KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Výroba nosné ocelové konstrukce přístavního kontejnerového jeřábu

Výroba nosné ocelové konstrukce přístavního kontejnerového jeřábu

Publikováno: 4.4.2014
Rubrika: Zajímavosti

V nedávné době společnost VÍTKOVICE POWER ENGINEERING vyrobila nosné konstrukce pro dva kolejové portálové jeřáby určené pro největší evropský přístav v Rotterdamu.

První kontejnery byly použity v Anglii, ale ve větším množství je začala používat US Army po druhé světové válce. Tato ho vyvinula téměř do dnešní podoby, tedy ocelového kontejneru, z původně dřevěného kontejneru používaného před II. sv. válkou v UK. Použití bylo hlavně pro přepravy do Koreje a při válce ve Vietnamu. Pomohlo zkrátit přepravu o polovinu díky manipulaci. Poté ho IMCO (dnes IMO International Maritime Organization) v roce 1972 schválilo pro běžné používání a zavedlo certifikaci.

Kontejnery jsou tedy technicky přesně standardizované a unifikované předměty. Mají stanoveno pět běžných délek od 20 do 53 stop (16,2 m). Výška standardního kontejneru činí 8 stop a 6 palců (2,59 m), šířka je 8 stop (2,44 m).

Standardizované rozměry kontejnerů a jejich technická unifikace zjednodušuje, zpřehledňuje, urychluje a zlevňuje překládku zboží mezi různými druhy dopravních prostředků, například ze specializovaných kontejnerových lodí na speciální kontejnerové železniční vagóny nebo z kontejnerových železničních vozů na kontejnerové nákladní automobily atd., i jinou manipulaci s většími objemy přepravovaného zboží, což zefektivňuje přepravu (zejména u drobnějšího zboží). Díky standardizovaným rozměrům je možné kontejnery na lodích a v kontejnerových překladištích stohovat v několika vrstvách nad sebou a vhodně používat i speciální standardizovanou manipulační techniku (např. speciální kontejnerové jeřáby, specializovaná vysokozdvižná vozidla apod.), kterou je také možno automatizovat a řídit na dálku pomocí počítače atd.

VÝROBA OK JEŘÁBU
Počátek kontejnerové dopravy v Rotterdamu se datuje do roku 1966, kdy začaly pravidelné plavby mezi Evropou a USA. Během krátké doby se stal přístav v Rotterdamu největším na světě co do objemu překládky a bylo tomu tak až do r. 2004. V současnosti byl sice předstižen zjm. čínskými přístavišti, ale v Evropě je nadále jasnou jedničkou – např. v roce 2011 obsloužil téměř 12 miliónů TEU (objem kontejnerové přepravy se udává v jednotkách TEU, přičemž 1 TEU je ekvivalentem jednoho 20stopého kontejneru).

Automatizované jeřáby moderního designu, pro které jsme dodávali ocelovou nosnou konstrukci, budou obsluhovat překládání a stohování kontejnerů. Součástí naší dodávky nebyly elektrické instalace, pohony, jeřábové kočky a uchycovací zařízení na kontejnery.

Jeřáb má namontováno elektrické zařízení jako osvětlení, bezpečnostní systém (protikolizní systém, detekce kontejnerů, průmyslové kamery, poziční systémy pro zvedání a polohu kočky apod.). Rychlost pohybu jeřábu může být až 270 m/minutu . Nosnost je navržena na břemeno 41 tun.

Konstrukce mají po smontování na místě výšku téměř 25 metrů, jeden jeřáb má hmotnost více než 100 tun. Práce na těchto jeřábech trvaly více než 1 rok a mj. nám přinesly i celou řadu nových zkušeností, jako např. zalévání nosníků betonem za účelem jejich přitížení, předmontáž kabelových žebříků a drah pro elektrické vedení apod.

Velké problémy nám přinášely neustálé změny dokumentace, kterou zajišťoval zákazník. Celkem jsme v průběhu výrobního procesu byli přinuceni řešit více než 50 změn a dodatků, které velmi komplikovaly již rozběhnutou výrobu.

Ocelová konstrukce jeřábu sestává ze dvou pevných noh, dvou kyvných noh, ztužení, hlavních nosníků s kolejovou dráhou, příčníků pro připojení na podvozky a obslužného točitého schodiště. Kolejová dráha pro kočku je umístěna ve výšce 24,2 m nad pojezdovou kolejovou dráhou pro jeřáb. Rozpětí kolejnic činí 27,8 metru. Výroba byla velmi náročná i z hlediska požadavků na přesnost neboť maximální přípustná odchylka je odvozena od přesnosti stohování kontejnerů +/- 20 mm. Z tohoto důvodu bylo nutno provádět sestavy dílců na dílně.

Pro výrobu byl použit materiál jakosti S355 J2, přičemž materiál musel pocházet z Evropy a jeho výrobce musel vlastnit speciální certifikát TÜV. I zajišťování dalšího materiálu (spoj. Prvky apod.) probíhalo podle přísných regulí a někdy i u předem určených dodavatelů.

Největšími dílci byly hlavní nosníky o rozměrech 1 570 × 2 320 × 30 250 mm, každý o hmotnosti cca 20 tun.

Masivnější z noh, pevná noha, má obdélníkový tvar proměnného průřezu s největšími rozměry 2 410 x 1 600 mm, délka je necelých 19 metrů.

Příčník, vyplňovaný betonem, byl jedním z dílců, který měl velmi náročné požadavky na dodržení rozměrových tolerancí, na opracování.

Složitou operací bylo také napojování jednotlivých dílců točitého schodiště, které bylo tvořeno šesti dílci, přičemž bylo nutno velmi pečlivě propojit nejen dílce mezi sebou, ale také přesně napojit nástupní a výstupní místa a místa připojení k pevné noze. Točité schodiště bylo dodáno z kooperace a byli jsme donuceni při jeho sestavovaní do celkové délky k různým úpravám a délkových nadstavováním.

ZÁVĚR
Vzhledem k neustálému růstu potřeb přepravy zboží po celém světě lze očekávat i zvýšenou poptávku po prostředcích umožňujících rychlou a spolehlivou manipulaci s kontejnery. I když tato zakázka byla pro nás velkou zatěžkávací zkouškou, jsme rádi za nově nabyté zkušenosti a doufáme v jejich uplatnění v budoucnu. V současnosti probíhá v přístavišti Rotterdam zkušební provoz obou jeřábů a víme, že koncový zákazník plánuje dodávky dalších v budoucnosti.

Manufacture of Load-bearing Structure of a Port Container Crane
Recently, the company VÍTKOVICE POWER ENGINEERING has manufactured the load-bearing structure for two rail portal cranes for the biggest European port in Rotterdam. After their assembly in their final destination, their length amounts to almost twentyfive metres. Weight of each of them exceeds one hundred tons. Works on these cranes took more than a year.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Model jeřábuProjektová dokumentacePevná nohaTočité schodištěPříčníkDílenská sestavaDílenská sestavaFinální montážFinální montáž

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (298x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (93x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (70x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice