KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    ČKLOP – Postřehy ze 7. národní konference ČKLOP

ČKLOP – Postřehy ze 7. národní konference ČKLOP

Publikováno: 25.4.2014
Rubrika: Zajímavosti

7. národní konference České komory lehkých obvodových plášťů proběhla 19. března 2014 v prostorách hotelu Clarion v Praze. Konference byla organizována v souladu s mottem: „Vliv architekta na posun technických možností“ a tomuto tématu byl podřízen i obsah jednotlivých přednášek.

Úvodní slovo jako již tradičně měl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví ing. Václav Matyáš, který přítomné informoval o stavu stavebnictví v Čechách. Jako již tradičně nás moc nepotěšil.

První přednáška konference byla doc. Ing. Petrem Kuklíkem, CSc. z Katedry ocelových a dřevěných konstrukcí Fakulty stavební ČVUT v Praze věnována výhradně dřevu a jeho využití zvláště v energeticky efektivních budovách. Zajímavostí přednášky bylo sdělení, že dřevo se dá svařovat.

Ing. Zuzana Mathauserová ze Státního zdravotního ústavu varovala před vážným problémem nedostatečného větrání a jeho negativním dopadem na lidské zdraví. Tento problém je zcela markantní hlavně u školních budov, kde je situace velice špatná a bude vyžadovat systémové změny v přístupu státní správy.

Ing. arch. Dalibor Hlaváček, PhD. z Ústavu navrhování Fakulty architektury ČVUT v Praze seznámil přítomné s úspěšným projektem Air House, se kterým Česká republika dosáhla vynikajícího úspěchu v podobě třetího místa v mezinárodní soutěži Solar Decathlon 2013, která proběhla ve Spojených státech.

Jean –Pierre Carniaux z architektonického ateliéru Ricardo Bofill Taller de Arquitectura všem přítomným prezentoval moderní budovy a objekty, na kterých pracoval v posledních letech. Šířka jeho aktivit zasahuje do všech končin světové architektury a jasně potvrzuje rozhodující vliv architekta na technické možnosti.

O zcela mimořádném úspěchu firmy Sipral seznámil přítomné Lukáš Romanczin, když ve svém příspěvku hovořil o stavbě multifunkčního kulturního centra v Paříži financované nadací Louis Vuitton. Technicky velmi náročná stavba vyžadovala od subdodavatelů mimořádnou kvalitu a kladla extrémní nároky na vzájemnou spolupráci jednotlivých firem. Originální výroba každého dílu a testování jsou další známkou obtížnosti realizace. Odborně se celý systém realizace nazývá 4D projektování, protože nedílnou složkou projektu je i přesný časový harmonogram zajišťující korektní návaznost jednotlivých technologií. Tím větší patří obdiv společnosti Sipral, která obstála v mimořádné konkurenci mezinárodního výběrového řízení.

Urs Hauri z rodinné firmy Jansen AG hovořil o širokých možnostech využití ocelových profilů v porovnání s ostatními použitými materiály. Jejich pevnost, konstrukční tuhost a vynikající tepelně izolační vlastnosti umožňují architektům navrhovat fasády téměř bez hranic a omezení.

Jedním z nejzajímavějších vystoupení byla prezentace Adama Gebriana s názvem „Paradox – pravdivý omyl“. Ve svém vystoupení ukázal zcela názorně rozpory, které se stávají funkčními a následně zdánlivou harmonii, která se podílí na rozkladu funkce objektu. Přednáška svým nadhledem zaujala veškeré přítomné posluchače.

S výsledky studie o vlivu střešních oken na potřebu energie na vytápění vystoupil Ing. Miroslav Urban, Ph.D. z Katedry technických zařízení budov Fakulty stavební ČVUT v Praze. Velmi zajímavé se ve světle dnešních energetických požadavků na tepelně izolační vlastnosti výrobků jeví závěr této studie, že okna se dvěma skly mohou být lepší než okna se třemi skly.

Jako organizátor celé konference Česká komora lehkých obvodových plášťů ve vystoupení Ing. Romana Šnajdra využila tohoto setkání s odborníky a všechny přítomné informovala o vydání nové české normy s označením ČSN 74 6077 Okna a vnější dveře – požadavky na zabudování, na níž se autorsky podílela.

V posledním příspěvku vystoupil zástupce společnosti AGC Glass Europe pan Saul Papaleo, který představil mimořádnou a neobvykle rozměrnou stavbu připomínající „Bílý oblak chráněný skleněnou kostkou“. Jak vyplynulo z poslední prezentace, možnosti, které nabízí dnešní technologie skla, jsou téměř neomezené.

Z uvedeného programu vyplývá šíře jednotlivých témat, které se prolínají vazbou architekt a technologie, požadavky architekta a technické možnosti dodavatelů technologií.

Snahou bylo vyvolat otázku, kde jsou správné hranice nastavení regulačních omezení, která zaručují dodržení určitých dojednaných standardů a kde se tato hranice stává již překážkou volné kreativní tvorbě jednotlivých autorů a investorů. Pouze jejich invence dává různorodost stavbám, které se staví a která vytvářejí obraz pestrosti a rozmanitosti. (I když se nám nemusí líbit). Vše je v tom případě pouze věcí diskuze mezi lidmi na všech úrovních.

Celá konference se nesla v přátelské atmosféře a byla velmi kladně hodnocena.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (346x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (59x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (59x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice