KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Opláštění a fasády    Dřevěné konstrukce a opláštění IVC Třinec

Dřevěné konstrukce a opláštění IVC Třinec

Publikováno: 30.9.2016
Rubrika: Opláštění a fasády

Stavba tělocvičny ve 2. patře IVC v Třinci má několik konstrukčních zvláštností a netradičních řešení. Na mohutných ŽB krakorcích, a ještě k tomu napříč stavbou uložený, vysoko položený tubus tělocvičny je velmi silným a dominantním architektonickým prvkem celé novostavby. Toto řešení je velmi nezvyklé a ojedinělé. Visutá hmota sportoviště dělá stavbu jedinečnou a originální.

I když má tělocvična relativně velký obestavěný prostor, zvenku nepůsobí hřmotně, protože obě čela tubusu jsou maximálně prosklena, což je tradičně jednoduchý odlehčující architektonický detail. Dá se namítnout, že podélně „prolomená“ střecha haly snižuje její světlou výšku. To je určitě pravda, ovšem tělocvična není navržena pro pořádání mezinárodních sportovních utkání. Cílem bylo jen a pouze zajistit sportovní vyžití, treningy nebo sportovní setkávání uživatelů IVC tedy policie a hasičů.

KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ
Celodřevěný lepený skelet tělocvičny je postaven a kotven do atypických ŽB krakorců a průvlaků v úrovni cca 70 cm nad čistou podlahou haly ve výšce cca 8 m od země. Pro přesné statické výpočty musel být vytvořen prostorový model stavby. V návrhu se dokonce počítá se zatížením konstrukce od seismicity území! Objekt je naprosto dilatačně oddělen od všech sousedních stavebních konstrukcí. Lepené sloupy jsou navrženy jako vetknuté, osazeny v mohutných ocelových prstencích. Rohová spojení sloupů s vodorovnými mohutnými lepenými průvlaky mají kloubová uložení. Vzpěrné výšky sloupů jsou zajištěny ocelovými silnostěnnými trubkami. Skelet je příčně ztužen třemi a podélně dvěma zavětrovacími poli. Plášť střechy nesou KVH vaznice, kotvené do hlavních nosných průvlaků. Ty se pak zvedají symetricky k příčné ose tělocičny směrem k celoproskleným čelům haly.

I když je používání difuzně otevřených konstrukcí a zateplení pomocí dřevovláknité vlny v ČR na vzestupu, stále zostáváme za průkopníky těchto „zdravých“ technologií třeba za alpskými nebo severskými zeměmi. Výhody tepelných izolací na bázi dřeva jasně převyšují užitnými vlastnostmi všechny „zavedené“ izolace.

Například masové používání zateplovacích systémů na bázi polystyrenu je časovaná bomba pro mnohé stavby. Obvodové pláště, zateplené polystyrenem, trpí plísněmi, paronepropustností. Dnešní bezbřehé zateplování stěn na bázi polystyrenu bude do budoucna ještě větší pohroma než „za socialismu“ používaný univerzální břizolit… Všeobecně se o těchto špatných vlastnostech ví, ale chodí se kolem tohoto problemu jako kolem horké kaše! Protože je to nejlevnější všeobecně nejpřístupnější řešení? Je i nejlepší? Rozhodně ne! 

A tak stále přibývají statisíce metrů nových „levných“ zateplených staveb. Je to, podle mého názoru, bez nadsázky mor, který dělá z českých ulic a domů pouze různobarevné rovné kulisy bez jakéhokoliv nápadu. Domy touto nepřirozenou systémovostí a používáním univerzálních skladeb materiálů ztrácejí duši a hravost. Pokud se třeba za účelem zateplení odstraní štuky na fasádě, nenávratně se tím ztratí i řemeslný um našich předků. Domy už se nedělí na hezké a nehezké, členité, ale třeba jen na hnědé, béžové a žluté. Dříve ale dům vyjadřoval vkus majitele nebo investora! Všimli jste si, že třeba jedete nějakou ulicí a vůbec nic Vás na těchto nových nebo opravených domech nezaujme? Žádný nápad, žádný detail, žádné emoce. Jen barevné nic… Je to smutný a typický příklad toho, že cena zvítězila nad selským rozumem a řemeslem. Nelze přece neustále stavět jakékoliv objekty co nejlevněji. Nejlevněji přece v žádném případě neznamená nejlépe! I veřejná stavba přece může být krásná a kvalitně provedená z prvotřídních materiálů. To by měla být priorita lidí, kteří o takových dílech rozhodují. I naši předkové nám zanechali po celé zemi množství staveb, mostů a konstrukcí, které mají příkladnou řemesnou a architektonickou kvalitu. Jen více takových architektů a projektantů, kteří se nebojí bourat zažité „myslím tím nejlevnější“ postupy a navrhnou vysoce estetickou a netradiční stavbu.

OBVODOVÝ PLÁŠŤ
Další netypickou konstrukční zvláštností stavby je provedení zatepleného obvodového pláště jako difuzně otevřené konstrukce s provětráním. Pro sportovní halu je to v českých podmínkách rozhodně netypické, dražší a pracnější řešení. Použití difuzně otevřené skladby je řešení náročné na dotažení všech konstrukčních detailů a napojení. Pokud se toto podaří, je pak konstrukce trvale bezproblémová a funkční. Zateplení stěn dřevovláknitou vlnou s provětrávaným pláštěm má tu krásnou vlastnost, že se takový plášť naprosto nepřehřívá vlivem letních teplot, jako např. kamenná vlna, podporuje zdravé klima v místnostech, přirozeně reguluje vzdušnou vlhkost atd. Hlavními nosnými prvky pro osazení skladeb jsou vodorovně a svisle osazené KVH hranoly. Mezi tyto hranoly se vkládala tepelná izolace z dřevovláknité vlny Steico v několika křížových vrstvách. Na interiérové straně obvodového pláště jsou pak namontovány dvě požárně odolné desky Fermacell. Interiér sportovní haly je pak tvořen přesnými velkoformátovými šablonami z vodovzdorné bukové překližky s mezerami mezi sebou cca 1 cm. Tyto světle hnědé desky dodávají celému interiéru dobrou akustiku, plastičnost a velmi teplý a příjemný pocit.

Odvětrávaná mezera ve fasádě je široká cca 60 mm. Nosný plášť je tvořen OSB deskami, na které je kotvena systémová skladba tepelné izolace a prodyšné omítky.

Pro konstrukci obvodového pláště tedy nejsou použity žádné parozábrany nebo difuzní fólie, které se montáží většinou poškodí nebo perforují a tudíž jsou neúčinné. V našem případě byla maximální snaha provést všechny detaily, skladby nebo prostupy velmi pečlivě tak, aby v konstrukci nevznikala nežádoucí kondenzace a plášť byl trvale funkční. Po roce ověřovacího provozu budovy lze říci, že se nám to podařilo.

ZÁVĚR
Montáž dřevěných konstrukcí probíhala trvale ve velkých výškách, kdy montážníci museli kotvit a přemisťovat velké objemy stavebních materiálů a konstrukcí. Bezpečnost práce musela být vždy na prvním místě.

Spolupráce na projektu a realizaci s generálním projektantem stavby Kohl Architekti Ostrava, zvláště pak s Ing. arch. Labuzíkem byla na profesionální úrovni.

Rádi jsme se podíleli na stavbě objektu, který je velmi originální a nadčasový. Město Třinec a region získal veřejnou stavbu, která snese velmi přísné měřítko na architektonickou kvalitu projektu i provedení.

Vlastní realizace všech dřevěných konstrukcí sportovní haly včetně opláštění byl úkol, který jsme realizovali pro vysoce náročného generálního dodavatele stavby společnost Porr od května do října 2015.

The Wooden Structures and Sheathing of Integrated Dispatch Centre (IDC) in Třinec
Construction of the gym on the second floor of IDC Třinec includes several constructional peculiaritie s and unusual solutions. A very impressive and dominant architectural element of the new building is a cylindrical tube placed high on massive reinforced concrete cantilevers and, moreover, situated across the construction. This solution is very unusual and unique. Suspended mass of the sports ground makes the building unique and original.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Související články


Fotogalerie
Kotvení nosných prvků pro osazení obvodového pláštěDetaily příčného a podélného zavětrování dřevěné konstrukceMontáž dřevěného skeletu haly

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Udržitelný rozvoj v oblasti plastových otvorových výplníUdržitelný rozvoj v oblasti plastových otvorových výplní (144x)
Největším přínosem „plastových“ oken je jejich příspěvek k ochraně životního prostředí, a to především v oblasti snižová...
Technologie aplikace tepelné izolace ve skladbě jednoplášťových plochých střechTechnologie aplikace tepelné izolace ve skladbě jednoplášťových plochých střech (71x)
Návrh skladby ploché strechy je dnes pro projektanty poměrně dobře zvládnutelná operace. Skladbu volí s ohledem na nosno...
Provětrávané fasády – chyby při realizaciProvětrávané fasády – chyby při realizaci (61x)
S rozvíjející se bytovou i průmyslovou výstavbou se stále častěji můžeme setkat s provětrávanými fasádami. Tyto konstruk...

NEJlépe hodnocené související články

Protisluneční sklo na budově sídla společnosti BNL-BNP Paribas v Římě dalo architektům svobodu pohrát si s barvami a odrazy Protisluneční sklo na budově sídla společnosti BNL-BNP Paribas v Římě dalo architektům svobodu pohrát si s barvami a odrazy (5 b.)
Budova sídla společnosti BNL-BNP Paribas Group je skvělým příkladem toho, jak lze úspěšně zkombinovat inovativní archite...
Guardian Glass představuje nové sklo Guardian SunGuard® SNX 60 a SNX 60 UltraGuardian Glass představuje nové sklo Guardian SunGuard® SNX 60 a SNX 60 Ultra (5 b.)
Guardian Glass představuje nový přírůstek do své řady protislunečních skel eXtra Selective: Guardian SunGuard® SNX 60. N...
Patrové budovy musí být od srpna lépe chráněny proti požárům fasádPatrové budovy musí být od srpna lépe chráněny proti požárům fasád (5 b.)
Hasiči v roce 2015 vyjížděli k více než 20 tisícům požárů, při kterých zemřelo 115 lidí. Hmotné škody dosáhly přibližně ...

NEJdiskutovanější související články

Jaké vybavení potřebuje profesionál pro výškové práce? Pracovní přilba nestačí (2x)
Zabýváte se výškovými pracemi? Pohybujete se každý den na střeše? Ať jste zkušený pokrývač, klempíř, natěrač střech nebo...
Renovace fasády za poloviční nákladyRenovace fasády za poloviční náklady (2x)
Renovací fasády pomocí samolepicích fólií lze v porovnání s kompletní výměnou fasádních panelů ušetřit až polovinu nákla...
Předsazená montáž oken a dveří (2x)
Řešení zabudování oken do stavby nebyla donedávna přisuzována velká důležitost. S nárůstem počtu novostaveb a rekonstruk...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice