KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Investiční celky    Hala Polárka    Betonové konstrukce Haly Polárka – horní stavba

Betonové konstrukce Haly Polárka – horní stavba

Publikováno: 10.4.2015
Rubrika: Hala Polárka

JIHOZÁPADNÍ TRIBUNA
Střední část
Nosnou konstrukci tvoří železobetonový skelet, složený ze sloupů, průvlaků, obvodových ztužidel, ztužujících stěn a stropních desek. Tato část je v rámci 1. NP a 2. NP prefabrikovaná (kromě dobetonávky stropní konstrukce), 3. NP je kombinované – prefa sloupy, průvlaky a monolitická stropní konstrukce.

Svislé konstrukce 1. NP – 3. NP jsou prefabrikované sloupy, většinou průřezu 400 × 400 mm, jen střední řada mezi osami 1 a 2 má sloupy obdélníkového průřezu 500 × 400 mm. Sloupy jsou dělené po patrech, styk sloupů je navržen pomocí standardních sloupových botek. Ztužující vnitřní stěny mají tl. 250 mm, jsou prefabrikované, kotvené ke sloupům i stropním konstrukcím.

Stropní konstrukce nad 1. NP mezi osami 1–4 je tvořena průvlaky, filigrány a dobetonávkou. Průvlaky jsou mezi osami 2–4 vedeny v podélném směru (rovnoběžně s delším rozměrem tribuny), mezi osami 1–2 jsou ve směru příčném. Mají obdélníkový průřez 500 × 250 mm a jsou uloženy na hlavy sloupů. Průvlaky podporují filigránové desky tl. 60 mm. Celá konstrukce je zmonolitněna dobetonávkou tl. 140 mm, takže celková tloušťka desky je 200 mm. Průvlaky jsou ve finálním stavu uvažovány jako spojité, v montážním stavu jsou řádně podstojkovány a svislé spáry mezi nimi zality jemnozrnným betonem. Obvodové ztužidlo na vnějším okraji konstrukce má průřez 300 × 250 mm (pod desku) a je s deskou v rámci dobetonávky zmonolitněno.

V oblasti mezi osami 1.1–1/C–E má stropní konstrukce HH v nižší úrovni než zbývající část, ozuby jsou provedeny v průvlaku i samotné desce.

Mezi osami 4–5 jsou na HH průvlaků uloženy šikmé lavicové desky, jejichž tloušťka je v nejmenším místě 250 mm. Tyto desky jsou prolomeny dvěma výstupy na tribuny a jedním výstupem na ledovou plochu.

Stropní konstrukce nad 2. NP mezi osami 1–3 je tvořena stejným systémem jako v 1. NP – průvlaky a filigrány s dobetonávkou, rozměry prvků jsou shodné jako v 1. NP. Mezi osami 3–4 jsou na průvlaky uloženy šikmé zalomené lavicové desky, jejichž tloušťka je v nejmenším místě 250 mm. V ose 4 jsou lavicové desky uloženy na HH průvlaků, v ose 3 na ozub průvlaku. Vždy fungují jako kloubově uložené bez dalšího zmonolitnění.

Stropní konstrukce nad 3. NP je v rozsahu oblasti os cca 1–3.1. Tvoří ji monolitické průvlaky vedené v podélných osách a stropní deska tl. 200 mm, konzolově vyložená část za osu 3.1 (směrem k ose 4) má tl. 300 mm. Obvodový průvlak na vnější straně, na nějž je kotvena ocelová konstrukce fasády i nadstavby, má průřez 500 × 700 mm (výška včetně desky).

Jižní nároží
Je tvořeno monolitickými konstrukcemi sloupů, stěn a stropních desek. Část bezprostředně přiléhající ke střední části má jen jedno nadzemní podlaží v úrovni HH = +2,85 m a navazuje na vyrovnávací schodiště vedoucí na jižní ochoz. Zbytek nároží, ve kterém je umístěno schodiště a výtahová šachta, má tři nadzemní úrovně – +4,55 m (+4,60 m), +8,05 m a 13,09 m, do 4. NP pokračuje jen schodišťové jádro (HH = 16,05 m). Stěny mají tl. 250 mm, stropní desky 250 mm.

Severní nároží
Je tvořeno monolitickými konstrukcemi vnitřních a obvodových sloupů, stěn a stropních desek.

Část bezprostředně přiléhající ke střední části má jen jedno nadzemní podlaží v úrovni HH = +2,85 m a navazuje na vyrovnávací schodiště vedoucí na severní ochoz. Zbytek nároží, ve kterém je umístěno schodiště a výtahová šachta, má tři nadzemní úrovně – +2,85 m, +6,350 m, +9,85 m, do 4. NP pokračuje jen schodišťové jádro (HH = +13,80). Stěny mají tl. 250 mm, stropní desky 250 mm. V 1. NP je mezi osami 1–1.1/A–B umístěno venkovní monolitické schodiště, na které navazuje snížená úroveň stropní konstrukce (+2,75 m). Mezi venkovním a vnitřním prostředím budou do konstrukce vloženy prvky pro přerušení tepelných mostů. Ve 2. NP je v téže oblasti stropní deska, která tvoří zastřešení schodiště, oddělena stejným způsobem.

V celku jihozápadní tribuny jsou umístěna dvě schodišťová jádra. V jižním nároží je schodiště dvouramenné a vychází až na úroveň 4. NP. Je navrženo z prefabrikovaných ramen a monolitických mezipodest a podest. Pro mezipodesty byla do stěn schodišťové šachty osazena vylamovací výztuž.

V severním nároží má schodiště nepravidelný tvar – je čtyřramenné a je provedeno jako monolitické. Pro mezipodesty je do stěn schodišťové šachty osazena vylamovací výztuž. V severním nároží je mezi osami 1–1.1/A–B umístěno venkovní schodiště – železobetonové, monolitické vedoucí z terénu na úroveň 1. NP.

Další vyrovnávací schodiště jsou umístěna v obou nárožích při vstupech na ochozy – železobetonová, monolitická.

SEVEROVÝCHODNÍ TRIBUNA
Horní stavba této tribuny je jedním dilatačním celkem s rozměry opsaného obdélníku cca 66,0 × 19,6 m a má dvě nadzemní podlaží. Nosná konstrukce je tvořena prefabrikovanými sloupy, prefabrikovanými a monolitickými stěnami, prefabrikovanými stropními průvlaky, prefabrikovanými šikmými tribunovými nosníky a monolitickou stropní deskou. Základní příčná modulace je 5,25 m a 6,8 m.

Sloupy 1. NP jsou v řadách 6 a 7 průřezu 400 × 400 mm, v řadách 8 a 10 průřezu 500 × 600 mm (delší rozměr ve směru tribunových nosníků), ve 2. NP pokračují jen sloupy v řadách 7 a 8 a mají průřez 500 × 600 mm. Sloupy jsou dělené po patrech, styk sloupů je navržen pomocí standardních sloupových botek. Pro osazení tribunových nosníků v 1. NP jsou sloupy opatřeny oboustrannými konzolami. Vnitřní ztužující stěny ve střední části jsou prefabrikované, tl. 200 mm, kotvené ke sloupům i stropním konstrukcím. V rámci 1. NP slouží stěny také jako podpory konstrukcí schodišť a ohraničují výstup na ledovou plochu. Tyto stěny jsou opatřeny konzolami pro uložení lavic. V rámci 2. NP mají prefabrikované stěny tl. 150 mm a slouží k vytvoření výstupů na tribunu z ochozu. Jsou uloženy přímo na stropní desku nad 1. NP a podpírají lavice.

Obloukové stěny krajních částí navazujících na ochozy jsou monolitické a mají tloušťku 250 mm (vnitřní) a 300 mm (obvodová).

Stropní konstrukce nad 1. NP je monolitická, železobetonová a má HH na úrovni +2,75 m. Její tloušťka je 320 mm a je vylehčena tvarovkami z recyklovaného plastu (U-boot). V oblasti u podpor, v exponovaně zatížených místech (pod stěnami vstupů) a u okrajů je plná. Stropní deska je podporována vnitřními sloupy a v ose 7, kde je zakončena, také stěnami a průvlaky. Ve střední části (v oblasti os F.2–G.2) je vyložena za osu 10. Průvlaky v ose 7 mají průřez 300 × 680 mm a jsou uloženy na hlavy sloupů. Průvlaky jsou ve finálním stavu uvažovány jako spojité. V montážním stavu byly řádně podstojkovány a svislé spáry mezi nimi zality jemnozrnným betonem. V krajních částech tribuny – v oblasti kolem os B a L je stropní konstrukce napojena vyrovnávacím schodištěm na výškovou úroveň ochozů.

Mezi osami 6–7 v úrovni 1. NP jsou osazeny šikmé prefabrikované tribunové nosníky, v ose 6 jsou uloženy na hlavu sloupu, v ose 7 na konzolu. Mají základní průřez 500 × 500 mm a na horní hraně jsou opatřeny výstupky pro osazení lavic.

Lavice mají průřez tvaru písmena „L“, stojina má tloušťku 150 mm, příruba 100 mm. Jejich geometrie – délky ramen jsou proměnné podle křivky viditelnosti tribuny. Lavice jsou po stranách uloženy na tribunové nosníky, po delší straně se ukládají jedna na druhou. Rozpětí lavic je 6,8 m a 5,25 m.

Ve 2. NP konstrukci tvoří šikmé tribunové nosníky, které jsou uloženy na hlavy sloupů v osách 8 a 10 (krajní v osách 8 a 9) a mezi osami B.2–J.2 jsou vyloženy za osu 10. Tribunové nosníky mají základní průřez š × v = 500 × 750 mm, HH je opatřena výstupky pro osazení lavic a na vykonzolované části jsou osazeny plotny pro osazení hlavní OK. V úrovni +8,9 m je v ose 10 umístěno obvodové prefabrikované ztužidlo 300 × 750 mm, které v nárožích mezi osami 8–10 přechází v monolitický železobetonový obvodový průvlak půdorysně i výškově zakřivený, na němž jsou osazeny plotny pro kotvení hlavní OK. Průvlak je zakončen na úrovni +6,00 m na obvodové monolitické stěně nároží.

Lavice v rámci 2. NP mají průřez tvaru písmena „L“, stojina má tloušťku 150 mm, příruba 100 mm. Jejich geometrie – délky ramen jsou proměnné podle křivky viditelnosti tribuny. V místech, kde je tribuna prolomena vstupy, jsou lavice uloženy přímo na konzoly stěn vstupů.

Lavice jsou v místech komunikačních zón doplněny vyrovnávacími stupni.

V celku severozápadní tribuny jsou celkem čtyři schodiště vedoucí z úrovně 1. NP na úroveň 2. NP – +2,75 m. Všechna ramena jsou prefabrikovaná, osazená přes ozuby do stropních desek a desek mezipodest. Ty jsou také prefabrikované, osazené na konzoly stěn. Další vyrovnávací schodiště jsou umístěna v obou nárožích při vstupech na ochozy – železobetonová, monolitická.

SEVERNÍ OCHOZ
Nosná konstrukce ochozu je železobetonová, monolitická. Svislé konstrukce tvoří obvodové stěny – vnější tl. 300 mm a vnitřní tl. 250 mm. Vnitřní stěna je opatřena okenními otvory, mezi nimiž jsou ponechány pilíře 250 × 500 mm. Stropní deska nad 1. NP je na úrovni +3,45 m, má tl. 200 mm a je vetknutá do obvodových stěn. Je opatřena otvory pro průchod konstrukce hlavních sloupů OK. Obvodové stěny jsou vytaženy přes HH stropní desky - vnitřní na úroveň +4,50 m, vnější na úroveň +6,00 m. Na vnější horní hraně stěny jsou osazeny plotny pro kotvení OK fasády. 

JIŽNÍ OCHOZ
Nosná konstrukce ochozu je železobetonová, monolitická. Svislé konstrukce tvoří obvodové stěny – vnější tl. 300 mm a vnitřní tl. 250 mm a dále dvě příčné stěny lemující průchoz na ledovou plochu tl. 250 mm. Stropní deska nad 1. NP je na úrovni +3,45 m, má tl. 200 mm a je vetknutá do obvodových stěn. Je opatřena otvory pro průchod konstrukce hlavních sloupů OK. Obvodové stěny jsou vytaženy přes HH stropní desky – vnitřní na úroveň +4,50 m, vnější na úroveň +6,00 m. Na vnější horní hraně stěny jsou osazeny plotny pro kotvení OK fasády.

Z podkladů OSA projekt s. r. o., Ostrava

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Pohled na hlavní příhradový rám u východní tribuny. Montáž prefabrikovaných dílců tribun.Interiér – západní tribuna

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Technické a konstrukční řešení Haly PolárkaTechnické a konstrukční řešení Haly Polárka (20x)
ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCEZákladové konstrukce jsou navrženy, v částech mimo ledovou plochu, za použití vrtaných pilot, na kte...
Betonové konstrukce Haly Polárka – horní stavbaBetonové konstrukce Haly Polárka – horní stavba (19x)
JIHOZÁPADNÍ TRIBUNAStřední částNosnou konstrukci tvoří železobetonový skelet, složený ze sloupů, průvlaků, obvodových zt...
Montáž ocelové konstrukce příhradových rámů a vazníků na sportovní Hale PolárkaMontáž ocelové konstrukce příhradových rámů a vazníků na sportovní Hale Polárka (19x)
Jedním ze základních kamenů rychlého a precizního provedení ocelové konstrukce na sportovní Hale Polárka byly montážní p...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice