KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Zajímavosti z oboru

Zajímavosti z oboru

Publikováno: 11.12.2018
Rubrika: Zajímavosti

V OCELÁRNĚ OSTRAVSKÉ HUTI BUDE OD LEDNA SLOUŽIT NOVÝ 360TUNOVÝ JEŘÁB ZA 100 MILIONŮ KORUN. BUDE KOMUNIKOVAT S ÚDRŽBOU A SÁM NAHLÁSÍ PORUCHU

V ostravské huti se provádí montáž nového jeřábu na ocelárně. Jeřáb o váze 360 tun bude sloužit k převozu licích pánví. Zařízení za 100 milionů korun dodala a na montáži se podílí firma Královopolská.

„Nový jeřáb je náhrada za původní stroj, který se na ocelárně používal od konce 70. let. Bude sloužit k převozu prázdných i tekutou ocelí naplněných pánví na ocelárně,“ uvedl František Kubiczek, ředitel ocelárny v ArcelorMittal Ostrava.

Jeřáb váží 360 tun a do huti jej přivezlo deset kamionů. Je usazen ve výšce 20 metrů a jeho montáž prováděl 500tunový kolový jeřáb. Kromě běžných součástí bude jeřáb vybaven také WIFI stanicí, jejímž prostřednictvím bude schopen odesílat data v reálném čase údržbě. Ta bude díky nim schopna pohotově reagovat na případné poruchy a zkrátit prostoje spojené s opravou. Sloužit začne jeřáb v lednu 2019.

„Jeřáb už je na svém místě, ale zbývá ho ještě plně dovybavit veškerou potřebnou elektroinstalací a oživit všechny jeho funkce,“ doplňuje Ivo Merta z oddělení investic.

Kromě nového 360tunového jeřábu slouží na ocelárně ještě dalších pět: 330tunový jeřáb, instalovaný v roce 2015, a čtyři starší 360tunové jeřáby.

NOVÉ IGY CENTRUM OBSADILO 2. MÍSTO V PRESTIŽNÍ SOUTĚŽI BEST OF REALTY – NEJLEPŠÍ Z REALIT

Zmodernizované IGY centrum, největší obchodní dům Jihočeského kraje, získalo prestižní ocenění v soutěži Best of Realty 2018. Ze slavnostního galavečera konaného v Kongresovém centru České národní banky si zástupci CPI Property Group odnesli 2. místo v kategorii obchodních center.

Jubilejní 20. ročních soutěže přinesl nejen rekordní počet přihlášených projektů, ale i obsazení ve všech vypsaných kategoriích. S celkovým počtem 58 nominovaných projektů tak byla letošní konkurence opravdu velká. „Jsem nesmírně hrdý na celý tým, který se na rekonstrukci a rozšíření obchodního centra IGY v Českých Budějovicích podílel. Naše druhé místo považuji za výhru,“ říká Petr Beránek, ředitel developmentu společnosti CPI Property Group. „Poděkování patří opravdu všem,“ dodává.

IGY Centrum si po 14 letech provozu vyžádalo zásadní dostavbu a revitalizaci. Obě stavební akce byly zahájeny v dubnu 2016 a úplného dokončení se dočkalo v únoru 2018. Nákupní centrum IGY rozšířilo obchodní plochy o více než osm tisíc metrů čtverečních, celkem tak nabídne více než 29 tisíc metrů čtverečních prodejních ploch se 120 obchody a 700 parkovacími místy. Spolu s osobitou architekturou a jedinečným designem dává Pražské třídě v Českých Budějovicích moderní tvář a v těsné blízkosti historického centra vytváří místo moderního životního stylu. Nový objekt centra zdobí zajímavě podsvícená prosklená fasáda s ostrými rysy. Naopak původní budova se oblékla do zakulaceného organického tvaru – podobně jako jedinečná fasáda slavné fotbalové arény Bayernu Mnichov.

Architektonický návrh rekonstrukce a výstavby vzešel z dílen ateliérů Ateliér 8000 a Chapman Taylor, generálním dodavatelem stavby byla společnost Metrostav.

SKANSKA a. s. ZÍSKALA CENU TOP ODPOVĚDNÁ FIRMA

Stavební společnost Skanska a. s. se v 15. ročníku ceny Byznys pro společnost (BpS) TOP Odpovědná firma umístila na zlaté úrovni ratingu a získala v kategorii velká firma titul BEST OF 2018. Zlatý certifikát na slavnostním galavečeru v Kongresovém centru v Praze včera převzal finanční ředitel společnosti Jiří Černík.

BpS TOP Odpovědná firma je v České republice ojedinělý, nezávislý systém ratingu, který každoročně hodnotí a oceňuje odpovědnost a udržitelnost v přístupu k podnikání. Rating BpS TOP Odpovědná firma sestavuje aliance BpS – Byznys pro společnost a jeho nezávislost garantuje porota složená ze 44 odborníků. V letošním roce porota hodnotila více než stovku strategií a projektů od 75 společností všech velikostí. Titul BEST OF, jenž Skanska a. s. získala, se uděluje firmám, které nejméně jednou zvítězily ve své kategorii a zároveň se v tomto ročníku opět umístily na zlaté úrovni ratingu BpS TOP OF.

„Medailové umístění v kategorii TOP Odpovědná velká firma roku 2018 nás velmi těší, protože oceňuje naše firemní hodnoty, které prosazujeme v každodenním životě. Jedná se především o etické a trvale udržitelné podnikání, oborové a environmentální inovace a férový přístup k našim klientům i zaměstnancům,“ říká Jiří Černík, finanční ředitel Skanska a. s.

OBERMEYER HELIKA STAVEBNÍM MANAŽEREM BUDOVY ČSOB V HRADCI KRÁLOVÉ

Stavebním manažerem Nové budovy ČSOB – HHQ Hradec Králové, jejíž výstavba by měla být zahájena v roce 2019, je architektonická, projekční a stavebně-poradenská kancelář OBERMEYER HELIKA. S investorem spolupracuje na kompletním projektovém řízení stavby od přípravy konceptu stavby až po realizaci celého projektu. Podobu regionální centrály ČSOB v Hradci Králové navrhl pražský ateliér Projektil architekti, který tak představuje flexibilní kancelářskou budovu, umožňující variabilitu uspořádání vnitřních prostor. V zóně „ALDIS“ u kongresového centra v Collinově ulici vznikne architektonicky čistý blok se dvěma otevřenými nárožími. Navržená budova má čtyři nadzemní podlaží a páté, ustupující patro, které je funkčně sjednocené se střešní pobytovou zahradou. Nejen díky ní bude jednou z nejzelenějších budov v České republice. Ve dvou podzemních podlažích jsou umístěny technické prostory, sklady, hospodářský dvůr a parking.

Budova ČSOB svým umístěním a vzhledem přispěje k významné proměně Eliščina nábřeží v Hradci Králové. Podobou fasády bude objekt korespondovat s architekturou tohoto královského města z významného období první republiky. Navíc svými funkcemi v parteru a jejich začleněním do okolí napomůže vytvořit aktivní městské prostředí a stane se tak přirozenou součástí místa. Projekt počítá i s celkovou úpravou okolních prostranství mezi budovou a řekou, kde jsou navrženy pobytové trávníky.

Nová budova bude mimořádně ohleduplná k životnímu prostředí, je navržena v souladu s požadavky pro certifikaci LEED Platinum. Energie pro vytápění a chlazení budovy bude získávána pomocí tepelných čerpadel ze systému až 180 m hlubokých energetických vrtů. Vrtné pole bude sloužit nejen pro čerpání energie, ale současně také pro její dlouhodobé ukládání. V teplém období bude ukládána tepelná energie a v zimním období naopak chlad.

Projektový tým OBERMEYER HELIKA zajišťuje stavební management a poradenství, cost management, činnost koordinátora BOZP, LEED Commisionning a technický dozor investora. V současné době probíhá projektová příprava projektu a výběr zhotovitele. Na stavbu je vydáno stavební povolení. Stavba bude zahájena v lednu 2019.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
V OCELÁRNĚ OSTRAVSKÉ HUTI BUDE OD LEDNA SLOUŽIT NOVÝ 360TUNOVÝ JEŘÁB ZA 100 MILIONŮ KORUN. BUDE KOMUNIKOVAT S ÚDRŽBOU A SÁM NAHLÁSÍ PORUCHUNOVÉ IGY CENTRUM OBSADILO 2. MÍSTO V PRESTIŽNÍ SOUTĚŽI BEST OF REALTY – NEJLEPŠÍ Z REALITSKANSKA a. s. ZÍSKALA CENU TOP ODPOVĚDNÁ FIRMAOBERMEYER HELIKA STAVEBNÍM MANAŽEREM BUDOVY ČSOB V HRADCI KRÁLOVÉ

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (545x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (202x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
K navrhování ocelových konstrukcí jeřábových drah podle eurokódů (54x)
Problematika navrhování ocelových konstrukcí jeřábových drah doznala zrušením původních českých technických norem a jeji...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice