KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2018    ZVU STROJÍRNY dodají sedm kolon do ropné rafinerie v Iráku

ZVU STROJÍRNY dodají sedm kolon do ropné rafinerie v Iráku

Publikováno: 10.4.2018
Rubrika: 2018

Společnost ZVU STROJÍRNY, člen SAFICHEM GROUP, vyexpedovala 145 tun těžkou kolonu z Hradce Králové do Mělníka jako součást dodávky celkem sedmi kolon do ropné rafinérie ve městě Basra v Iráku. Celková hodnota dílčí části kontraktu činí 82,5 mil. Kč.

ZVU STROJÍRNY dodají do iráckého města Basra celkem sedm destilačních kolon určených pro rozšíření ropné rafinerie o jednotku destilace. Konečným uživatelem zařízení společnosti ZVU STROJÍRNY je státní společnost South Refineries Company, Basrah. Jedná se o soustavu kolon, výměníků a nádrží pro rozšíření rafinerie v Basře, kterou formou dodávky na klíč dodává TECHNOEXPORT a. s. ve spolupráci se společností Prokop Engineering Brno a Chemoprojekt a. s.

V lednu byla expedována první a zároveň největší z kolon označována jako 4-C01, jejíž vnitřní průměr činí 4,8 m, celková výška dosahuje 42 metrů a hmotnost je 145 tun. Kolona je vyrobena ze speciálního plátovaného plechu, kdy vnější strana je tvořena uhlíkovou ocelí a vnitřní stranu tvoří 2 mm silná vrstva nerezového plechu. Výroba této kolony trvala devět měsíců. Vzhledem k velikosti musela být transportována ve dvou dílech jako nadrozměrná. Současně byly se zmíněnou kolonou samostatně expedovány další dva nadrozměrné absorbéry. V následujících týdnech dojde expedici zbývající části projektu. Celková zakázka sestává z více jak 40 tlakových nádob.

Transport nádob z Hradce Králové probíhal v první fázi po silniční komunikaci do říčního přístavu v Mělníku, kde se náklad přeložil na dopravní loď a po řece putoval do Hamburku, kde byl přeložen na zaoceánskou loď směřující s nákladem do iráckého přístavu Um Qasr. Cesta z Hradce až k odběrateli zabere zhruba dva měsíce.

OBNOVA PETROCHEMICKÉHO PRŮMYSLU IRÁCKÉ REPUBLIKY

Samotné výrobě a expedici předcházela na podzim loňského roku návštěva delegace zástupců petrochemického průmyslu Irácké republiky vedená náměstkem ministra pro ropu. Předmětem návštěvy bylo rozšíření spolupráce českých firem na obnově petrochemického průmyslu Irácké republiky.

Irácká delegace, kterou vedl Fayadh Hassan Nima, náměstek iráckého ministra pro ropu, přijela do ČR na pozvání ministra průmyslu a obchodu České republiky. Náměstka ministra doprovázel generální ředitel společnosti North Rafineries Company, pan Qasim Abdul Rehman, generální ředitel South Rafineries Company, Husam Wali a generální ředitel státní společnosti Heesco, Anmar Alfulfulee.

„Význam této zakázky pro irácký průmysl dokumentuje i osobní návštěva iráckého náměstka pro ropu pana Fayadha Hassana Nimi v našem závodě před několika měsíci. Dodávka technicky náročných destilačních jednotek pro irácké rafinerie je skvělým příkladem, že v České republice jsme schopni navrhnout, vyrobit a zprovoznit zařízení světové kvality. Jsem rád, že ZVU STROJÍRNY můžou být dobrým příkladem výroby s vysokou přidanou hodnotou“, řekl Lumír Al-Dabagh, generální ředitel ZVU STROJÍRNY, a. s.

„Dodávka technicky náročných
destilačních jednotek pro irácké rafinerie
je skvělým příkladem, že v České
republice jsme schopni navrhnout, vyrobit
a zprovoznit zařízení světové kvality.“

Rafinérie ve městě Basra na jihu Iráku, kterou provozuje státní irácká společnost South Rafineries Company, je jedna z nejdéle fungujících rafinerií v Iráku. Rafinerie patří k páteřním průmyslovým komplexům iráckého ministerstva pro ropu, které zodpovídá za produkci benzínu, petroleje, lehkého topného oleje, nafty, lodního topného oleje, LPG a leteckého paliva.

ZVU STROJÍRNY dodají do Basry celkem 7 kolon, 15 výměníků a 24 nádrží. V minulosti bylo 60 – 70 % kapacit na zpracování ropy v Iráku dodáno společností TECHNOEXPORT. V současné době je TECHNOEXPORT jednou z mála českých společností, která realizuje velké obchodní případy v Iráku, zejména v petrochemickém průmyslu a ZVU STROJÍRNY, jakožto její sesterská společnost na zakázkách pro TECHNOEXPORT pracuje. Společnost TECHNOEXPORT je významným dodavatelem investičních celků zejména petrochemického sektoru a Irák vždy byl, je a v budoucnu bude jejím tradičním trhem. Projekt BASRA IV představuje zcela novou jednotku, která zvýší kapacity stávající rafinerie o 70 000 barelů za den. Termín dokončení projektu BASRA IV je dle kontraktu stanoven na 20. prosince letošního roku. Zároveň již probíhají jednání na rozšíření projektu o další kotel a úpravnu vod.

Z podkladů ZVU STROJÍRNY, a. s.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Irácká delegace zástupců petrochemického průmysluIrácká delegace zástupců petrochemického průmysluKolona 4-C06 SPLITTER (vnitřní průměr 0,9 m, délka 28,7 m, hmotnost 22,4 t, vyrobeno z uhlíkové oceli)Atmosférická kolona 4-C01, spodní díl (vnitřní průměr 4,8 m, délka 28,8 m, hmotnost 102 t, vyrobeno z uhlíkové oceli zevnitř plátované nerezem)Atmosférická kolona 4-C01, horní díl (vnitřní průměr 4,8 m, délka 13,4 m, hmotnost 46 t, vyrobeno z uhlíkové oceli zevnitř plátované nerezem)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

„Podoba nové haly se rodila postupně,“„Podoba nové haly se rodila postupně,“ (38x)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Janis Vlachopulos, jednatel společnosti ADONIS PROJEKT spol. s r. o....
IGY České Budějovice – nová dominanta jihočeské metropoleIGY České Budějovice – nová dominanta jihočeské metropole (35x)
Nové IGY je největší budějovickou stavbou desetiletí. Projekt začal v červnu 2016 a byl otevřen za sedmnáct měsíců. Každ...
ZVU STROJÍRNY dodají sedm kolon do ropné rafinerie v IrákuZVU STROJÍRNY dodají sedm kolon do ropné rafinerie v Iráku (28x)
Společnost ZVU STROJÍRNY, člen SAFICHEM GROUP, vyexpedovala 145 tun těžkou kolonu z Hradce Králové do Mělníka jako součá...

NEJlépe hodnocené související články

Statici získali prestižní ocenění Česká hlavaStatici získali prestižní ocenění Česká hlava (5 b.)
Společnost IDEA StatiCa získala Cenu Industrie Ministerstva průmyslu a obchodu v rámci soutěže Česká hlava 2018. Toto ne...
IGY České Budějovice – nová dominanta jihočeské metropoleIGY České Budějovice – nová dominanta jihočeské metropole (5 b.)
Nové IGY je největší budějovickou stavbou desetiletí. Projekt začal v červnu 2016 a byl otevřen za sedmnáct měsíců. Každ...
OBERMEYER HELIKA stavebním manažerem budovy ČSOB v Hradci KrálovéOBERMEYER HELIKA stavebním manažerem budovy ČSOB v Hradci Králové (3 b.)
Stavebním manažerem Nové budovy ČSOB – HHQ Hradec Králové, jejíž výstavba by měla být zahájena v roce 2019, je architekt...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice