KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    VGP Park Horní Počernice – město z hal

VGP Park Horní Počernice – město z hal

Publikováno: 26.4.2010
Rubrika: Zajímavosti

Skupina VGP projektuje, staví a pronajímá logistické areály a semi-industriální parky v regionu střední a východní Evropy. V České republice postavila a úspěšně pronajímá řadu vlastních výrobních a logistických areálů, mimo jiné Blue Park a Green Park v Praze-Letňanech, administrativní komplex Green Tower v Praze-Stodůlkách, areály v regionálních městech České republiky.

VGP Park Horní Počernice – město z hal

Od května roku 2006 realizuje společnost VGP – industriální stavby s. r. o. výstavbu jednoho z největších logistických parků v ČR s názvem VGP Park Horní Počernice. Celková výše investice do vybudování parku na pozemku o rozloze cca 100 hektarů přesáhne tři miliardy korun. První skladovací prostory však byly dány do užívání novým nájemcům již v září roku 2006. VGP Park Horní Počernice nabízí nájemcům haly o rozloze 1.000 až 50.000 m2 k využití pro lehkou výrobu, sklady, logistické služby či kancelářské a komerční  prostory. Pro nájemce je atraktivní i bezprostřední blízkost rychlostní komunikace R10 na Mladou Boleslav a Turnov, s napojením na budovaný pražský dálniční okruh i na ostatní hlavní dálniční tahy České republiky.

VGP Park Horní Počernice se nachází v těsné blízkosti rychlostní komunikace R10 ve směru na Mladou Boleslav. Výstavba byla zahájena na jaře roku 2006 a již na podzim roku 2006 byly dokončeny první haly, ve kterých našly svůj domov společnosti jako Lekkerland, UTi (CZ), Sikla Bohemia, RM Gastro či Veba. Na tyto budovy navázala výstavba dalších hal, které jsou postupně předávány nájemníkům. Vzhledem k úspěšnosti projektu, skupina VGP rozhodla o další akvizici pozemků, kterou se stávající plocha zvýšila na cca 1.100.000 m2 se zastavěnou plochou cca 380.000 m2. Park nabízí skladové či výrobní haly, ale také zde naleznete showroomy či maloobchody. Do dnešního dne bylo realizováno 21 semi-industriálních budov a jedna administrativní budova, dvě haly jsou nyní ve výstavbě. V současné době působí v parku více než 74 společností.

Obecně lze říci, že VGP staví na základě standardních stále se opakujících technických parametrů a řešení s tím, že pokud má zákazník (nájemce) jiné požadavky, projekt se upraví dle jeho požadavků. V případě nového technického řešení či materiálu je technický standard budov adaptován.

KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ HAL
Základním nosným systémem je železobetonový skelet, sloupy po obvodě jsou ve vzdálenosti 6 m, rozpon vazníků 24–25 m, vzdálenost sloupů v hale 12 m. Světlá výška v hale od průmyslové podlahy k vazníku či průvlaku je 10 m. Po obvodu haly je prefabrikovaný základový práh s výškou +0,50 m nad průmyslovou podlahu zajišťující ochranu opláštění před poškozením provozem.

Kanceláře a sociální prostory jsou součástí (vestavby) budovy a mohou být řešeny jako jedno až třípodlažní konstrukce. V závislosti na časovém plánu realizace je administrativní vestavba řešena buď jako prefabrikovaná železobetonová konstrukce, nebo jako zděná konstrukce. Výška mezi horní úrovní podlahy a dolní úrovní zavěšeného stropního podhledu je minimálně 2,80 m, přičemž prázdný stropní prostor mezi zavěšeným podhledem a dolní úrovní nosné konstrukce stropu je minimálně 0,20 m.

Fasádní plášť celé budovy je tvořen z fasádních sendvičových panelů-např. KINGSPAN, BRUCHA o šířce 1 m s tepelnou izolací na bázi PIR o tloušťce 100 mm s hodnotou součinitele prostupu tepla U = 0,24 W/m2 . K. Střešní konstrukce uložená na železobetonových vaznících se skládá z ocelových trapézových plechů 150/280/0,75, parotěsné zábrany (PE fólie) a tepelné izolace na bázi PIR z desek se zámkovými spoji o tloušťce 100 mm (dodavatel např. Kingspan nebo Recticel).

Vrchní střešní krytina je navržena z hydroizolační fólie  SIKAPLAN 1,2 mm (dodavatel SIKA CZ). Pásové obloukové světlíky činí minimálně 2 % z celkové plochy. Podsady světlíků jsou samonosné, umístěné v hřebenu a délky světlíků se pohybují v násobcích 6 m (od vazníku na vazník). Odvodnění střech je řešeno podtlakovým systémem (např. Wavin, Sikla). Průmyslová podlaha ve standardu VGP je drátkobetonová podlaha z betonu B30, tl. 150 mm, 20 kg drátků/m3 včetně vsypu a uzavíracího laku, rovinatost podlahy dle DIN 18202, počítáno na plošné zatížení 5 t / m2.

Charakteristika hal VGP – industriální stavby s. r. o.

  • světlá výška pod vazníkem min. 10 m
  • prefabrikovaná železobetonová konstrukce
  • minimálně 2 % světlíků v celkové ploše střechy
  • střešní konstrukce s tepelnou izolací PIR
  • nakládací rampa minimálně na každých 1.000 m2 skladových prostor
  • průmyslové podlahy vhodné pro automatické nakládací systémy, nosnost 5 t/m2
  • skladové prostory – osvětlení 300 luxů
  • kancelářské prostory – osvětlení 500 luxů
  • klimatizované kancelářské prostory, snížený strop s minerálními kazetami
  • kvalitní zátěžové koberce
  • realizace uspořádání na míru – úplné vybavení vyjma datové kabeláže a nábytku

Skupina VGP staví a buduje semi-industriální stavby a přidružené kancelářské prostory, které si ponechává ve svém vlastnictví a následně pronajímá renomovaným klientům na základě dlouhodobých nájemních smluv. Tým zaměstnanců VGP řídí všechny činnosti plně propojeného obchodního modelu: od vyhledání a koupě pozemku, přes vytvoření koncepce a designu projektu a dohled nad stavebními pracemi, až po uzavírání smluv s potenciálními nájemci a správu nemovitostí v portfoliu. Míra obsazenosti budov VGP v České republice činila k 31. 12. 2009 94,4 %.

VGP Park Horní Počernice – the city made of halls
Group VGP designs, builds and leases logistic premises and semi-industrial parks in Central and Eastern Europe. In the Czech Republic, it has built and successfully leased many of its own manufacturing and logistics facilities, including Blue Park and Green Park in Prague – Letňany, Green Tower office complex in Prague – Stodůlky, complexes in regional seats of the Czech Republic.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
VGP Park Horní Počernice, Wavin Ekoplastik. (foto: VGP – industriální stavby s. r. o.)VGP Park Horní Počernice – vizualizace. (foto: VGP – industriální stavby s. r. o.)VGP Park Horní Počernice, Océ. (foto: VGP – industriální stavby s. r. o.)VGP Park Horní Počernice, pohled ulicí Do Čertous. (foto: VGP – industriální stavby s. r. o.)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (370x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (59x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...
Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (57x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice