KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Investiční celky    Městský stadion Ostrava    „Válka fanoušků nás stála o deset milionů navíc v podobě speciálních turniketů a zabezpečení,“

„Válka fanoušků nás stála o deset milionů navíc v podobě speciálních turniketů a zabezpečení,“

Publikováno: 25.9.2015
Rubrika: Městský stadion Ostrava

uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE předseda představenstva VÍTKOVICE ARÉNA, a. s. Kamil Vrubl.

Jak probíhaly přípravy tak rozsáhlé rekonstrukce, jakou byla ta Městského stadionu?
Když se chystal projekt rekonstrukce stadionu, vyhradili jsme si vždy jeden den v týdnu na projednávání ohledně celé stavby. Sešel se takzvaný projektový tým, který se skládal ze zástupce projektanta, nás jako uživatele, protože je důležité skloubit výstavbu s provozem, dále se našich schůzek účastnil také technický dozor a konzultant, který dohlížel, aby stadion splňoval požadavky jak atletiky, tak fotbalu.

Na kolik vyjde rekonstrukce sportovního areálu tohoto formátu?
První etapa stála 465 396 842 Kč bez DPH. Cena druhé etapy byla vysoutěžena za 417 milionů bez DPH, tato částka se ovšem navýšila. Například loňský zápas Baníku se Spartou a obrovská válka fanoušků, kdy létaly i sedačky, nás stála o cca deset milionů navíc v podobě speciálních turniketů a zabezpečení. V původním projektu nebyla ani výměna sedaček na hlavní tribuně a to byla další položka, která zvýšila celkovou částku. Dohromady se tedy rekonstrukce pohybuje kolem necelé miliardy.

Kdo všechno se finančně podílel na rekonstrukci Městského stadionu Ostrava?
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy přispělo na každou etapu padesáti miliony a zbytek financovalo město Ostrava.

Splňuje nyní stadion nejvyšší kritéria pro atletiku i fotbal?
Pro atletiku jsme získali certifikát IAAF 1/1 což je ten nejvyšší, který může být. Znamená to, že atletická dráha je na nejlepší možné úrovni a zároveň stadion vyhovuje jako celek, disponuje i rozcvičovacím hřištěm se stejným povrchem jako hlavní hřiště a splňuje nespočet dalších požadavků. Díky této certifikaci by se nyní v Ostravě mohla pořádat například Diamantová liga nebo mistrovství Evropy, pro které je kapacita 15 tisíc míst dostačující. Díky této rekonstrukci se u nás bude v roce 2018 pořádat třetí největší atletická akce – kontinentální pohár. Co se týče certifikátu pro fotbal, máme také ten nejvyšší – UEFA 4.

Probíhají ještě nějaké dokončovací práce?
My máme de facto hotovo, dělají se už jen terénní úpravy, budou se dodělávat jen některé asfalty, ploty a slaboproudy.

Plánujete po ukončení rekonstrukce oficiální otevření stadionu?
Určitě slavnostní otevření bude, ale až po kolaudaci. Termín dokončení rekonstrukce je 30. září, takže někdy po tomto termínu bychom chtěli v rámci fotbalového zápasu oficiálně stadion otevřít.

V současné době se nedaleko Městského stadionu staví i nová atletická hala. Jak je financována její výstavba?
Vysoutěžená cena je 337 milionu, z toho 75 % je financováno z fondu Evropské unie – programu ROP (Regionálního operačního programu).

Kdy bude hala dostavěna a zahájí provoz?
Hala musí být dostavěna do 30. listopadu, jinak by se musely vrátit peníze z EU. Provoz by měl být zahájen v lednu 2016, a pokud půjde vše dobře, mohlo by se tady v únoru konat atletické Mistrovství České republiky mužů a žen. Bude to největší hala na území ČR s kapacitou necelých tisíc míst.

Kdo je generálním dodavatelem?
Společnost EKKL.

Bude hala využívána i pro jiné sporty?
Zatím to nemáme v plánu, ale přes zimu zde budou chodit trénovat, kromě atletů, i fotbalisti a hasiči.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Kamil Vrubl

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Výroba ocelové konstrukce tribunyVýroba ocelové konstrukce tribuny (34x)
Výroba ocelové konstrukce východní tribuny byla prováděna v provozech NS-822 Ocelové konstrukce dceřinné společnosti VÍT...
Montáž ocelové konstrukce – II. etapa. Rekonstrukce Městského stadionu v OstravěMontáž ocelové konstrukce – II. etapa. Rekonstrukce Městského stadionu v Ostravě (19x)
Podmínky pro montáž ocelové konstrukce v rámci druhé etapy byly daleko složitější a technicky náročnější než u etapy prv...
„Válka fanoušků nás stála o deset milionů navíc v podobě speciálních turniketů a zabezpečení,“ (19x)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE předseda představenstva VÍTKOVICE ARÉNA, a. s. Kamil Vrubl....

NEJlépe hodnocené související články

Výroba ocelové konstrukce tribunyVýroba ocelové konstrukce tribuny (5 b.)
Výroba ocelové konstrukce východní tribuny byla prováděna v provozech NS-822 Ocelové konstrukce dceřinné společnosti VÍT...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice