka je zabráněno zadírání při pohybech lyžiny. Další výhodou této konstrukce je možnost rychlé a snadné výměny jakékoli části lůžka i na nainstalovaném lůžku. Tím nevznikají žádné nebo jen velmi krátké odstávky provozu. Lůžka jsou opatřena bočními nerezovými kryty, které eliminují poškození kontaktních ploch při zakládání tyče do lůžek pod nesprávným úhlem či vzpříčení tyče v lůžku a zaručují optimální sevření mezi katodovou tyčí a lyžinou. Díky robustní, odolné konstrukci je použití lůžek vhodné i pro aplikace s pohyby či vibracemi. Lůžka jsou konstruována tak, aby nedocházelo k jejich přehřívání a proto není nutnost dodatečného chlazení vodou. U všech lůžek Auerswald je zaručena velmi dlouhá životnost a dokonalý chod.

TYPY ELEKTROVODNÝCH LŮŽEK
Samoupínací lůžka KSS a samoupínací lůžka pro bubnové linky KST
Tato lůžka jsou určena pro všechny typy galvanických van. Díky promyšlené konstrukci samoupínacího systému není potřeba žádného pomocného přítlaku a tyč je v lůžku optimálně sevřena vlastní vahou resp. vahou zavěšeného zboží. Tato lůžka jsou efektivním, cenově příznivým řešením pro většinu aplikací. 

Lůžka s pneumatickým přítlakem KSP
Představují ideální řešení pro použití v galvanických linkách se vztlakem katodové tyče. Díky pneumatickému systému je dosaženo velkého přítlaku, čímž je zabráněno nadzvedávání tyče při přenosu proudu.

Samořídicí lůžka s pneumatickým přítlakem KSPS
Tato samořídicí lůžka využívají pneumatický přítlak a vlastní řídicí systém. Není nutné je tedy připojovat na samostatnou řídicí jednotku. Tím je dosaženo snížení nákladů na elektroniku, kabeláž a nároků na prostor pro jejich aplikaci.

Samoupínací závěsná lůžka KHKU / KHAL
Tato lůžka využívají, stejně jako lůžka KSS a KST, samoupínacího systému. Jsou efektivním řešením pro uchycování zboží na tyč. Umožňují velmi rychlé připevnění, jakož i sejmutí galvanizovaného zboží bez dalších pomocných upevňovacích předmětů.

Všechny tyto aspekty mají pro zákazníky přínos především v podobě zvýšení efektivity a bezpečnosti výroby a snížení nákladů na provoz. V neposlední řadě odpovídají i doporučením organizací zabývajících se energetickými úsporami v průmyslu resp. v galvanotechnice (např. O. Ö. Energiesparverband, Ministerium für Umwelt, Klima und Energiewirtschaft, Baden-Württemberg).

Innovation in an Issue of Electric Current Transmission in Electroplating
In the field of surface treatment, particularly in electroplating, an issue of transmission of electric current on cathode or anode bars is crucial for final quality of surface treatment. Such electric current transmission is frequently solved through a current-conducting bed which is directly connected to an electric current source and transmits it on a bar or a hank tie through its contact surfaces. Primary criteria effecting quality of electric connection are mainly: used material, dimensions and dimensioning of contact surfaces, quality of a surface on contact surfaces and pressure. The current-conducting beds are manufactured in various versions and from different materials what enables comparison of their effectiveness, life, maintenance requirements and other parameters.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Samoupínací elektrovodná lůžkaZávěsné elektrovodné lůžko

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Některé aspekty prvopočátků požárních uzávěrů otvorů po zavedení ČSN řady 73 08…Některé aspekty prvopočátků požárních uzávěrů otvorů po zavedení ČSN řady 73 08… (135x)
V nedávné minulosti jsme byli svědky ojedinělé akce České obchodní inspekce, která byla prezentována odborné i laické ve...
Požární odolnost a tuhost dřevostavebPožární odolnost a tuhost dřevostaveb (109x)
V České republice významně roste počet realizací budov na bázi dřeva. Například jejich podíl na výstavbě rodinných domů ...
Žárové zinkování dle normy EN ISO 1461 a CE-značení ocelových konstrukcí dle normy EN 1090 (104x)
1. CE ZNAČENÍ A NORMA EN 1090 PRO ZHOTOVENÉ OCELOVÉ KONSTRUKCE CE značení je pro všechny stavební výrobky, na které se ...

NEJlépe hodnocené související články

Studium příčin ztmavnutí povlaku žárového zinku v oblasti svarového spojeStudium příčin ztmavnutí povlaku žárového zinku v oblasti svarového spoje (5 b.)
Objednatele žárového pozinkování mnohdy znepokojuje různorodý vzhled povlaku. U zakázek provedených z rozmanitého materi...
Korozní napadení korozivzdorných ocelí v důsledku svařovaníKorozní napadení korozivzdorných ocelí v důsledku svařovaní (5 b.)
Korozivzdorné oceli patří mezi konstrukční materiály s vysokou korozní odolností v závislosti na způsobu jejich legování...
„Nejvíce zaujal požár skladu pneumatik,“„Nejvíce zaujal požár skladu pneumatik,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE doc. Ing. Petr Kučera, Ph.D., vedoucí Katedry požární ochrany Vysoké školy báňs...

NEJdiskutovanější související články

Ochranná maskovací páska do žárového zinkuOchranná maskovací páska do žárového zinku (3x)
Na základě poptávky našich zákazníků na maskování částí ocelových konstrukcí před žárovým pozinkováním jsme se začali za...
Povrchová úprava při výstavbě a rekonstrukcích fotbalových stadionů v JARPovrchová úprava při výstavbě a rekonstrukcích fotbalových stadionů v JAR (2x)
Přelom června a července letošního roku bude ve znamení Mistrovství světa ve fotbale 2010. Tuto sportovní událost poprvé...
Pasivní protipožární ochrana (1x)
Ocel je nehořlavý anorganický materiál používaný pro své fyzikální a mechanické vlastnosti ve stavebnictví a v dalších o...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice