KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2012    Byla dokončena I. etapa mezinárodního centra klinického výzkumu v Brně

Byla dokončena I. etapa mezinárodního centra klinického výzkumu v Brně

Publikováno: 15.10.2012
Rubrika: 2012

 

 

 

Dnes byly v Brně slavnostně otevřeny prostory Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny (International Clinical Research Center – ICRC).  Byla tak dokončena I. etapa výstavby tohoto centra, jehož investorem je Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Zhotovitelem toho významného vědeckovýzkumného a medicínského centra byla společnost OHL ŽS, a.s.

 

 

 

 

 

 

Česká republika tak díky ICRC získává unikátní kombinaci výzkumné a vývojové základny nové generace, špičkového centra veřejné lékařské péče zaměřené zejména na oblast kardiovaskulární medicíny a onemocnění centrálního nervového systému, mezinárodního vzdělávacího střediska a technologického clusteru. Na konceptu ICRC se vedle českých odborníků podíleli i experti z Mayo Clinic.

V I. etapě byly dokončeny dva objekty: objekt C1, kde sídlí Neurologická klinika a Klinika vědy a výzkumu, a objekt B1, kde bude I. Interní – kardiologická klinika a rovněž Klinika vědy a výzkumu.

Do nových prostor se postupně přestěhují první pacienti, kterým bude poskytována nejmodernější léčba kardiovaskulárních a neurologických onemocnění. Současně s tím zde začnou klinicko-výzkumné aktivity s cílem nalézt a ověřit nové metody prevence, časné diagnostiky a léčby těchto onemocnění. V obou objektech bude rovněž sídlit rozsáhlý komplex tzv. integrovaných vědeckých laboratoří. Bude zde celkem 182 lůžek a celková užitná plocha obou objektů činí 24 000 m2.

Stavba budov ICRC začala v červnu 2010. Vlastní výstavba je financována převážně z prostředků ministerstva zdravotnictví, Jihomoravského kraje a z vlastních zdrojů nemocnice.Evropská unie na projekt přispěje částkou převyšující 2,4 miliardy korun, což je více než polovina celkových nákladů. Evropské finance směřují zejména na vybavení a provoz centra.Jsem přesvědčen, že Mezinárodní centrum klinického výzkumu bude mít zásadní vliv na zvýšení kvality preventivní a léčebné péče pro naše pacienty, ale i pro pacienty na celém světě," uvedl dnes ředitel fakultní nemocnice Ing. Petr Koška, MBA.

V ICRC bude řada unikátních vědeckých laboratoří, z nichž některé dosud na světě neexistují. Například Laboratoř ultra přesných měření bude poskytovat unikátní podmínky pro měření EKG, EEG a dalších signálů. Jejich konstrukce byla odborníky ICRC navržena tak, aby splnila vysoké nároky na elektromagnetické odstínění. Toho bylo dosaženo jednak umístěním laboratoře několik metrů pod zemským povrchem a dále originálně navrženou koncepcí stínění jednotlivých místností a rozvodu energií v laboratoři. Stěny laboratoře jsou tvořeny speciálně izolovanou vanou, která je obklopena přírodní podzemní vodou.

Hi-Tech laboratoř pro kardiovaskulární a mozkové intervence bude vybavena kombinací špičkových zobrazovacích metod a technologií pro stereotaktickou navigaci. Umožní tedy provádění nejnáročnějších vyšetření a zákroků, například zavádění miniaturních sond a stentů na přesné místo v srdci, mozku či dalších orgánech. Zásadní význam bude mít i pro cílené zavádění kmenových buněk do specifických míst v organismu.

Projekt ICRC byla zajímavá, ale z hlediska stavebního i technologického velmi složitá zakázka. Chtěl bych poděkovat všem kolegům z naší společnosti, díky jejichž práci dnes můžeme toto unikátní centrum otevřít,“ řekl dnes Ing. Michal Štefl, předseda představenstva a generální ředitel OHL ŽS, a.s.

 

 

 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

VIDEO: Pasivní dům lze postavit už za čtyři dny, ukázal stavební veletrh (33x)
Zhruba šedesát tisíc návštěvníků zavítalo na konci dubna do Brna na tradiční stavební veletrhy. Kromě nových stavebních ...
V České republice otevřeli moderní vývojové a konstrukční centrum V České republice otevřeli moderní vývojové a konstrukční centrum (23x)
Pro 200 techniků je připraveno místo v novém vývojovém a konstrukčním centru, které otevřeli ve společnosti Huisman Kons...
14. konference Ocelové konstrukce 2012 Karlova Studánka14. konference Ocelové konstrukce 2012 Karlova Studánka (21x)
Pouhé tři měsíce na přípravu měli v letošním roce, kvůli změně majitele společnosti SEKURKON, s.r.o., noví organizátoři ...

NEJlépe hodnocené související články

AČSZ – Ústav strojírenské technologie na Fakultě strojní ČVUT v Praze se stal novým přidruženým členem asociaceAČSZ – Ústav strojírenské technologie na Fakultě strojní ČVUT v Praze se stal novým přidruženým členem asociace (5 b.)
Udržitelný rozvoj strojírenských technologií na Fakultě strojní ČVUT v Praze....
VIDEO: Pasivní dům lze postavit už za čtyři dny, ukázal stavební veletrh (5 b.)
Zhruba šedesát tisíc návštěvníků zavítalo na konci dubna do Brna na tradiční stavební veletrhy. Kromě nových stavebních ...
AZ Tower – Brněnská dominanta zdárně rosteAZ Tower – Brněnská dominanta zdárně roste (5 b.)
Území kolem ulic Heršpická a Pražákova, jižně od brněnského historického centra, zatím stále dominuje prosklená budova M...

NEJdiskutovanější související články

Výrobce modulových staveb Touax uspořádal svůj první golfový turnajVýrobce modulových staveb Touax uspořádal svůj první golfový turnaj (1x)
Výrobce modulových staveb Touax uspořádal v úterý 22. května první golfový turnaj pro své obchodní partnery. Na hřišti G...
LOPin.cz – nová příležitost pro prezentaci firem na oborové sociální sítiLOPin.cz – nová příležitost pro prezentaci firem na oborové sociální síti (1x)
Portál LOPin.cz je určen především stavebním a dodavatelským firmám, jako jsou sklenáři, fasádníci, výrobci profilů a rá...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice