KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2018    ŽDB Drátovna zmodernizovala výrobu za stovky milionů korun

ŽDB Drátovna zmodernizovala výrobu za stovky milionů korun

Publikováno: 18.1.2018
Rubrika: 2018

ŽDB Drátovna v Bohumíně dokončila první část modernizace provozu tažírny nepatentovaného drátu. Dceřiná společnost Třineckých železáren kvůli zajištění dalšího rozvoje a zvýšení konkurenceschopnosti firmy před dvěma roky nastartovala projekt modernizace v celkové hodnotě téměř půl miliardy korun. V první ze dvou etap nyní proinvestovala částku přesahující 250 milionů korun.

„Cílem modernizace je posílit naše portfolio v oblasti výroby drátů pro další zpracovatelský průmysl jako je výroba spojovacích součástí, ložisek a jiných aplikací včetně uplatnění v automobilovém průmyslu. Naším záměrem bylo doplnit a výrazně navýšit výrobní kapacity a posílit pozici zejména na evropském trhu,“ říká předseda představenstva ŽDB Drátovna Petr Adamek.

„Posílili jsme naše tažírenské kapacity a zakoupili dva nové drátotahy, které rozšiřují rozměrovou řadu vstupního válcovaného drátu určeného pro další zpracování. A to až na rozměr 42 milimetrů,“ upřesňuje předseda představenstva. Podotýká, že tyto velké rozměry se uplatňují hlavně při výrobě spojovacích součástí a dalších objemově tvářených dílů.

Firma zrekonstruovala část provozu mořírny s roční kapacitou zhruba 60 tisíc tun a vybudovala novou halu úseku žíhárny. Do ní ještě letos pořídí třetí žíhací pec. V rámci nových výrobních investic byl do provozu uveden zcela nový energomost zajišťující bezpečný přenos plynu, vody a dalších kapalin.

Současně v ŽDB Drátovna vybudovali novou mořírnu na provozu tažírny patentovaných drátů. „Jedná se o náhradu za mořírnu, která vyhořela v roce 2016.

Doba realizace ode dne požáru trvala přesně jeden rok. Nyní je ve zkušebním provozu, v němž testujeme technologii a připravujeme stavbu ke kolaudaci,“ doplnil Petr Adamek.

Mezi odběratele vysokouhlíkových tažených patentovaných drátů patří zejména přední evropští výrobci lan a pružin, směřují k odběratelům v tuzemsku a zemí EU. Vývoz se v současné době na celkové produkci lanových a pružinových drátů podílí 70 procenty, přičemž rozhodujícími exportními regiony jsou trhy zemí západní a střední Evropy.

Společnost ŽDB Drátovna by měla v letošním roce vyrobit 130 tisíc tun tažených drátů a výrobků z nich. Mezi její největší zákazníky patří firmy z automobilového, strojírenského, nábytkářského a těžebního průmyslu.  Finální produkty z drátů zpracovaného zákazníky nacházejí uplatnění v široké škále výrobků – od automobilů, přes nábytek, bílou techniku, pneumatiky, výtahy, železniční svršek až po nářadí nebo zdravotní techniku. 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
V ŽDB Drátovna vybudovali novou mořírnu na provozu tažírny patentovaných drátů. V ŽDB Drátovna vybudovali novou mořírnu na provozu tažírny patentovaných drátů.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

„Podoba nové haly se rodila postupně,“„Podoba nové haly se rodila postupně,“ (38x)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Janis Vlachopulos, jednatel společnosti ADONIS PROJEKT spol. s r. o....
ZVU STROJÍRNY dodají sedm kolon do ropné rafinerie v IrákuZVU STROJÍRNY dodají sedm kolon do ropné rafinerie v Iráku (30x)
Společnost ZVU STROJÍRNY, člen SAFICHEM GROUP, vyexpedovala 145 tun těžkou kolonu z Hradce Králové do Mělníka jako součá...
IGY České Budějovice – nová dominanta jihočeské metropoleIGY České Budějovice – nová dominanta jihočeské metropole (26x)
Nové IGY je největší budějovickou stavbou desetiletí. Projekt začal v červnu 2016 a byl otevřen za sedmnáct měsíců. Každ...

NEJlépe hodnocené související články

Statici získali prestižní ocenění Česká hlavaStatici získali prestižní ocenění Česká hlava (5 b.)
Společnost IDEA StatiCa získala Cenu Industrie Ministerstva průmyslu a obchodu v rámci soutěže Česká hlava 2018. Toto ne...
IGY České Budějovice – nová dominanta jihočeské metropoleIGY České Budějovice – nová dominanta jihočeské metropole (5 b.)
Nové IGY je největší budějovickou stavbou desetiletí. Projekt začal v červnu 2016 a byl otevřen za sedmnáct měsíců. Každ...
OBERMEYER HELIKA stavebním manažerem budovy ČSOB v Hradci KrálovéOBERMEYER HELIKA stavebním manažerem budovy ČSOB v Hradci Králové (3 b.)
Stavebním manažerem Nové budovy ČSOB – HHQ Hradec Králové, jejíž výstavba by měla být zahájena v roce 2019, je architekt...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice