KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    ČK LOP – Cesta zdravého rozumu

ČK LOP – Cesta zdravého rozumu

Publikováno: 26.3.2013
Rubrika: Zajímavosti

Rok 2013 bude rokem postupného zavádění zákonů a vyhlášek, jejichž cílem je snižování energetické náročnosti bytových, rodinných a administrativních budov. Cílem je dosáhnout „téměř nulové spotřeby energie“ v těchto budovách, a to již od roku 2020 s postupným zaváděním těchto požadavků pro objekty státní správy s plochou nad 1 500 m² již od ledna 2016 (více definuje zákon 318/2012 Sb. §7).

Technická opatření se tak musí zaměřit na celkovou kvalitu návrhu budovy, na kvalitu a účinnost topení, chlazení, přípravu TUV apod. Současně se budou upřednostňovat energetické zdroje s nízkým faktorem energetické přeměny (jedná se o přepočet energie vstupující do objektu na množství primární energie, kterou je nezbytné za tímto účelem uvolnit). Z pohledu LOP se jedná o zavádění takových parametrů technických řešení LOP, která budou naplňovat požadované charakteristiky LOP Referenční budovy dle ČSN 730540-2. Jedná se tedy o zkvalitňování tepelných parametrů LOP, tzn. především snižování součinitele prostupu tepla Uw všech prvků LOP.

Pro dosažení cíle snížit energetickou náročnost budov byly vydány Zákon 318/2012Sb. o hospodaření energií a vyhláška 148/2012 o energetické náročnosti budov. Dalším výchozím dokumentem je ČSN 730540-2.

Základem každého řešení, které musí být v souladu s tímto zákonem a vyhláškou, je Nákladové optimum. Tím je zaručeno, že náklady na tepelná opatření snižující energetickou náročnost by neměly být v rámci provozu vyšší, než bude finančně vyčíslitelná takto vzniklá úspora energií.

Pro stanovení ekonomických parametrů se vychází ze sjednoceného názoru na dobu hodnocení v délce 20 let a trend růstu cen elektrické energie 3 % ročně. Na uvedené parametry bude nutné provádět návrhy a výpočty technických opatření.

Tímto se otevírá prostor pro nová technická řešení, která budou splňovat uvedené parametry Referenční budovy. Vzniká tlak na technické inovace, lepší tepelné parametry, kvalitnější a účinnější technologie. Současně se objevují i odborníci oprávnění hodnotit dané parametry výrobků používaných ve stavbách a podrobovat je hodnocení, zda splňují či nesplňují požadované parametry. A samozřejmě je to tak správné. To ale pořád není smysl a účel všech těchto vyhlášek a zákonů.

NEJSNAŽŠÍ CESTA KE KVALITĚ VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ
ČKLOP navrhuje zdůrazňovat podstatu a cíl těchto zákonů a vyhlášek. Tedy zaměřit se na to, čeho se má především dosáhnout a co je cílem každého předpisu a v konečném důsledku i odborných názorů specialistů na problematiku otvorových výplní a lehkých obvodových plášťů.

Veškerá tato opatření mají společného jmenovatele, a tím je rostoucí kvalita vnitřního prostředí, ve kterém žijí lidé při současném snižování nákladů na samotnou stavbu, ale i následný provoz budovy („budovy s téměř nulovou spotřebou energie“) včetně její likvidace. A vydávaná nařízení by měla ukazovat nejsnazší cestu k dosažení těchto parametrů.

Snahou tohoto názoru není ubírat na významu zmiňovaných zákonů a vyhlášek, ale vyjádřit obavu, abychom se nakonec v tom množství nařízení neztráceli a uchovali si zdravý rozum, který reprezentuje kvalitní prostředí dané vysoce kvalitním projektem. Tedy projektem, který řeší komplexně veškeré faktory ovlivňující výslednou kvalitu prostředí a současně snižuje ekonomiku projektu na jeho minimum. Upřednostňujeme tedy chytrá integrovaná řešení před parametrizací jednotlivých komponent.

Neúměrný tlak na jeden parametr nebo zanedbání jiného faktoru může vést ke zhoršení výsledného vnitřního prostředí i přes maximální péči při výběru jednotlivých výrobků použitých na stavbě.

Příkladem je otázka použití dvojskla nebo trojskla. Zhoršování součinitele prostupu slunečního záření g při snaze o dosažení co nejlepších hodnot součinitele prostupu tepla Uw je provázeno tím, že oknem poté následně „projde“ méně slunečního tepelného záření do budovy v topné sezóně, což zhorší výslednou energetickou bilanci oken. Praxe se začíná přiklánět k preferenci g – součinitele prostupu slunečního záření před Uw – součinitelem prostupu tepla. Což je ale v rozporu s vyhláškou, protože ta řeší pouze součinitel Uw, ale ne již součinitel prostupu slunečního záření g.

Obdobná situace je spojována s Uw a množstvím světla, které takové okno bude propouštět. Nízké Uw je spojováno se širokými rámy oken, případně hlubokým ostěním způsobeným zateplením budovy. Tím se zhoršuje parametr osvětlení uvnitř místnosti, což vede k porušení jiných hygienických předpisů.

Zcela obdobná je situace s Uw a větráním v místnosti. Snaha o dosažení co nejnižší hodnoty Uw vede k minimální výměně vzduchu infiltrací a tím k nárůstu hladiny CO2 a následně i k růstu relativní vlhkosti vzduchu. To má za následek vznik plísní, které jsou ale vždy spojovány pouze s „nekvalitními výrobky“ v otvorových výplních a přitom se jedná o hrubé porušení norem definující požadavky na výměny vzduchu. Zkušenosti z posledních let ale ukazují na komplikovanost celé problematiky, která bez komplexního řešení nemá východisko. Nezbytné je tedy dodržovat alespoň povinné minimální poučení uživatelů o nezbytnosti správného a pravidelného větrání.

Popsané nedostatky nemají za cíl napadat autory vydaných zákonů a vyhlášek, ale ukazují na komplikovanost celé problematiky. Řešením by měl být požadavek a povinnost splnění výsledné kvality vnitřního prostředí, ale dosažitelné svobodnou cestou dle návrhu projektanta, tedy bez povinnosti splnit jednotlivé parametry stavebních konstrukcí a otvorových výplní. A to proto, že s pokrokem budou přicházet další novinky a technologie, pro které se takové předpisy stanou brzdou. Přitom cíl kvalitního vnitřního prostředí by měl být společný pro všechny účastníky stavebního procesu, tedy od projektanta až po budoucího uživatele.

Zdravý rozum je cesta, která řeší budovu jako celek a není zaměřená na jednotlivé parametry, které lze změřit a spočítat a pak i případně penalizovat i přes to, že požadované kvality vnitřního prostředí bylo dosaženo jinou, dosud nepopsanou cestou.

Common Sense Approach
2013 will be a year of gradual implementation of laws and regulations attempting to decrease energy intensity of flats, family houses and buildings. The objective is to achieve “almost zero consumption of energy” in these buildings already since 2020. Gradual launching of these requirements in state administration constructions with area over 1,500 m should start already since January 2016 (for more see the Act No. 318/2012 Coll, Section 7).

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (387x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (70x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (59x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice