KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2015    „V oblasti stavebnictví prochází Česká republika velkou změnou,“

„V oblasti stavebnictví prochází Česká republika velkou změnou,“

Publikováno: 30.9.2015
Rubrika: 2015

uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Robert Suchánek, předseda představenstva IMOS Brno, a. s.

Heliporty se nestaví zrovna denně. Má společnost IMOS s tímto typem staveb doposud nějakou zkušenost? Mají stavby tohoto charakteru nějaká specifika, kterými se od jiných odlišují?
Naše společnost IMOS Brno, a. s. se setkává s různými typy stavebních zakázek, ale stavba heliportu ve Fakultní nemocnici v Brně – Bohunicích byla první zakázkou tohoto typu. Jedná se o zajímavou stavbu železobetonové konstrukce opláštěnou nerezovými sítěmi. Zajímavostí je princip světelného naváděcího systému, kde se dbá na přesnost montáže jednotlivých prvků vybavení heliportu.

Zajímavou fází výstavby bylo bezesporu předpínání dvanáctilanových předpínacích kabelů v roznášecích trámech a desce. Využili jste k předpínání svých kapacit nebo jste svěřili tuto proceduru dodavatelské firmě?
Díky podzemním konstrukcím a prostorám musela být použita i předpjatá výztuž. Tato fáze stavby byla svěřena odborné firmě, která tak zajistila požadovanou kvalitu provedených prací od montáže ocelových kanálků, osazení kotev až po samotné předpínání na požadovanou sílu a následnou injektáž.

IMOS Brno, a. s. vstoupila na český stavební trh počátkem roku 1997. Zajišťuje formou generálního dodavatele širokou škálu staveb v oborech pozemního stavitelství, vodohospodářských a dopravních staveb, silničního vývoje nebo akreditované zkušební laboratoře. Kterému segmentu se v ČR daří nejvíce?
V oblasti stavebnictví prochází Česká republika velkou změnou. Díky čerpání dotací jak z EU, tak z regionálních fondů zažívá stavebnictví, velký rozmach. V oblasti pozemního stavitelství se vybudovala řada objektů ve školství, zdravotnictví a jiných odvětvích, ať už to jsou vědecká centra, nové lékařské pavilony. Velký boom je zaznamenán v oblasti privátní sféry, kde si troufám říct, že se nejvíce daří developerským projektům, polyfunkčním domům a administrativním budovám. V oblasti vodohospodářských staveb se nejvíce budují čističky odpadních vod, kanalizace, úpravny vody a vodovody. Ani v dopravních stavbách ČR není pozadu. V současné době probíhá velká modernizace dálnic, opravy silnic I. a II. třídy. Bohužel v tomto odvětví, je proces oprav a výstavby v časovém hendikepu než u jiných segmentů a to z důvodu výkupu pozemků, zachování použitelnosti komunikací, tedy opravy za provozu apod.

Jaké jsou vaše zkušenosti se subdodavateli? Sázíte na osvědčené firmy nebo musíte sáhnout i do vod neznámých?
Naše společnost realizuje technicky a technologicky náročné stavby, pro které musí zajišťovat kooperace i s externími subdodavateli. Velice rádi pracujeme s již osvědčenými společnostmi, ale nebráníme se ani spolupráci s nově vzniklými či s námi dosud nespolupracujícími firmami. V současné době se také v mnoha společnostech projevuje tzv. „generační výměna jednatelů“, kteří společnosti v porevoluční době vybudovali a nyní je předávají svým potomkům nebo výkonným ředitelům. Ti, jelikož jsou většinou vybaveni již specializovanými odbornými školami, bez problémů v činnosti pokračují a také ji rozvíjí. I přesto se nám ale v menší míře občas objeví společnost, která se snaží o jistou expanzi, ale jelikož neodhadne své možnosti, tak pak v krátké době musíme vzájemný vztah ukončit.

Společnost IMOS Brno pro komplexní řízení stavební výroby využívá informační systém IPOS. Jak IPOS funguje a jaký je jeho přínos?
Ano, IPOS používáme už od r. 2000 a to jak ekonomickou tak výrobní část. Systém dostatečně podporuje všechny firemní procesy od rozpočtování a kalkulací až po vyhodnocení stavebně‑ekonomických dat zakázek. Jeho nespornou výhodou je dostupnost dat z obou částí pro vytváření nákladových analýz pro controlling a plánováni.

„Materiálně‑technickým vybavením patříme ke špičkám svého oboru“. Co si pod tím zákazník může představit?
Naše společnost disponuje velmi dobrým technickým vybavením jak v oblasti dopravy, tak co se týká provozů. Nemalou měrou se na této skutečnosti podílí úsek silničního vývoje nebo akreditované zkušební laboratoře. Díky i dobrým obchodním vztahům s našimi dodavateli nebo subdodavateli dokážeme zajistit případné nadstandardní služby, materiál nebo technické vybavení, které je objednatelem požadováno. Tímto nedochází k termínovým skluzům na našich stavbách.

Jaké další zajímavé stavby v současné době realizujete?
Zajímavou a technicky náročnou stavbou je již zmíněný „Heliport pro FN Brno“. Naše společnost působí po celé ČR a není výjimkou nás najít i na developerských projektech v Praze, kde v současné době realizujeme výstavbu Rezidence Veselská, Čakovický park. Z bytové výstavby v Brně jsou to např. Ponavia Rezidence a Rezidenční bydlení Live up.

V současné době provádíme stavbu pro občanskou vybavenost a to v samém centru Brna. Jedná se o parkovací objekt v ul. Panenská.

V úseku dopravních staveb je nyní realizována modernizace a výstavba úseku I/II Nebory – Oldřichovice.

Z vodohospodářských staveb v současné době realizujeme např. Úpravnu vody Zaječí – intenzifikace a rekonstrukce, Kanalizaci a ČOV Šaratice, Zbýšov, Hostěrádky – Rešov a dokončujeme poměrně rozsáhlou stavbu Horní Pomoraví II – sever.

Rádi se pochlubíme již zrealizovanou stavbou z vodohospodářské oblasti Retenční nádrží Jeneweinova a vodovodem Brno – Komárov, která byla dokončena v roce 2013 ve finančním objemu 480 mil. Kč a dosaženými výsledky v soutěži Stavba Jihomoravského kraje 2014, kde jsme získali celkem 4 ocenění, např. 1. místo za Rekonstrukci a dostavbu kanalizace v Brně v objemu 1,6 mld. Kč.

Obligátní otázka na konec. Upřednostňujete ocel nebo beton a proč?
Záleží na konkrétním objektu, na jeho konstrukčním řešení a architektonickém ztvárnění, na samotném účelu objektu a způsobu a rychlosti výstavby, zda je vhodné použít jeden nebo druhý materiál. Obecně nemáme problém ani s jedním z nich.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Ing. Robert Suchánek

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

6. odborná konference KONSTRUKCE 20156. odborná konference KONSTRUKCE 2015 (29x)
Harmony Club Hotel ve Špindlerově Mlýně se stal 12. listopadu dějištěm šestého ročníku odborné konference České asociace...
TOP stavební společností roku 2014 je firma  STRABAG, a.s.TOP stavební společností roku 2014 je firma STRABAG, a.s. (29x)
Nejlépe se v minulém roce spolupracovalo veřejným institucím při stavbách a rekonstrukcích státního majetku se společnos...
„Chceme být první, koho přivoláte“„Chceme být první, koho přivoláte“ (24x)
Říká v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ján Fabián, generální ředitel společnosti Schindler pro ČR a SR, která je jednič...

NEJlépe hodnocené související články

Nový pětisettunový mostový jeřáb v ArcelorMittal Ostrava přesouvá pánve s tekutou ocelí o hmotnosti 330 tunNový pětisettunový mostový jeřáb v ArcelorMittal Ostrava přesouvá pánve s tekutou ocelí o hmotnosti 330 tun (5 b.)
V ocelárně huti ArcelorMittal Ostrava byl uveden do ostrého provozu nový mostový jeřáb. Kolos o hmotnosti 500 tun, šířce...
Česká rodinná firma RWT expanduje na japonský trh, sází na pokročilé strojírenské technologieČeská rodinná firma RWT expanduje na japonský trh, sází na pokročilé strojírenské technologie (5 b.)
Česká rodinná firma RWT, přední evropský výrobce brousících strojů, rozšiřuje své exportní destinace a expanduje na vyso...
Regus otevírá páté business centrum v Praze, celkově sedmé v ČRRegus otevírá páté business centrum v Praze, celkově sedmé v ČR (5 b.)
Společnost Regus, největší globální poskytovatel flexibilních pracovišť, dnes oznámila otevření nového business centra P...

NEJdiskutovanější související články

Právě dokončovaná administrativní budova CRYSTAL směřuje k ocenění BREEAM ExcellentPrávě dokončovaná administrativní budova CRYSTAL směřuje k ocenění BREEAM Excellent (2x)
Certifikace BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) se pro nově stavěné kancelářské bud...
Pronájem průmyslových prostor a logistických center bude dražší (1x)
Jak potvrdilo 75 % ředitelů developerských společností,  firmy využívající  v Česku logistická a průmyslová centra potře...
Lindab dodá systém tlumičů hluku pro budoucí největší výletní loď na světěLindab dodá systém tlumičů hluku pro budoucí největší výletní loď na světě (1x)
Lindab, přední světový výrobce vzduchotechniky a systémů chlazení a vytápění, byl lodní společností Royal Caribbean Crui...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice