KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Povrchová ochrana    Efektivní, ekologická a ekonomicky přívětivá protipožární ochrana konstrukcí

Efektivní, ekologická a ekonomicky přívětivá protipožární ochrana konstrukcí

Publikováno: 16.7.2019
Rubrika: Povrchová ochrana

Produkty pro požární ochranu oceli, dřeva, betonu, elektrických kabelů a protipožární ucpávky jsou vyrobené v Německu pouze z nejkvalitnějších evropských surovin. Neustálé investice do vývoje a výzkumu i pečlivé interní a externí monitorování výroby (nezávislými třetími osobami 2 – 3x ročně bez předchozího ohlášení) zajišťuje trvalou kvalitu výrobků, které jsou vysoce efektivní, snadno aplikovatelné a díky nízkým návrhovým tloušťkám vrstev a vysoké efektivitě nanášení (až 550 mikronů suchého filmu jedním pracovním chodem při AirLess stříkání) také cenově velmi příznivé.

Z HISTORIE

Společnost Rudolf Hensel GmbH se sídlem v německém Börnsenu poblíž Hamburku je druhým největším výrobcem protipožárních nátěrů a materiálů v Evropě a jeden z největších celosvětově vůbec.

Výrobce v roce 1978 získává první schválení pro použití zpěňujících (intumescentních) protipožárních nátěrů na ocel v Německu a v následujících letech realizuje stovky projektů požární ochrany budov, stadionů, letišť, průmyslových a dalších staveb po celém světě. To je možné i díky dosažení certifikace podle různých norem (německý DIN 4102, britský BS 476, evropské ETA podle EN 13881‑8, americký UL 263/ASTM E‑119, ruský GOST). Označení CE pak umožňuje prodej po celé Evropské unii bez nutnosti dalších zkoušek.

OCHRANA OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ

Protipožární zpěňující nátěry HENSOTHERM pro ochranu oceli, a to i žárově zinkované, jsou bezúdržbové a v suchém vnitřním prostředí (C2 podle ČSN EN 12944‑2 nebo Z2 podle ETAG 018‑2) není nutné použití krycího laku. S vhodnými antikorozními základními a krycími nátěry je možné navrhnout nátěrové systémy až do prostředí C5‑I podle ČSN EN 12944‑2.

Díky odzkoušené kompatibilitě s antikorozními nátěry DERISOL tak na trhu existuje kompletní řešení povrchové ochrany ocelových konstrukcí, nicméně protipožární nátěry HENSOTHERM se obvykle dobře snáší s dalšími běžně používanými základními nátěry. Velmi jemně granulované suroviny zajišťují opticky přijatelný hladký povrch. Nejlepších výsledků je samozřejmě dosaženo při bezvzduchovém stříkání (AirLess), lze však aplikovat i štětcem a válečkem. Odstín je obvykle bílý, krycí lak lze vybírat z odstínů barevné škály RAL, případně NCS. Aplikace může být realizována dílensky nebo na staveništi, a to vždy proškolenými pracovníky.

Protipožární nátěry HENSOTHERM je možné volit rozpouštědlové nebo vodou ředitelné podle požadavků na aplikaci, ekologii a cenu. Rozpouštědlové materiály, např. HENSOTHERM 310 KS a HENSOTHERM 320 KS, je možno použít pro expozici ve vnitřním i vnějším prostředí. Barvy snesou nižší teploty pro aplikaci, rychleji zasychají, dříve je lze přelakovat rozpouštědlovými laky, jsou mechanicky odolnější při přepravě a montáži a po důkladném proschnutí jim neuškodí ani déšť na dosud nezastřešeném staveništi, při skladování venku před expedicí nebo při přepravě na stavbu.

Vodou ředitelné materiály, např. HENSOTHERM 410 KS a HENSOTHERM 421 KS jsou určeny pouze do vnitřního prostředí s maximálním ohledem na ekologii. Splňují přísná kritéria standardů LEED, BREEAM, DGNB a dalších, často souhrnně označovaných jako „GREEN BUILDING – ZELENÁ BUDOVA“, a to díky téměř nulovému obsahu VOC (těkavých organických sloučenin) a nulovému obsahu halogenů a borátů. Vodou ředitelné nátěry potřebují nižší tloušťky pro dosažení požadované požární odolnosti, a to z nich v kombinaci s nižší cenou dělá ekonomicky nejpříznivější řešení.

Všechny uvedené materiály mají schválení ETA (Pozn. – je možné toto ověřit na webových stránkách EOTA, Evropské organizace pro technické posuzování) a zkouškou provedenou autorizovanou osobou EXOVA Warringtonfire doložitelnou životnost 25 let podle ETAG 018‑2. To podstatným způsobem snižuje nároky a investice spojené s případnou obnovou protipožárního nátěru a zároveň doložením této životnosti se jich netýkají omezení pro maximální požární odolnost podle bodu 4.12 normy ČSN 73 0810 a lze je použít v rozsahu požární odolnosti R15 – R180 podle daného materiálu a jeho deklarovaných hodnot. Mimo zmíněnou zkoušku dokazují dlouhodobou životnost i realizované projekty, z nichž ty nejstarší mají za sebou i 30 let expozice, a to bez výrazné změny účinnosti protipožární ochrany.

OCHRANA DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ

Akciová společnost SIMAT, která výrobky firmy Rudolf Hensel GmbH v České republice distribuuje, nabízí také zpěňující protipožární nátěry na vnitřní prostředí pro dřevo a výrobky z něj (klasifikace B‑s1, d0 nesnadno hořlavé podle normy EN 13501‑1). Pro vnější prostředí je určen celosvětově první protipožární (ablativní) nátěr na dřevo – HENSOTHERM 2 KS Outdoor (s klasifikací C‑s2, d0 nesnadno hořlavé). Nátěry do vnitřního prostředí jsou dodávány v transparentním, bílém a černém provedení, nátěr pro vnější prostředí je šedý a vzhled dřeva se mu dodá vhodným odstínem krycího laku.

PROTIPOŽÁRNÍ OCHRANA BETONU

Protipožární ochrana betonu může být zajištěna materiály HENSOMASTIK B 3000 a HENSOTHERM 820 KS, které zamezí působení tepla na ocelové výztuže, které jinak při požáru expandují a způsobují praskání betonu. HENSOMASTIK B 3000 v tloušťce suchého filmu 1,3 mm nahradí 1,5 cm betonu. Nejčastější uplatnění těchto materiálů je bezesporu při rekonstrukcích betonových stavebních prvků uvnitř budov a částečně otevřených prostor – např. garáží.

PODPORA

Nedílnou součástí prodeje uvedených materiálů je veškerý související servis, čili konzultace, návrh optimálního systému, proškolení k aplikaci, možnost měření klimatických podmínek a tloušťky suchého filmu, poskytnutí veškeré nezbytné dokumentace a další služby.

Hlavně v zájmu investorů a provozovatelů by mělo být to, aby na jejich stavbách byly použity kvalitní a cenově příznivé protipožární nátěrové hmoty s veškerými potřebnými certifikáty. V tomto článku byly přesně takové materiály popsány.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Konstrukce baru CYBERDOG v Praze Nových Butovicích (protipožární nátěr Hensotherm 310 KS)Konstrukce haly v Tuklatech (protipožární nátěr Hensotherm 310 KS)Ocelové konstrukce v prodejně Kytary CZ v Praze Modřanech (protipožární nátěr Hensotherm 310 KS)Ocelové konstrukce v HOPJUMP trampolínovém parku v Ostravě (protipožární nátěr Hensotherm 410 KS)Dřevěná střecha vlakového nástupiště v Karlových Varech (protipožární nátěr Hensotherm 2 KS Aussen)Ocelové konstrukce zastřešení prodejny Mountfield v České Lípě (protipožární nátěr Hensotherm 310 KS)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Některé aspekty prvopočátků požárních uzávěrů otvorů po zavedení ČSN řady 73 08…Některé aspekty prvopočátků požárních uzávěrů otvorů po zavedení ČSN řady 73 08… (135x)
V nedávné minulosti jsme byli svědky ojedinělé akce České obchodní inspekce, která byla prezentována odborné i laické ve...
Požární odolnost a tuhost dřevostavebPožární odolnost a tuhost dřevostaveb (105x)
V České republice významně roste počet realizací budov na bázi dřeva. Například jejich podíl na výstavbě rodinných domů ...
Žárové zinkování dle normy EN ISO 1461 a CE-značení ocelových konstrukcí dle normy EN 1090 (105x)
1. CE ZNAČENÍ A NORMA EN 1090 PRO ZHOTOVENÉ OCELOVÉ KONSTRUKCE CE značení je pro všechny stavební výrobky, na které se ...

NEJlépe hodnocené související články

Studium příčin ztmavnutí povlaku žárového zinku v oblasti svarového spojeStudium příčin ztmavnutí povlaku žárového zinku v oblasti svarového spoje (5 b.)
Objednatele žárového pozinkování mnohdy znepokojuje různorodý vzhled povlaku. U zakázek provedených z rozmanitého materi...
Korozní napadení korozivzdorných ocelí v důsledku svařovaníKorozní napadení korozivzdorných ocelí v důsledku svařovaní (5 b.)
Korozivzdorné oceli patří mezi konstrukční materiály s vysokou korozní odolností v závislosti na způsobu jejich legování...
„Nejvíce zaujal požár skladu pneumatik,“„Nejvíce zaujal požár skladu pneumatik,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE doc. Ing. Petr Kučera, Ph.D., vedoucí Katedry požární ochrany Vysoké školy báňs...

NEJdiskutovanější související články

Ochranná maskovací páska do žárového zinkuOchranná maskovací páska do žárového zinku (3x)
Na základě poptávky našich zákazníků na maskování částí ocelových konstrukcí před žárovým pozinkováním jsme se začali za...
Povrchová úprava při výstavbě a rekonstrukcích fotbalových stadionů v JARPovrchová úprava při výstavbě a rekonstrukcích fotbalových stadionů v JAR (2x)
Přelom června a července letošního roku bude ve znamení Mistrovství světa ve fotbale 2010. Tuto sportovní událost poprvé...
Pasivní protipožární ochrana (1x)
Ocel je nehořlavý anorganický materiál používaný pro své fyzikální a mechanické vlastnosti ve stavebnictví a v dalších o...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice