KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    XI. ročník soutěže Stavba Moravskoslezského kraje ovládla Atletická hala v Ostravě-Vítkovicích

XI. ročník soutěže Stavba Moravskoslezského kraje ovládla Atletická hala v Ostravě-Vítkovicích

Publikováno: 13.7.2017
Rubrika: Zajímavosti

V industriálních prostorách Kompresorovny areálu Landek Park byly ve čtvrtek 15. června 2017 slavnostně vyhlášeny výsledky XI. ročníku soutěže STAVBA MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE. Vyhlašovateli soutěže, která se každoročně koná pod záštitou hejtmana kraje Ivo Vondráka a letos také pod záštitou ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka, jsou Svaz podnikatelů ve stavebnictví, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků, Obec architektů a Moravskoslezský kraj.

V letošním roce se v soutěži utkalo devětadvacet přihlášených staveb, ve čtyřech kategoriích. Slavnostního galavečera se zúčastnilo přes 300 významných osobností a hostů. V zaplněných prostorách Kompresorovny mohli přítomní sledovat udílení cen nejen ve čtyřech základních kategoriích, ale také dalších speciálních cen, včetně Ceny děkana stavební fakulty Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Ta je udělována absolventům za nejlepší bakalářské a diplomové práce.

Hlavní cenu GRAND PRIX získala stavba, která vyhrála také v kategorii Stavby občanské vybavenosti novostavby – Atletická hala v Ostravě Vítkovicích. „Atletická hala byla uvedena do provozu 4. ledna 2016. Je navržena prioritně pro lehkou atletiku, ale nabízí možnosti využití i pro mnoho jiných sportovních aktivit – badminton, futsal, judo atd. Hala vyhovuje normám Mezinárodní atletické federace IAAF, umožňuje celoroční přípravu a splňuje podmínky pro konání atletických závodů a mezinárodních meetingů v zimní halové sezóně,“ řekl na adresu vítězné stavby předseda poroty, Ing. Milan Balabán. Projektantem této vítězné stavby je CHVÁLEK ATELIÉR s. r. o., zhotovitelem je EKKL a. s. a investorem Vítkovice aréna a. s. Cenu si na podiu převzali jednatel společnosti CHVÁLEK ATELIÉR pan Ing. arch. Martin Chválek, zástupce společnosti EKKL s. r. o. pan Petr Klár a finanční ředitelka akciové společnosti Vítkovice aréna paní Ing. Jana Buryšová.

Také v dalších kategoriích byly oceňovány stavby, které odbornou porotu zaujaly nejen svým osobitým pojetím, ale také svým přínosem pro další rozvoj měst a obcí, lepší bydlení či modernizaci nejrůznějších lokalit.

Toto je příklad vítěze kategorie Průmyslové stavby – Firemní sídlo společnosti Lumius, administrativní budova. „Stavba je rozehranou kompozicí hmot a materiálů, sladěných do dynamického celku. Vstupnímu foyer o výšce dvou podlaží v centrální části stavby dominuje vegetační stěna, skleněné schodiště a přirozené osvětlení okny v pilové střeše, které podtrhuje reprezentativní charakter prostoru. Přes svou mnohost si objekt zachovává díky jednotnému tvarosloví všech částí dojem kompaktního celku. Evidentní je cílená práce autorů se všemi detaily a materiály, která se neomezuje na stavbu samotnou, ale zahrnuje i venkovní plochy včetně parkoviště. Architekturou se tak stavba odlišuje od jiných administrativních budov srovnatelné velikosti. Vhodné použití atypických řešení je důkazem schopnosti autorů zhodnotit důvěru a podporu ze strany investora,“ poznamenal k vítězné stavbě člen poroty Ing. arch. Petr Lukaštík.

Vítězi dalších kategorií se staly stavby: Rekovice na Horečkách, Trojanovice (kategorie Stavby občanské vybavenosti – rekonstrukce), Rodinný dům v Malenovicích (kategorie Rodinné domy), Silnice I/11 Mokré Lazce – hranice okresů Opava a Ostrava (kategorie Dopravní, inženýrské a vodohospodářské stavby).

Součástí oceňování nejlepších staveb byla tradičně také Cena odborné poroty, získala ji Rekonstrukce, revitalizace a dostavba vodárenské věže v Opavě. Na této soutěžní stavbě si porota cenila zejména rekonstrukce historického objektu. Pro letošní rok se porota rozhodla udělit také Zvláštní cenu poroty, kterou získal Park zahrad – SZAS v Ostravě.

Dalším prestižním oceněním, Cenou hejtmana Moravskoslezského kraje, byl ohodnocen projekt Silnice I/11 Mokré Lazce – hranice okresů Opava a Ostrava. Ocenění si za zhotovitele odnesly akciové společnosti EUROVIA CS, Skanska a Firesta – Fišer, rekonstrukce, stavby. Projektantem je SHB, akciová společnost, Stránský, Hustý a partneři, s. r. o. a investorem je Ředitelství silnic a dálnic České republiky.

Cenu laické veřejnosti získala na základě hlasování veřejnosti stavba z kategorie Stavby občanské vybavenosti – rekonstrukce – Rekonstrukce a modernizace sportovního areálu, městský stadion v Karviné – Ráji.

Byla udělena také Zvláštní cena Svazu podnikatelů ve stavebnictví, v kategorii Stavby občanské vybavenosti – novostavby – Tréninková hokejová hala – mini WERK aréna.

Vyhlašovatelé každoročně oceňují i významnou osobnost stavebnictví, které se svou odborností výrazně podílely na rozvoji Moravskoslezského kraje. Letos toto ocenění „Osobnost ve stavebnictví“ získal pan Ing. Zdeněk Klos.

V rámci slavnostního galavečera proběhl i křest speciální publikace „10 let soutěže Stavba Moravskoslezského kraje“, která mapuje deset uplynulých ročníků této prestižní soutěže. 

Více informací najdete na webových stránkách soutěže www.stavbamsk.cz

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Atletická hala v Ostravě-VítkovicíchFiremní sídlo společnosti LumiusRekovice na Horečkách, TrojanoviceVodárenská věž v OpavěRodinný dům v MalenovicíchSilnice I/11 Mokré Lazce – hranice okresů Opava a OstravaPark zahrad SZASTréninková hokejová hala – Mini WERK arénaHudební vystoupení Yvetty Blanarovičové a Cimbálovky Jožky ŠmukařePříchod hostů na galavečer soutěže Stavba Moravskoslezského krajeKřest publikace „10 let soutěže Stavba Moravskoslezského kraje“Předávání ceny Grand PrixPředávání ceny hejtmana

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (313x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (91x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (65x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice