KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Další budova v Českém technologickém parku v Brně dokončena

Další budova v Českém technologickém parku v Brně dokončena

Publikováno: 10.7.2009
Rubrika: Zajímavosti

V Českém technologickém parku v Brně byla v polovině letošního roku oficiálně otevřena administrativní budova BC, čímž byla dokončena výstavba Zóny A tohoto parku.

Další budova v Českém technologickém parku v Brně dokončena

Budova BC je poslední ze tří identických, samostatných budov, umístěných mezi dříve realizovanými administrativními budovami A (Kaplanova budova) a H (Listova budova). Budovy DE a FG byly dokončeny již v roce 2006. Hlavním nájemcem všech tří budov o celkové podlažní ploše 30.000 m2 je mezinárodní společnost IBM, která zde zaměstnává více než 2.000 lidí.

Výstavbu všech tří budov řídila společnosti Bovis Lend Lease metodou Construction management. Bovis Lend Lease byl zodpovědný za komplexní řízení procesu v přípravné i realizační fázi projektu. „Na řízení projektu se v průměru podílelo 7 našich odborníků. Stavba budovy BC začala v srpnu 2007 a nájemce se mohl nastěhovat za rekordních 9 měsíců“, uvedl Jan Krejčiřík, Projektový manažer společnosti Bovis Lend Lease. „Podobnost s budovami DE a FG nám umožnila optimalizovat stavební náklady využitím některých stejných dodavatelů a současně využít lepší technická řešení“.

Jako Construction Manager se společnost Bovis Lend Lease podílí na výstavbě Českého technologického parku pro svého klienta – developerskou společnosti Technologický Park Brno již od roku 1994 a od té doby zrealizovala již 11 objektů v tomto areálu, které slouží především mezinárodním i domácím firmám pro administrativní, výzkumné či high-tech výrobní účely.

URBANISTICKÉ ŘEŠENÍ A ARCHITEKTONICKÝ RÁZ ČESKÉHO TECHNOLOGICKÉHO PARKU V BRNĚ
Návrh urbanistické koncepce vycházel z urbanistické studie Českého technologického parku v Brně, zpracované atelierem ERA v listopadu 1999. Základní koncepce zastavění byla založena společně s počátkem budování Českého technologického parku v Brně vítězem mezinárodní architektonické soutěže – britskou kanceláří Foggo Associates. Zatímco hrubá objemová koncepce administrativních budov v této zóně zůstala zachována z původního záměru, vlastní detailní řešení objektu již respektovalo a zhodnocovalo desetileté zkušenosti z výstavby a provozování administrativních i průmyslových budov v Českém technologickém parku v Brně.

ADMINISTRATIVNÍ BUDOVA BC
Budova je navržena do tvaru „U“ s atriem, z jehož terasy je hlavní vstup do budovy. Toto uspořádání umožňuje rovněž optické rozbití příliš veliké hmoty budovy, která je pohledově velmi exponovaná při průjezdu ulicí Hradeckou. Jedná se o podsklepenou třípodlažní administrativní budovu s technickými místnostmi na střeše, která je vertikálně provázaná uprostřed středním komunikačním a sociálním jádrem (schodiště s výtahy a hygienickým zázemím). Na východní a západní straně objektu jsou umístěna úniková ocelová schodiště.

V podzemním podlaží se nachází parkovací garáže, technické prostory, sklad a hlavní komunikační jádro. Příjezd do garáží je řešen dvěma vjezdy, provoz je jednosměrný, sklad má samostatný příjezd. Dominantním prvkem uspořádání vnitřních společných prostor je vstupní hala s hlavním schodištěm v 1. NP, výtahy a prosklenou dvoranou, propojující všechna nadzemní kancelářská podlaží. Vlastní nájemní prostory v 1., 2. a 3. NP jsou řešeny jako volná plocha, kterou je možno díky konstrukčnímu řešení (modul 9 a 7,5 m) ponechat buď jako velkoprostor, nebo načlenit lehkými příčkami na klasický kancelářský trojtrakt se střední chodbou. 4. NP je technické, obsahuje strojovny VZT a kotelnu.

Část ploché střechy je upravena jako obytná terasa, přístupná z hlavního schodiště. Objekt je založen hlubinně na železobetonových pilotách, ukončených monolitickými železobetonovými hlavicemi pro osazení sloupů skeletu. Po obvodě podzemního podlaží v místech s rozdílnými úrovněmi podlahy a přilehlého terénu jsou provedeny opěrné zdi.

Z konstrukčního hlediska je objekt navržen jako monolitická železobetonová skeletová konstrukce se sloupy vetknutými do základových konstrukcí a stropy tvořenými stropními deskami se zesílenými hlavicemi v místě uložení. Stabilita objektu je ve všech podlažích zajištěna stěnami a ztužujícími jádry.

Materiálové řešení a členění obvodových plášťů a společných prostor zachovalo charakter i design dříve realizovaných staveb DE a FG. Vlastní vnější opláštění odpovídá svým charakterem vnitřnímu členění. Obě boční křídla budovy (severní a jižní) mají plášť tvořený hliníkovými kazetami s Al okny a prosklenými pásy oken, prostřední část budovy má použit hliníkový polostrukturální prosklený systém. Prosklení je na doplněno vnější ochranou proti slunci, vnějšími žaluziemi. Na severní, jižní a východní straně objektu se nachází parkovací plochy se stáními pro zaměstnance a návštěvníky, která jsou doplněna plochami zeleně. Ostatní plochy, především na západní straně objektu jsou řešeny jako plochy sadových úprav.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor

Související články


Fotogalerie
Svislou dopravu zajišťoval věžový jeřáb.Podepření bednění stropu nad vstupní částPostupné armování stropní konstrukce

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (376x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (59x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (56x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice