KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Víte, že? …

Víte, že? …

Publikováno: 23.5.2019
Rubrika: Zajímavosti

… ve „Werku“ slavili? V úterý 2. dubna 2019 si desítky zástupců třinecké hutě, statutárního města Třinec a další významní hosté připomněli letošní výročí 180. let od založení Třineckých železáren. „Dnes patříme mezi nejvýznamnější firmy v oboru. Investujeme již léta do kvality výrobků, technologií, do snížení energetické náročnosti výroby a ekologie. Významná je i spolupráce s regionem, ve kterém (i díky naší podpoře) vyrůstají moderní sportovní a kulturní centra a celkově se zde kvalita života posunula výrazně k lepšímu. Věřím, že huť má před sebou další úspěšnou budoucnost, budeme ale muset dále investovat hlavně do technologií, resp. snížení dopadů na životní prostředí tak, jak předepisují nová nařízení Evropské unie,“ uvedl v rámci slavnostního aktu Ján Moder, 1. místopředseda dozorčí rady Třineckých železáren.

… mladí svářeči opět soutěžili v dovednostech svařování? Konkrétně ve Frýdku‑Místku, na 23. ročníku soutěže ve svařování „Zlatý pohár Linde“. Ten se uskutečnil 16. a 17. dubna na místní Střední odborné škole a mimo nejlepších českých mladých svářečů, nechyběli na akci zástupci Slovenska, Německa, Ukrajiny a Bulharska. Díky štědrosti partnerů bylo opravdu oč soutěžit. Jedním z partnerů byla i společnost ESAB Vamberk. Na snímku předává jednu z cen marketingový zástupce firmy Aleš Plíhal. Cenu za mediální skupinu Com4In předal šéfredaktor časopisu Stanislav Cieslar, a to nejmladšímu účastníkovi soutěže mladých svářečů. Kompletní výsledky a reportáž najdete na našem webu.

… Česká společnost pro nedestruktivní testování (Regionální skupina 06) a další partneři uspořádali v Green Inn Hotelu Ostravice NDT WORKSHOP 2019? Akce se konala ve dnech 16. až 17. dubna v nádherném prostředí Beskyd. Jedna z nejaktivnějších regionálních skupin připravila zajímavý program, zakončený prohlídkou a degustací v nedalekém Beskydském pivovárku. Vystoupil například Martin Sondel z European Welding Institute s. r. o. na téma: Nejčastější vady svarových spojů a jejich příčiny. Cílem přednášky je upozornit na nejčastěji se opakující vady svarových spojů zjišťované zejména při svařování ocelových konstrukcí a potrubí energetických zařízení. Tyto typické vady a problémy při svařování jsou pozorovány jednak před výrobou v průběhu kvalifikací postupů svařování a dále pak při vlastní realizaci. Příčiny vad budou vysvětleny na základě dlouhodobých zkušeností z inspekčních činností. O akci budeme blíže informovat na našem webu.

… logistická společnost DB Schenker má na svém kontě další úspěšně realizovanou nestandardní zakázku? Z výrobního závodu děčínského výrobce kryogenních skladovacích zařízení, firmy Chart Ferox, bylo zapotřebí dopravit až k polárnímu kruhu do finského přístavu Roytta skladovací zásobník na zkapalněný zemní plyn o celkové hmotnosti 71 tun a rozměrech 26,2 × 4,3 × 4,5 metru.

… webový portál „Praha zítra?“ prezentuje stavební projekty, které v budoucnosti vzniknou v Praze? Na webu naleznete celkem 184 projektů v různých fázích vývoje – od idejí, přes stavební záměry až po ty realizované. Jde o nové budovy, mosty, veřejná prostranství, ale třeba i celé čtvrti. Všechny projekty byly součástí tří výstav Praha zítra? v Centru architektury a městského plánování (CAMP). Ti, kdo si projekty nestihli prohlédnout v CAMPu, si je nyní mohou díky mapovému portálu prostudovat online. Webový portál: http://prahazitra.camp.

… se studentům opět bortily jejich konstrukce? Velice akční podívaná byla k vidění ve foyer Stavební fakulty ČVUT v Praze ve čtvrtek 25. 4. 2019 v rámci soutěže Hala roku Akademik. Týmy mladých inženýrů a architektů tvořily konstrukce různých tvarů, velikostí a hmotností. Tentokrát byl konstrukčním materiálem zvolen bambus. Následně byly konstrukce zatěžovány ocelovými cihličkami, až do zborcení. Díky partnerům, mezi které patřila například společnost Hochtief nebo Česká asociace ocelových konstrukcí, se snaha mnohým studentům vyplatila. Ti nejlepší například mohli počítat s odměnami v řádech desítek tisíc korun, další pak třeba zažijí úžasný týden ve Švédsku, kde je pozvala společnost Llentab – dodavatel montovaných hal a staveb. Více opět na našem webu.

… hodně nevšední zakázku realizuje stavitel průmyslových zón Panattoni Europe u Nýřan na Plzeňsku? V Panattoni Parku Pilsen West buduje na míru jednu výrobní halu (hala D) pro dva nájemce. Větší část o velikosti 9 000 m2 obsadí společnost Groupe Plastivaloire a menší část o velikosti 7 000 m2 společnost Filtration Group. V první fázi bude Group Plastivaloire vyrábět olejové vany pro převodovky do aut a Filtration Group bude do těchto van zabudovávat filtry. Na Plzeňsku tento projekt vytvoří dohromady 115 nových pracovních míst.

… poté, co evropská unie schválila záměr společnosti Liberty House o převzetí Nové huti v Ostravě a šesti dalších klíčových evropských ocelářských závodů od společnosti ArcelorMittal, skupina GFG oznámila, že má v úmyslu integrovat většinu svých ocelářských, strojírenských a těžebních podniků Liberty do jednoho globálního subjektu, který zastřeší aktiva ve Spojeném království, Evropě a Austrálii? Tento krok je součástí dlouhodobé strategie skupiny GFG, který mimo jiné pomůže zajistit budoucnost ArcelorMittal Ostrava, která nyní bude moci těžit ze synergií této globální entity. Takto konsolidované podniky zahrnou veškeré britské ocelářské a strojírenské provozy, australskou ocelárnu ve Whyalle společně s několika vysoce kvalitními doly těžící železné rudy a metalurgické uhlí a po dokončení převzetí také ArcelorMittal Ostrava a šest evropských ocelářských závodů původně patřících ArcelorMittal.

… novou budovu v centru jihomoravského městečka Boskovice navrhuje světoznámý architekt Smiljan Radić? Chilský architekt se definitivně zařadil mezi světové hvězdy architektury vedle jmen jako Zaha Hadid, Norman Foster, Frank Gehry nebo Sou Fujimoto, když v roce 2014 vytvořil pro galerii Serpentine čtrnáctý pavilon. Uprostřed londýnských Kensingtonských zahrad před pěti lety přistála obří fazole inspirovaná pohádkou Oscara Wilda a vyvolala nadšení. Radić je znám svým neotřelým přístupem k architektuře, který má blízko k sochařské práci. Pozornost si vysloužil na 12. bienále architektury v roce 2011. Se svými návrhy uspěl i na mnoha soutěžích, například návrhem telekomunikační věže v Santiagu (2014) či budovou regionálního divadla ve městě Concepción, která své dveře prvním návštěvníkům otevřela před rokem.

… Třinec je lídrem v zavádění BIM, tedy Building Information Modeling neboli digitalizace stavebnictví v ČR? Metody BIM zavádí a také již aplikuje na konkrétní stavbě – sportovní hale mezi Jubilejní Masarykovou ZŠ a ZŠ Gustawa Przeczka s polským jazykem vyučovacím. Proto Třinec ve spolupráci se společností Callida uspořádal nedávno na toto téma workshop, jehož cílem je přiblížit BIM ostatním obcím, městům a organizacím, které o zavedení metodiky uvažují. Mimochodem, hala bude mít nosnou konstrukci z oceli.

… návštěvníci festivalu Open House budou mít 18. a 19. května možnost prohlédnout si ty nejlepší ukázky šetrných budov v Česku? Otevře se jim celkově výjimečná stavba Visionary v pražských Holešovicích, za hospodaření vodou vysoce hodnocený Dock in Two v Libni, karlínský Amazon Court s krásným živým atriem nebo dva unikátní šetrné rezidenční projekty Červený dvůr a Modřanka. Všech těchto pět staveb realizovali členové České rady pro šetrné budovy. Její výkonná ředitelka Simona Kalvoda k festivalu říká: „Budovy z našeho výběru nabízí návštěvníkům unikátní možnost vidět uplatnění současných trendů šetrného stavebnictví v praxi a srovnat ho s tím nejlepším, co se u nás postavilo v historii.“ Více informací o festivalu i budovách najdete v přiložené zprávě a také na www.openhousepraha.cz.

… stavební společnost HSF System realizuje v Sedlčanech výstavbu společenského centra a netradičně řešené modlitebny? V bytovém domě se čtyřmi byty budou v přízemí prostory společenského centra a obchodní jednotka. Druhá budova bude nezvykle řešená modlitebna. Netradiční je hlavně architektonická kompozice exteriéru modlitebny. Poloha obou staveb a jejich prostorové rozměry jsou zvoleny tak, aby korespondovaly s okolní zástavbou a navazujícím městským parkem, který se do budoucna plánuje. Neobvyklé je stavebně konstrukční řešení objektu modlitebny. Jedná se o monolitickou železobetonovou skořepinovou konstrukci. Lehký obvodový plášť modlitební budovy je tvořený z prosklených fasád a hliníkového tahokovu. Kompozici modlitebny, kterou tvoří systém rovnoběžné svislé stěny v kombinaci se šikmými příčnými stěnami a šikmou střechou ve třech základních skonech, je podřízena provozní i tvarové čistotě hlavního sálu. Pro jeho dostatečné osvětlení je použito horní osvětlení šikmým skleněným oknem nad pódiem. Nejvyšší bod celého prostoru jen koncipován nad interiérovou dominantu křtitelnice. Barevně bude objekt laděný do červeno‑stříbřitého barevného spektra.

… logistická společnost Gebrüder Weiss zprovoznila nový terminál v Hradci Králové, který výrazně zrychluje odbavení zakázek a zároveň umožňuje úschovu materiálů citlivých na manipulaci nebo vyžadující specifické podmínky pro dočasné uskladnění? „Přesídlením jsme získali nezbytné kapacity pro optimální zvládání počtu zakázek, který prudce roste. Nové pracoviště nám rovněž zlepšilo podmínky nutné pro další zkracování doby překládky a tím i celkového času potřebného k přepravě nákladů do požadovaných destinací.“ říká Jan Kodada, ředitel obchodu a marketingu.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (374x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (63x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (60x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice