KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Opláštění a fasády    Castellana 77, udržitelná budova s prosklenou fasádou ožila v centru Madridu

Castellana 77, udržitelná budova s prosklenou fasádou ožila v centru Madridu

Publikováno: 31.7.2019
Rubrika: Opláštění a fasády

Castellana 77 stojící v centru finančního centra Madridu, ve čtvrti AZCA, po dvou desetiletích kdy byla mimo provoz, znovu ožila, a to díky architektonickému studiu luis vidal+arquitectos. Původní věžová stavba z roku 1977 je nyní 62 metrů vysoká administrativní budova, která svým specifickým způsobem dotváří městské panorama. Budova je po rekonstrukci lídrem v oblasti energetické účinnosti a udržitelného rozvoje. Navíc získala prestižní certifikát LEED Platinum. K tomuto ocenění velkou mírou přispěly vysoce účinné skleněné produkty, kterými je osazena fasáda budovy.

Dva základní pilíře tohoto architektonického projektu bylo důmyslné využití přirozeného světla a touha vytvořit budovu, která bude dominantou svého okolí. Cílem bylo budovu zmodernizovat, výsledkem je úplně nová stavba, která je flexibilní i udržitelná, a zároveň nabízí vysoce kvalitní komerční prostory. Její vzhled navíc přirozeně zapadá do panoramatu Madridu, města, ve kterém se snoubí respekt ke svým kořenům, ale i ambiciózní pohled do budoucnosti. K tomu dopomohla kompletně nová fasáda s ostrou vertikální modifikací z pokoveného skla Guardian SunGuard tvořící vysoce selektovanou, glazurovanou, zavěšenou fasádu.

Tento moderní, inspirativní stavební systém v sobě má mimo jiné zabudovanou funkci zajišťující extra ochranu před slunečním zářením díky žebrování s přesahem 60 cm, které poskytuje stín, (mezi žebrováním a fasádou je 15 cm široká mezera kvůli čištění a celkové údržbě). Ty ve spojení se sklem Guardian ještě více zlepšují celkové funkční vlastnosti budovy.

Rekonstrukce na celkové ploše 21 000 m2 zahrnovala i modernizaci veškerého vybavení budovy Castellana 77, změna uspořádání 18 nadzemních podlaží (celkem 16 261 m2), umožnila větší flexibilitu přízemního půdorysu. Přízemí je koncipováno jak pro kanceláře, tak i pro komerční prostory. Rekonstrukce se dočkaly také původní čtyřpodlažní parkovací prostory a patro pro obecnou obslužnost budovy. Pět podzemních podlaží má nyní kapacitu více než 200 parkovacích míst.

SKLENĚNÁ FASÁDA JE ŽIJÍCÍ I ÚČINNÁ

Stavba fasády budovy Castellana 77 byla rozdělena do dvou etap. Nejdříve se demontovala zcela zastaralá, původní fasáda budovy trpící značným opotřebením. Následovalo osazení novým pláštěm. Pracovalo se s několika typy fasád podle plochy a orientace: zavěšená fasáda, plášťová fasáda s ochrannými lamelami a odvětrávaná fasáda.

Zavěšená fasáda je vyrobena z extrudovaného hliníkového profilového systému a výplňových panelů vyrobených z laminovaného, pečlivě vybraného skla s neutrálním povlakem jako externím prvkem. Jde o jednu z možností potahovaného skla v řadě vysoce funkčních architektonických skel Guardian SunGuard. Díky 70 % propustnosti světla nabízí toto řešení neutrální vzhled s maximální kontrolou slunečního záření. Fasádní systém umožňuje volné odvětrávání zasklívacích hran, což zabraňuje nežádoucí kondenzaci.

ŽEBROVÁNÍ Z EFTE PRO LEPŠÍ ENERGETICKOU ÚČINNOST

Dalším výrazným rysem architektonické práce na budově Castellana 77 je žebrování z EFTE (ethylen‑tetrafluorethylenu) navržené speciálně pro tento projekt. Zvláštní orientace a zakřivení žebrování mu umožňuje protékat skrz budovu a propůjčuje jí jedinečný, výrazný tvar. Žebrování však neplní jem estetický účel. Jeho primární funkcí je zlepšení energetické účinnosti a udržitelnosti, protože chrání stavbu před přímým vystavením slunečnímu záření. EFTE jakožto pokročilý materiál je světelně prostupný, nikoli však tepelně, což z něj činní dokonalý materiál pro vytvoření podsvícení. Architekti mohli díky tomu vytvořit kontinuálně se vyvíjející fasádu.

Během dne vytváří na fasádě pohyb slunce a stínů, (v závislosti na intenzitě světla), jasně měnící se obrazce. Několik kilometrů LED světel nainstalovaných na žebrování fasády s různými kofiguracemi podsvícení dodává budově během noci zcela jinou identitu.

Fasáda budovy Castellana 77 s prosklenými jednotkami a žebrováním z EFTE, umožňuje dosáhnout nízkých emisí a vysoké kontroly slunečního záření. Efektivní design fasády vedoucí k výrazným úsporám energie a k většímu pohodlí pro obyvatele budovy byl vypracován na základě důkladné analýzy expozice budovy vůči slunci a stínu na západní, východní a jižní straně prováděné každý den v roce v různých klíčových časech.

UDRŽITELNOST A CERTIFIKÁT LEED

Castellana 77 je nyní budova s vysokou mírou udržitelnosti. Z výše zmíněných důvodů budova obdržela certifikát LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) udělován americkou organizací Green Building Council, skupinou lídrů v oblasti stavebnictví podporujících ekologické postupy při konstrukci budov.

LEED je jedním z nejprestižnějších světových certifikátů, který hodnotí udržitelnost budov a prosazuje stavbu finančně životaschopných nemovitostí šetrných k životnímu prostředí. Budova Castellana 77 obdržela v systému Core & Shell certifikát z kategorie „Platinum“.

Toto vyznamenání bylo budově uděleno mimo jiné z následujících důvodů:

  • Energetická účinnost: prosklená fasáda a žebrování chránící proti slunci a řízení energie a výkonu poskytují maximální tepelný a světelný komfort pro obyvatele budovy. To pomáhá snížit spotřebu energie až o 33 % ročně ve srovnání s konvenční budovou se stejnou užitnou a povrchovou plochou. Systémy klimatizace a osvětlení mají o 46 %, respektive 34 % nižší spotřebu.
  • Přirozené osvětlení a výhled: Až 95 % zaměstnanců a obyvatel budovy Castellana 77 využívá přirozené světlo a má přímý výhled ven.
  • Kvalita vnitřního ovzduší: Energeticky účinný klimatizační systém založený na 100% vnějším přívodu vzduchu.
  • Poloha a široká škála možností přístupu do budovy.
  • Efektivní využití vody dosažené přidáním úsporných sanitárních zařízení tak, aby budova mohla dosáhnout snížení spotřeby vody o 39 % ve srovnání s budovami podobného typu.
  • Důraz na udržitelnost: Po rekonstrukci budova využívá především recyklované materiály certifikovaného, místního původu.
  • Nízké nebo nulové emise: 100 % materiálů nemá žádné (nebo jen malé) emise těkavých organických látek.

Z podkladů společnosti Guardian Glass

KONTAKT
tel.: +420 606 682 242
e‑mail: mhronsky@guardian.com 
www.guardian.com 
www.sunguardglass.com 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor

Diskuse

Castellana 77, udržitelná budova s prosklenou fasádou ožila v centru Madridu

Zajímavé
 Super článek  http://www.konstrukce.cz/diskuse/view/?id_diskuze=9946...
počet příspěvků: 1 | poslední příspěvek: 1.8.2019 10:23vstup do diskuse >>

Fotogalerie
Budova Castellana 77a) východní fasáda; b) západní fasáda; c) severní fasáda; d) jižní fasádaFasáda budovy s prosklenými jednotkami a žebrováním z EFTE, umožňuje dosáhnout nízkých emisí a vysoké kontroly slunečního zářeníDíky 70 % propustnosti světla nabízí toto řešení neutrální vzhled s maximální kontrolou slunečního zářeníFasádní systém umožňuje volné odvětrávání zasklívacích hran, což zabraňuje nežádoucí kondenzaciDalším výrazným rysem architektonické práce na budově Castellana 77 je žebrování z EFTE (ethylen‑tetrafluorethylenu) navržené speciálně pro tento projekt

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Udržitelný rozvoj v oblasti plastových otvorových výplníUdržitelný rozvoj v oblasti plastových otvorových výplní (140x)
Největším přínosem „plastových“ oken je jejich příspěvek k ochraně životního prostředí, a to především v oblasti snižová...
Technologie aplikace tepelné izolace ve skladbě jednoplášťových plochých střechTechnologie aplikace tepelné izolace ve skladbě jednoplášťových plochých střech (73x)
Návrh skladby ploché strechy je dnes pro projektanty poměrně dobře zvládnutelná operace. Skladbu volí s ohledem na nosno...
Provětrávané fasády – chyby při realizaciProvětrávané fasády – chyby při realizaci (62x)
S rozvíjející se bytovou i průmyslovou výstavbou se stále častěji můžeme setkat s provětrávanými fasádami. Tyto konstruk...

NEJlépe hodnocené související články

Protisluneční sklo na budově sídla společnosti BNL-BNP Paribas v Římě dalo architektům svobodu pohrát si s barvami a odrazy Protisluneční sklo na budově sídla společnosti BNL-BNP Paribas v Římě dalo architektům svobodu pohrát si s barvami a odrazy (5 b.)
Budova sídla společnosti BNL-BNP Paribas Group je skvělým příkladem toho, jak lze úspěšně zkombinovat inovativní archite...
Guardian Glass představuje nové sklo Guardian SunGuard® SNX 60 a SNX 60 UltraGuardian Glass představuje nové sklo Guardian SunGuard® SNX 60 a SNX 60 Ultra (5 b.)
Guardian Glass představuje nový přírůstek do své řady protislunečních skel eXtra Selective: Guardian SunGuard® SNX 60. N...
Patrové budovy musí být od srpna lépe chráněny proti požárům fasádPatrové budovy musí být od srpna lépe chráněny proti požárům fasád (5 b.)
Hasiči v roce 2015 vyjížděli k více než 20 tisícům požárů, při kterých zemřelo 115 lidí. Hmotné škody dosáhly přibližně ...

NEJdiskutovanější související články

Jaké vybavení potřebuje profesionál pro výškové práce? Pracovní přilba nestačí (2x)
Zabýváte se výškovými pracemi? Pohybujete se každý den na střeše? Ať jste zkušený pokrývač, klempíř, natěrač střech nebo...
Renovace fasády za poloviční nákladyRenovace fasády za poloviční náklady (2x)
Renovací fasády pomocí samolepicích fólií lze v porovnání s kompletní výměnou fasádních panelů ušetřit až polovinu nákla...
Předsazená montáž oken a dveří (2x)
Řešení zabudování oken do stavby nebyla donedávna přisuzována velká důležitost. S nárůstem počtu novostaveb a rekonstruk...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice