KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    ČKLOP – 8. národní konference České komory lehkých obvodových plášťů

ČKLOP – 8. národní konference České komory lehkých obvodových plášťů

Publikováno: 29.4.2015
Rubrika: Zajímavosti

V pražském hotelu Clarion se 17. března 2015 uskutečnila již 8. národní konference České komory lehkých obvodových plášťů. Letošním hlavním tématem byla energie a stavby kolem nás. Energie je téma, které se denně skloňuje a spojuje se všemi možnými oblastmi života lidí. S tímto tématem se pojí samozřejmě i stavby a budovy. Na tuto problematiku se během konference ve svých přednáškách zaměřili jak odborníci z výzkumu, z praxe, tak také architekti ze zahraničí i z České republiky. Specifičnost každého pohledu na téma energie a budovy ukázala širokou škálu otázek, které se k energiím vztahují.

Význam konference byl podtržen úvodním slovem, které si připravil náměstek ministra průmyslu pro stavebnictví Ing. Jiří Koliba. Ten hovořil o energii potřebné k dokončení rozpracovaných zákonů, jako je Zákon o veřejných zakázkách nebo nový Stavební zákon nebo dokončení schvalovacího procesu EIA. Po řadě let byla ale od zástupce státu slyšet poprvé povzbudivá slova týkající se českého stavebnictví.

Mezi hlavní osobnosti konference patřili jak architekti Gonçalo Byrne z Portugalska a Jakub Cigler z České republiky, tak i odborníci z výzkumu jako Martin Schröcker ze Švýcarska nebo Antonín Lupíšek z UCEEB ČVUT v Praze.

Ten se v úvodu konference zaměřil na problematiku Energetiky úsporných opatření budov – LOP, oken a dveří – versus náklady na jejich výrobu a provoz. Ve své prezentaci ukázal nezbytnost výpočtů možných úsporných řešení budov z pohledu ekonomické náročnosti a energetické náročnosti jednotlivých realizací.

Kiril Velkovský z Bulharska, který je autorem specifických simulačních programů a algoritmů používaných v oblasti analýzy denního světla, v prezentaci nazvané Green architecture and “smart” management of the systems, ukázal možnosti využití energie ze slunce na konkrétní realizované stavbě a to Sopharma Business Towers v Sofii, Bulharsko. Tato stavba, komplex tří administrativních budov, vznikala 7 let a dosáhla nejvyššího ocenění ve své kategorii high‑tech kancelářských budov podle evropských i světových klasifikací. Budova je již několik let v provozu a tak bylo možné plným provozem budov vše řádně ověřit a potvrdit oprávněný titul budov HIGH‑TECH.

Architekt Gonçalo Byrne prezentoval své světové stavby z pohledu měnícího se významu energií pro budovy v průběhu celé jeho kariéry. Jakub Cigler se zaměřil na stavbu Quadrio v Praze na Národní třídě. Projekt je zaměřen na revitalizaci prostoru nad stanicí metra Národní třída v Praze. Nová multifunkční zástavba přináší novou kvalitu na rušné místo v centru města a regeneruje jeho veřejný prostor. Jeho kolega, Martin Vítek, pak celou prezentaci doplnil o technické detaily lehkého obvodového pláště, což bylo publikem velmi kladně hodnoceno.

Energie je reprezentována také ohněm. Zbyněk Valdmann, specialista na požární bezpečnost, se ve své přednášce zaměřil na obvodové pláště, které mají splňovat nejen estetické a energetické požadavky, ale také protipožární požadavky, což v mnoha případech vytváří téměř protichůdné požadavky. Jeho přednáška měla velmi vysoké hodnocení posluchačů.

Roland Fischer z IFT Rosenheim představil pro LOP, okna, dveře termín „Power Manager“ in the Wall jako komplex důležitých vlastností – faktor světelného odrazu, fotovoltaika, solární stínění, větrání, solární zisky, teplotní ztráty v topném období a v neposlední řadě i struktura a náročnost servisních a udržovacích prací. Tyto parametry jsou svým celkovým dopadem významnější než tolikrát zdůrazňovaný Uw součinitel prostupu tepla.

Velmi zajímavou byla závěrečná přednáška Martina Schröckera, který vede tým GlassX se zaměřením na vědeckou práci v rámci výzkumného projektu HarWin (Harvesting solar energy with multifunctional glass‑polymer windows). Výzkum se zaměřuje na vývoj a charakterizaci nových aplikací s využitím fázových změn materiálu pro okna a LOP. Cílem je koncept inteligentních oken s využitím materiálů, které do budoucna nabídnou energeticky účinné opláštění budov.

Na programu dnes pracuje sedm výzkumných týmů z různých zemí EU. Pan Schröcker prezentoval možnosti oken, dveří a LOP a to především z hlediska vývoje materiálů v blízké budoucnosti, tedy v rozsahu 3 – 5 let, což vzbudilo oprávněný úžas.

Již tradičně se konference účastní na 300 posluchačů a za poslední tři roky má Konference stabilně vynikající kladné hodnocení získané z dotazníků jednotlivých návštěvníků. Zájem a kladné ohlasy jsou také z řad studentů architektury a stavebních oborů ČVUT.

The 8th National Conference of the Czech Chamber of Lightweight Cladding
Already the 8th National Conference of the Czech Chamber of Lightweight Cladding was held in the Clarion hotel in Prague on March 17, 2015. The main theme this year was energy and structures around us. Energy is a topic dealt with daily and it is related to all spheres of the lives of people. Of course, this topic is also coupled with structures and buildings. This issue was dealt with in the lectures of experts from research, practice and both foreign and Czech architects during the conference. The specific features of every view of the issue of energy and buildings showed a great range of questions related to energy.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (357x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (59x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...
Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (56x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice