KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Unikátní skleníky v karlovarském zahradnictví

Unikátní skleníky v karlovarském zahradnictví

Publikováno: 19.5.2006, Aktualizováno: 26.12.2008 10:16
Rubrika: Zajímavosti

Zahradnictví Drahovice v Karlových Varech má dva nové unikátní skleníky nizozemské konstrukce. Kromě skleníků byla provedena i rekonstrukce stávající budovy s přiléhajícím skleníkem a úprava ploch. Nové zahradnické objekty jsou postavené ze systému Venlo, což je unikátní hliníko-skleněný stavebnicový systém, který bylo nutné dovézt z Nizozemska. Rekonstrukcí stávajícího objektu vzniklo jeho moderní technické zázemí a dva byty. Stavba, která byla započata loni v červnu, je nyní již zprovozněna.

Unique greenhouses in the Karlovy Vary gardening centre

The gardening centre Drahanovice in Karlovy Vary has two new unique greenhouses of Dutch structure. In addition to the reconstruction of greenhouses, the adaptation of the existing building with the adjacent greenhouse and the landscaping has been performed. New gardening premises have been built from the Dutch system VENLO, which is a unique aluminium- glass modular system which had to be imported from the Netherlands. With the refurbishment of the existing building the gardening centre gained two flats and the gas gained a modern technical background. The construction, which started in June, last year, has been already put into service.

Jedná se o dva skleníky, z nichž jeden – tzv. palmový – slouží k uskladnění palem. Má rozměry 12,8 × 40,4 × 5,5 m. Po celé délce západní strany jsou dva odkládací regály. První je sklopný, připevněný ve výšce 1,2 m, druhý, odkládací, je ve výšce 3 m. Druhý skleník, Standard, je určen k běžnému pěstování a jeho rozměry jsou 19,2 × 16,2 × 3,0 m. Je rozdělen na tři části rozměrů 3 × 6,4 × 16,2 m.

PALMOVÝ SKLENÍK
Půdorysný rozměr skleníku je 13,14 × 40,40 m s terénním převýšením téměř 3 m. Podélné spádování skleníku (0,325%) umožňuje přirozený odtok vody v podélných úžlabích (dešťová voda je akumulována v nádržích a využívána k závlahám). Skleník Venlo-12,80 je řešen s jednou sekcí širokou 12,80 m a deseti moduly po 4,0 m. Ocelové sloupy konstrukce jsou ukotveny do betonového pásu, nad nímž je nízký parapetní pás. Vazníky umožňují minimální světlou provozní výšku 5,06 m, svislé stěny jsou zaskleny vakuovým dvojsklem. Sedlové střechy jsou zaskleny 16mm polykarbonátovými tabulemi s možností větrání. Sekční vrata 2,82 × 4,8 m jsou v západní polovině severního štítu, vedle nich se nacházejí vstupní dveře – posuvné 1,2 × 2,1 m. V jižním štítu jsou požární únikové dveře 1,2 × 2,1 m – posuvné. Podél západní strany jsou dvakrát dva regály v šířce 0,80 m – jeden stabilní ve výšce 3 m, druhý sklopný ve výšce 1,2 m.

OCELOVÁ KONSTRUKCE
Na nosnou konstrukci je použita žárově pozinkovaná ocel, příhradové nosníky byly montovány 1,8 m pod okap šroubovými krátkými sloupky profilu 0,08 × 0,5 × 0,3 m.
Čelní a boční stěna vaznice vnějších zdí je namontované stejně vysoko. Hliníkové kanálky pro odvod kondenzované vody jsou nainstalovány pod pozinkované okapy skleníku. Skelet tvoří žárově pozinkovaná ocel.

HLINÍKOVÝ SYSTÉM
Čelní stěny mají okenní drážky, úhlové strop nice a nástěnné kolejničky. Po zasklení byly stropnice připevněny bílými plastovými krycími lištami. Úhlové stropnice mají vnitřní gumu. Vodicí lišta pro kolejnici je připevněna na obvodovém základu (parapetní sokl) 35 zaslepovacími šrouby M6. Okenní drážky 0,08 m mezi středy, nástěnné kolejnice a utěsnění nosníku zajišťují čtyřstrannou oporu skla. Zvenčí jsou okenní drážky připevněny bílými krycími PVC lištami (stejně jako u bočních stěn). Boční stěny mají u okapů okenní drážky, příčný nosník, vodicí lištu a nástěnné lišty. Vodicí lišta pro kolejnici je upevněna na obvodu základu (parapetní sokl) rovněž zaslepovacími šrouby.

POLICE PODÉL SKLENÍKU
V palmovém skleníku jsou na západní straně po celé délce dva odkládací regály. Sklopný regál ve výšce 1,2 m má rozměry 2 × 18 × 0,80 m, které jsou přichyceny k ocelové kostře skleníku na pantech. Ve vodorovné poloze drží díky odklápěcím ocelovým vzpěrám. Hliníkový rám regálu je vyroben z LK 67 profilu s šedou plastovou výplní (příliv/odliv systém). Ocelové vzpěry jsou vyrobeny z železného hranolu rozměrů 40 × 20 × 2 mm. Na každé straně 18m regálu jsou vypouštěcí a napouštěcí ventily (na stejném principu je řešen také odkládací regál).

STŘECHA VENLO ODOLÁVÁ BOUŘKÁM
Aby mohly být upevněny střešní hřebeny, musely být namontovány dva šikmé okapové hřebeny (podélně) na koncovém profilu každé střechy. Posuvný systém Venlo-12,80 se sklonem střechy 22° je vyroben z 16mm, ze čtyř stran začištěného polykarbonátu. Hliníková ventilační okna jsou pouze z jedné strany.

ZASKLENÍ STŘECHY
Rozměr střešních plechů je 1,65 × 0,986 m. Zasklení je z již zmíněných dvoukomorových polykarbonátových tabulí. Stěny jsou zaskleny západoevropským plaveným sklem tloušťky 3,8–4,2 mm. Okenní tabule z vnějších rohů jsou dělené přes 2,40 m čelními stěnami a 2,40 m bočními stěnami přes další tmelicí drážky kvůli zabezpečení – extra odolnosti vůči bouřkám. Tabule jsou umístěny na neoprenových blocích (losí guma).

VENTILAČNÍ SYSTÉM
Větrací okna jsou vybavena kolejnicemi – hliníkovými zvedacími systémy, které jsou upevněny k pozinkovaným tažným tabulkám hliníkovými svorkami a vedou v každé střeše přes hliníkové konzoly s kolejničkami. Všechna jsou s plastovými táhly 358/34.

HNACÍ MECHANISMUS
Ozubené kolejnice jsou hnány motory přes pozinkované tyče rozměrů 42,4 × 2,5 mm. Ventilační systém je mimo ústřednu elektrických konektorů a kabeláže. Řádně udržován má větrací mechanismus při běžném provozu dlouhou životnost.

Celý nezkrácený článek si můžete přečíst v časopise KONSTRUKCE číslo 2/2006.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (346x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (60x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...
Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (59x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice