KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    XVII. konference Ocelové konstrukce 2015

XVII. konference Ocelové konstrukce 2015

Publikováno: 3.7.2015
Rubrika: Zajímavosti

Státní léčebné lázně Karlova Studánka se 27. května staly dějištěm již 17. ročníku odborné konference věnované ocelovým konstrukcím. Na sto dvacet účastníků této tradiční oborové akce čekalo dvacet přednášek v pěti tematických okruzích, prezentace firem, společenský večer a nezaměnitelné prostředí jarem provoněných Jeseníků.

Konference pořádaná ve spolupráci s VŠB‑TU Ostrava a VUT v Brně musela sice na poslední chvíli kvůli konání mezinárodního cyklistického závodu posunout termín svého začátku, nicméně na návštěvnosti ani kvalitě programu tento fakt neubral. Tradičně tak přednáškový maraton zahájil děkan Strojní fakulty VŠB-TU Ostrava doc. Ing. Ivo Hlavatý, Ph.D., který představil aktuální trendy v zájmu o studiu na Strojní fakultě a její výsledky nejen na poli vědeckém, ale především v praxi. Ing. Marek Janda představil aktuální situaci v České asociaci ocelových konstrukcí a problémy, které řeší technická komice při ČAOK prezentoval její předseda Ing. Dalibor Gregor, Ph.D.

Letošní konferenci trochu netradičně zahájila sekce věnovaná povrchové ochraně, ekonomickým aspektům realizací a údržby ocelových konstrukcí. Odborný garant Ing. Lucie Krejčí, Ph.D. z VŠB-TU Ostrava provedla posluchače přednáškami RNDr. Petra Nevěčného, který přiblížil problematiku reklamací zinkových povlaků, Ing. Pavla Medvece, jež představil testování kvality povrchových úprav nebo Ing. Jaroslava Sigmunda, který se zabýval prováděním zkoušek kvality a odhadem nejistoty měření. Různorodou paletu využití technologií společností BASF a PCI v oblasti sanací a izolací betonových a ocelových konstrukcí představil Ing. Libor Hlisníkovský. Problematiku přípravy materiálů pro žárové zinkování nakonec osvětlil Ing. Zdeněk Konečný.

Další přednáškový okruh byl věnovaný materiálovému inženýrství, výrobě a kvalitě oceli, novým materiálům, trendům, měřicím přístrojům a legislativě. Vedoucí sekce doc. Ing. Stanislav Lasek, Ph.D. z VŠB-TU Ostrava tak posluchačům představil možnosti aplikace metody EPR pro hodnocení odolnosti částí a konstrukcí z korozivzdorných ocelí proti mezikrystalové korozi. Následovaly přednášky prof. Ing. Stanislava Vejvody, CSc. o systému dávkového vyhodnocení dat měřených na ocelových konstrukcích, Ing. Martina Kuběnky Ph.D., IWE o platné legislativě při nákupu svařovacích zdrojů a ochranných pomůcek nebo Ing. Libora Kellera, CSc., který představil novou podobu měřicího přístroje PosiTector.

Třetí sada přednášek byla ve znamení projektování a návrhu ocelových konstrukcí. Odborný garant sekce Ing. Vít Křivý, Ph.D. z VŠB-TU Ostrava představil hned několik zajímavých přednášek. O projektu mostu přes řeku Olši v obci Návsí referoval Ing. Vojtěch Konečný, příklady nevhodného návrhů styčníků ocelových konstrukcí představil Ing. Lubomír Šabatka a o nosné konstrukci rozhledny na Fajtově kopci přednášel Ing. Jan Pozdíšek. Rekonstrukci výměníku v Cementárně Hranice na Moravě potom detailně představil Ing. Jaroslav Vácha, Ph.D.

Lehký časový skluz a počasí nepříliš vhodné k tůrám po okolních kopcích znamenaly jediné. Po obědové pauze s klasickou českou kachnou a červeným zelím odstartovala sekce věnovaná realizacím konstrukcí. Vedoucí bloku Ing. Milan Pilgr, Ph.D. provedl posluchače přednáškami ing. Libora Švece o novém železničním mostě na trati Sudoměřice u Tábora – Tábor, nedostatky při provádění OK dle požadavků ČSN EN 1090-2 + A1 nastínil Ing. Stanislav Zrza a projekt zastřešení zimního stadionu ve Varnsdorfu představil Ing. David Mareček. Druhou etapu výroby a montáže ocelových tribun Vítkovického stadionu prezentoval Ing. Jaroslav Kozák a projekt Středoevropského technologického institutu CEITEC prezentoval Ing. Petr Brosch.

Závěrečný přednáškový blok byl věnován konstrukcím v energetice. Vedení sekce se v letošním roce ujal Ing. Lubomír Gogela. Ing. Radim Seidler představil první realizaci SCR reaktoru v ČR na blocích Elektrárny Dětmarovice, Ing. Petr Kyzlík představil ocelové konstrukce v projektu nového odsiření v Elektrárně Prunéřov II a o zlatý hřeb celého přednáškového dne se tradičně zasloužil Ing. Marián Bartoš, IWE se svou neotřelou přednáškou zachycující progresivní technologie stavby ocelových konstrukcí stožárů za pomocí vrtulníků.

Po celodenním odborném programu přišla vhod trocha odpočinku před společenským večerem, který se opět konal v prostorách hlavní lázeňské budovy Libuše. Začátek setkání byl tradičně věnován losování výherce lázeňského pobytu a družná zábava nejen na odborná témata poté pokračovala do pozdních nočních hodin.

17. konference Ocelové konstrukce opět ukázala, že má své stálé návštěvníky, ale najdou si na ni cestu i nové tváře. Za organizátory ze společnosti SEKURKON je třeba poděkovat partnerům, jmenovitě společnostem ČAOK, EUROVIA, METROSTAV, PCI a WIEGEL, bez kterých by se akce podobného ražení v dnešní době jen velmi těžce realizovala.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Ing. Zdeněk KonečnýIng. Dalibor Gregor, Ph.D.Prof. Ing. Stanislav Vejvoda, CSc. a Ing. Marian Bartoš, IWE

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (297x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (93x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (69x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice