KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    „Zelené stavění“ – cesta z krize?

„Zelené stavění“ – cesta z krize?

Publikováno: 29.4.2009
Rubrika: Aktuality

Stále více se v poslední době v odborných kruzích hovoří o „zeleném stavění“ neboli GreenBuildingu jako trendu, který bude určovat vývoj stavebnictví a jako o nástroji, který by mohl krizí zmítající se pozemní stavitelství vyzdvihnout opět na vrchol produkce. Největší stavební firmy v zemi jsou si nového trendu dobře vědomy a nezastírají, že dříve nebo později bude ekostavitelství jedinou možnou cestou, pokud nechcete, aby vám takříkajíc neodjel vlak. Ekostavitelství ale stále ještě rozděluje veřejnost na dva tábory. Zatímco jedni chápou trendy a uzpůsobují této novince své výrobní programy, jiní argumentují vyššími vstupními cenami, které například řada developerů přijímá jen velmi neochotně. Jak je na tom „zelené stavění“ v České republice? Je opravdu cestou z krize? Jaké jsou jeho výhody, nevýhody a specifika?

Za hranicemi již „zelené stavění“ propuklo na plné obrátky. Důkazem budiž stále více staveb, které se pyšní mezinárodními certifikacemi zelených budov jako amerického systému Leadership in Energy and Enviromental Design (LEED), britského Building Research Establishment (BREEAM) nebo francouzského Houte Qualité Environnmentale (HQE). Podle světových systémů certifikací přibývá rovněž nově postavených budov v Česku. Namátkou vzpomeňme například Nordicu v Ostravě, nebo ústředí ČSOB v Praze.

O vzrůstajícím zájmu o tento stavební trend svědčí rovněž celá řada seminářů, své místo si našel rovněž v doprovodních akcích nejrůznějších veletrhů a reaguje na něj i české vysoké školství. Na tuto problematiku je zaměřen i letos nově otevřený obor Budovy a prostředí na Fakultě stavební ČVUT v Praze.

Vstupem Česka do Evropské unie může rovněž české stavebnictví konkurovat „zeleným stavěním“ zahraničním projektům. Evropským nástrojem pro tuto problematiku je program GreenBuilding Evropské komise, který vznikl začátkem roku 2005. Má za cíl snižovat spotřebu energie v kancelářských budovách. Stavba, která se o toto ocenění uchází, musí dosáhnout nejméně 25% úspory ve spotřebě energie oproti standardům platným v zemi, kde budova stojí. Jako skutečně nízkoenergetické budovy jsou označovány takové, jejichž roční spotřeba energie na metr čtvereční se pohybuje pod 50 kWh.

NÁRODNÍ KALKULAČNÍ NÁSTROJ
V rámci Evropského společenství je v současné době jednou z hlavních priorit komplexní úspora energie v mnoha odvětvích. Jedním z odvětví, kde lze dosáhnout významných úspor energie za přijatelné vložené náklady, je komplexní snížení provozní energetické náročnosti budov a také zvýšení energetické účinnosti budov. V případě budov by tohoto mělo být dosaženo pomocí směrnice 2002/91/EC, o energetické náročnosti budov, která stanovuje základní rámec pro dosažení úspor v tomto segmentu.

Jedním ze základních bodů je požadavek na jednotné stanovení hodnoty energetické náročnosti budov, dále jen „ENB“, a jejího dodržování při výstavbě nových budov, resp. změně budov stávajících. Cílem tohoto požadavku směrnice 2002/91/EC – EPBD je podpořit snižování energetické náročnosti budov odlišně podle vnějších klimatických podmínek, případně místních podmínek, požadavků na vnitřní prostředí a koncepčního řešení budovy. Z tohoto důvodu je požadován komplexní přístup hodnocení budovy, tj. nejen pro vytápění a přípravu teplé vody, ale také pro větrání, chlazení, klimatizaci a osvětlení. Tento základní požadavek na postup výpočtu je realizován na národních úrovních pomocí k tomu relevantních právních a technických norem. V právním systému České republiky je směrnice zapracována do novely zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, a to vloženým § 6a „Energetická náročnost budov“. Zákon byl novelizován prostřednictvím zákona č. 177/2006 Sb., který vešel v platnost 1. 7. 2006. Plné znění novelizovaného zákona je publikováno ve sbírce zákonů pod č. 406/2006 Sb. Prováděcím právním předpisem k zákonu č. 406/2006 Sb. je vyhláška č. 148/2007 Sb., o energetické náročnosti budov.

Pro správnou aplikaci vyhlášky 148/2007 Sb., o energetické náročnosti budov, resp. způsobu provedení hodnocení energetické náročnosti budovy, je nutný a nezbytný prostředek v podobě výpočetního nástroje pro výpočet ENB. Jak je z vyhlášky a výpočetního postupu patrné, výpočet ENB pomocí kalkulátoru, tužky a bloku je značně obtížné a v mnoha případech prakticky vyloučené.

Z tohoto důvodu byl vytvořen nástroj, který na základě jednotného postupu provádí výpočet dodané energie do budovy sloužící jako hodnotící měřítko pro posouzení ENB a zařazení budovy do třídy energetické náročnosti – EN. Národní kalkulační nástroj zpracoval a uvedl do praxe tým prof. Ing. Karla Kabeleho, CSc., ze stavební fakulty ČVUT.

JAK TO FUNGUJE VE SVĚTĚ
Ekologické stavitelství již především za velkou louží pevně zakořenilo. Nestavět ekologicky, znamená neuspět v silné konkurenci. Poslední dobou se ale v zahraničí ekologicky nejen staví, ale i rekonstruuje. Jako malý příklad můžeme uvést projekt společnosti Johnson Controls, Inc., která nedávno navrhla a instalovala unikátní HVAC systém a jeho řízení pro nové ústředí fi rmy Integrated Design Associates (IDeAs) v Kalifornii. Toto inovativní řešení na bázi tepelného čerpadla umožní energeticky soběstačné vytápění a rovněž přispěje k tomu, že dům nebude zatěžovat životní prostředí emisemi oxidu uhličitého. Rekonstruovaná budova, která dříve sloužila jako pobočka banky, nebude ze sítě odebírat žádnou elektrickou energii.

Efektivní tepelné čerpadlo zajišťuje oběh buď teplé, nebo studené vody betonovou podlahou, čímž podle ročního období dochází k sálavému vytápění nebo ochlazování. Solární panely na střeše zajišťují elektřinu pro všechny systémy a zařízení v budově. K dalšímu snížení spotřeby elektřiny využívá dům střešní světlíky v kombinaci s energeticky účinným osvětlením, doplněné vysoce účinnými okny. Za slunečného kalifornského dne vypnou senzory většinu osvětlení budovy, aby se snížila energetická spotřeba. „Jsme nadšeni, že jsme přispěli ke stavbě jedné z prvních energeticky soběstačných administrativních budov,“ uvedl Clay Nesler, viceprezident pro globální energii a udržitelný rozvoj u firmy Johnson Controls, Inc.

Co nás čeká?
Trend je jasný. V nadcházejících dekádách bude v Česku ekologických projektů pouze přibývat. A to i přesto, že stále zde převládá názor, že ekologické stavitelství je drahé a nevyplácí se. Opak ale nejspíše bude pravdou. Jsou o tom přesvědčeni rovněž lidé, kteří mají k této problematice blízko, nebo už s ní mají své zkušenosti. „Nemyslíme, že by zelené stavění bylo výrazně dražší než normální. Projekty Green- Building jsme ve společnosti analyzovali a ukázalo se, že když se stavba naprojektuje důkladně a pečlivě, lze stavět se srovnatelnými náklady jako u jiných projektů. Ve světě navíc mezi spotřebiteli registrujeme sílící trend upřednostňovat produkty šetrné vůči životnímu prostředí, a to i přes jejich vyšší cenu. Jsme přesvědčeni, že je jen otázkou času, kdy se tento trend posune od potravin či spotřební elektroniky i k bydlení,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel společnosti Skanska CS, a. s., Ing. Dan Ťok.

„Původní náklady na tyto projekty mají navíc zajištěnou návratnost díky značným úsporám v provozních nákladech. Dokazují to i zkušenosti ze západních zemí – zde bych vyzdvihnul USA nebo Velkou Británii. V těchto zemích si dnes málokdo dovolí jít do projektu, který není „zelený“. Dobře totiž ví, že za pár let by už nebylo komu jej nabídnout. Jsme přesvědčeni, že dříve či později přijde stejný trend i do Česka,“ dodal Dan Ťok.

Právě společnost Skanska CS a. s., má již v Česku s projekty GreenBuilding své první zkušenosti. O Jednom z nich stavbě kancelářské budovy Nordica v Ostravě jsme vás již informovali. V tomto čísle se můžete dočíst, co dělá tuto stavbu tak zajímavou, nebo ještě lépe, proč byla v ČR v oblasti ekostavitelství průkopníkem.

„Jsme přesvědčeni, že je reálné dosáhnout ještě větší úspory energie oproti českým normám a je to naším cílem v horizontu dvou let. Snažíme se přijmout taková řešení a opatření, která pro nás a zejména pro naše nájemce neznamenají navýšení ceny. I privátní developer se zajímá o energetickou náročnost nad rámec obecných povinností. Společnost Skanska Property Czech Republic s. r. o. může využít zahraničních zkušeností zejména ze Švédska, ale i z vlastních realizovaných projektů. Ochrana životního prostředí je již dlouhodobě korporátní prioritou a naše společnost má vlastní standardy nastaveny na vyšší úrovni, než je obvyklé. Vzdělávání našich nájemců o možnostech úspory energie je pro nás klíčovou prioritou, na kterou se v blízké budoucnosti zaměříme,“ potvrdil nastolený trend Ing. Václav Matoušek ze společnosti Skanska Property Czech Republic, s. r. o.

„Greenbuilding“ – a way out of crisis?
An article in the section ´What is being discussed?´ maps the situation of ecological building industry in the Czech Republic. It compares local building industry with a foreign one and points out the fact that especially overseas countries are much more advanced in this fi eld. However, even in the Czech Republic leaders on the building industry market realize the importance of ecological building industry well and they start to adjust their strategy to it.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Ing. Václav MatoušekIng. Dan ŤokSchéma HVAC systému v budově ústředí Integrated Design Associates

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Spustili jsme novou podobu webových stránek! (68x)
Vážené čtenářky a čtenáři časopisu KONSTRUKCE, po více než 10 letech se od září 2019 změnila tvář on-line verze našeho ...
Národní strategie regenerace brownfieldůNárodní strategie regenerace brownfieldů (44x)
O doplňující rozhovor jsme požádali Kateřinu Kubizňákovou, vedoucí Oddělení řízení projektů brownfieldů agentury CzechIn...
Společnost XOM Materials se stala novým členem ČAOK (39x)
Firma byla založena v prosinci 2017 v Berlíně a je on‑line tržištěm a platformou pro objednávání všech produktů a služeb...

NEJlépe hodnocené související články

Výstavba nové plechovkárny v pivovaru Radegast začala poklepáním na základní kámen. Ten byl symbolicky ve tvaru plechovky.Výstavba nové plechovkárny v pivovaru Radegast začala poklepáním na základní kámen. Ten byl symbolicky ve tvaru plechovky. (5 b.)
V pivovaru v Nošovicích byl dnes za účasti generálního ředitele Plzeňského Prazdroje Granta Liversage, manažera pivovaru...
P3 ve svém hornopočernickém parku staví výrobní halu japonské společnosti AdvanexP3 ve svém hornopočernickém parku staví výrobní halu japonské společnosti Advanex (5 b.)
Japonský výrobce strojírenských součástek Advanex rozšíří svou výrobu do České republiky. Zázemí mu poskytne jeden z nej...
CEEC Research a KPMG Česká republika: Kvalitativní studie českého stavebnictví 2008 (5 b.)
Kvalitativní studie českého stavebnictví 2008 se zaměřila na čtyři oblasti ve stavebnictví – očekáváný vývoj, využ...

NEJdiskutovanější související články

Konference Požární bezpečnost stavebních objektů 2019Konference Požární bezpečnost stavebních objektů 2019 (2x)
Dne 24. dubna 2019 se pod záštitou děkana Fakulty bezpečnostního inženýrství VŠB-TU Ostrava doc. Ing. Jiřího Pokorného, ...
Stavebnictví hlásí nedostatek stavebních elektrikářů, dělníků, truhlářů a mistrů, naopak opadává zájem o stavební inženýry a stavbyvedoucí (1x)
Podle výsledků průzkumu provedeného na přelomu ledna a února 2009 pracovním portálem Správnýkrok.cz mezi malými a středn...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice