KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Vrtná souprava LOC 400 – unikátní dílo českých techniků

Vrtná souprava LOC 400 – unikátní dílo českých techniků

Publikováno: 17.4.2013
Rubrika: Zajímavosti

Vrtná souprava LOC 400 byla téměř kompletně navržena a vyrobena ve společnosti Huisman ve Sviadnově u Frýdku-Místku. Výroba trvala přibližně šest měsíců. Jde o třetí generaci vrtné soupravy, na jejímž vývoji a výrobě se podíleli zaměstnanci české části společnosti Huisman, a celkem se jedná o již pátý vyrobený kus. Předchozí soupravy jsou využívány v americkém Texasu k provádění produkčních vrtů. Jejich provozovatelem je společnost Innodrill. O umístění aktuálního modelu na trh se v současné době jedná se zákazníkem z Austrálie.

KONTEJNERIZOVATELNOST A SNADNÁ PŘEPRAVITELNOST
V roce 2005 uvedla společnost Huisman na trh zařízení LOC 250. Jednalo se o plně kontejnerizovatelnou vrtnou soupravu kategorie „super single“ pro použití na pevnině. Na základě vrtného konceptu soupravy LOC 250 společnost vyvinula a zkonstruovala LOC 400, kontejnerizovatelnou vrtnou soupravu pro pozemní a námořní operace s maximálním zatížením 400 tun.

Tato souprava je snadno přepravitelná a nabízí možnost spojit konvenční vrtání vrtnými trubkami s výhodami nové technologie Casing While Drilling (vrtání pažnicemi). Je to moderní metoda vrtání, která spočívá v hloubení vrtů s použitím standardních pažnic místo vrtných trubek.

PROPRACOVANÝ BEZPEČNOSTNÍ SYSTÉM
Vrtná souprava LOC 400 dokáže provést vrt až do hloubky 6 000 metrů a její věž je vysoká 38 metrů. Celá souprava má kompaktní rozměry a váží asi 600 tun, což je v dané výkonnostní kategorii velmi málo. Její velkou výhodou je rozložitelnost do kontejnerů. Díky tomu může být rozložena, přetransportována a uvedena v činnost na jiném místě do 48 hodin.

Bezpečnostní systém soupravy je propracovaný a eliminuje úrazy, které se často stávají na jiných soupravách konvenčního typu. Automatické zapouštění a těžení vrtného nářadí z vrtu nevyžaduje asistenci lidské posádky na pracovním povalu, což má také pozitivní vliv na bezpečnost.

RYCHLÁ INSTALACE A VÝROBA NA ZAKÁZKU
Malá plocha potřebná k instalaci a možnost rozložení celé soupravy na 22 jednotek o rozměrech odpovídajících standardním ISO kontejnerům je velkou výhodou vrtné soupravy LOC 400. Navíc modulární design umožňuje její využití na pevnině, na příbřežních nosnících (jack-up) či na plošinách umístěných v moři. Prostorově nenáročná instalace z ní činí zařízení vhodné pro ekologicky senzitivní oblasti.

Každá souprava LOC 400 je vyrobená na zakázku podle specifických požadavků jednotlivých zákazníků. Na jejich žádost mohou být nainstalovány přídavné moduly, jako jsou například zásobníky pro výplachovou kapalinu nebo výplachová čerpadla. Před dodáním jsou vrtné soupravy a všechny její součásti kompletně uvedeny do provozu a otestovány, čímž je zajištěný jejich bezporuchový provoz hned od prvních dnů ostrého nasazení. Standardně dodávaný monitorovací systém zahrnuje dálkovou satelitní diagnostiku a možnost odstraňování závad z kanceláře Huismanu.

Výhody vrtné soupravy LOC 400:

  • Sestavena z jednotek odpovídajících svými rozměry standardním ISO kontejnerům
  • Finančně efektivní přeprava po silnici, železnici i po moři
  • Přesuny v rámci vrtného pole do 48 hodin
  • Velmi malá plocha potřebná k instalaci soupravy
  • Kombinace konvenčního vrtání trubkami a moderní technologie Casing While Drilling
  • Využití na pevnině, na příbřežních nosnících i na moři
  • Vyzvedávání vrtných trubek rychlostí až 1 700 stop/hod v automatickém režimu
  • Plně automatizovaná obslužná plošina
  • Odpadá ruční manipulace s trubkami a materiálem
  • Zlepšený vrtný výkon díky použití zařízení Autodriller
  • Testování BOP a manipulace s BHA v režimu offline
  • Integrované záložní systémy pro všechny důležité pohony
  • Úspora energie a snížení negativního dopadu na životní prostředí
  • Nízká hladina hluku díky elektrickému pohonu, možnost napájení ze sítě i z generátorů

Společnost Huisman ze Sviadnova u Frýdku-Místku byla založena v roce 1997. Zabývá se konstrukčním navrhováním a výrobou „hi‑tech“ strojírenských výrobků s vysokou přidanou hodnotou.

Společnost je členem nadnárodní skupiny Huisman, která je světovou špičkou v oboru a působí v 6 zemích po celém světě. Centrála společnosti je v Nizozemí. Pobočky se nachází ve Spojených státech amerických, v Číně, Brazílii a v Singapuru.

Do výrobního portfolia firmy Huisman patří vrtné soupravy pro provoz na pevnině i na moři, pozemní a námořní jeřáby, zařízení pro pokládání potrubí na mořské dno nebo speciální produkty, jako jsou vyprošťovací zařízení, systémy pro zasypávání potrubí horninou a další. Firma nabízí zákazníkům také kompletní řešení v oblasti designu plavidel.

Čeští technici ze společnosti Huisman se například podíleli na výrobě největšího lodního sloupového jeřábu na světě s nosností 5 000 tun či na výrobě zařízení pro vyzdvižení ponorky Kursk.

V České republice firma zaměstnává přes 500 pracovníků. Na Slovensku disponuje konstrukčním oddělením s 25 zaměstnanci. Firma úzce spolupracuje s Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou Ostrava a středními technickými školami v Moravskoslezském kraji.

LOC 400 Drilling Rig – A Unique Work of Czech Technical Experts
The drilling rig LOC 400 was almost completely designed and manufactured by the company Huisman residing in Sviadnov near Frýdek-Místek. Manufacturing took almost six months. It represents the third generation of a drilling rig and its development and manufacturing were participated by a Czech part of the company Huisman. In a total, it has already been the fifth manufactured product. Previous rigs are used for execution of production drills in American Texas and the company Innodrill represents their operator. At the moment, placement of the current model at the market is being negotiated with an Australian customer.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Letecký pohled na předchozí model LOC 400 v nizozemském WerkendamuLOC V při testování ve SviadnověDvojice vrtných souprav (Sparta + Dynamo) v americkém TexasuProvoz LOCu III ve Werkendamu s vrtnými pažnicemi v popředí

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (375x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (67x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (60x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice