KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Svařování a dělení    Bodové svařování i nerezových plechů

Bodové svařování i nerezových plechů

Publikováno: 9.3.2011
Rubrika: Svařování a dělení

Průvarové bodové svařování je technologie, umožňující bodové spojování ocelových plechů vzájemně nebo s libovolně tlustým ocelovým dílcem z jedné strany, průvarem. Průvarem se rozumí propálení otvoru elektrickým obloukem bez předvrtávání a jeho následným zatavením v jedné operaci. Svařovat lze i více plechů najednou. Za určitých podmínek lze svařovat také plechy pozinkované nebo opatřené ochranným nátěrem.

Svařování lze provádět svařovacími agregáty MIG-MAG, bez použití ochranného plynu, obalenou elektrodou E-R 921 s použitím průvarové bodovací pistole STIME.

Tato skutečnost byla známá již od roku 1982, ale využití bylo omezeno elektrodami E-R921, které byly určeny pouze na konstrukční oceli třídy 10 a 11, a navíc se v současnosti přestaly vyrábět.

Spolupráce s pracovníky firmy ESAB VAMBERK, s. r. o., kde byly původně elektrody E-R 921 vyráběny, umožnila najít plně srovnatelné elektrody vyráběné u firmy ESAB, dostupné na světových trzích. Navíc byly nalezeny běžně vyráběné elektrody pro bodování nerezových plechů.

V současnosti jsou dostupné elektrody:

  • E-R 921 Ø 2,5 mm (Ø 2 mm) – původní elektrody pro průvarové svařování (do vyprodání zásob),
  • OK Femax 33.65 Ø 2,5 mm pro svařování ocelí třídy 10 a 11,
  • OK 68.81 Ø 2,5 mm (Ø 2 mm) pro svařování nerezových, vysokopevnostních nízkolegovaných i nelegovaných ocelí i pro svařování austenitických ocelí s ocelemi nelegovanými.

Při ověřování bylo provedeno srovnávání elektrod E-R 921 s elektrodami

  • OK Femax 33.65, při použití zdroje Aristo™ Mig C3000i, U6 a svařování plechů v sestavě: 2 × 1 mm pozink. + 1 × 1 mm černý na Ø 100 mm. Po utržení byly i opakované vzorky plně srovnatelné, s kořenem Ø 6 mm, jak je vidět na snímcích.
  • Ověřování elektrod OK 68.81 probíhalo se zdrojem Aristo™ Mig C3000i, U6, při použití plechů nerez tloušťky 0,8 a 2 mm.

Plech tloušťky 0,8 mm nelze ukroutit (deformoval se). Kořen utrženého spoje má Ø 6 mm. Elektrody OK 68.81 plně vyhovují požadavkům technologie průvarového bodového svařování. Zkoušky byly prováděny opakovaně se stejnými výsledky. Pro věrohodnost srovnávání byl použit také svařovací zdroj KIT 280.

Pracoviště ověřování:

  • Svařovací zdroj KIT 280

Nastavení svařovacího napětí na cca 35 V. Provedení spoje plechu 2 mm na U profil 100 mm pro srovnání spojů se zdrojem Aristo, elektrodou E-R 921.

  • Svařovací zdroj Aristo™ Mig C3000i, U6
    Nastavení svařovacího napětí 35 V.

Provedení spoje plechu 2 mm na U profil 100 mm, elektrodou E-R921. Svařený a utržený spoj je plně srovnatelný se zdrojem KIT 280. Při jemném nastavování svařovacího napětí je zdroj Aristo mnohem výhodnější pro kvalitu spoje.

Spot Welding of Stainless Steel Tin Plates
Penetration spot welding is a technology enabling spot connection of steel tin plates together or with steel part of any thickness from one side by means of penetration. Penetration shall mean burning a whole using electric arc without pre-drilling and its subsequent sealing within one operation. You can also weld more tin plates at the same time. Under certain conditions also tin plates may be welded which are galvanized or covered with protection paint.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Průvarové bodové svařováníBodovací pistole STIMEElektrody pro průvarové svařovánía) vzorek E-R921; b) vzorek OK Femax 33.65a) nerez PL 08 na 2 mm; b) nerez PL 2 na 2 mmPracoviště svařování

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování slabých plechůSvařování slabých plechů (264x)
Nejprve to hlavní – co si představit pod pojmem slabý plech. Je to tenký plech válcovaný za studena plech tloušťky 0,6 –...
Volba konstrukčních ocelí pro stavební svařované konstrukce podle významu označeníVolba konstrukčních ocelí pro stavební svařované konstrukce podle významu označení (224x)
Pro stavební svařované staticky, dynamicky a únavově namáhané konstrukce, pracující za teplot v podcreepové oblasti jsou...
Hliník a možnosti jeho svařováníHliník a možnosti jeho svařování (187x)
Hliník se nesvařuje s takovou samozřejmostí jako jiné kovy. Jeho velká afinita ke kyslíku, rychlá tvorba kysličníku hlin...

NEJlépe hodnocené související články

První jeřábový hák na světě vyrobený 3D tiskemPrvní jeřábový hák na světě vyrobený 3D tiskem (5 b.)
První jeřábový hák na světě vyrobený technikou 3D tisku úspěšně prošel zátěžovými testy na 80 tun a souvisejícími kontro...
„Robotické nahrazení svářeče u našich aparátů pro nejbližší budoucnost nevidím jako možné,“„Robotické nahrazení svářeče u našich aparátů pro nejbližší budoucnost nevidím jako možné,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Lumír Al-Dabagh, generální ředitel ZVU STROJÍRNY, a. s....
Eurazio center – největší předváděcí centrum laserů a CNC strojů zahájilo výstavbuEurazio center – největší předváděcí centrum laserů a CNC strojů zahájilo výstavbu (5 b.)
Časům nakupování průmyslových strojů na slepo, bez osobního vyzkoušení a podrobné znalosti strojů, provozních nákladů a ...

NEJdiskutovanější související články

Varianty obalených elektrod – obalené elektrody s dvojitým obalemVarianty obalených elektrod – obalené elektrody s dvojitým obalem (4x)
Svařování obalenou elektrodou rozhodně nepatří mezi zastaralé metody. Použití kvalitní obalené elektrody umožňuje vytvoř...
Použití ocelí normalizačně tepelně zpracovaných S355NL a termomechanicky zpracovaných S355MLPoužití ocelí normalizačně tepelně zpracovaných S355NL a termomechanicky zpracovaných S355ML (3x)
Při návrhu svařované mostní konstrukce pro městkou komunikaci v Praze Troji byla posuzována možnost použít místo klasick...
Hliník a možnosti jeho svařováníHliník a možnosti jeho svařování (2x)
Hliník se nesvařuje s takovou samozřejmostí jako jiné kovy. Jeho velká afinita ke kyslíku, rychlá tvorba kysličníku hlin...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice