KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Detaily stavebně technického řešení budovy BC

Detaily stavebně technického řešení budovy BC

Publikováno: 8.7.2009
Rubrika: Zajímavosti

Dispozičně je objekt uspořádán v hlavních modulech 16,5 + 18 (dále rozděleno na 5,1 + 7,8 + 5,1 m) + 16,5 m ve směru sever jih a ve směru východ západ jsou moduly 7 × 7,5 m. Dva krajní moduly (16,5 m) jsou v podzemním podlaží dále rozděleny na základě požadavku optimálního příjezdu a parkování osobních vozidel na 5,1 + 6,4 + 5,1 m, v nadzemních podlažích jsou rozděleny jinak na základě  požadavku dalšího optimálního členění kancelářských ploch na 7,5 + 9 m. Konstrukční výšky kancelářských nadzemních podlaží jsou 3,9 m, podzemního podlaží 3,2 m a technického podlaží na střeše 3 m. Světlá výška místností v administrativní budově je 3 m.

OBVODOVÝ PLÁŠŤ BUDOVY
Plášť typu A – prosklená hliníková polostrukturální stěna:
Fasáda prostřední části budovy (modul 18 m), kde je umístěn hlavní vstupní a komunikační prostor budovy, je prosklená s Al profily s přerušeným tepelným mostem – tříkomorový systém; zasklení izolačním dvojsklem (standard Schüco, Wicona). Byl použit systém tzv. polostrukturálního zasklení (přiznané svislé profily, vodorovné spáry zatmelené) s reflexí.

Plášť typu B – sendvičový plášť s hliníkovými kazetami standardu Alucobond:
Fasáda bočních částí budovy (moduly 16,5 m), kde jsou umístěny kancelářské plochy, je sendvičová s nosnou zděnou (z tvárnic pro přesné zdění Ytong) a betonovou monolitickou konstrukcí. Vlastní opláštění je řešeno jako zateplený větraný obklad Al kazetami na kovovém nosném roštu.

Plášť typu C – prosklený hliníkový pás oken a okna:
Výplně otvorů fasád bočních částí budovy (moduly 16,5 m), kde jsou umístěny kancelářské plochy, jsou okna a prosklené pásy oken, navržené z Al profilů s přerušeným tepelným mostem; zasklení izolačním dvojsklem (standard Schüco, Wicona, shodný s prosklenými fasádními stěnami).

Plášť typu D – pohledový beton: Obvodové stěny podzemního podlaží byly navrženy z pohledového betonu. Plášť typu E – sendvičový plášť se žaluziemi:
Fasáda technického podlaží na střeše budovy je sendvičová s nosnou zděnou (z tvárnic pro přesné zdění Ytong) a betonovou monolitickou konstrukcí. Vlastní opláštění je řešeno jako zateplený větraný obklad Al žaluziemi na kovovém nosném roštu. Veškeré prosklené stěny a okna jsou neotevíravá, vybavená venkovními slunolamy a horizontálními žaluziemi, s elektricky nastavitelnými kovovými lamelami (standard Systra EC 80).

STŘECHA
Střecha objektu byla navržena s hydroizolací ze svařované PVC fólie (standard Sikaplan), 3% spád je tvořen tepelnou izolací. Součástí střešního souvrství je i parozábrana (pojistná izolace). Střešní vpusti jsou použity dvoustupňové, umožňující bezpečné odvodnění pojistné hydroizolace. Terasa v atriu 1. NP má zelenou střechu.

PODLAHY
V podzemním podlaží byla navržena na hydroizolačním souvrství železobetonová podlaha vyztužená rozptýlenou výztuží s povrchovou úpravou vsyp (standard Rocland). Pod podlahovou deskou byla navržena zeminová deska s vloženou výztužnou geotextilií.

V nadzemních podlažích na nosných stropních monolitických ŽB deskách je ve vstupních a komunikačních prostorách navržena podlaha s povrchovou úpravou přírodním kamenem, v sociálních prostorách bude povrch tvořit keramická dlažba a v kancelářských prostorech bude provedena v celé ploše zdvojená podlaha se zátěžovým kobercem ve kvalitativním standardu Interface Entropy.

PŘÍČKY

V objektu jsou převážně příčky sádrokartonové, jedenkrát opláštěné, desky na ocelové nosné konstrukci, navržené s ohledem na požadovanou požární odolnost (viz požární bezpečnost stavby), nosná konstrukce je kotvená do železobetonové nosné konstrukce budovy. Přibližně 30 % příček rozdělujících kancelářský prostor na menší místnosti (servrovny, kopírky, sklady, zasedací místnosti, malé kanceláře, celkem asi 15 % kancelářské plochy) je zhotovena ze systémových montovaných příček, cca z 50 % prosklených.

PODHLEDY

Ve všech nadzemních podlažích byly navrženy kazetové, minerální podhledy, se zapuštěnou nosnou lištou, v rastru 600 × 600 mm (standard – desky Armstrong Ultima v nosném rastru Tegular). Některé detaily jsou řešeny podhledem ze sádrokartonových desek.

OBKLADY

Stěny v sociálních místnostech jsou obloženy keramickými obklady z glazovaných pórovinových obkladaček do výšky 2,20 m, s použitím ukončujících a nárožních plastových lišt a s výplní koutů TP silikonovým tmelem, odolným proti plísním. V místnostech s mokrým provozem je vodotěsné provedení.

VNITŘNÍ DVEŘE
Dveře na komunikacích a vstupní dveře jsou standardu Schüco, Wicona. V kancelářských prostorech jsou dveře dřevěné, dýhované s proskleným průhledem (standard Sapeli), přírodní, včetně obložkové zárubně s těsněním a nadsvětlíků. V technických prostorech jsou ocelové rámové dveře s těsněním standard Domoferm s nátěrem v barvě RAL, osazené v ocelové zárubni standardu HSE v barvě RAL.

Do sociálního a technického zázemí jsou dřevěné, dýhované, plné, přírodní (standard Sapeli), osazené v ocelové zárubni standardu HSE v barvě RAL. Uvnitř sociálního a technického zázemí jsou dřevěné, hladké, plné s nátěrem v barvě RAL, osazené v ocelové zárubni standardu HSE v barvě RAL.

Kování všech dveří je s děleným štítkem s vlastní pružinou v klice, osazené zámkovým systémem, umožňujícím použití generálního klíče a další možné kombinace přístupu do prostor (celkem 5 úrovní), povrchová úprava matný chrom. Na dveřích do WC kabin je osazena WC sada kování.

Všechny dveře jsou vybaveny omezovači otvírání – zarážky do podlahy z nerezové oceli a pryže. Všechny ocelové zárubně jsou ze shodné řady jednoho výrobce. Samozavírače dveří jsou hydraulické, pákové, s pastorkovým převodem, s nastavitelnou rychlostí zavírání a koncovým dorazem.

Dveře s požární odolností jsou systémové, atestované včetně zárubně. Stupeň požární odolnosti jednotlivých uzávěrů je v souladu s požárním řešením stavby. V objektu nejsou použity dveřní prahy. Veškeré rozhraní podlah je řešeny přechodovými dilatačními lištami z kartáčovaného nerezu.

DALŠÍ VYBAVENÍ
Parapetní desky (standard Max Isovolta) řešeny v odstínu RAL. Zábradlí schodišť je skleněné osazené na ocelových bočnicí schodiště a ukončené nerezovým madlem. Na podlaze v zádveří jsou čistící zóny. Výtah standardu Kone EuroStar Mono- Space bez strojovny je v provedení do otevřeného prostoru s pohledově exponovanou konstrukcí kabiny i stroje a transparentním řešením šachty. Je vhodný pro bezbariérový přístup, šachetní dveře jsou jednostranně posuvné AMD z nerezové oceli s ovládacími prvky dle požadavků zdravotně postižených.

PARAMETRY BUDOVY BC
Celková plocha stavebního pozemku 9.032 m2 z toho:

  • zastavěná plocha 2.763 m2
  • zpevněné plochy (3.628 + 1.521 + 381) 3.468 m2
  • sadové úpravy 2.801 m2

Obestavěný prostor 40.367 m3
Celková podlažní plocha 10.184 m2 z toho:

  • celková administrativní plocha 6.246 m
  • celková plocha vnitřních komunikací 581 m2
  • plocha podzemních garáží 2.130
  • skladovací plocha 465 m2
  • plocha technických místností 372 m2

Kapacita parkovišť pro osobní vozidla 194 místa z toho:

  • v podzemních garážích 86 míst
  • na venkovních plochách 108 míst

Délky přípojek budovaných inženýrských sítí:

  • kanalizace 14 m
  • vodovod 10 m
  • plynovod 8 m
  • elektro silnoproud 35 m
  • elektro slaboproud 80 m

Délky přeložek inženýrských sítí:

  • horkovod 130 m
  • elektro silnoproud 112 m

Počet osob v objektu (maximální) 760 osob

In the first half of this year, a new BC administrative building was officially opened in the Czech Technology Park in Brno which completed the construction of Zone A of this business park. The BC Building is the last of three identical independent buildings located between earlier realized buildings A (Kaplan’s building) and H (List’s building). The author of the article states that the new BC Building differs only in minimum details from its twins, buildings DE and FG that were completed in 2006. The method used for construction of all three buildings was Construction management. The main tenant of all three buildings with a total floor area of 30,000 sqm is an international company IBM that employs here more than 2000 people. The author also reminds of the fact that similarities with the previous two buildings enabled to optimize construction costs of the BC building as well as to implement better technical solutions.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor

Související články


Fotogalerie
Příprava na betonáž stropuCelkový pohled na areálProstorové schodištěZasklení vstupní částiVstupní atrium budovy EFViditelná nosná konstrukce a mechanika výtahů jako architektonický prvekPohled na dokončené Atrium

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (298x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (93x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (70x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice