KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Development    Český trh industriálních nemovitostí zažil vloni velmi dobrý rok

Český trh industriálních nemovitostí zažil vloni velmi dobrý rok

Publikováno: 17.4.2017
Rubrika: Development

Český trh průmyslových a industriálních nemovitostí zaznamenal v loňském roce několik rekordů a mimořádných úspěchů. Podívejme se na ně.

Český trh průmyslových a logistických nemovitostí překročil v roce 2016 hranici 6 mil. m2 a patří spolu s polským trhem k nejrozvinutějším v regionu střední a jihovýchodní Evropy.

Celková realizovaná poptávka po moderních průmyslových a logistických prostorách v ČR v roce 2016 překročila 1,2 mil. m2, díky kterým se loňský rok zařadil k nejlepším v historii. K obdobně úspěšným patřily roky 2015 a 2014, kdy celkový objem pronájmů dosáhl rekordní úroveň 1,4 mil. m2.

Díky silné poptávce oscilovala neobsazenost moderních skladů v České republice v loňském roce kolem 4 %, což je opět historicky jedna z nejnižších hodnot.

Skutečnost, že v průběhu roku bylo v ČR v průměru 96 % moderních skladů obsazeno a v některých regionech nebylo možné poptávku uspokojit, řada developerů se rozhodla nést vyšší podnikatelské riziko a zahájila spekulativní výstavbu, tj. výstavbu bez předem známého nájemce. V současné době objem spekulativní výstavby tvoří cca 30 % z celkové výstavby moderních industriálních nemovitostí, nicméně je stále výrazně nižší než v letech 2007- 2008, kdy spekulativní výstavba dosahovala cca 70 %.

K nejvýznamnějším nájemním transakcím loňského roku patřily:

  • Panattoni Park Cheb Tchibo 73 000 m2 (předpronájem) Karlovarský kraj
  • CTP Prague North Makro 53 000 m2 (předpronájem) Praha / Středočeský kraj
  • P3 Park Horní Počernice MD Logistika 40 000 m2 (renegociace) Praha / Středočeský kraj

PŘEDPOVĚĎ PRO ROK 2017

„Česká republika zůstane i v příštím roce velmi atraktivní jak pro developery, tak pro nájemce moderních industriálních nemovitostí. ČR těží z vynikající polohy ve středu Evropy, disponuje dostupnou a technicky vzdělanou pracovní sílou, její předností je stabilní ekonomické prostředí a vynikající strojírenská tradice,“ dodává Harry Bannatyne, Industrial Leed Director JLL pro střední Evropu.

„Dokončení dálnice D8 do Drážďan na konci roku 2016 přispěje k dalšímu rozvoji Ústeckého regionu. Předpokládáme, že Ústí nad Labem a Karlovarský kraj budou letos v hledáčku investorů, kteří využijí blízkost německých hranic, lepší infrastrukturu a dostupnou pracovní sílu,“ uvádí Blanka Vačkova, vedoucí průzkumu trhu JLL pro Českou republiku.

„Vzhledem k silné poptávce českých domácností očekáváme, že růst maloobchodních společností, e-commerce firem a 3PLs bude pokračovat i v roce 2017. Výrobní firmy budou i nadále tvořit pevnou část poptávky po moderních skladech, ale jejich růst bude limitován nedostatkem pracovní síly v některých vyhledávaných lokalitách (např. Plzeňský kraj). Historicky nejnižší neobsazenost skladových prostor v České republice podnítí další spekulativní výstavbu, zejména v exponovaných lokalitách,“ uzavírá Blanka Vačkova, vedoucí průzkumu trhu JLL v České republice.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

UniCredit Leasing zajistí financování nových investicUniCredit Leasing zajistí financování nových investic (29x)
UniCredit Leasing, přední společnost nebankovního financování v ČR, očekává oživení jak v oblasti financování strojů a z...
Accolade v Chebu investovala dvě miliardy, vzniká jeden z největších industriálních parků střední EvropyAccolade v Chebu investovala dvě miliardy, vzniká jeden z největších industriálních parků střední Evropy (26x)
V Chebu vzniká díky Accolade jeden z největších průmyslových parků ve střední Evropě. První část budovy pro Tchibo je ne...
O certifikace zelených budov je zájemO certifikace zelených budov je zájem (26x)
V budově centrálního sídla ČSOB v Praze-Radlicích se uskutečnilo diskusní setkání „Mezinárodní certifikace zelenýc...

NEJlépe hodnocené související články

UniCredit Leasing zajistí financování nových investicUniCredit Leasing zajistí financování nových investic (3.4 b.)
UniCredit Leasing, přední společnost nebankovního financování v ČR, očekává oživení jak v oblasti financování strojů a z...
O certifikace zelených budov je zájemO certifikace zelených budov je zájem (3 b.)
V budově centrálního sídla ČSOB v Praze-Radlicích se uskutečnilo diskusní setkání „Mezinárodní certifikace zelenýc...
Skanska podepsala nájemní smlouvu se společností OKIN GROUP na kancelářskou budovu Nordica OstravaSkanska podepsala nájemní smlouvu se společností OKIN GROUP na kancelářskou budovu Nordica Ostrava (1 b.)
Skanska Property Czech Republic podepsala nájemní smlouvu se společností OKIN GROUP, a. s. na novou kancelářskou budovu ...

NEJdiskutovanější související články

O certifikace zelených budov je zájemO certifikace zelených budov je zájem (2x)
V budově centrálního sídla ČSOB v Praze-Radlicích se uskutečnilo diskusní setkání „Mezinárodní certifikace zelenýc...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice