KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2018    Železniční most na trati Hohenau-Přerov celkovým vítězem soutěže 5th European Steel Bridge Awards 2018

Železniční most na trati Hohenau-Přerov celkovým vítězem soutěže 5th European Steel Bridge Awards 2018

Publikováno: 18.9.2018, Aktualizováno: 6.11.2018 11:02
Rubrika: 2018

Čeští oceláři opět uspěli v evropském měřítku, když se stavba železničního mostu na trati Hohenau-Přerov stala celkovým vítězem celoevropské soutěže 5th European Steel Bridge Awards 2018 v kategorii Silniční a železniční mosty. Soutěž organizuje European Convention for Constructional Steelwork (ECCS) a letošní slavnostní vyhlášení proběhlo 11. 9. 2018 v pražském NH Prague City hotelu u příležitosti akce 9th International Sympozium on Steel Bridges 2018.

Do soutěže bylo přihlášeno celkem 35 mostních konstrukcí z 19 evropských zemí, z nichž mezinárodní porota vybrala vítěze ve dvou hlavních kategoriích – Silniční a železniční mosty, Lávky pro pěší a cyklisty. Dále porota udělila 2 speciální ceny – za evropské kulturní dědictví a za minimální zásah do stavby. Poslední oceněnou stavbu určila veřejnost v rámci hlasování na facebooku.

Mezi členy sedmimístné poroty se letos zařadili mimo jiné Georg Pendl (President of the Architects‘ Council of Europe), Aris Chatzidakis (President Elect of the European Council of Civil Engineers) nebo Roman Koucký (vedoucí kanceláře metropolitního plánu v Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy).

Na vítězné stavbě mostu na trati Hohenau Přerov se podílely společnosti Správa železniční dopravní cesty (investor), Ing. arch Václav Kocián (architektonický návrh), Ing. David Rose z EXprojekt (projektční práce), Firesta-Fišer, rekonstrukce, stavby (výroba ocelové konstrukce a generální dodavatel) a AŽD Praha (generální dodavatel).

Mostní objekt vítězné stavby se nachází v katastrálním území Poštorná, místní části města Břeclav na železniční trati Hohenau – Přerov v mezistaničním úseku trati. Objekt přemosťuje odlehčovací rameno řeky Dyje a převádí dopravu 2. tranzitního železničního koridoru, který je součástí „Severojižní magistrály“.

Předmětem rekonstrukce bylo odstranění technicky nevyhovujícího mostu v km 80,930 trati a zajištění požadované traťové rychlosti 160 km/hod. Tři po sobě jdoucí konstrukce v původním stavu byly nahrazeny mostem o jednom otvoru dle požadavku Povodí Moravy. Nová nosná konstrukce mostu je ocelová s ortotropní mostovkou, která tvoří žlab pro kolejové lože. Hlavní nosníky působí jako tzv. „síťovaný oblouk“, kdy síť táhel zajišťuje propojení trámu a oblouku hlavního nosníku tak, že se výrazně zlepšuje odezva na dynamické zatížení dopravou. Uložení mostu je šikmé, s přesazením hlavních nosníků o délku 8,07 m. Teoretické rozpětí hlavních nosníků činí 97,50 m. Každou kolej převádí jednokolejný most – jde tedy o dvě jednokolejné nosné konstrukce. Celková délka mostu je 129,9 m, šířka 16,9 m a hmotnost ocelové konstrukce 1900 t. Most byl uveden do provozu v srpnu roku 2016.

Výsledky soutěže 5th European Steel Bridge Awards 2018:

  1. Vítěz kategorie Silniční a železniční mosty
    Železniční most na trati Hohenau Přerov, Česká republika

  2. Vítěz kategorie Lávky pro pěší a cyklisty 
    Parkbrug Spoor Noord, Belgie

  3. Speciální ocenění – Minimalistic Intervention
    Footbridge for pedestrian, cycles and reduced mobility under the Adolphe Bridge, Lucembursko

  4. Speciální ocenění – European Cultural Heritage
    New steel deck old Arsta Bridge, Švédsko

  5. Cena veřejnosti – Public Award
    Riksveg 5 Loftesnesbrui, Norsko

European Convention for Constructional Steelwork (ECCS, www.steelconstruct.com) sdružuje jednak 18 národních asociací ocelových konstrukcí jednotlivých evropských států, ale také jednotlivé výrobce ocelových konstrukcí z nečlenských států, firmy z oboru ocelových konstrukcí a jednotlivce v daném oboru.

Česká asociace ocelových konstrukcí (ČAOK, www.caok.cz) sdružuje více než 50 členů z oblasti výrobců ocelových konstrukcí, ale i oblastí participujících na této výrobě (projekční společnosti, dodavatelé hutního materiálu, povrchových úprav, softwaru, svařovací techniky apod.). ČAOK je členem European Convention for Constructional Steelwork.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
1 - Železniční most na trati Hohenau-Přerov, Česká republika1 - Železniční most na trati Hohenau-Přerov, Česká republika1 - Železniční most na trati Hohenau-Přerov, Česká republika2 - Parkbrug Spoor Noord, Antverpy, Belgie3 - Pont Adolphe – přístavba lávky pro pěší a cyklisty, Lucembursko4 - Årsta bridge, Stockholm, Švédsko5 - Riksveg 5 Loftesnesbrui, NorskoČeský vítězný tým při přebírání ocenění

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

IGY České Budějovice – nová dominanta jihočeské metropoleIGY České Budějovice – nová dominanta jihočeské metropole (52x)
Nové IGY je největší budějovickou stavbou desetiletí. Projekt začal v červnu 2016 a byl otevřen za sedmnáct měsíců. Každ...
„Podoba nové haly se rodila postupně,“„Podoba nové haly se rodila postupně,“ (30x)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Janis Vlachopulos, jednatel společnosti ADONIS PROJEKT spol. s r. o....
ZVU STROJÍRNY dodají sedm kolon do ropné rafinerie v IrákuZVU STROJÍRNY dodají sedm kolon do ropné rafinerie v Iráku (28x)
Společnost ZVU STROJÍRNY, člen SAFICHEM GROUP, vyexpedovala 145 tun těžkou kolonu z Hradce Králové do Mělníka jako součá...

NEJlépe hodnocené související články

Statici získali prestižní ocenění Česká hlavaStatici získali prestižní ocenění Česká hlava (5 b.)
Společnost IDEA StatiCa získala Cenu Industrie Ministerstva průmyslu a obchodu v rámci soutěže Česká hlava 2018. Toto ne...
IGY České Budějovice – nová dominanta jihočeské metropoleIGY České Budějovice – nová dominanta jihočeské metropole (5 b.)
Nové IGY je největší budějovickou stavbou desetiletí. Projekt začal v červnu 2016 a byl otevřen za sedmnáct měsíců. Každ...
OBERMEYER HELIKA stavebním manažerem budovy ČSOB v Hradci KrálovéOBERMEYER HELIKA stavebním manažerem budovy ČSOB v Hradci Králové (3 b.)
Stavebním manažerem Nové budovy ČSOB – HHQ Hradec Králové, jejíž výstavba by měla být zahájena v roce 2019, je architekt...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice