KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    „Vývoj BIM se určitě nezastaví ve 3D, už v současnosti se rozšiřuje o nové dimenze,“

„Vývoj BIM se určitě nezastaví ve 3D, už v současnosti se rozšiřuje o nové dimenze,“

Publikováno: 12.5.2017
Rubrika: Projektování

uvedla v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jitka Kochtová, MBA, jednatelka společnosti Construsoft s. r. o.

Na českém a slovenském trhu působíte od roku 1997. Jakým způsobem se za těch více než dvacet let změnily požadavky zákazníků a Vámi nabízené služby?
Vzhledem k rychlosti rozvoje informačních technologií a rostoucí globalizaci je proměna opravdu zásadní. Naši první zákazníci potřebovali řešení pouze pro výrobní dokumentaci projektů určených hlavně pro lokální využití. Program Tekla Structures jim vyšel vstříc. Obsahuje více než 30 nastavení pro různé země. Naši zákazníci zpracovávají projekty nejen pro evropské investory, ale získávají zakázky po celém světě. Zvýšila se také celková hodnota dodávaného projektu. Těžiště informací se díky BIM přesouvá od výkresové dokumentace k využití datového modelu pro koordinaci celého projektu, automatickou výrobu, plánování transportu a montáže a správu budovy. Firma Tekla se stala členem silné americké společnosti Trimble Solutions, vývoj probíhá nadále ve Finsku a program Tekla Structures obsahuje spoustu nových funkcí umožňujících, kromě modelování, také lepší spolupráci na projektu, využití dat z laserového skenování a propojení na montáž a zařízení staveniště.

„Těžiště informací se díky BIM přesouvá
od výkresové dokumentace k využití
datového modelu pro koordinaci celého
projektu, automatickou výrobu, plánování
transportu, montáže a správu budovy.“

Buďme trochu familiární. Můžete nám představit tým, který se momentálně stará o rozvoj dobrého jména Construsoftu?
V současnosti je nás v českém Construsoft týmu 17. Největší skupinu tvoří naši programátoři, kteří připravují aplikace nejen pro naše zákazníky, ale též spolupracují na vývoji samotného programu Tekla Structures. Důležitou práci mají také kolegové z technické podpory, kteří se, kromě školení, podílí také na lokalizaci softwaru. Obchodní a marketingový tým má na starosti prodej, propagaci, PR a administraci. Pro své zaměstnance pořádáme pravidelné teambuldingové aktivity a poskytujeme jim na výběr až z dvaceti firemních benefitů, včetně pružné pracovní doby, možnosti využití home office, stravenek či příspěvku na dojíždění nebo sport.

Jste odborníky na BIM, který nyní zažívá opravdový boom. Jak se to promítá do Vašeho podnikání? Stačíte například ještě kapacitně uspokojovat potřeby zákazníků?
Máte pravdu, že po období krize ve stavebnictví se výrazně zvýšila poptávka po rychle a kvalitně zpracovaných projektech. Rozšířili jsme oddělení technické podpory, abychom byli schopni pokrýt potřeby nových i stávajících zákazníků. Pomáhá nám, že program Tekla Structures má velmi intuitivní a uživatelsky přátelské prostředí a po zaškolení jsou zákazníci schopni pracovat na plný výkon ve velmi krátkém čase.

Program Tekla Structures, jehož jste výhradním dodavatelem, je nejlepším softwarovým řešením pro ocelové, železobetonové i dřevěné konstrukce nezávisle na jejich velikosti. S jakými novinkami přichází v letošním roce?
Poslední verze, která byla vydána 8. března, přináší řadu zásadních novinek a vylepšení v oblasti spolupráce a zefektivnění pracovních postupů. Nabízí zdokonalené uživatelské rozhraní, vylepšený postranní panel, produktivnější modelovací postupy a výkonnější nástroje komunikace mezi všemi stranami zúčastněnými na stavebním projektu. Tekla Structures 2017 tak umožňuje ještě efektivnější projektování ocelových a železobetonových konstrukcí a optimalizuje možnosti spolupráce při jejich realizaci. Program je k dispozici v 16 jazykových verzích a 32 lokalizovaných prostředích, včetně češtiny. Zákazníci tak mají dnes možnost jednoduše získat to nejlepší řešení pro jejich práci.

Kromě prodeje software poskytujete odborné poradenství, školení, aktualizace a další služby. O co je mezi zákazníky největší zájem? Chápu dobře, že jste připraveni nabídnout kompletní balíček služeb. Se kterými významnými projekčními a stavebními firmami spolupracujete?
Noví uživatelé programu Tekla Structures mají zájem o standardní školení, stávajícím zákazníkům připravujeme školení na míru dle jejich požadavků. Součástí instalace jsou i funkce potřebné pro programování vlastních aplikací. Pokud si některé firmy přejí optimalizovat svou práci v Tekla Structures, ať už se jedná o modelování, tvorbu výkresů, nebo propojení s jinými programy, systémy řízení či výrobními stroji, nabízíme jim zaškolení programování. Našimi zákazníky jsou projekční a výrobní firmy ocelových a železobetonových konstrukcí. Mezi nejvýznamnější uživatele Tekla Structures v České republice se určitě řadí Vítkovice IT Solutions a. s. a projekční společnost Skála & Vít, s. r. o. z Hradce Králové.

„Tekla Structures 2017 umožňuje
efektivnější projektování ocelových
a železobetonových konstrukcí
a optimalizuje možnosti spolupráce
při jejich realizaci.“

Společnost Trimble Solutions i Construsoft si uvědomuje potřebu vzájemné spolupráce mezi vědou, vzděláváním a průmyslem. Jakou spolupráci nabízíte vzdělávacím institucím?
Uplynulý rok se nám podařilo uzavřít smlouvy a navázat úzkou spolupráci s celou řadou významných škol a univerzit v Česku a na Slovensku jako je například České vysoké učení technické, Vysoká škola báňská v Ostravě, Technická univerzita v Košicích, Slovenská technická univerzita v Bratislavě či ze středních škol například Střední průmyslová škola stavební ve Valašském Meziříčí. Všem spolupracujícím školám a jejich studentům poskytujeme maximální podporu ve výuce nebo pro ně organizujeme zajímavé přednášky či workshopy, na kterých představujeme novinky na stavebním trhu. Studenti mají ve své škole zdarma k dispozici nejmodernější software Tekla Structures a interaktivní a průmyslově zaměřené výukové lekce prostřednictvím portálu Tekla Campus. Všichni mají navíc možnost zapojit se do prestižní celosvětové soutěže Tekla Global BIM Awards a nastartovat tak svoji kariéru. Studentům se snažíme také pomoci během psaní bakalářských či diplomových prací a nejen to. Každý student se s námi může například prostřednictvím sociální sítě Facebook spojit a chatovat s námi na různá témata. Systém naší spolupráce se vzdělávacími institucemi je doopravdy hodně dobře propracovaný.

Jste známí také vysokou péčí o své stávající zákazníky, pro které kromě rozsáhlé škály služeb, pořádáte jednou ročně Setkání uživatelů programu Tekla Structures. Jak takovéto setkání probíhá a kdy se uskuteční letos?
V letošním roce nás čeká jubilejní 20. ročník této u zákazníků oblíbené akce. Ten se uskuteční v krásných prostorách hotelu Hrubá Voda u Olomouce v termínu 21. – 22. 9. letošního roku. Jelikož se jedná o výroční setkání, bude se lehce lišit od předchozích ročníků. Během dne představíme novinky, které přinesla nová verze Tekla Structures 2017 a všechny možnosti, které mohou zefektivnit práci především projektantům. Večer pak bude pro všechny připraven bohatý raut s posezením a muzikou, kde bude prostor pro neformální setkání a výměnu zkušeností.

S avizovaným ukončením intervencí ČNB lze očekávat, že se změní ceny za Vámi poskytovaný software? Jaká je vůbec návratnost investice do pořízení nového programu z Vaší nabídky?
Hodně našich zákazníků pracuje pro zahraniční investory a z jejich pohledu bude ukončení intervencí nevýhodné. Naštěstí bylo ohlášeno s předstihem a firmy se mohly na tuto změnu připravit. Novým zákazníkům může očekávaná změna kurzu usnadnit rozhodování. Finanční investice do programu uživatelé samozřejmě sledují a podle jejich informací se návratnost pohybuje do jednoho roku.

Je už intuitivní 3D BIM modelování na svém vrcholu, nebo ještě zdaleka nedosáhlo na strop svých možností? Jak jste například připraveni na implementaci BIM do Průmyslu 4.0 ve stavebnictví?
Firma Trimble se aktivně podílí na rozvoji BIM jako mezinárodní člen organizace buildingSMART. Vývoj BIM se určitě nezastaví ve 3D, už v současnosti se rozšiřuje o nové dimenze. Velkou výhodou Tekla Structures je efektivní způsob ukládání informací o modelu, díky tomu lze data o jednotlivých objektech doplňovat podle nových požadavků. Samozřejmostí již je i vzdálená spolupráce mezi firmami na jednom projektu přes cloudová úložiště.

Pokud někdo vyrábí a prodává něco, co je úspěšné, často se musí bránit falzifikátům. Jakým způsobem bojujete se softwarovým pirátstvím? Projektuje se u nás stále ještě hojně „na černo“?
Používání nelegálních licencí se naštěstí snižuje a zavedené společnosti si často nechávají vypracovat i audit softwaru. Z našeho pohledu se jedná současně i o ochranu našich zákazníků před nekalou konkurencí, protože uživatelé nelegálních programů mohou nabízet ve výběrovém řízení nižší ceny. Firma Trimble spolupracuje s externí právnickou kanceláří, která se na tyto případy specializuje a působí v mnoha zemích.

Tekla Structures má opravdu nepřeberné množství možností. Vzpomenete si na některý zajímavý projekt, který byl s její pomocí realizován?
Takových projektů je celá řada, a to jak v zahraničí, tak také v Česku a na Slovensku. Software Tekla Structures byl použit například pro stavbu Trojského mostu v Praze, Letiště Bratislava, autobusového terminálu v Hradci Králové, nástavbu vysoké pece – Bolt Tower ve Vítkovicích či na mnoho dalších administrativních a průmyslových budovách a areálech. Ze světových projektů bych zdůraznila například využití programu Tekla Structures a jeho možností pro výstavbu několika stadionů, ať už na posledním mistrovství Evropy ve fotbale nebo Letních olympijských hrách v Brazílii.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Ing. Jitka Kochtová, MBA

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (241x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (85x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Systém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatíženímSystém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatížením (68x)
Ne každou zimu napadne během krátké doby velké množství sněhu, jako tomu bylo v zimě 2005/2006, anebo jako tomu bylo v n...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice