KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Investiční celky    Werk aréna Třinec    Výstavba WERK ARENY v Třinci z pohledu geodeta

Výstavba WERK ARENY v Třinci z pohledu geodeta

Publikováno: 22.1.2014
Rubrika: Werk aréna Třinec

Stavební konstrukce multifunkčních sportovních hal a areálů jsou specifické nejen svojí velikostí, ale i druhovou skladbou jednotlivých stavebních objektů, od monolitických, prefabrikovaných, až po ocelové konstrukce velkých rozměrů s návaznou instalací složitých a přesných technologických zařízení. Při výstavbě WERK ARENY využila společnost GEFOS a. s. zkušenosti z minulých projektů podobného charakteru. Takovými stavbami byly například Budvar Aréna v Českých Budějovicích, fotbalový stadion SK Slavia v Praze nebo O2 (původně Sazka) Arena v Praze.

Rozdílně typy konstrukcí jednotlivých stavebních objektů si vyžadují i rozdílné přístupy z hlediska jejich budování a s tím jsou spojené i rozlišné nároky na zajištění geometrické přesnosti, tzn. geodetických prací. Komplexní zajištění geodetických činností jednou servisní organizací, od přípravy území až po vyhotovení geodetické části dokumentace skutečného provedení zaručuje zejména udržení geometrické přesnosti mezi jednotlivými etapami výstavby, resp. dílčími stavebními objekty a provozními soubory. Koordinace geodetické agendy z jednoho místa vylučuje ztrátu informací, podstatných pro geometrickou přesnost při předávání mezi jednotlivými profesemi.

GEODETICKÉ PRÁCE V RŮZNÝCH FÁZÍCH VÝSTAVBY
Základní úlohou hlavního geodeta stavby je u projektů tohoto typu koordinovat geodetické práce pro jednotlivé etapy výstavby. Jednou z prvních úloh po prostudování projektové dokumentace je navržení primární vytyčovací sítě tak, aby svojí konfigurací a přesností vyhovovala, pokud možno v celém průběhu výstavby potřebám jak pro přímé geodetické úkony, tak pro budování účelových sekundárních sítí podle postupu výstavby. Další velmi významnou úlohou hlavního geodeta je provedení analýzy potřebné přesnosti měření pro jednotlivé dílčí stavební objekty s ohledem na tolerance geometrických parametrů stanovených projektovou dokumentací.

Podle požadované přesnosti byla navržena technologie měření a stanoveny požadavky na měřické vybavení. V případě WERK ARENY byly pro měření zvoleny totální stanice firmy LeicaGeosystems AG TC 1202+ a robotická totální stanice TS 15, s přesností měřeného úhlu 0,6 mgon a přesností měřené délky 1 mm + 1,5 ppm a GPS roveru. Výšková měření byla prováděna digitálním nivelačním přístrojem Leica DNA 03 s přesností 0,3 mm/km nivelace s digitálním odečtem nivelačních latí s čarovým kódem.

Veškerá měřická technika je v rámci QMS a metrologického řádu společnosti pravidelně kalibrována v akreditovaných laboratořích Výzkumného ústavu geodetického a kartografického v Praze – Zdibech, resp. v kalibrační laboratoři Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě.

Z pohledu geodeta je také potřeba již v předstihu řešit případné kolize a nesrovnalosti mezi dokumentací jednotlivých profesí, a to s ohledem na navazující etapu výstavby. Tato činnost je důležitá zejména pro části, kde na sebe navazují různé typy konstrukce skeletu a ocelové konstrukce. V těchto místech se zpravidla setkávají dva, někdy až řádově odlišné požadavky na výslednou toleranci, přičemž ne vždy dávají vyrovnávací prvky konstrukcí možnost eliminovat případné skutečné realizované odchylky přechodové části. V těchto etapách výstavby WERK ARENY byla věnována zvýšená pozornost kontrole formou kontrolních měření. Právě díky důsledné průběžné kontrole nebylo potřeba zavádět dodatečné opravy v poloze či výšce nebo provádět úpravy projektové dokumentace.

MĚŘENÍ STŘEŠNÍ KONSTRUKCE
Samostatnou etapou výstavby z pohledu geodeta je montáž ocelové konstrukce střechy arény. Protože se jedná o konstrukce velkých rozměrů a s velkým rozponem, jde o jednu z nejnáročnějších etap výstavby jak z hlediska požadavků na přesnost, tak z hlediska koordinace postupu montáže. V oblasti montáží ocelových konstrukcí má společnost GEFOS a. s. bohaté zkušenosti. Shodou okolností je i významným dlouholetým partnerem montážní organizace Hutní montáže a. s., se kterou spolupracovala v minulosti jak na výše uvedených projektech, tak např. na projektech výstavby velkých ocelových mostních konstrukcí v ČR i zahraničí. V neposlední řadě pomyslný trojúhelník zkušené spolupráce uzavřela společnost EXCON a. s., projektant střešní konstrukce, neboť v tomto složení v minulosti realizovali společně např. náročnou konstrukci O2 Arény v Praze.

Při měření střešní konstrukce jsou zohledněny skutečně dosažené odchylky jednotlivých segmentů zjištěné v rámci kontrolních měření při dílenských přejímkách ve výrobních závodech. 

S ohledem na nedostatek prostoru a na rozpon konstrukce byla předmontážní plošina zřízena přímo na budoucí ledové ploše arény. Při montážích ocelových konstrukcí, tedy i v případě nosné konstrukce střechy WERK ARENY zastává významnou roli teplotní roztažnost konstrukce. Probíhá-li montáž v měsících s výraznými výkyvy teplot a se silným osluněním, dochází k dilatačním změnám geometrie konstrukce. Eliminace odchylek v důsledku teplotní dilatace konstrukce je zajišťována buď zaváděním oprav na základě teoretického modelu dle projektu, nebo vhodným technologickým postupem provádění geodetických prací. S ohledem na harmonogram
výstavby nebylo možné provádět geodetické práce v čase bez oslunění konstrukce, v tomto případě byly tedy používány matematické korekce geometrických parametrů dle aktuálních podmínek na staveništi. Tento postup se ukázal jako dostatečně vyhovující i s ohledem na tvar střešní konstrukce, tj. soustavu paralelně uspořádaných příhradových vazníků.

Pro úspěšné dokončení díla, kolaudaci a jeho předání investorovi je nepochybně významné vypracování úplné a kvalitní geodetické části dokumentace skutečného provedení. Velmi významnou rolí hlavního geodeta je koordinace a kontrola provádění zaměření skutečného provedení všech stavebních objektů, jejich zpracování dle specifických požadavků (např. dle směrnic budoucích správců inženýrských sítí). Současně se paralelně provádí souborné zpracování zaměření skutečného provedení do jednoho elaborátu. Tato nedílná část výstupní dokumentace díla má svůj velký význam i do budoucna z hlediska správy v životním cyklu stavby. V současné době je tato dokumentace, resp. obsažené informace základem datových sad pro moderní informační systémy facility managementu.

V rámci projektu výstavby třinecké WERK ARENY se jednoznačně potvrdilo, že spojení instituce hlavního geodeta stavby a zejména zajištění geodetických prací pro všechny dodavatele jednou organizací přináší nesporné výhody pro všechny strany. Tento systém umožnil operativně plnit zadané úkoly a současně dosáhnout očekávaných kvalitativních parametrů výsledného díla. Stejný princip firma GEFOS a. s. prosazuje a uplatňuje i na stavebních projektech z jiných segmentů (občanská a bytová výstavba, dopravní stavby, průmyslové stavby), protože zvyšuje efektivní využití pracovníků a tím dosahuje lepších ekonomických výsledků na projektech. Tento aspekt je důležitý zejména v dnešní době napjatých rozpočtů staveb.

Building of Třinec WERK ARENA From the Aspect of a Land Surveyor
The building structure of multipurpose sport halls and areas are specific not only by their size but also by specific composition of particular construction objects, from monolithic, precast units, to steel structures of great dimensions followed by installation of complex and precise devices. Throughout the building of WERK ARENA, GEFOS a.s. company utilized experience from previous projects of similar nature. Those projects were,for example, Budvar Arena in České Budejovice, SK Slavia Praha football stadium in Prague, or O2 (formerly known as Sazka) Arena in Prague.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Rozdílně typy konstrukcí jednotlivých stavebních objektů si vyžadují i rozdílné přístupy z hlediska geodetických prací.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Technologie chlazení ledové plochyTechnologie chlazení ledové plochy (57x)
Chladicí zařízení je navrženo pro chlazení jedné ledové plochy o rozměru 28 × 58 m s dobou provozu 10 až 11 měsíců v roc...
Železobetonové prefabrikované konstrukceŽelezobetonové prefabrikované konstrukce (45x)
Firma A-Z Prezip a. s., Chrudim se společně se statickou kanceláří STATIKA Čížek s.r.o., Pardubice významně podílela na ...
Urbanistické a architektonické řešení WERK ARENYUrbanistické a architektonické řešení WERK ARENY (41x)
Nová multifunkční hala je umístěna do dosud nezastavěného prostoru intravilánu na volnou travnatou plochu bez dopravního...

NEJlépe hodnocené související články

„I přes složitost situace na trhu s ocelí jsme prostě cítili, že špičkový hokej potřebuje špičkové zázemí. Tuto investici si region zaslouží,“„I přes složitost situace na trhu s ocelí jsme prostě cítili, že špičkový hokej potřebuje špičkové zázemí. Tuto investici si region zaslouží,“ (5 b.)
uvedl pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jan Czudek, generální ředitel Třineckých železáren, a. s....
„Mnoho staveb často vznikalo tak, že tvůrci myšlenky museli jít proti proudu,“„Mnoho staveb často vznikalo tak, že tvůrci myšlenky museli jít proti proudu,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ján Moder, spolumajitel Třineckých železáren, a. s. a prezident HC Oceláři Třin...
Třinečtí hokejisté budou relaxovat v bazénech a saunách od firmy BERNDORF BÄDERBAUTřinečtí hokejisté budou relaxovat v bazénech a saunách od firmy BERNDORF BÄDERBAU (5 b.)
Nová WERK ARENA nabídne svým uživatelům rovněž velmi kvalitní zázemí. Nejen vrcholovým sportovcům budou k dispozici bazé...

NEJdiskutovanější související články

Třinečtí hokejisté budou relaxovat v bazénech a saunách od firmy BERNDORF BÄDERBAUTřinečtí hokejisté budou relaxovat v bazénech a saunách od firmy BERNDORF BÄDERBAU (2x)
Nová WERK ARENA nabídne svým uživatelům rovněž velmi kvalitní zázemí. Nejen vrcholovým sportovcům budou k dispozici bazé...
Nové Schindler výtahy pro hokejové fanoušky v TřinciNové Schindler výtahy pro hokejové fanoušky v Třinci (2x)
Sportovní fanoušci HC Oceláři Třinec se už nemohou dočkat otevření nové sportovní haly....
Trafostanice nové WERK ARENYTrafostanice nové WERK ARENY (1x)
Jednou z nejdůležitějších staveb, které vznikaly souběžně s výstavbou sportoviště, je objekt trafostanice. Bez ní by nov...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice