KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2011    AČSZ – 17. konference žárového zinkování – 14. – 16. 6. 2011, Ostrava

AČSZ – 17. konference žárového zinkování – 14. – 16. 6. 2011, Ostrava

Publikováno: 24.3.2011
Rubrika: 2011

Členové Asociace českých a slovenských zinkoven (AČSZ) se neustále snaží zlepšovat kontakt s odbornou veřejností a nacházet nové, moderní a účelné způsoby komunikace o problematice protikorozní ochrany kovů a speciálně o žárovém zinkování. Stejně tak se snaží zvyšovat odbornou úroveň vlastní konference žárového zinkování a zajišťovat účastníkům konference přednášky od nejvýznamnějších evropských kapacit tohoto oboru. Úroveň a celkový dojem z konference netvoří jen odborná přednášková část, ale také část zaměřená na návštěvy výrobních závodů, kde teoretické poznatky byly uvedeny do praxe. V posledních letech se také stalo tradicí, připravit pro účastníky konference jednu regionální exkurzi  nespojenou s oborem žárového zinkování.

Pro tento rok je připravených několik změn spojených s organizací a obsahem konference. První významnou změnou oproti minulosti je změna termínu. Z tradičního prvního nebo druhého týdne října se konference přesouvá na půlku června. Tato změna je zapříčiněna nepřímo, obsazením původních termínů jinými významnými akcemi, a přímo, snahou připravit účastníkům konference společenský večer v prostorách Slezskoostravského hradu (www.slezskoostravskyhrad.cz), kde červnové počasí bude jistě příjemnější než říjnové. Druhou důležitou změnou je změna místa konání profesní exkurze. V minulosti se navštěvovaly žárové zinkovny, kde se návštěvníci seznamovali s úrovní a technickým řešením jednotlivých výrobních závodů nebo se speciálními technologiemi, mezi které lze například zařadit kontinuální zinkování trubek. V tomto roce se nenavštíví žárová zinkovna, ale společnost, která je s oborem žárového zinkování úzce spjata – navštíví se výrobní závody polské společnosti ZGH „Bolesław“ Bukowno S.A. (www.zghbukowno.pl). Zkratka ZGH znamená „zakłady górniczo-hutnicze“, což v překladu znamená důlní a hutní závody. Společnost se zabývá těžbou zinkové rudy, následným zpracováním až po výrobu zinkových ingotů, které používají zinkovny. Společnost ZGH „Bolesław“ Bukowno S.A. bude současně generálním partnerem 17. konference ŽZ, která se bude konat ve dnech 14. – 16.června 2011 v Ostravě. Konferenční část, stravování + ubytování účastníků proběhne v hotelu Park Inn Ostrava (www.ostrava.parkinn.cz).

Prvním bodem programu akce bude regionální exkurze mimo obor žárového zinkování, exkurze do největšího hornického muzea v České republice – LANDEK PARK (www.landekpark.cz). Hornické muzeum se rozprostírá na jihovýchodním úpatí vrchu Landek, který leží nad soutokem řek Odry a Ostravice. Landek byl v roce 1992 vyhlášen národní kulturní památkou. Je to světově známá lokalita z pohledu geologie, archeologie, historie, přírodovědy a hornictví. Právě propojení hornického muzea jako technické památky a vrchu Landek jako národní přírodní památky s bohatou vegetací i zvířenou dodává této lokalitě jedinečnost a přitažlivost.

Exkurze proběhne dne 14. června 2011 od 14 hod. Prohlídka potrvá zhruba dvě hodiny a skládá se z návštěvy podzemní expozice, expozice důlního záchranářství a expozic volně rozmístěných v areálu. Celá prohlídka bude zahájena nebo ukončena (proběhnou současně dvě prohlídky, jedna s českým výkladem, druhá s anglickým) ve Výstavní vile, kde na umístěných expozicích si mohou návštěvníci dát do širších souvislostí vše, co uvidí v ostatních částech muzea, a tak umocnit dojmy z pobytu v areálu.

Podzemní expozice – kulturní památka důl Anselm. Tato unikátní expozice se nachází ve štolách horních slojí skutečného historického dolu Anselm, kam návštěvníci sfárají důlní jámou v těžní kleci z historické budovy dolu ve stylu průmyslové secese. Po sfárání do podzemí se návštěvníkům otevře 250 m chodeb, které ukazují průřez historií zdejší těžby uhlí od konce 18. století do současnosti.

Expozice důlního záchranářství. Landecká expozice báňského záchranářství je největší svého druhu na světě. Představí vysoce náročnou a rizikovou činnost, bez níž by práce v podzemí nebyla možná, a techniku, která záchranářům umožňuje se pohybovat v prostředí, jež je v některých ohledech ještě nepřátelštější než kosmický prostor nebo hlubiny moře.

Exponáty a expozice volně rozmístěné v areálu. Poslední část prohlídky zachycující zdejší lidské aktivity od doby kamenné v podobě sídliště pralidí, přes rozmach těžby reprezentovaný typickou průmyslovou architekturou, až po důlní techniku 20. století.

Středa 15. června bude dnem konferenčním. Od 9 hod. budou přednášející informovat účastníky konference o novinkách v legislativě, technologií žárového zinkování, o chemických přípravcích, o legujících prvcích zinkovací lázně, o zinkování speciálních ocelí apod. Ve stejném čase bude probíhat v předsálí prezentace a výstava dodavatelů technologií, chemických přípravků, zinku, slitin a služeb pro žárové zinkovny.

Po skončení odborné části konference budou účastníci převezeni do prostoru Slezskoostravského hradu, kde bude probíhat společenský večer.

Slezskoostravský hrad, byl postaven v druhé polovině 13. století u brodiště poblíž soutoku řek Lučiny a Ostravice, patří mezi zajímavosti města Ostrava. Chátrající hrad koupilo město Ostrava a po nákladné rekonstrukci začátkem roku 2004 jej zachránilo. Hrad nyní slouží k pořádání kulturních akcí, každoročně se tam například koná festival Colours of Ostrava nebo Letní shakespearovské slavnosti.

Večer bude k dispozici minibus, který bude odvážet hosty zpět do hotelu.

Ve čtvrtek 16. června bude v 8 hod. odjíždět od hotelu autobus, který poveze účastníky konference na prohlídku společnosti ZGH „Bolesław“ Bukowno S.A. Pro prvních 20 zájemců je připravená prohlídka dolu, který lze zařadit mezi jeden z mála podzemních dolů na těžbu zinkových a olověných rud v Evropě. Prohlídka dolu bude se všemi bezpečnostními a organizačními náležitostmi trvat cca čtyři hodiny. Zbytek návštěvníků si prohlédne technologii výroby zinku, od vyložení rudy z vozíku až po kompletaci svazků cihel a uložení do skladu hotových výrobků v metalurgické části závodu. Z časových důvodů není možné se zúčastnit obou exkurzí. Po skončení obou prohlídek bude pro účastníky připraveno občerstvení a pak bude následovat návrat do Ostravy nebo přímý odjezd domů.

Společnost ZGH „Bolesław“ Bukowno S.A. je výrobcem vysoce jakostního zinku a jeho slitin. Tradice a historie společnosti – dolu i hutě zinku, sahá až do XII. století, kdy Kazimír II Spravedlivý ve Starém Olkuszu založil hornickou osadu. Okolí Olkusze bylo v té době s ohledem na vzácná nerostná bohatství nazýváno – Stříbrné město. V roce 1955 zde poprvé vyrobili elektrolytický zinek. Obrovská investice ve výši 20 mil. US dolarů, probíhající v letech 1997– 2000, umožnila výrobu zinku nejvyšší kvality a také zajistila nejlepší výrobní možnosti. Od této chvíle je společnost leadrem ve výrobě a exportu elektrolytického zinku na polský trh a trh Evropské unie.

Věříme, že jak odborná tak i odpočinková část konference Vám zajistí příjemně strávené dny ve společnosti zinkařů a firem kolem žárového zinkování se pohybujících.

Srdečně se těšíme na setkání s Vámi v průběhu konání 17. konference žárového zinkování 2011 v Ostravě.

17th Zinc Dipping Conference – June 14 – 16, 2011, Ostrava
Members of the Czech and Slovak Galvanizer´s Organization (CSGA) are constantly trying to improve the contact with professional public and find new modern and useful ways of communicating about the issues of anti-corrosion protection and especially about zinc dipping. They are also trying to improve the professional level of their own zinc dipping conference and provide the conference participants with lectures from the most important European experts in this area. The level and overall impression of the conference is not only made by the professional lecture part but also the part focused on visiting the production plants where the theory shall be put into practise. Over the last years it has become a tradition to prepare for the conference participants one regional excursion not connected with the area of zinc dipping.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Slezskoostravský hradPříprava jumbo bloků ZnRuda vytěžena v ZGH „Bolesław“

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

VIDEO: Nová Karolina bude bez mostu, který navrhla architektka Jiříčná (25x)
Práce na Nové Karolině v centru Ostravy rychle pokračují. Vedení města ale oznámilo, že most od světoznámé architektky E...
Virtuální prohlídka Nové Karoliny a Obchodně-zábavního centra (24x)
Díky vstřícnosti společností MULTI Development Czech Republic a.s. a K4 a.s. vám přinášíme jednu z prvních aktivníc...
Průmyslové zóny v ČR jsou dobrou příležitostí pro investory (23x)
Česká republika je díky své poloze přirozenou křižovatkou mezi západní a východní částí Evropy a balkánskými zeměmi. To ...

NEJlépe hodnocené související články

Společnost Materiálový a metalurgický výzkum vyvinula unikátní zařízení na zkoušení malých vzorků SPUTT 500 (5 b.)
Materiálový a metalurgický výzkum, dceřiná společnost Třineckých železáren, vyvinula nové, kompaktní zařízení na zkoušen...
Touax vybudoval nejekologičtější lakovnu v Olomouckém krajiTouax vybudoval nejekologičtější lakovnu v Olomouckém kraji (5 b.)
Společnost Touax, která se zabývá výrobou a montáží modulových staveb, investovala přes deset milionů korun do inovace l...
AZ TOWER začíná pomalu stoupat k nebiAZ TOWER začíná pomalu stoupat k nebi (5 b.)
AZ TOWER, po dokončení nejvyšší budova v České republice, má úspěšně za sebou první fázi výstavby. V tuto chvíli se doko...

NEJdiskutovanější související články

Společnost Materiálový a metalurgický výzkum vyvinula unikátní zařízení na zkoušení malých vzorků SPUTT 500 (1x)
Materiálový a metalurgický výzkum, dceřiná společnost Třineckých železáren, vyvinula nové, kompaktní zařízení na zkoušen...
KASPER CZ představil novinářům zimní stadion v Jičíně a nový unikátní dřevoobráběcí strojKASPER CZ představil novinářům zimní stadion v Jičíně a nový unikátní dřevoobráběcí stroj (1x)
O společnosti KASPER CZ je známo, že klade důraz spolupráci s médii. Právě proto pozvala zástupce z médií na prohlídku j...
Pražská kancelářská budova Amazon Court byla oceněna zlatým certifikátemPražská kancelářská budova Amazon Court byla oceněna zlatým certifikátem (1x)
Společnost CA IMMO získala zlatý certifikát DGNB pro budovu Amazon Court. Jedná se o nejvyšší možné hodnocení mezinárodn...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice